^

Здраве

Стандарт на протеина в урината

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Общоприето е, че протеинът в урината е 0,033 g / l.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Към кого да се свържете?

Нормата на протеина в урината по време на бременност

Определено количество протеин може да се намери в урината на всички. Общоприето е, че нормата на протеин в урината по време на бременност е 0,033 g / l. Протеинурията не е само знак за патология, тя може да има физиологичен характер. Протеинът в урината може естествено да се открие в по-големи количества, когато консумирате деня преди анализа на голям брой протеини: млечни продукти, извара, месо. Също така протеинурията се появява при силен стрес, морално изтощение.

Също така, бременните жени често имат цистит и уретрит, пиелонефрит.

Друго страховито заболяване на бременни жени, което се случва при повишаване на нивата на протеин и подуване - е гестозата. Стартираните случаи на гестоза водят до подуване, епигастриална болка, главоболия и конвулсии, които са опасни за бременността.

Важно е да се контролира изпразването на пикочния мехур. Правилата за поставяне на урината са много прости: 

  1. Не можете да ядете в навечерието на солено, кисело и много месо. 
  2. Преди да се предадете, трябва да вземете душ и да се измиете. 
  3. Когато транспортирате анализа в лабораторията, не разклащайте съда. 
  4. Отнема един час, за да достави анализа на клиниката. 
  5. Съберете урината веднага щом се събудите.

Определят се и цвета, реакцията и специфичното тегло на урината.

Бременните жени правят тест за урина на всеки 2 месеца. Много е важно тестовете за урина да се правят в доказани съвременни лаборатории.

Ако лекарят има някакви съмнения, той може също да предпише анализ на урината за Nechiporenko или повторена обща уринарна оценка - независимо дали това не е достатъчно, може би съдовете не са били стерилни. В брега на продукта може да остане протеин.

Разбира се, токсикозата и постоянните изследвания не са много приятни спътници на бременността, но има много по-положителни моменти. Що се отнася до урината, лесно е да се идентифицират много здравословни проблеми.

Белтъкът в урината на детето

Протеинът в урината на децата в нормални условия не трябва да се открива. Въпреки че понякога съдържанието на белтък в урината е до 0.036 g / l. Педиатър може да присвоява анализ дете урина за протеин за контрол на бъбречни заболявания, диабет, инфекции на пикочните пътища (цистит, уретрит). Лека степен на протеинурия не се появява клинично. Въпреки това, ако скоростта на дете на белтък в урината за дълго време е превишена в рамките на 300 мг-1 г / л, възниква умора, нефропатия, виене на свят, загуба на апетит, гадене, зачервяване урина, втрисане и треска.

Увеличаването на съдържанието на протеин в урината, свързани със системни заболявания на съединителната тъкан, диабет или бъбречно възпаление, бъбреците с механична травма, хипотермия, изгаряния.

Нормата на протеина в ежедневната урина

Нормата на протеина в ежедневната урина е около 50-100 мг / ден. За да се определи протеинът в урината, първо проверете общ тест за урина.

При откриване на протеин в обща урина, е необходимо също така да се изследва 24-часов урина. Малка протеинурия - съдържание на протеини по-малко от 0.5 g / ден, умерено - 0.5 g-1 g / ден. Ако повече от 1 g протеин на ден се екскретира в урината, това показва изразена протеинурия. Увеличаването на протеина в ежедневната урина е първият признак на диабетна нефропатия и възпаление на бъбреците.

Допустимата норма на протеин в урината

Допустимата граница на "протеин в урината" е липсата или следи от 0,025-0,1 g / ден. Нормата на концентрация на протеини в сутрешната урина обикновено се счита за <0.033 g / l.

Изолирайте физиологичната и патологичната протеинурия (състояние, при което нормата на протеина в урината е превишена). Физиологичната протеинурия се причинява от емоционални и студени натоварвания и треска. Характерна особеност на патологичната протеинурия е нейната резистентност.

Белтъкът в урината е по-висок от нормалното?

Високо кръвно налягане, диабет, пиелонефрит, рак, бременност гестоза, цистит, бъбречни туберкулоза, малария, перикардит, артрит, множествена миелома, травма, продължително присъствие във вертикално положение - основните причини за повишена протеин в урината.

За изследването са необходими 150 ml урина или повече. Урината е просто проучване. Но това е много ценно за лекаря. В съвременните лаборатории резултатът е готов за 40 минути.

Нормата на протеина в урината е важен лабораторен показател за избора на подходящо лечение.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.