^

Здраве

Хирургично отстраняване на рожден ден

, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Има много методи за премахване на рождения маркер, най-често срещан е хирургически. Обмислете характеристиките на процедурата, доказателствата за нейното поведение и възможните последици.

Мол е кожна лезия. Неговият цвят (от светлокафяв до черен) зависи от количеството меланоцити. Nevus са наследствени по природа и могат да се появят през целия живот. Ако пигментните клетки се намират в дълбоки слоеве на кожата, тогава се формират изпъкнали белези, ако меланоцитите са на повърхността, а после плоски.

Необходимо е да се следват тези нараствания на кожата. Ако те имат голям размер или необичайна форма, тогава си струва да се свържете с дерматолог. Nevuses до 5 мм с гладки контури и единни цветове не представляват опасност и, като правило, не изискват отстраняване. Но основната им опасност е, че те могат да се разложат в злокачествени образувания - меланома. Такива формации са обект на спешно отстраняване - изрязване.

Хирургичното отстраняване на белега е най-честият и сравнително евтин метод за лечение. Подходящ е за унищожаване на големи и дълбоки кожни образувания, но има редица характеристики.

предимства:

 • Висока ефективност - позволява да премахнете мол в една процедура.
 • Минималните противопоказания и ниската цена на операцията го правят достъпна за много пациенти.
 • Нисък риск от повторение - тъй като невусът е напълно отстранен, не се изисква повторна процедура.
 • Безопасност - процедурата се извършва в болнична среда под строго наблюдение на лекар.

недостатъци:

 • Удължаване на зарастването на рани и възстановяване - след операция от дълго време ще трябва да се откажат от слънчеви бани и солариум.
 • Белези - колкото повече е повърхността на раната, толкова по-голям е рискът от образуване на белези. В особено тежки случаи е възможно развитието на келоидни белези.

Работата може да е необходима, ако молът е повече от 5 мм, има неравномерно цвят, неравномерни ръбове и неправилна форма. Под скалпела, неви, които постоянно са ранени, причиняват дискомфорт или козметични дискомфорти. Ако те са налични, трябва да се свържете с дерматолог, който ще определи вида на кожния растеж и начина за отстраняването му.

trusted-source[1], [2], [3]

Свидетелство

Всяка операция, независимо от сложността, има свои свидетелства. Ексцизията най-често се извършва с подозрения за злокачествена дегенерация. Хирургично отстраняване на рожден ден е необходимо, ако:

 • Повишен размер.
 • Има дълбоко проникване в кожата.
 • Разпаднах се на няколко лобула.
 • Започна да кърви.
 • Придава болка и често е травмирано.
 • Това причинява естетически дискомфорт.

Въпреки разумната цена, изрязването е доста травмиращо и може да остави белези. Но този метод има своите предимства пред по-съвременни технологии: лазерно отстраняване и криодеструкция. След операцията получените материали могат да бъдат изследвани за хистология.

Ексцизията предотвратява повторение на кожния растеж, тъй като зоните на здрава тъкан са заловени. Процедурата трябва да се извършва само в специализирани лечебни заведения, а не в салони за красота.

Подготовка на

Независимо от медицинските показания, подготовката се извършва преди операцията. На първо място, лекарят обяснява същността на процедурата, нейните възможни усложнения и нюанси на периода на възстановяване. След това пациентът заема място на дивана. Новата формация и кожата около нея се третират с дезинфекционен разтвор.

Задължителна анестезия се извършва, така че по време на ексцизията няма дискомфорт. Най-често това са лекарства с лидокаин (Anestacon, Xylocaine, Bactin, Zalaktin-L). Това не отнема много време, но намалява притока на кръв към мястото на работа. Ако съществува риск от кървене, тогава Epinifreen се добавя към местната упойка.

След това, с скалпел, молът и част от здравите тъкани се изрязват. Получената рана се обработва със специален разтвор и се прилагат шевове. Получените тъкани по време на операцията се изпращат за хистологично изследване. В края на целия лекар дава съвети за грижа за кожата.

Техника за отстраняване на родствения знак хирургически

Да се отървем от неви на лицето и тялото е не само козметична процедура, но и ефективен метод за предотвратяване на онкологията. За хирургично отстраняване прибягват в случай на борба с дълбоки и широки израстъци или къртици, които имат няколко сегмента. Това е единственият ефективен начин за елиминиране на големи неоплазми.

Техниката за отстраняване на гризачи зависи от местоположението и размера му. Процедурата се провежда при локална упойка и отнема 40-60 минути.

 • Метод на рязане без зашиване - със скалпел, запълненият ръб се изрязва малко под нивото на кожата. Ако е имало кървене, тогава да се спре каутриза на раната и да се приложи антибиотично локално действие. Нанесете превръзка и давайте съвети за допълнителна грижа за кожата.
 • Отстраняване на шевовете - използвани за лечение на плоски или тъмни къртици. Лекарят почиства кожата на неоплазмата и анестезира оперативната повърхност. Скалпелът изключва не само къртицата, но и околните тъкани. Фокусирайки се върху дълбочината на операцията, се припокриват горните или дълбоките слоеве на кожата. За да направите това, използвайте самозасмукващи се материали, които не изискват отстраняване.

Лечебната скорост обикновено отнема 1-2 седмици. През този период е необходимо да се защити оперираното място от всяко външно влияние.

Противопоказания

Хирургичното отстраняване на рождения маркер е козметична процедура, чието предимство е липсата на абсолютни противопоказания. Това се дължи на факта, че операцията се извършва на отделна част от тялото. Но има редица относителни противопоказания, помислете за тях:

 • Наличие на инфекциозни заболявания.
 • Остри възпалителни процеси.
 • Оздравяване на хронични заболявания.
 • Бременност и кърмене.
 • Оздравяване на херпеса.

При наличие на хронични заболявания и след арестуването им, допълнителни анализи са задължителни. Това избягва усложненията и ускорява процеса на възстановяване.

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Вещи

Всяка операция може да доведе до сериозни последствия. Когато скалпелът действа върху невусите и конците, такива патологии са възможни:

 • Скарификация - по време на операцията не се премахва ненусът, но се засягат и здравите тъкани. Продължавайки от това, размерът на белега зависи от големината на кожния растеж и от професионализма на хирурга. С течение на времето белезите се осветяват, което ги прави по-малко видими.
 • Келоидни белези - най-често се наблюдават при пациенти, които имат тенденция към тяхното образуване. Появяват се след зашиване на големи рани.
 • Повтаряне - повторен кожен дефект е възможен в случай, че лекарят не е отстранил мола. Възраждането не е изключено с меланома-опасни образувания.

Вероятността от описаните по-горе последици е значително намалена при лечението на молове чрез по-безопасни методи.

trusted-source[8], [9], [10]

Усложнения

Хирургическите методи за отстраняване на молове, за разлика от алтернативата, имат висок риск от усложнения. Обикновено това е болезнено усещане на мястото на операцията, появата на белези и белези. Процедурата не се препоръчва за използване на лицето и други чувствителни зони на кожата.

Най-често след операцията остават белези. Това усложнение е неизбежно, тъй като козметичните шевове се нанасят върху кожата. Хирургията се използва в случай, че рожденият знак е върху неприятна част от тялото и белегът може да бъде скрит.

Друго усложнение е подкожният кръвоизлив. Леко зачервяване около извадените тъкани отнема 7-10 дни. Тъй като след изрязване раната остава отворена, т.е. Вероятността за инфекция. Всички пациенти са предупредени за това и този фактор е причината за избора на по-малко травматични методи.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

Рехабилитационен период

След отстраняването на молеца, както и след всяка хирургична операция, пациентът очаква рехабилитационен период. Това предполага специална грижа за повърхността на раната. На мястото на невуса се образува рана, нейните размери зависят от диаметъра на отстранения материал. Постепенно тя се стяга от кората, която изчезва след 1-2 седмици. На мястото на раната се появява млада розова кожа и се нуждае от подходяща поддръжка.

Характеристики на грижа за кожата:

 • Не намокряйте раната в продължение на 4-5 дни, но поддържайте хигиена около зоната, подложена на операция.
 • Не докосвайте или не откъсвайте кората, която покрива раната, защото под нея протича лечебният процес, който може да предизвика голям белег.
 • Веднага след като кората падне и розовата кожа се появи под нея, покрийте я от слънцето.

Около месец по-късно, на мястото, където е молът, кожата приема нормална пигментация. В рамките на месец или две, болезнени усещания все още могат да се появят. Последното изцеление зависи от индивидуалните характеристики на тялото, но средно отнема 2-6 месеца.

Грижа за белега

Изцелението на кожата, след като се отърве от рождения знак, отнема 2-4 седмици. През този период е необходимо раната да се лекува и в бъдеще ще се наложи да се полагат грижи за белега. След операцията пациентът може да бъде предписан с лекарства за лечение на рани с антибиотици и задължително лечение на кожата със зелено или манган. Ако операцията е успешна и медицинските препоръки са напълно приложени, не се появяват нежелани последици, т.е. Усложнения под формата на инфекция и синини.

В рамките на 5-10 дни върху кожата се появява кора, което отстъпва на млада розова кожа. Такива райони трябва да бъдат защитени от въздействието на негативните фактори и особено от слънцето. Ако не можете да скриете рана, преди да излезете, използвайте слънцезащитни продукти с високо ниво на защита. Ако оставите кожата без защита, може да се появят пигментни петна.

Хирургичното отстраняване на рождения знак много често оставя белези и белези. В повечето случаи те решават сами, но ако това не се случи, тогава кожата се нуждае от помощ. За да направите това, натурално какаово масло или силиконово лепило (подходящо само за медицински цели). Ако това не дава очаквания резултат, тогава си струва да се свържете с козметичен хирург. След лечението внимателно изследвайте рождените си белези, особено ако отстраняването се дължи на трайна травма на невуса. Внимавайте да не правите никакви промени.

trusted-source[15]

Болница след хирургично отстраняване на рожден ден

Да се отървем от невита включва хирургия и дълъг период на възстановяване. Болница след хирургично отстраняване на рождения маркер зависи от местоположението на местоположението му и от размера, обема на извършената работа. По правило пациентите се освобождават от работа за 1-2 седмици.

Ако молът е голям и са били приложени бримки, пациентът трябва да отиде до превръзките за рани и след изцеление и да премахне конците. Получените тъкани по време на операцията се изпращат за хистология. Поради това през периода на болницата лекарят се запознава с резултатите от това изследване. Ако има данни за дегенерация на кожното образуване, пациентът е регистриран да следи динамиката на молекулите и тяхното лечение.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.