^

Здраве

Отстраняване на мол чрез електрокоагулация

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Бенките - един от най-загадъчните структури в човешкото тяло, което върви много слухове - някой вярва, че те са просто отделни физиологични функции, за астролози и психика молове е друг начин да се определи характера на човека, както и да се предскаже бъдещето си. Въпреки това, изпъкналите знаци могат значително да развалят външния вид, както и да причинят неудобство, което ги кара да търсят начини да се отърват от тях. Най-популярният метод за оперативно действие е отстраняването на мола чрез електрокоагулация. Тази процедура позволява да се отървете от къртици, както и от други кожни тумори, за няколко минути без болка.

Отговорът на въпроса "дали да се премахнат бенки е опасно?" Зависи от много фактори - индикациите за операция, за сключване на онколог, метод за обезвреждане, професионализъм. След отстраняване с лошо качество или грижи за небрежност могат да се появят инфекциозни усложнения. Въпреки това, ако времето не премахва подозрителен (възпаление, променя по размер, цвят, ранен, причинява сърбеж или необосновано болка, е паднал от косата си) или да причини неудобство на мол, съществува риск от превръщането му в злокачествен тумор.

trusted-source[1], [2], [3]

Индикации за отстраняване на мол с електрокоагулация

За да се избегнат опасни дегенерации в злокачествени меланоми, много експерти препоръчват внимателно проследяване на промените, за предпочитане използване на фотокарти за сравнение на редовни интервали от време. И ако има възможност - и изобщо да се отървете от тях.

Методът на електрокоагулацията се препоръчва да се използва при рождените белези с малък диаметър и дълбочина в кожата. Също така, електрокоагулацията е показана за отстраняване на брадавици, рубинки, съдове и съдови звездички (купероза) и други доброкачествени неоплазми върху кожата.

Въпреки това, преди да се премахнат всички елементи върху кожата, е необходимо да се консултирате с лекарите (дерматолог и онколог) и да получите становище, позволяващо извършването на такива електрически операции. При отстраняване на кръвоносни съдове или рубин, ако е по-малък от 1 милиметър в диаметър, съветът на онколозите не се изисква, освен ако те не се различават по цвят или диаметър.

Въпреки външната простота на операцията, електрокоагулацията се извършва само в специализирани лечебни заведения или професионални козметични кабинети, където е възможно да се изследва отстранения материал за наличие на злокачествени клетки.

Независимо от това молецът не може да бъде отстранен стриктно, последиците могат да бъдат изключително опасни за здравето, тъй като мол може да премине от доброкачествен тумор към злокачествена неоплазма.

Техника за отстраняване на мол чрез електрокоагулация

Подготовката за тази процедура от пациента не се изисква, единственото нещо, от което се нуждаете, е консултация с лекар. При провеждане на електрожен се използва местна упойка, така че обикновено няма болка по време на електрохирургична операция, но след като е възможно неудобно или малко болезнено, но не толкова много, че е необходимо да приемате лекарства болка. По време на електрохирургията е по-добре да не се пренебрегва анестезията. 

За отстраняване се използва специално медицинско изделие - електрокоагулатор. Тя позволява да се контролира честотата и интензитета на тока за извършване на операциите на различни части на тялото. В края на устройството има стоманена бримка, която с помощта на електрически ток се нагрява до необходимата температура (обикновено 80 градуса) и след това каутеризира мястото на рождения знак. Процедурата трае средно 15-20 минути. След моксибюсирането се образува гъста коричка на мястото на отстраняване на мола, който е покрит с манган, като по този начин укрепва образуването на кора. Под него е процесът на бърза и равномерна епителизация. Кората предпазва долния слой на епитела от получаването на инфекции, така че не можете да го откъснете преди време. След 4-5 дни кората изчезва и на тяхно място има розови петна, които изчезват напълно в рамките на 2 седмици. Целият период, за да се предотврати изпотяване, кората трябва винаги да се смазва с антисептик, който се предписва от лекаря, например с 5% алкохолен разтвор на калиев перманганат.

Противопоказания

Както всяка електрохирургична интервенция, отстраняването на рождения маркер с електрокоагулация има няколко противопоказания. Тази процедура не трябва да се извършва в следните случаи:

  • сърдечни заболявания;
  • херпес от всякакъв вид на активната фаза;
  • възпаления в зоната на раждане;
  • кръвни заболявания, ниска коагулация;
  • индивидуална алергия към анестетици или непоносимост към електропроцедури;
  • келоидна болест;
  • остра инфекциозна болест;

Процедура електрокаутеризация е строго забранено в случай на злокачествени неоплазми, такива случаи са техники, използвани хирургично отстраняване, които позволяват резба достатъчно голяма площ от кожата около тумора, за да се предотврати рецидив. Електрокоагулацията при злокачествени тумори може да предизвика разпространение на метастази. Също така големите къртици (от 10 мм) се отстраняват най-добре с помощта на скалпел и раната се зашива с хирургически конци, за да се предотврати супресирането и бързото заздравяване на раната. Въпреки това, след белези остава белег.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

Усложнения след отстраняване на мола чрез електрокоагулация

Ако белегът на раждане често е нараняван или ако е неправилно премахнат, може да се причини меланом. Това е много опасен злокачествен тумор, който дегенерира от пигментни клетки и много бързо метастазира в други части на кожата и органите. Коварността на меланома е, че външно може да има появата на малък пигментарен дефект и вътрешно метастазите вече могат да се разпространяват в най-важните органи. Ето защо, ако има промени в цвета, размера на рождения маркер или чувствителността на мястото за отстраняване, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Качествената електрокоагулация се счита за най-добрият начин да се предотврати появата на меланома.

Възможни усложнения след процедурата:

  • инфекция - поради лошото изпълнение на операцията или следоперативната грижа в раната може да бъде заразена, което ще доведе до развитието на възпалителния процес. Ето защо, премахване на електролита на молове само в специализирани клиники или професионални козметични кабинети и ясно следвайте инструкциите на лекаря за грижи.
  • белези - хората, които имат тенденция да образуват келоидни белези, не са гарантирани, че трайно премахват бенките. След процедурата, особено ако са отстранени големи участъци от кожата, могат да останат следи.

Също така, колкото по-дълбоко е молът в кожата, толкова по-голяма е вероятността остатъчно петно да остане на мястото на операцията.

Състоянието на туморите и мястото след тяхното отстраняване трябва постоянно да се наблюдава.

trusted-source[9], [10], [11]

Рехабилитационен период

През първите няколко дни след процедурата мястото на моксибузия ще бъде болезнено, зачервено и подуто, важно е да не се излага на слънце и ултравиолетови лъчи, да не се мокри. Ако лекувате това с небрежност и понасяте инфекцията, под кората се образува опасно задушаване. Ако в продължение на няколко дни болката не е изчезнала или дори се е влошила, струва си веднага да покажете на лекаря.

С успешната електрокоагулация на плитък мол вместо бившата кора трябва да остане бледо розово петно, което скоро ще мине и кожата ще намери естествения си цвят. Качественото отстраняване на мола чрез електрокоагулация и правилно извършената следоперативна грижа гарантира, че на мястото на интервенция няма усложнения и белези.

Грижа

След като кората изчезне, за да предотвратите възпаление, не използвайте козметични кремове, лосиони, твърди кърпи, скраб, посетете обществени бани, сауни в продължение на 2 седмици. Също така, с пейки за слънчеви бани и солариуми, за да се избегне появата на пигментационни петна и рецидиви. Ако има инструкции на лекаря, извадете молове поставят преди да излезете да се смазват с слънцезащитен крем (най-малко 60 SPF) или сметана, без добавки, но не се лекувам самостоятелно, тя може да бъде опасно. Най-добре е да се преговаря с лекар или козметик, който е извършил операцията, за своето компетентно наблюдение на процеса на заздравяване на раната в рамките на две седмици след операцията.

Раните се лекуват по-бързо на места с по-тънка кожа, така че ако премахнете рождените си белези едновременно на различни места, трябва да чакате с активни спортни, слънчеви или водни процедури, докато последната рана се излекува.

trusted-source[12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.