^
A
A
A

Келоидни белези: причини, симптоми, диагноза, лечение

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Името келоид идва от гръцката дума keleis - тумор и eidos, подобие. Келоидите са разделени на две групи - истински или спонтанни, или цикатрични или фалшиви. Спонтанните келоиди или така нареченото келоидно заболяване е заболяване, което се проявява чрез образуването на келоиди върху кожата извън връзката с травма или възпаление. Понякога те се появяват на мястото на синини или в местата на натиск. Това е изключително рядко заболяване, чиято етиология все още не е установена. М. М. Хелтаков (1957) нарече такива първични келоиди (възникнали без наранявания), АА Станницин (1968 г.) - спонтанни келоиди. В литературата има съобщения, които казват в някои случаи за автозомно доминантно, а в други - за автозомно рецесивно наследствено патологично състояние на келоидна болест. Склонността към образуване на келоиди също е свързана с имунната патология, наследственото предразположение, етническите фактори, възрастта, ендокринопатията и нарушаването на регулаторните функции на централната нервна система. Синдромите, свързани с келоидите (Rubinstein-Taybi, Goeminne) също са описани. Съществува и голям процент пациенти с келоидни белези на представители на черна кожа (жители на Южна Америка, Индия, Карибските острови) и др.

Пациент К. А. 25 години. Обяснява се с оплаквания за появата на кожата без видимата причина за твърди образувания на розово-червен цвят. Според пациента първата формация се появява на мястото на акне елемента преди около 5 години. По-късно образуванията се появяват или на мястото на възпалителни елементи, или на напълно здрава кожа.

В историята на леко акне; дисменорея, преминали в аменорея. Автоимунен тироидит, еутироиден стадий. Нивото на половите хормони е в рамките на нормалния диапазон.

Направен е опит за хирургично отстраняване на келоидната формация, където келоидът е бил няколко пъти по-голям от предишния. Вторият келоид бе взет за хистологично изследване в института по онкология. След излекуването на белега отново се образува много по-голям келоиден белег. На пациента бе поставен лабораторен преглед, консултация с ендокринолог, гинеколог. За втора среща тя се завърна една година по-късно. Клиничната картина на белезите по това време значително се е влошила. Всички белези се увеличиха в района.

Диагноза: Келоидна болест

Най-често специалистите срещат втората група келоиди или келоидни белези.

Какво е келоиден белег? Защо в един случай раната бързо се излекува с образуването на гладък и тънък белег, а в други случаи неконтролирано пролиферация на коагуративна съединителна тъкан, образувайки патологичен белег? Защо въпреки многобройните съвременни изследвания сериозността на проблема с келоидните белези не намалява, а се увеличава. Това се вижда от повишената апетита към лекарите с келоидни белези, броят на келоидни усложнения след хирургични интервенции.

Симптомите на келоидните белези

Клиниката от келоидни белези се характеризира с разнообразни прояви на келоиден растеж. Общият вид на белезите зависи от областта на нараняването, локализацията, вида на първоначалното нараняване, продължителността на живота, възрастта на пациентите и т.н. След епителизация на ранени или следоперативни шевове на фона на прекратяването на възпалителния отговор, пациентите забелязват печата, която често се оценява като остатъчни симптоми след възпаление. В очакване на естествения процес на резорбция на "проникване" отиде на лекар, когато уплътнението се превръща в гъста, стърчащи над повърхността на кожата или образуване на валяк с екзофитичен растеж на значителен размер, плътност хрущялни синьо-червен цвят. В някои случаи келоидни белези без предишно възпаление се появяват 1 и 2 години след операцията, травма или пункция на ушния канал.

При гладка кожа, келоидните белези понякога поемат причудлива форма, напълно различна от предходната степен на нараняване или възпаление. Това се дължи на разпространението на келоидния процес по линиите на опъване на кожата (Langer линии). Понякога келоиден белег влиза в здравата кожа с удължени нишки, според фигуративния израз на един от изследователите, с "ракови крака". Големите келоидни белези, например след изгаряния, често водят до образуване на белези.

Лекарите трябва да знаят, че между зарастване на рани и появата на келоиди белези може да отнеме период от "почивка" от 3-4 седмици до 2-3 месеца, когато пациентът забелязва нарастване на съединителна тъкан във всички посоки. Въпреки това, това ненормално нарастване на съединителна тъкан може да започне, след като известно време след травмата, а година по-късно на мястото на раната излекувана от първичното намерение или следоперативна шев. Белегът се разширява, особено по протежение на линията на напрежение на кожата, става високо, гъст на пипане. В хората такива белези се наричат "диво месо". Това име много точно характеризира същността на келоидите - немотивираната пролиферация на съединителната тъкан на мястото на бившата травма. Цвят на белега в този случай варира от ярко червено до синьо, растеж белег често е съпроводено с парестезия, болка при палпация, при контакт с дрехи. Сърбежът в областта на белезите се отбелязва от почти всички пациенти. Младите белези отличава с много висока плътност поради синтеза чрез фибробласти влага молекули (гликозаминогликани, колаген протеин), също стари келоиди често имат плътност на хрущяла, което е свързано с отлагането на хиалинни протеин и калций. В някои случаи, с течение на времето, келоидните белези могат да станат блед, да се изравнят и да станат меки при палпация. Въпреки това, доста често и след 10 години изглеждат червени, стегнати и гъсти на пипане.

Келоидните белези имат любима локализация. Така че лицето, шията, раменния пояс, зоната на гръдната кост се отнасят до келоидно-опасни зони, т.е. Зоните, най-честите появявания на келоидни белези. Не е случайно, тъй като гореспоменатите региони се характеризират с по-голям брой рецептори за тестостерон и TGF-бета в клетките на кожата и келоиди белези често е придружено giperandrogenemiya и високо ниво на TGF-бета в кръвната плазма. Под областта на лумбалната област рядко се образуват келоидни белези.

Келоидните белези на ушите се появяват на мястото на постоперативните конци и се пробиват под обеците и по правило се появяват след продължителен възпалителен процес 3-4 седмици след пункцията или операцията. Възпалението е придружено от серозен-гноен изблик, еритем и усещане за болка. Има обаче случаи на появата на келоидни белези на ушните лъчи няколко години след периода на абсолютно благосъстояние и дори без предишна травма. Последният път има много келоиди на ушите. Това се дължи на модата за носенето на няколко обеци в едно ухо. Наблюдавахме пациент, който имаше 10 малки (2-3 mm диаметър) и 1 голям келоид (6 mm диаметър) на 2 ушна мида. Това се случва, когато достигнат голям размер (със слива), което до голяма степен се дължи на липсата на информация за възможността от патологични белези в пунктовете за убождане на ушните лъкове под обеците.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.