^

Здраве

Премахване на бенки у дома

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Родилни знаци или неви, има почти всеки човек. Те са почти невидими, но могат да доведат до осезаем дискомфорт. Също така е много опасно да повредите рождествената марка, защото кървенето може да започне. Ако ненусът се намира на тялото, така че да може да се повреди, да има неестетичен външен вид или да предизвика различен вид дискомфорт, той може да бъде премахнат.

Можете сами да премахнете белега или да се свържете с лекар. Проблемът с нежеланите бенки и тяхното отстраняване от различни части на тялото, заинтересовани преди. Ето защо, алтернативната медицина предлага много начини и рецепти, за да се отървете от невроза, независимо и безопасно.

Преди да решите да премахнете мол, трябва да анализирате какви могат да бъдат последствията и дали те възпрепятстват вас. Най-често се отстраняват онези къртици, които са на лицето, шията, особено големи размери или могат да се превърнат в злокачествен тумор.

Отстраняването на рождествената марка се състои в подготовката им, самият процес на отстраняване на различни дължини и последваща грижа и наблюдение на остатъчни белези или белези. С правилния подход премахването на знака за раждане не е трудно, безопасно и ефективно.

Показания за процедурата

Показанията за отстраняването на мол могат да бъдат различни, но всички те се свеждат до няколко основни фактора. Премахването на мол се препоръчва, ако:

 • Намира се на лицето.
 • Ако е особено голям. Знаците за зачеване се натрупват меланин, така че големи проби могат да се превърнат в меланин.
 • Мол непрекъснато носи дискомфорт, се намира в местата на постоянен контакт с дрехи или бижута.
 • Непрекъснато докосвате рождения знак с нокти или други предмети, той е в изключително неудобно място. Например, на гърба на дланта, на глезена и т.н.

Мълите също се отстраняват, защото могат да причинят злокачествен тумор. Тези от тях, които се намират в най-достъпните за слънцето места, са най-изложени на такъв риск. Ако решите да премахнете знака за раждане, не забравяйте да покажете на лекаря си онколог. Молът може да бъде регенериран в меланом, лекарят веднага ще определи това. Така че, когато отстраните самото знак за раждане, не се навредите на себе си и на тялото като цяло, по-добре е да се консултирате с специалист.

trusted-source[1], [2], [3]

Подготовка

Премахването на бенки у дома е много опасно. Лекарите постоянно предупреждават за това. Но ако все пак сте решили да се отървете от самата нежелана роза, си струва да вземете предвид няколко неща:

 • Изберете как искате да изтриете. Това може да бъде мехлем, препарати или тинктури. Много често рожденият маркер не се обработва само с мехлем, но също така е обвързан с нишка в основата.
 • Уверете се, че не сте алергични към някоя от съставките на избраното лекарство.
 • Отстранената семейка трябва да бъде без повреди или подозрения за меланома, а именно да има еднакви ръбове, единствен цвят, суха повърхност, обичайният размер.
 • Кожата около къртицата не трябва да се възпалява. Също така близо до рождения маркер не трябва да има обриви, раздразнения, ухапвания от насекоми, свежи рани или драскотини.

Подготовката за премахване на знака за раждане е много важна част от цялата процедура. Важно е първоначално да изберете правилния метод, така че по-късно да няма усложнения. В противен случай може да доведете инфекцията, има голям риск от кървене.

trusted-source[4], [5]

Техника отстраняване на къртиците у дома

Можете да премахнете знака за раждане у дома по различни начини. Можете да изберете метод, който е по-прост или цялостен. Няколко препоръки, които метод за отстраняване на бенки у дома е по-добре:

 1. Преди да започнете процедурата, независимо от начина, по който решите да не премахнете рождената марка, не забравяйте да направите тест за толерантност. Нанесете върху малка част от кожата под коляното или от вътрешната страна на китката. Чакай един ден. Ако алергиите, обривите, паренето или сърбежът не са, лекарството ви подхожда.
 2. Спрете избора си на по-прости опции. Изберете няколко. Ако първият метод не се побира, можете безопасно да опитате следващия.
 3. Препоръчително е да използвате рецепти с налични съставки. Лук, чесън, лимон, рициново масло могат да бъдат закупени във всеки магазин и аптека.
 4. Степента на отстраняване не трябва да бъде прекалено дълга.
 5. Резултатът трябва да бъде заменен в близко бъдеще. Например, след първата седмица на употреба.
 6. Избраният метод не би трябвало да отнеме много време. Изберете тези начини, по които трябва да приложите мехлем или лекарство преди лягане или сутрин и вечер.

По-долу са най-често срещаните, ефективни и достъпни начини за премахване на рождения маркер у дома. Всеки вариант има някои предимства и недостатъци. Но основното предимство на всеки от тях е, че те са били тествани многократно от хиляди хора в продължение на много години.

Средства за отстраняване на къртиците

Stefalin. Това е модерно, много ефективно лекарство. Тя е направена от колекция от лечебни билки и корени, не съдържа изкуствени примеси. Състои се от два компонента. Част от билките правят отвара. Другата част от билките и кореничките се суши, а след това се раздробява. Отваренето и прахът се комбинират и се получава мехлем. По този начин наркотикът прониква дълбоко в къртицата и самия корен, осигурявайки добър резултат.

Използвайте внимателно и следвайте инструкциите. Покрийте кожата около рождения маркер с помощта на лента, защото Стефалин не може да се приложи върху кожата. Мазът се прилага веднъж на ден. По-добре е да изберете за този период преди лягане или да приложите през нощта. Основното нещо е да не намокрите рождената марка. Ако отстраните бременността бързо, размажете я 2 пъти на ден.

Малави. Препаратът се състои от 37 билки, събрани в Altai. Той също така включва мумии, минерали и киселини. Достатъчно лесно е да използвате Malavit. Нанесете малко количество мехлем върху памучен тампон и го прикрепете към къртицата. Защитете с лепилна мазилка. Така че е необходимо да се прави веднъж на два дни.

Collomak. Това лекарство е по-подходящо за отстраняване на малък мол. Kollomak омекотява тъканите на мол, след което може лесно да се отстрани. Продължителност на заявлението - 3-4 дни. Нанесете наркотика няколко пъти на ден.

Cryopharma или Wartner. Тези лекарства замразяват рожденния знак, след което постепенно трябва да изчезват от повърхността на кожата. Агентът се прилага на мол, след това постепенно изчезва в рамките на 10 дни. Ако рожденият знак е много голям, процедурата може да се повтори отново, но само след 14 дни.

Viferon има едно противопоказание - не може да се използва по време на бременност и лактация.

Премахване на родилните знаци от космените фоликули

Може би, методът е по-прост и по-безопасен. Но косата може да премахне само малък мол, по-големи екземпляри трябва да бъдат извадени с кремове, мехлеми или замразяване. Премахване на косата може да вися само мол, който е достатъчно добре повдигнати над кожата.

Така че, вземете дълга коса и я завържете около къртицата в самата база. Свържете възел. Не е нужно да свързвате рожден ден, но не слабо. Косата не трябва да причинява болка или тежък дискомфорт, но трябва да я почувствате. Върви като коса няколко дни. Проверете знака за раждане, тя трябва да изсъхне малко. Издърпайте косата нагоре, така че да се държи добре на земята. Ако косата е изгубена, вземете нова.

Можете да свалите къртицата с конска коса. Методът е много ефективен и бърз. Не можете самостоятелно да разтегнете рождения си знак с коса, затова помолете някой да ви помогне. Необходимо е да се завърже белега на основата колкото е възможно по-трудно, но не и ревностно. Кръвта ще престане да тече в къртицата и бързо ще падне. При косата трябва да ходите 3-4 дни, а не да я отстранявате, преди да си лягате или да сте в банята.

Отстраняване на къртиците от целендин

Чистотата е отлично алтернативно средство за лечение на бенки от всякакъв вид. Той действа като "изгаряне", постепенно изсушава и премахва рождената марка. Те могат да бъдат премахнати като висящи къртици и петна за печат. Също така са премахнати петна от цветове от целендин. Ето някои съвети за това как да премахнете бенките от целиакия:

 • Вземете стъблото на фъстъда, отсечете парче и го прикрепете към къртицата с рязане. Сокът трябва да падне върху молчето. Също така, тя е безвредна за кожата, не предизвиква алергии.
 • Направете мазта. Със същите пропорции смесете смачкания фъстъчен и нефтен желе. Полученият мех е лекуван всеки ден.
 • Тинктура на флорентин. Всеки буркан, наполовина напълнен със свежи цветни листа. След това изсипете водката. Влива се в продължение на 14 дни. Изцедете добре и съхранявайте в хладилник или изба. Преди употреба, разредете tincture с 1: 1 с вода, навлажнете памучния тампон и нанесете върху кърмата. Големият брой молове може да бъде премахнат след няколко месеца. Основното нещо е да не прекъсвате курса.

Чистотата е бавна, но почти винаги ефективна и безболезнена. В някои случаи има леко зачервяване около мол, който бързо преминава. Не забравяйте да се консултирате с лекар, ако си струва да премахнете рожден ден.

Отстраняване на мол с киселина

 1. Салицилова киселина. Салициловата киселина е доста достъпна, широко се използва в много отрасли на медицината. Киселината постепенно изсушава мола, което води до пълното му изчезване. Прилагане на киселина е по-добре само на мол себе си, без да се засягат съседни области на кожата. Факт е, че постоянният контакт може да доведе до изсушаване, пилинг, зачервяване на кожата. След това става трудно да се определи - това е отрицателна реакция на тялото на киселина или просто раздразнение.
 2. Оцетна киселина. Оцетът също така отлично показва молове и брадавици. С помощта на пипета нанесете няколко капки върху мола. Така че направете 7 дни няколко пъти на ден. Рискът от използването на оцетна киселина е, че кожата около молеца и самия мол трябва да бъде без най-малкото увреждане. Ако кожата има рана или свежа драскотина, оцетът може да корозира увредената област още повече.
 3. Лимонена киселина.  Този метод работи по същия начин като предишния. Лимонената киселина може да бъде направена от много концентриран сок. Прилагайте го няколко пъти на ден на мол за една седмица. Лимонената киселина ще ви помогне не само да премахнете къртицата, но и да олекотите пигментните петна.

Отстраняване на кърмата с йод

Отстраняването на молевете с йод се счита за ефективно, защото това лекарство може да проникне в самия мол и да го унищожи напълно. Той изсушава и каутира мол отвън и отвътре. Има няколко начина за получаване на рожден ден с йод:

 1. Овлажнявайте памучния тампон с йод и го прикрепете към къртицата. Закрепете го с лепяща лента и я оставете за една нощ. Сутринта винаги изваждайте превръзката и изплакнете къртицата. В рамките на няколко дни от тези процедури, къртицата ще започне да изчезва.
 2. Друг начин е да се разрежда йод с вода в съотношение от 1 до 5 и да се приложи върху мол. Задръжте за не повече от 5 минути и изплакнете с вода. Съседната кожа е по-добре да не докосвате.
 3. Закачените молове също могат да бъдат отстранени с конвенционален алкохолен разтвор на йод. Обърнете този мол с йод няколко пъти на ден, без да докосвате кожата наоколо. Постепенно къртицата просто ще изсъхне и ще изчезне. След този начин на отстраняване няма белези по кожата.

Като цяло премахването на къртиците с йод е много безопасно и евтино. Дори ако йодът не е у дома, той винаги може да бъде закупен в аптеката. Тя не дразни кожата, няма риск от кървене или възпаление. Единственият отрицателен - йодът оставя следи по кожата. Ако рожденият знак е на видно място, то трябва да бъде обработен много внимателно. Ако не, тогава можете да докоснете кожата наоколо.

Премахване на мол с оцет

Молът може да бъде премахнат и оцет. За тази цел ябълковият оцет е перфектен. Тя е по-мека, не дразни кожата и има мек ефект. Този метод е предназначен за премахване на кърлежи и пигментни петна по кожата, но не е подходящ за отстраняване на висящи или изпъкнали къртици. Принципът на действие е, че оцетът избелва петна по кожата, като премахва пигмента. Няколко приложения:

 1. Поставете няколко капки оцет на къртицата. Така че в рамките на една седмица. Молето трябва постепенно да изчезне без следа. Няма кожни обриви, алергии или сърбеж, които този метод не причинява.
 2. Първо проверете дали сте алергични към оцет. Нанесете малко количество върху кожата, не изплакнете, задръжте за един ден. Ако кожата не реагира на оцетените киселини, можете да започнете да отстранявате молеца. Направете малък тампон от памучна вата, който затваря само самия валяк. Насищайте я с оцет и го прикрепете към къртицата. Защитете с лепилна мазилка. С превръзка трябва да ходите постоянно в продължение на една седмица. Памучният тампон се променя няколко пъти на ден. Морето трябва да изчезне напълно.
 3. Ако времето ви позволява, тогава си заслужава да опитате този ефективен начин на отделяне на бенките.

За начало трябва да омекотите кожата. Задръжте мола за 10-15 минути във вода или под течаща вода. Насищайте памучния тампон с оцет и го прикрепете към къртицата. Задръжте за 15-20 минути. Отстранете тампона и изплакнете къртицата. Така че направете 4 пъти на ден за една седмица. Резултатът ще ви изненада приятно. Молът става черен и ще бъде покрит с коричка. Тогава тя ще падне и под нея ще има чиста кожа без следи.

Отстраняване на бенки с доматен сапун

Доматеният сапун изсъхва и помага почти безболезнено да извади къртицата. По този начин можете да се отървете от малък висящ мол. Това трябва да се направи по следния начин:

 1. Преди да си легнете, нанесете дебелия слой сапун на молчето. Повторете процедурата за 3-4 нощи. Необходимо е да приложите внимателно сапуна, за да не повредите рождествената марка. След прилагане, тя трябва да бъде леко възпалена. Това означава, че започна процесът на унищожаване. Сапун за поставяне или нанасяне не е необходим повече. Постепенно молчето ще се свие и ще падне.
 2. Ако нощта не работи за прилагане на сапун, тогава можете да направите някакъв вид компрес. Нарежете тънък слой сапун и го прикрепете към къртицата. В този случай или кожата или сапунът трябва да се навлажнят с вода. Нанесете превръзка отгоре и фиксирайте с лепилна мазилка. Вечер извадете компреса и измийте кожата. Така че правете 3 дни.

След нанасянето на сапуна, кожата със сигурност ще се възпламени, зачервяване, усещане за парене и сърбеж. Но да не докосвате рождения знак във всеки случай невъзможно. Не можете да го лекувате нито със сметана, нито с други препарати. Необходимо е да страдате няколко дни, след което молът ще започне да изсъхва, кожата ще стане нормален, а дискомфортът ще изчезне. След като самът падне, под него остава чистата кожа без белези или белези. Този метод не е подходящ за екскреция на молекулярни петна или леко изразени молове.

Отстраняване на бенки чрез алтернативни методи

 • Сода. Содата дехидратира и корозира рождения маркер. Подгответе тестените изделия. За да направите това, смесете една чаена лъжичка сода и 4 супени лъжици вода. Оставете сместа на мол за 1 час. В рамките на 3 дни смажете молчето 2 пъти на ден. Можете също така да смесвате сода и витамин Е. Това ще ви помогне да постигнете бърз резултат.
 • Лен.  Не е научно доказано, че ленът помага за отстраняването на къртиците, но това се счита за едно от най-ефективните средства за отстраняване на къртиците от различни видове. Ще имате нужда от ленено масло, мед и ленено брашно. Смесете масло и мед на равни части. Добавете малко брашно, за да направите крема. Нанесете върху къртицата, задръжте час и изплакнете. Така че давайте веднъж на ден 7 дни.
 • Глухарче.  Методът ще помогне да се премахнат плоските родилки, постепенно да се обезцветят. Нарежете корена на глухарчето и нанесете бяла течност на мол. Оставете я за 30 минути и изплакнете. Процедурата трябва да се повтори не по-малко от седмица, след което резултатът ще бъде забележим. Можете да направите маз. Смесете 1 супена лъжица. Лъжица сок с 4 супени лъжици. Супени лъжици масло. Смажете молката няколко пъти на ден.
 • Оцет и чесън. 2 скилидки чесън нарязани и изсипете 100 грама (половин чаша) ябълков оцет. Настоявайте 14 дни. След това се влива с памучен тампон и се прикрепя към рождената марка за цялата нощ. Правете това, докато рожденият знак изчезне.

Премахване на бенки с цикъл

Друг безболезнен и бърз метод за премахване на къртицата е цикъл. Това е името на инструмента на специалния хирург, който се използва за цялата процедура. Нежелани реакции, дразнене и кървене не са наблюдавани по-рано.

Устройството изглежда така: това е някаква дръжка, в края на която има метален контур. Тя е много малка, така че може да премахне най-малките бенки. На булдата се поставя цикъл, след което се прилага високочестотен ток.

Тъй като отстраняването: високочестотния ток силно загрява мола и незабавно го отрязва. Поради това кървенето не започва. Също така, няма инфекция на тъканите наоколо, алергични обриви и други неща.

След отстраняване на къртицата остава на повърхността малка кора. Самата тя изчезва за една седмица. След това може да остане малка бяла пепел, която скоро изчезва напълно. Ако молът е голям или дълбок, върху кожата ще остане лек белег, който постепенно ще стане по-малко забележим.

Възможно е да се премахнат рождените белези с коагулант само след консултация с лекар. Всеки мол може да бъде регенериран в меланома. Ако такава злокачествена раждаемост бъде отстранена, тя може да влоши заболяването. Раковите молове се отстраняват при изземване на кожата около няколко сантиметра.

Противопоказания за процедурата

Ако решите да премахнете скучен рожден ден, трябва да знаете няколко случая, когато това не може да бъде направено. Противопоказания за отстраняването на молове:

 1. Подозрения за злокачествен тумор.
 2. До къртицата има възпаление на кожата. Първо трябва да ги излекувате, а след това премахнете рождената марка.
 3. Бременност. Жените "в ситуация" е по-добре да отложи премахването на рождения маркер за следродилния период.
 4. Алергия към определени компоненти на лекарствата или подозрение за отрицателна реакция.
 5. Диабет.

Изчистването на рождения маркер у дома е по-добре само след консултация с онколог. Всеки мол може да се превърне в меланом. След това е необходима хирургическа намеса, за да се премахне не само опасния растеж, но и нейният корен. Също така е много важно да премахнете всички повредени тъкани наоколо. Ако сте абсолютно здрави, можете да изберете някоя от опциите за самоотстраняване на знака за раждане и да продължите към нея. Но ако има някое от тези противопоказания, отстранете мол само в медицинския център.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Последствия след процедурата

След като премахнете знака за раждане, вие се намесвате в добре координираната работа на организма и го нарушавате. Това може да има последици от различна степен на сложност:

 • Несъмнено, на мястото на рождения маркер, първо ще има малка прясна рана. Размерът му зависи от размера на отстранения мол. Това е съвсем естествен процес, така че не се паникьосвайте.
 • На раната се появява кора. В никакъв случай тя не може да бъде изтръгната или по някакъв начин повлияна. Кората трябва да отпада само по себе си. Под него се намират процесите на възстановяване и изцеление на тъкани.
 • На мястото на кората ще остане светло петно. Това е млада кожа, която е чувствителна към пряка слънчева светлина. Също така е забранено да посетите солариума.
 • 2-3 седмици отиват, за да се гарантира, че кожата от бялото става нормален цвят. Зачервяването постепенно минава.
 • До шест месеца може да се усети дискомфорт, напомнящ далечен знак за раждане.

Ако решите да ускорите лечението с крем или мехлем, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар. Избраният инструмент може да се състои от компоненти, които не ви харесват.

trusted-source[10], [11], [12]

Усложнения след процедурата

Самоотстраняването на бенките в дома им има редица усложнения, които се препоръчват да бъдат прочетени преди курса:

 • Независимо колко усилено опитвате, не можете да спазвате всички хигиенни стандарти у дома. Вероятността от инфекция е много висока. В медицинския център хирургическият хирург, целият инструмент и лекарят са напълно стерилни. И ти?
 • Някои къртици като цяло не могат да бъдат докосвани. В противен случай може да се появи тежко кървене.
 • Невъзможно е напълно да се извлече изцяло знака за раждане. Не можете да определите дълбочината, в която е разположен корена. Особено измамни са висящи и изпъкнали белези. Горната част може да бъде премахната, но корена остава. Ново раждане може да нарасне на едно и също място.
 • Много част от мястото на отстранения мол остава забележим белег. Премахването на знака за раждане с лазер, азот или други средства по кожата по-често не остава нищо.
 • Има голям риск да избера грешния начин за премахване. Мол ще остане на първоначалното си място, само ще повредите кожата наоколо. Ако вземете неизвестни инфузии вътре, можете да повредите тялото като цяло.

trusted-source[13], [14], [15]

Грижете след процедурата

Рехабилитационният период отнема около 2 до 6 месеца. През това време кожата трябва да се възстанови напълно, а чувството за дискомфорт - да изчезне. По принцип периодът на рехабилитация започва още от първия ден след отстраняването по всеки избран начин.

Непосредствено след премахването на рождения маркер на място се появява кора. Тя не може да бъде издраскана или надраскана. Също така избягвайте контакт с вода и козметични продукти. Единственото нещо, което можете да използвате, е слънцезащитни продукти. Нивото на защита трябва да бъде от 60 или повече.

Кората трябва да отпада само по себе си. Кожата около мястото за отстраняване ще бъде зачервена за още 15 дни. Това е съвсем естествено и показва, че процесът на възстановяване върви добре. Постепенно мястото на отстраняване ще стане един цвят с кожата наоколо. Чувството за дискомфорт може да се появи периодично, но постепенно те също ще преминат.

Рехабилитационният период директно зависи от размера и дълбочината на мол. Един малък мол е по-лесен за премахване и в рамките на един месец можете спокойно да забравите за него. По-голям мол ще донесе повече проблеми. Вероятно върху кожата ще има малък белег или белег.

Ако марката за раждане е отстранена правилно, няма да се изисква специална грижа за нея. Напротив, е желателно да я притесняваме по-малко. Единственото нещо, което може да се лекува с белег за раждане е водородният пероксид. Внимателно избършете мястото на отстраняване, но само след като кората падне.

Ако рожденият знак е бил отстранен по невнимание и белегът остава на мястото му, той може да бъде намален със специална мазилка със силиконова основа. Е, прикрепете го към кожата с белег и го носете за известно време. Смята се, че мазилката пресича белега, затруднявайки потока на кръвта. Следователно белегът или белегът става по-малко забележим и намалява.

Необходими са грижи и наблюдение поне няколко месеца, когато е свален голям мол с дълбок корен. Тя не може да бъде премахната напълно, коренът остана в тъканите. На негово място може да се формира нов знак за раждане. Не можете да се опитате да се отървете сами от себе си. Веднага се консултирайте с лекар, само той може да реши какво да прави с превъзпитание. Тя може да бъде оставена или изтрита.

trusted-source[16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.