^

Здраве

Премахване на бенките: преглед на основните методи

, Медицински редактор
Последно прегледани: 24.03.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Много често рождените белези на тялото причиняват дискомфорт, например, когато носите дрехи или бижута. Да, и естетически такива формации невинаги са подходящи. Преди няколко десетилетия, отстраняването на къртиците се извършва само по хирургичен метод - използвайки скалпел. В наше време премахнете нежелан невус по много различни начини, след като се консултирате с лекаря.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Опасно ли е да премахнете знака за раждане?

В много случаи самото съществуване на мол може да бъде по-опасно от отстраняването му. Въпреки факта, че рождените белези са доброкачествени образувания, при определени условия те могат да бъдат трансформирани в меланом, тумор на тумора.

Това обаче не означава, че е необходимо да се премахнат абсолютно всички неви на тялото. Желателно е да се отървете само от потенциално опасни образувания:

 • трайно ранени от облекло или аксесоари;
 • периодично обезпокояващи по други причини.

Не се притеснявайте, че операцията ще бъде тласък за появата на нови рождени дни - това не е така. Освен това някои места могат да бъдат толкова неблагоприятни, че е необходимо да ги премахнете.

Опасни могат да се отърват от морските коли в собствената си страна у дома, като използват алтернативни методи, както и да използват услугите на неспециалист - човек, който няма подходящо образование и умения.

Какви индикации се считат за достатъчни за отстраняването на мол?

 • Забележим растеж на рождения маркер в сравнително кратък срок.
 • Промяна в цвета на точката (светло и тъмно).
 • Развитие на възпалителния процес (зачервяване, подуване).
 • Появата на кръв, рани и други елементи на повърхността на рождения маркер.
 • Асиметрия на място.
 • Поява на пилинг, кори, мехури.
 • Промяна в консистенцията на невуса (втвърдяване, омекотяване).
 • Размерът на рождената марка е твърде голям.
 • Мястото на местата на триене или други травматични места.

Всеки от тези симптоми се счита за пряка индикация за задължително елиминиране на тумори.

Необходима ли е специална подготовка за процедурата за отстраняване?

Ако знакът за раждане е отстранен поради естетически причини, може да не е необходимо специално обучение. Лекарят ще проучи образуването, ще оцени състоянието му, дълбочината и ще избере най-оптималния начин за отстраняване.

Ако отстраняването на неви се извършва при подозрение за злокачествено образувание, подготовката може да включва предаването на определени анализи и провеждането на изследвания.

Какви тестове трябва да направя, за да премахна знака ми за раждане? Това зависи от отделния пациент. В повечето случаи може да са ви необходими следните диагностични типове:

 • общ кръвен тест;
 • коагулограма (изследване на системата за коагулация на кръвта);
 • кръвен тест за онкомаркери.

Ако е необходимо, ако се планира локална анестезия, може да се проведе тест за лекарствена реакция, за да се избегне алергията към анестетици. Най-често лекарите използват наркотици на основата на лидокаин за това.

Кой лекар премахва къртиците?

Отстраняването на къртиците може да се извърши от общ хирург във всяка болница или клиника, както и от тесни специалисти:

Много по-безопасно е да се провежда процедура в лечебните заведения, където има цялото необходимо оборудване, което поддържа повечето от най-често използваните методи за отстраняване на бенки. В такива медицински центрове лекарят ще може да извърши необходимата диагностика и да избере най-подходящия вид лечение за конкретен пациент.

За да се премахнат туморите в съмнителни салони, да се вярва здравето им на некомпетентни лица без подходящо образование и опит е силно обезкуражено - това може да бъде опасно.

Методи за премахване на рожден ден: кой да избере?

Има много начини да премахнете къртицата. Всеки от тези методи има свои собствени свидетелства, положителни и отрицателни страни. Можете да се отървете от рождения знак с скалпел, лазер или "електронен нож". Обикновено изборът на метода се извършва заедно с лекаря, който ще проведе процедурата.

 • Отстраняването на къртиците чрез лазер е бърз и ефективен начин да се отървете от нежелани образувания по кожата. За тази една сесия е достатъчно. В същото време здравата кожа не се повлиява, така че след отстраняване няма белези, а рискът от кървене се намалява до нула. Няколко месеца след лазерната процедура от нея остава само малко място.
 • Отстраняването на молове от азот (методът на криоразрушаването) не е много популярен метод, който понякога не позволява премахването на тумора в една процедура, тъй като не е възможно да се определи точно дълбочината на увреждане на тъканите с азот. В допълнение, понякога след процедурата за отстраняване остава термично изгаряне, след което може да остане следа от белези. Отстраняването на кърмата чрез криоразпределение се характеризира с дълъг период на възстановяване на кожата, но ниската цена на този метод често е основният критерий за избор на пациент.
 • Хирургичното отстраняване на рождения маркер е единственият метод, който позволява да се отървете от дълбоките и големи форми на кожата. Най-често отстраняването на къртиците с скалпел се извършва върху зоните на кожата, скрити под дрехите, тъй като след операцията обикновено остава белег. Размерът на белега зависи от оригиналния размер на белега и от степента на изземване от страна на хирурга на най-близките здрави тъкани. Огромните предимства на този метод са сравнително ниската цена, гарантираното качество на изхвърлянето и способността да се изпращат получените тъканни елементи в хистологично изследване.
 • Радиочестотно отстраняване на молове се нарича още радиохирургичен метод - това е безконтактна процедура за третиране на тъкани и отстраняване на молове с радиовълни, т.е. Отстраняване чрез радиовълни. Радио ножът е специален електрод, в края на който се генерира енергия, която загрява и изпарява тъканите. Радиочестотно отстраняване на бенки се счита за лек метод, който не оставя белези и белези, а изцелението става бързо и без усложнения.
 • Премахването на мол чрез електрокоагулация е топлинният ефект върху желаната област на кожата, използвайки високочестотен ток. Същността на метода е в потока на тока и нагряването на специална платинена линия до 200 ° С. С тази линия лекарят провежда процедурата, като използва "режещи" и "коагулиращи" вълни. Премахването на кърлежите от тока ви позволява да "отрежете" ненужните тъкани, излагайки малка рана. Тази рана се лекува от първичното напрежение и практически не оставя белег.

Техника: как се отстранява молът?

Важно: само специалистът със съответния опит трябва да се занимава с премахването на рождения маркер. Самоизхвърлянето от неви може да доведе до сериозни последствия.

Всяка от избраните процедури се извършва при локална анестезия - чрез инжектиране на анестезия или специален външен аналгетичен гел.

Отстраняването на къртиците по лицето обикновено се извършва с лазер. Този метод ви позволява да премахнете тумора без допълнително образуване на белег. Самата процедура продължава само няколко минути, така че ако желаете, лекарят може едновременно да премахне няколко формации едновременно. Само пет минути след сесията пациентът може да се прибере вкъщи.

Отстраняването на висящи бенки обикновено се извършва чрез електрокоагулация. Цялата сесия трае не повече от 15-20 минути, което зависи от диаметъра и броя на отстранените родилки. Преди процедурата лекарят прави анестезия, прилага специален анестетичен гел или инжектира. Освен това, чрез нагряване на волфрамовия електрод с електрическо разреждане, окачващата формация се "отрязва" еднократно. Здравите тъкани, разположени в непосредствена близост, са каустирирани, което предотвратява появата на кървене от раната. Материалът, получен след отстраняването, може да бъде изпратен на хистология, а самата рана обикновено се забавя в рамките на една седмица. По същия начин е възможно да се извърши отстраняване на изпъкнали молове, ако те са малки и не са много дълбоки.

Отстраняването на големи молове се извършва само хирургически. Такава операция се извършва при локална анестезия и всички отстранени тъканни елементи се изпращат за хистология (за да се изключи или потвърди туморния тумор). Цялата площ около образуването се третира с антисептик. По време на операцията, лекарят отрязва частично и здравословно тъкан, за да се избегне повторното нарастване на рождения маркер. След това се прилага материалът за шева, който се отстранява след около една седмица. Оперативният пациент може незабавно да се прибере вкъщи, но той ще трябва да посети лекар няколко пъти, за да се облича и да премахне конците.

Отстраняването на къртици с хистологично изследване е задължителна манипулация на хирурга в случай на предполагаем злокачествен тумор. Само такова проучване ще помогне да се открие дори началния стадий на дегенерация на тъканите, рак и преканцерозен процес. За да изпратят тъканта в изследването, те трябва да бъдат възможно най-непокътнати. Следователно хистологията е възможна само когато неоплазмите се отстраняват хирургически или чрез електрокоагулация.

Премахването на къртици при деца се извършва по същите методи, както при възрастните. Изборът на процедура се определя в зависимост от възрастта на пациента и индивидуалния праг на чувствителност, както и някои от най-психологическите аспекти на образованието. Често, особено когато се работи с малки деца, лекари предпочитат да използват по-малко травматични методи - е лейкопласт, запор кератолитни лекарства и т.н. Ефективността на тези процедури е много по-ниска, и белег по рождение изчезна може да се появи отново .. Независимо от това, изборът на техниката на отстраняване остава при лекаря, който директно ще се занимава с конкретно дете. Неоплазмите се опитват да се премахнат, когато едно дете достигне юношеството. Въпреки това, ако те причиняват някои неудобства за детето, или когато едно неестествено "поведение" на своите молове премахнати по всяко време по време на живота на млад пациент.

Има ли противопоказания за премахването на бенките?

Не се препоръчва да започнете процедурата:

 • жени по време на менструация;
 • ако има заразни болести на кожата на мястото на рождения маркер;
 • при заболявания, придружени от влошаване на кръвосъсирването;
 • с тежко сърдечно заболяване.

Не се препоръчва да се премахват неврозите на малките деца без подходящ медицински съвет. В такива случаи е по-добре да изчакате, докато достигнат юношеството.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Какви са последиците след премахването на бенките?

Последствията след отстраняването могат да зависят от характеристиките на рождените белези, а също и в голяма степен от опита и професионализма на лекаря, който е извършил процедурата. Важни и индивидуални характеристики на пациента: състоянието на неговия имунитет и тенденцията към пигментация.

Особено важно е коректността на постоперативната грижа за раната. Ако внимателно следвате препоръките на хирурга, лечебният процес ще бъде много по-бърз и по-удобен.

И все пак, какви могат да бъдат последствията след отстраняването на невуса?

 • Раната след отстраняването на мол лекува по-бързо, толкова по-малък е размерът на дистанционното формиране. Неправилната грижа за раната може да доведе до продължително излекуване, възпаление и възпаление на тъканите, което на свой ред води до образуването на масивен и грозен белег. Ако раната се лекува правилно, подобно усложнение практически се намалява до нула.
 • Кората след отстраняване на рождения маркер е нормално явление, което осигурява защита на повърхността на раната от навлизането на микробите. Самоочистването на кората е строго забранено: ще изчезне, веднага щом дойде следващият етап на изцеление. Ако кората се разкъсва насила, може да доведе до излагане на раната, кървене, развитие на инфекциозния процес. Белегът в този случай задължително се формира и става особено забележим.
 • Белегът след отстраняването на рождения маркер може да се счита за нормална последица, ако образуването е отстранено чрез външно тъканно увреждане (например, чрез хирургическа интервенция). Колкото по-голям е невът, толкова по-дълъг е белегът. Значителни белези могат да станат по-малко забележими, ако използвате специално лечение, предписано от лекуващия лекар. Обикновено се състои в обработката на шева с резорбционни мехлеми и инжектиране на субстанции, които допринасят за възстановяването на увредените тъкани.

Освен това белегът може да се формира от неправилно управление на следоперативния период: ако пренебрегнете грижите за раната или принудително откъснете образуваната структура, образуването на белега е неизбежно.

 • Червеното петно след отстраняване на белега е знак за активно гранулиране на повърхността на раната - тоест, изцеление. Зачервяването преминава независимо, в повечето случаи оставяйки само едва забележима следа. Ако зачервяването е придружено от оток и болезненост - това е вероятно признак за развитието на възпалителния процес в раната.
 • Болката след отстраняване на рождения маркер се счита за нормална опция, ако отстраняването е извършено хирургично. В този случай болките са причинени от увреждане на тъканите и нервните окончания: те напълно се саморазрушават по време на последното изцеление на раната. Пулсиращата болка, както и болезнеността, придружени от зачервяване и подуване на зоната на намеса, могат да показват развитието на възпалителния процес. Тази ситуация изисква незабавно медицинско обслужване.
 • Туберкулозата след отстраняването на мол е най-често инфилтрат. Инфилтратът се развива поради тежка тъканна травма, поради лоша хемостаза в тялото или поради инфекция. Това е клетъчна структура, импрегнирана с лимфна течност и кръв. В резултат на образуването на такава туберкулоза лечебният процес на раната се възпрепятства или спира напълно.

Възпалителен инфилтрат се характеризира със зачервяване на кожата и болезненост с натиск.

Невъзпалителният инфилтрат се образува след известно време след операцията и е тъкан, наситена с лимфа или медицински препарати. В този случай няма признаци на възпаление.

Обикновено, невъзпалителното уплътняване след отстраняване на молеца може да продължи самостоятелно в продължение на няколко седмици и дори месеци. Помощ за това може да доведе до физиотерапия или използването на специални регенериращи лекарства. Ако има възпалителен процес, намесата на медицинския специалист трябва да бъде задължителна.

 • Фишата след отстраняването на мола е мястото, от което е отстранена образуването. Повечето ями остават след процедурата за отстраняване на лазера. С течение на времето кожата в областта на смущенията се изглажда и фовеята се изравнява. Обикновено това се случва в продължение на шест месеца.

Често ли се появяват усложнения след отстраняването на къртиците?

Както всяка процедура, премахването на рождените белези може да доведе до развитието на усложнения. За да се предотврати това, е важно интервенцията да се извършва от квалифициран специалист в правилната клинична обстановка.

Разбира се, всеки пациент иска да избегне усложнения. Поради това, силно се препоръчва да следвате всички съвети и инструкции на лекуващия лекар.

 • Може ли температурата да се покачи след отстраняването на мол?

Всъщност понякога може да има леко повишение на температурата. В някои случаи това е индивидуална реакция на тялото към стресова ситуация и увреждане на тъканите - докато хипертермията се съпровожда от изпотяване и студени тръпки. Независимо от това, постоянно повишаване на температурата може да означава развитието на усложнение, възпалителен процес, свързан с навлизането на патогенни микроорганизми в раната. Кое от следните е причината за хипертермия, която лекарят ще може да определи при изследването.

 • Ако след операцията се е образувал грозен тумор-образен белег, това е нормално?

Колоидният белег след отстраняване на белега е резултат от продължителни септични състояния или хронични възпалителни процеси в тялото. Този белег е яркочервен, с големи размери, понякога сърбящ или болезнен.

Може да се образува колоиден белег с неправилно изцеление на постоперативния шев, особено когато рехабилитационният период настъпва на фона на инфекциозно заболяване или хроничен стрес.

За да се елиминира неестетичният белег, се използва хирургическа интервенция в комбинация с резорбируеми и регенериращи лекарства.

 • Как да идентифицираме възпалението след отстраняването на мол?

Възпалителната реакция може да се развие при навлизане в раната, с недостатъчно лечение на кожата по време и след операцията, с недостатъчна грижа за раната по време на лечебния период. Възпалението се характеризира със зачервяване и подуване на повърхността на раната, появата на секрети от подкожната кора, местно или общо повишаване на температурата. Общият кръвен тест също ще покаже всички признаци на възпалителен процес.

Ако лекарят потвърди наличието на инфекциозно възпаление, на пациента ще бъде предписано противовъзпалително лечение. Ако има абсцес, може да се наложи да отворите хирургически фокуса.

 • Сърбежът след отстраняването на мол може да означава развитие на усложнение?

В повечето случаи сърбежът е индикатор за заздравяване на рани и образуване на белези. Ако сърбежът се комбинира с треска или други признаци на възпаление, тогава е необходимо и възможно най-скоро да се види лекар.

 • Какво ще стане, ако гърдата изскочи от раната след премахване на рождената марка?

Гръбването на раната е едно от възможните усложнения при всякакви увреждания на тъканите, включително операция. Това се случва, когато микроорганизмите удари повърхността на раната по време или след процедурата. Инфекцията обаче може да бъде в раната и хематогенен начин - с течение на кръв от огнищата на хроничното възпаление, което се намира в тялото. Най-често причинителят на абсцеса е стафилокок и Pseudomonas aeruginosa.

Ако не спазвате предписанията за постоперативния период, бактериите могат да попаднат в раната от мръсни дрехи или най-близката кожа, с пот или себум. Характерни симптоми на абсцеса са натрупване на зачервяване и подуване в областта на шевовете, появата на гнойно изхвърляне, повишаване на температурата. Лечение - хирургично, последвано от противовъзпалителна терапия.

Всяко усложнение или подозрение за тях - това е сериозна причина за задължително посещение на лекар. Навременната медицинска намеса може да предотврати по-нататъшното прогресиране на неблагоприятния патологичен процес.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19]

Рехабилитационен период: какво може или не може да се направи след отстраняване на рождения маркер

Спазването на определени правила по време на периода на рехабилитация избягва такива проблеми като възпалителни реакции, грозни белези и хиперпигментация на кожата. По тази причина препоръките на лекаря трябва да се спазват стриктно. За да обясним как да се държим след процедурата за отстраняване на рождения маркер, ние ще отговорим на най-честите въпроси на пациентите.

 • Как морчетата лекуват след отстраняването?

След отстраняване на рождения маркер с лазер, лечението се извършва доста бързо, тъй като целостта на кожата по време на процедурата практически не се нарушава. Повърхността на кожата прилича на малко изгаряне, което изглежда като червено петно, без да се образуват мехурчета и некротични слоеве. Тази пепел получава естествен цвят и лекува вече 4-5 дни без образуване на белези.

Най-дългият период на заздравяване се наблюдава след отстраняване на невроза хирургически, тъй като това причинява максимално увреждане на повърхностните тъкани и шевовете се наслагват. Изцелението от този вид се осъществява на три етапа:

 • постоперативен едем, зачервяване, болка;
 • резорбция на кръвни съсиреци, некротични тъкани, самопочистване на раната, гранулиране и растеж на епителната тъкан;
 • крайна регенерация - образуване на белег и епителизация.

Продължителността на пълното затягане и всеки етап отделно зависи от дълбочината и размера на раната, от имунитета на пациента и от наличието на усложнения. Често обработването на постоперативната рана и степента на поддържане са критични.

Изцелението на раната след процедурата за електрокоагулация се извършва под нокът - тъмно кафява кора, състояща се от суха смес от кръв и лимфна течност. След отпадане на кората се отваря повърхност, покрита със свежа епителна тъкан.

 • Как се грижите след отстраняването на мол?

Специално лечение на зоната на кожата след отстраняване на рождения маркер е необходимо само след хирургическа операция. Лекарят ще предпише употребата на антисептични разтвори и редовни превръзки. Това лечение ще трябва да продължи няколко дни след отстраняването на шевовете.

Ако се появи зарастване на раната при краста допълнително лечение може да не е необходимо: да се съобразят с хигиенни правила не са мокри раната, за да се избегне излагането на UV светлина, и в никакъв случай не се опитвайте да премахнете кора сам.

 • Какво не може да се направи след премахване на рождената марка?

След процедурата за премахване на рождения маркер не можете:

 1. да остане на слънце;
 2. да се къпете;
 3. кремове и друга козметика в зоната на отстраняване;
 4. надраскване, надраскване на мястото на намеса;
 5. за да позволи триене на раната срещу дрехите.
 • Мога ли да направя слънчеви бани след премахването на моето рождение?

Не се препоръчва слънчеви бани след процедурата за отстраняване на къртицата, тъй като това може да предизвика появата на пигментно място. Избягвайте лъчите на слънцето, докато областта на премахнатата кожа не лекува и не придобива естествен цвят. Тази забрана се отнася както за експозицията на слънце, така и за солариума.

 • Мога ли да взема алкохол, след като премахна моята рождена дата?

Забраната за приемане на алкохол може да се дължи на следните причини:

 1. Не е желателно да пиете алкохол, ако лекарят след назначаването му предпише антибиотици или други лекарства вътре;
 2. Някои видове анестезия (включително локална анестезия) не се комбинират с прием на алкохол);
 3. отстраняването на рождения маркер може да създаде определен стрес за дадено лице, така че алкохолът може да се превърне в допълнителна тежест за отслабения организъм;
 4. Смята се, че някои алкохолни напитки (например бира, ликьори, шампанско, десертни вина) забавят възстановяването на тъканите.

Наред с други неща, прекомерната консумация на алкохол може да доведе до случайно увреждане на шева или износване, което може да предизвика кървене, развитие на възпаление и т.н.

 • Мога ли да се изпея, след като премахна моята рождена дата?

След като извадите къртицата, можете да се измиете, след като залепите повредената кожа с водоустойчива мазилка. За да се намокри раната е невъзможно до пълната епителизация на процеса.

 • Мога ли да отида до банята след премахването на рождената марка?

Посещението на сауна или сауна след отстраняването на мол не се препоръчва, тъй като това може да доведе до инфекция на процеса и да създаде трудности с лечението на рани.

 • А след това да обработиш кожата след изрязване на рожден ден?

Най-често след процедурата за отстраняване се препоръчва използването на такива антисептични разтвори като водороден прекис, брилянтно-зелен разтвор, разтвор на фурацилин, фукоцин и т.н. Този въпрос трябва да бъде изяснен при Вашия лекар.

 • Дали манганът ще се вмести след отстраняването на мол?

Разтвор на калиев перманганат може също да се използва за измиване на раната. За да направите това, е необходимо да се разрежда праха във вода, докато се получи розова течност. Тъмните наситени разтвори не трябва да се използват, за да се избегне изгарянето на химикали и да не се влошава ситуацията.

 • Мога ли да използвам банеоцин след премахване на моето знамение?

За да ускорите заздравяването на раната, можете да използвате лекарството банеоцин, но не като мехлем, а под формата на прах. Прахът се поръсва с рана след предварителна обработка с водороден прекис. Това лечение може да се повтори няколко пъти на ден, но не повече от една седмица подред.

 • Използва ли се мехлем след отстраняването на мол?

Лечебните мехлеми могат да се използват само няколко дни след процедурата и само след одобрение от лекар. Много мехлеми предотвратяват навлизането на кислород в раната, което води до влошаване на лечението и удължаване на процеса на регенерация.

 • Мога ли да използвам солкоцерил след премахването на моето рождение?

Мазният солкоцерил стимулира метаболитните процеси в тъканите, като допринася за бързото им възстановяване. Лекарството може да се прилага само на повърхността на сухата рана няколко дни след отстраняването на невуса, когато вече е образуван повърхностен епителен слой.

 • Какво представлява помощната лента след отстраняването на рожден ден?

Всъщност има специални мазилки, които предотвратяват заразяването на раната и нейната инфекция. Пластирът се прилага върху областта на шева или директно върху раната. При избора на този инструмент трябва да имате предвид следните точки:

 1. мазилката трябва да "диша" и да позволи преминаването на кислород към повърхността на раната;
 2. не трябва да причинява алергии;
 3. Тя трябва лесно да се отстрани от кожата, без да се оставят следи от лепило и без да се причинява дразнене.

Най-популярните видове такива лечебни пластири са Cosmopor, Fixopor S, Hudrofilm.

Обикновено периодът на изцеление на кожата в местата за отстраняване е 2-3 седмици, но напълно естетическият вид ще бъде възстановен за около 1-2 месеца. Ако отстраняването на молове е било извършено поради подозрение за злокачествена дегенерация, то след процедурата е необходимо материалът да бъде подложен на хистологичен преглед, от който зависи допълнително лечение.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.