^
A
A
A

Хипертрофични белези: причини, симптоми, диагноза, лечение

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Хипертрофичните белези често съчетават група патологични белези, общи с келоидните белези във връзка с това. Че и двата вида се характеризират с прекомерно образуване на фиброзна тъкан и възникват в резултат на продължително възпаление, хипоксия, прикачване на вторична инфекция, намаляване на локалните имунологични реакции. В историята на такива пациенти понякога се откриват ендокринопатии.

Въпреки това, за разлика от келоидните белези, растежът на хипертрофичния белег започва веднага след зарастването и се характеризира с образуването на "плюс тъкан" върху повърхността на равна повърхност на раната. Субективните усещания отсъстват. Динамиката на промяна на цвета на ромената от розово до белезникаво се проявява едновременно с норматорните белези. Продължителната възпалителна реакция, нарушаването на микроциркулацията и хипоксията, затягането на репаративните процеси допринасят за натрупването в раната на продуктите на разпадане, които причиняват активирането на фибробласти. Тяхната синтетична и пролиферативна активност.

В резултат на това на мястото на дефекта на кожата се получава прекомерно натрупване на колаген. Образуване на колаген преобладава над нейното деформиране поради увеличаване на синтеза на колаген протеин, което води до образуване на белези и фиброза развива печалба се издига над повърхността на топологията на кожата. Известно е, че при хипертрофичните белези клетките от фибропластичните серии са по-малки, отколкото при келоидните белези, няма гигантски, незрели форми, "зони на растеж". Доказано е, че синтеза на колаген в келоиди се среща в приблизително 8 пъти по-активни от хипертрофични белези, което обяснява количественото съдържание минимални колагенови влакна в хипертрофични белези, а оттам и масата на белега. Качественият състав на колагена също има разлики. Така при млади хипертрофични белези се установява увеличение на колаген тип I и III, както и увеличение на димерите (бета вериги).

Сравнителни клинични характеристики на келоидни и хипертрофични белези

Вид на белезите

Келоидни белези

Хипертрофични белези

Клинична картина

Циано-червен цвят, (+ кърпа). Увеличаване във всички посоки, сърбеж, парестезия. Намаляването на яркостта на цвета и обема на рогата е много бавно, в продължение на няколко години. Понякога белегът не се променя с възрастта.

Те се издигат над нивото на кожата - (+ кърпа). Субективните усещания отсъстват. Цветът се променя по отношение на нормалните белези.

Дата на възникване

След 2-3 седмици, понякога няколко месеца и години след нараняването.

Веднага след епилизацията на раната.

Причини за възникване

Генетично и етническо предразположение, зодокринопатии, имунологични промени, нарушаване на адаптивните способности на организма, хроничен стрес, прикрепване на вторична инфекция. Хронично възпаление, хипоксия, нарушена микроциркулация.

Намаляване на локалната реактивност, прикрепяне на вторична инфекция, нарушение на микроциркулацията и вследствие на това - хронично възпаление, хипоксия.

Ендокринопатиите са възможни.

Структура на келоидни и хипертрофични белези

Хистологична картина на нарастващ келоид

Епидермисът е разреден, се състои от 3-4 слоя клетки, сред които преобладават клетките на атипичните за различни слоеве от епидермис. Има вакуоларен дистрофия кератиноцити изглаждащи папиларен модел отбелязани хипоплазия гръбнака слой вакуолизация отделни слаби перифокален бодливи клетки, повишен меланин базално-клетъчен кариопикнозен. Роговият слой е непроменен или разреден. Налице е увеличение на броя на меланиновите гранули в меланоцитите и базалните кератиноцити.

При келоидните белези се разграничават три зони: подперидорната зона, зоната на растеж, дълбоката зона.

В горната част, има subepidermilimh отдели - гладкост епидермална и процеси дермални папили, неспецифични възпалителни явления, слуз подуване на колагенови влакна. В подкожно слой -. Foci млад съединителната тъкан с така наречените "области на растеж", разположен на дълбочина приблизително 0,3-0,5 см височина зона се състои от лезии представени концентрична натрупване на фибробласти в центъра на който се наблюдава спад сегмент капилярна. Смята се, че перицитът на капилярите е стволова клетка за фибробласти. Следователно, клетъчните клъстери в зоните на растеж са перицити, трансформирани във фибробласти. Колаген влакна в зоните на растеж под формата на свободни връзки неориентиран незрели колагенови фибрили с диаметър от 250-450 А (ангстрьома) в етап слуз подуване. Има известно "разтягане" и случайност на ориентация във връзка с увеличаването на тъканите на тъканта, дължащи се на оток. Заедно с дебели, има и тънки "комуникационни влакна". В келоидни белези голям брой функционално активен недиференциран, млади и патологична (гигантски) фибробласти размер 10x45 до 12x65 микрона. С повишен метаболизъм (70-120 в областта на зрението). Много автори отбелязват намален брой съдове при келоидни белези в сравнение с физиологичните и хипертрофичните. Може би това е относително понижаване на общата площ на съдовото легло във връзка с областта на тъканта на белега. Очевидно е обаче, че има значително повече съдове в нарастващите келоидни белези на съдовете, отколкото в по-старите.

В средните части на ръба се забелязва мотивирана картина. Причинени от комбинация от обширни тъканни области с дебели, хаотично ориентирани колагенови влакна, с огнища на ювенилна съединителна тъкан, локализирани в цикатрикса и локуси на дистрофични промени и възпалителни реакции. Основният структурен протеин на келоида е колаген. Гранулите от колаген се различават в хлабава опаковка, дезориентация. Дебелината на колагенните влакна е от 8 до 50 μm. Най-масивните пакети от колагенови влакна са в средната зона на келоида. Между колагенните влакна са различни популации от фибробласти - от незрели и гигантски до фибробласти с типична удължена форма и нормален размер. В средната и горната част на дермата има депозит на хиалин. Редки фокални лимфоцитно-хистоцитни инфилтрати около съдовете на повърхностната и дълбоката мрежа. Има незначително количество еластични влакна, съдове (1-3 капиляри в 1-3 полета на видимост с увеличение на х504).

В интерстициалното вещество преобладават отоци, хиалуронова киселина и сулфатирани фракции от гликозаминогликани, което се счита за един от признаците на незрели състояния на съединителната тъкан.

В средните и дълбоките слоеве на румените се намалява броят на клетъчните елементи, интерстициалното вещество. Наблюдава се увеличение на броя на морфологично зрелите форми на колагенни фибрили. Най-масивните пакети от колаген в средата на келоида. С увеличаването на възрастта на белега, появата на фиброза и склероза на колагена на долната дерма и хиподермия.

Съдове: Капиляри в келоиден белег от два типа - разпределителни и функционални. При разпределение - стазис, стагнация, която причинява ционозни келоидни белези. Провежда се диапедеза на еритроцитите, което показва хипоксия на тъканите. В подперидънния слой на съдовете - 3-5 в полето на зрението, в зоните на растеж - 1 плавателен съд на 1 - 3 зрително поле. Функционалните или хранещите се капиляри имат клирънс не повече от 10 микрона, а някои са в намалено състояние.

Клетъчната популация на келоидите е представена от редки лимфоцитно-хистиоцитни инфилтрати около съдовете и изобилието на клетки от фибропластичните серии. Фибробласти - 38-78 клетки в зрителното поле с увеличение от х 504. Патогмоничен признак на келоида са атипични гигантски фибробласти. Млади фибробласти съставляват по-голямата част от населението. Обръща се внимание на тенденцията на младите клетки да създават и формират растежни центрове, които са фокуси на незрели съединителна тъкан, локализирани периваскуларно. Извън фокалните растения, фибробластите лежат сред колагеновите влакна.

Отсъствието на плазмени клетки, малък брой лимфоидни клетки в различни стадии на келоидно образуване на белези е типично за него.

Пиронинофилната цитоплазма на фибробластите свидетелства за тяхната висока биосинтетична активност. Фиброцитите се срещат в средните и дълбоки слоеве на румен, чието присъствие отразява хода на процеса на узряване на тъканите.

Има и мастоцити, полибасти.

Епидермалните деривати (мастните, потните жлези, космените фоликули) при келоидни белези отсъстват.

Разделянето на келоидните белези на млади (до 5 години) и стари (след 5 години) е много условно, тъй като наблюдавахме активни келоиди на 6-10-годишна възраст. Независимо от това, процесът на стареене (зреене) на келоидни белези се появява и се стабилизира, а "старият" келоиден белег променя клиничния и морфологичен модел. В таблицата е представен морфологичен модел на келоидни белези от различни възрасти.

Морфология на келоидните белези

Възраст на румен

Нарастващият келоид (млад - до 5 години)

Стар келоид (след 5 години)

Подпайдермен слой

Тънък епидермис, гладкост на папилите. Макрофаги, млади, атипични гигантски фибробласти, тънки връзки на колагенни влакна. Съдове 3-4 в полезрението

Епидермис с гладка папила. Пигментните клетки със семена от липофусцин се натрупват. Колагеновите влакна са пакетирани в паралелни епидермални връзки, между тях има незначително количество фибробласти от макрофаги съдове.

"Зона на растеж" е представена чрез местата на растеж и свободните, незрели снопове колагенни влакна

5-10 пъти по-широк. "Центровете за растеж" се състоят от групи от фибробласти и са заобиколени от слой влакна от ретикулин и колаген. Съдове 1-3 в 1-3 зрителни полета. Междуклетъчното вещество е представено основно от хиалуронова киселина и фракции от гликозаминогликани. Няма плазма, лимфоидни клетки, малко затлъстяване.

Съдовете 3-5 в зрителното поле намаляват броя на фибробластите. Колагенните влакна се уплътняват, количеството на киселинните мукополизахариди намалява. Има плазмени, лимфоидни клетки, броят на затлъстелите се увеличава.

Хистологична картина на младия хипертрофичен белег

Епидермиса, в зависимост от формата и размера на белега, може да бъде удебелен или нормален. Границата между епидермиса и горната част на белега често е изразена акантоза. Въпреки това, тя може да бъде сплескана, без ясно изразени папили.

Сравнителните хистологични характеристики на келоидните и хипертрофичните белези (според литературата)

Хистологична картина

Келоидни белези

Хипертрофични белези

"Страх от растежа"

В средния слой на ръба голям брой.

Няма налични данни.

Епидермис

Изгладени, загладени епидермални папили

Замърсени всички слоеве, акантоза, често в мъртвия слой митоза.

Клетъчни елементи

Няма лимфоцити, плазмени клетки, няколко мастоцити, група полибаласти.

Обширна лимфоплазмоцитна периваскуларна инфилтрация.

Фибробласты

78-120 в полето на видимост, има много разновидности.

57-70 в очите.

Гигантски фибробласти

Много, с размер от 10x45 до 12x65 микрона.

Няма.

Миофибробласти

Там не са

Надделее

Колагенни влакна

Дебелина от 250 до 450 А в горния слой, по-дълбоко - от 50 микрона под формата на насипно състояние с мукоидни отоци без насочени греди, центрове за обкръжаващ растеж.

От 12 до 120 микрона. Те се събират в снопове, лежат вълнообразно и успоредно с повърхността на ръба.

Гликозаминогликаны

В голямо количество хиалуроновата киселина преобладава, сулфатираните фракции на гликозаминогликаните

В умерено количество преобладават хондронтин сулфатите

Еластични влакна

Има само дълбоки слоеве на белега.

Разположени са паралелно на снопчета от колагенни влакна

Епидермални деривати (космени фоликули, мастна тъкан, потни жлези)

Няма.

Сумата е малко по-малка в сравнение с нормалните белези.

Съдове

1-3 в 1-3 зрителни полета в "зоната на растеж", в подперидънния слой 3-4 в 1 зрително поле.

2-4 в 1 зрително поле.

В горните, подседмични участъци от млади хипертрофични белези, епидермалните процеси и дермалните папили се заглаждат. Свободни тънки колагенови влакна в междуклетъчното вещество, съдове, клетъчни елементи (лимфоцити, мастни клетки, плазмени клетки, макрофаги, фибробласти). Има повече фибробласти, отколкото нормалните белези, но приблизително 1,5 пъти по-малко, отколкото при келоидите. Колагенните влакна в горните секции са тънки, имат свободна ориентация и са в междуклетъчното вещество, където преобладават хондроитин сулфатите. В долните части те са пакетирани, ориентирани в хоризонтално направление, диаметърът им е по-дебел. В долните части на ръба плътността на сноповете е по-висока, а междуклетъчното вещество е по-малко. Има малко количество еластични влакна.

В средните части на белега, тъканта на белега се състои от хоризонтално ориентирани колагенови влакна, съдове, интерстициална субстанция и клетъчни елементи, чието количество се намалява в сравнение с горните части на белега.

В зависимост от възрастта на бременността съотношението между клетъчните елементи, кръвоносните съдове, интерстициалния материал и масата на колагеновите влакна се променя към преобладаването на влакнести структури, а именно колагеновите влакна.

Клетките от фибропластичните серии при хипертрофични белези са 2-3 пъти по-големи, отколкото при нормален белег (57-70 в областта на зрението), няма гигантски, незрели форми. Обикновено 15-20 фибробласти се виждат. Някои автори отбелязват присъствието в хипертрофичните белези на големи, otroschatyh, богати на актинични филаменти, фибробласти, които се наричат миофибробласти. Смята се, че поради тези актинични филаменти фибробластите имат голяма контрактилна способност. Също така се предполага, че асоциацията на актинични влакна от миофибробласти с извънклетъчен фибронектин, разположена върху колагенни влакна, ограничава растежа на хипертрофичните белези. Някои смятат, че тази теория е преувеличена, тъй като фибробластите са активно движеща се клетка, благодарение на способността да се образуват дълги процеси. Актиничните нишки, по всяка вероятност, са контрактилният апарат, който помага на клетките да се движат. Освен това с електронна микроскопия ги открихме във фибробласти на келоидни белези и в нормални фибробласти на дермата.

Съдове: В подпедидермалния слой на хипертрофичния бръмбар на съдовете 3-5 в зрителното поле.

В средните отделения -2-4 в зрителното поле.

Епидермални производни. При хипертрофични белези, заедно с деформирани, има нормални космени фоликули, пот и мастните жлези, но в по-малко количество, отколкото при обикновените белези.

Еластични влакна: разположени успоредно на връзките на колагенните влакна.

Гликозаминогликани: доминирани от хондроитин сулфати.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.