^

Здраве

Хистология на рождения маркер

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

На първо място, трябва да разберете какво е хистологията на къртицата. За да го направите, трябва да вземете специални тестове за тъкан, които се извършват с помощта на микроскоп. Такова проучване се препоръчва за всички, които имат невроза, който може да се превърне в злокачествен тумор. В случай, че резултатите от изследването показват, че има ракови клетки в тъканите, лекарят ще предпише определено лечение. Обикновено такива молове се отстраняват незабавно.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Свидетелство

В какъв случай е необходимо да се извърши хистологията на къртицата?

 1. Ако случайно сте наранили формацията, особено ако тя се е издавала над кожата.
 2. Ако ненусът започне да расте интензивно.
 3. В случай, когато плакиращите петна започват да се появяват на фона на образуването.
 4. Когато има болка или кървене започва да сърбя.
 5. Ако ненусът се бръчи или започна да се отлепи.
 6. Когато има кървене.
 7. В случай, когато молът започва да променя цвета си.
 8. Ако структурата на невусите се промени.

Възможно ли е да премахнете мол без хистология?

Без хистология, не се препоръчва да се отстраняват бенки, особено ако има подозрение за възможността за развитие на тумор. Но, като правило, обикновените неви, които не се считат за меланомоподи, могат да бъдат лекувани без да преминават биопсична тъкан. Обикновено те се отстраняват по такъв начин, че след операцията може да се даде част от получения материал и да се разбере всичко за невуса.

Ако съществува опасност рожденият маркер да се развие по всяко време в злокачествен, е необходимо всички тестове да се предадат на дерматолога без да се провалят и след това, след получаване на резултатите, да се консултирате с онколог. Това е последният и избира начина на отстраняване, който ще работи във вашия конкретен случай.

Хистология на отстранения мол

Дори малки къртици, едва забележими за човешкото тяло, могат да бъдат опасни за вашето здраве. Ето защо лекарите препоръчват да ги проверявате от време на време. В случай, че сте забелязали някакви промени в невроза (по размер, форма, цвят), ако молът е започнал да се сърди или да нарани, трябва незабавно да преминете подходящите тестове. Понякога човек просто иска да се отърве от висящ или болен печат, който може да попречи на нормалния живот или да влоши появата на кожата. В този случай хистологията не се извършва винаги преди операцията. Но по време на отстраняването лекарят ще вземе от вас малко количество тъкан от невуса и ще го изпрати за анализ. По-късно резултатите могат да покажат дали Вашето образование е доброкачествено или злокачествено.

Как хистологичното изследване на мол?

Хистологията на рождения маркер се извършва задължително в специално оборудвана лаборатория преди или след отстраняването на невуса. След изрязване лекарят получава материала, който се поставя в специално решение и се доставя в лабораторията. Там лаборантът поставя кърпата върху стъклото и я оцветява. След известно време патологът изследва материала под микроскоп, за да разбере дали молът е злокачествен или не. Хистологичното изследване на мола може да се извърши:

 1. Ако сте получили препращане от специалист.
 2. Ако има препоръка за лекар, дори без посока.
 3. Ако искате да получите резултати.

Много клиники извършват хистология безплатно, ако имате посока на ръцете си.

Колко е хистологията на къртицата?

Като правило анализът в лабораторията не е много дълъг. Стандартното време за хистология е една седмица. Но заслужава да се разбере, че времето на хистологичното изследване на рождената марка е силно зависимо от самата клиника, от нейната популярност, от броя на пациентите в тази болница. Ако сте избрали голяма частна клиника, можете да сте сигурни, че ще получите резултата по-бързо.

Резултати от хистологичното изследване

И така, какво научавате, когато правите хистологично изследване на рожден ден? Основното е, че лекарят ще може да определи дали кърмата е доброкачествена или злокачествена. Не забравяйте, че не можете да дешифрирате сами резултата от хистологията на белега на ръцете, така че не забравяйте да отидете с него до лекаря, който е предписал посоката. Трябва също така да знае, че до момента онкологията има четири степени. Туморите в ранните стадии се лекуват много по-бързо и по-ефективно.

Ами ако хистологията на къртицата е лоша?

Ако резултатът ви е положителен, не се притеснявайте, но незабавно вземете подходящи мерки. Задължителната процедура в този случай е премахването на мол. Но дори и ако анализът не показва ракови клетки в тъканите, препоръчително е да се отървете от невуса въпреки всичко. Операцията се осъществява в клиники или в центрове за ракови заболявания. Вие сами можете да решите къде да премахнете невуса, но опитайте да изберете клиники с добра репутация. В този случай не е нужно да правите нищо преди или след самата операция, а дължината й зависи от избрания метод.

Можете да я изтриете по няколко начина:

 1. Радио-вълнова хирургия.
 2. Лазерно отстраняване.
 3. Хирургическият начин.
 4. Електрокоагулация.

Цената на операцията обикновено включва цената на хистологичния анализ.

Не забравяйте, че ако злокачественият знак за раждане не бъде отстранен във времето, раковите клетки ще се разпространят в цялото тяло и това може да доведе до метастази. Понякога след отстраняване се появява отново невус. В този случай отново трябва да дойдете при лекар за преглед.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.