^

Здраве

Повишен протеин в урината

, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

При здрави хора протеинът в урината трябва да отсъства или да се открие в изключително малки количества. Повишеният протеин в урината се диагностицира като протеинурия: това е патологичен феномен, който изисква консултация с лекар и редица допълнителни изследвания.

Обикновено дневният протеин в урината не трябва да надвишава 150 mg. Тежестта на развитие на протеинурия може да бъде лека, умерена и тежка.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Към кого да се свържете?

Причините за повишен белтък в урината

Може би всеки знае, че протеинът е основният градивен елемент в тялото ни. Състои се от мускули, кости, органи, участва в много процеси, които се случват в човешкото тяло.

Когато кръвта се филтрира през бъбреците, обикновено всички вещества, които не са необходими на тялото (токсини, продукти от разлагане), се екскретират в урината. Ако поради някаква причина е нарушена филтрацията на бъбреците, жизнените вещества, като протеини, също влизат в урината.

Понякога малко количество протеин може да се счита за приемливо, но постоянното му присъствие в урината не е добър знак.

Сред причините, които причиняват временния външен вид на протеинурията, ние можем да различим такива:

 • нарушаване на водния баланс в тялото (прекомерно отдръпване на течности или липса на течност отвън);
 • фебрилни състояния;
 • внезапна хипотермия или прегряване на тялото;
 • вагинален разпад, неспазване на правилата за интимна хигиена;
 • протеинова диета, прекомерна консумация на протеини с храна;
 • стресови състояния;
 • физическо претоварване.

В допълнение, наличието на протеин може да се види на фона на приемането на определени лекарства. Те включват производни на салицилова киселина, литиеви препарати, пеницилин, сулфонамиди, аминогликозиди, цефалоспоринови антибиотици.

В основата на устойчивото откриване на протеини са по-сериозните патологии, изискващи лечение и допълнителни изследвания:

В допълнение, протеинът може да се появи в урината по време на преминаването на химиотерапията, както и в присъствието на вродени аномалии на бъбречно развитие.

Симптоми на повишен белтък в урината

Малко количество протеин в общия анализ на урината може да не бъде придружено от никакви симптоми. Освен това, такова леко увеличение на количеството протеин може да бъде временно или случайно и в крайна сметка тестовете ще се върнат към нормалното.

Само една ясно изразена и продължителна протеинурия може да бъде представена от няколко симптома:

 • възпаление и болки в ставите и костите;
 • бледност на кожата, слабост, апатия (симптоми на анемия);
 • нарушение на съня, съзнание;
 • задух, хипертония (признаци на развиваща се нефропатия);
 • замъгляване на урината, откриване на флокулация и бели депозити в урината;
 • мускулна болка, конвулсии (особено нощни);
 • треска, липса на апетит.

Ако общият тест за урина показва повишено количество протеин, трябва да се извърши повторно изследване в рамките на една до две седмици. Повторното лабораторно потвърждение на протеинурията посочва необходимостта от задълбочено изследване на организма и по-специално на пикочната система.

Повишен протеин в урината по време на бременност

Ако протеинът се открие в урината на бременна жена, това означава, че е трудно бъбреците да носят увеличения товар и техните функции започнаха да се повредят. По време на бременността се увеличава обемът на циркулиращата кръв, нормалната екскреция на урината се влошава поради нарастването на размера на матката, хроничните заболявания на бъбреците и пикочните пътища се влошават.

Възпалението и инфекциозните процеси са само част от причините, причиняващи протеинурия. Ако се открие протеин, бременната жена трябва да бъде внимателно изследвана, без да се забавя посещението при лекаря, защото протеинурията при бременност е един от симптомите на появата на нефропатия. Това състояние е огромно усложнение на хода на бременността: ако не се вземе време, болестта може да предизвика спонтанен аборт и дори смърт.

Запушването, хипертонията и откриването на белтъчини в урината на бъдещата майка са три признака на развиваща се нефропатия или гестоза.

Не се оплаквайте, че докторът толкова често ви дава указания за анализ на урината. Той е длъжен да следи за появата на протеини в урината, за да предприеме действия и да спаси живота ви и живота на вашето бебе.

Повишен белтък в урината на бебето

Наличието на протеини в урината на детето е сигнал за по-задълбочено изследване на здравето на детето. Протеинурията придружава почти всяка възпалителна реакция в организма, така че е спешно да се установят причините за това състояние. Такива причини могат да бъдат много, и най-важното, първо и най-вече да елиминират заболявания на бъбречната система.

Откриването на протеини в урината в никакъв случай не трябва да се пренебрегва. Първоначално е необходимо да се изключи заболяването на пикочната система и наличието на инфекция в тялото на бебето.

При кърмачетата протеинурията може да бъде функционална. Това допринася за баналното прехранване на детето, силната уплаха, студът, диатеза. Такава протеинурия трябва да изчезне сама. Просто казано, ако резултатът от количеството протеин в урината на бебето не е по-висок от 0.036 g / l, тогава не си заслужава да се притеснявате. Въпреки това, няма да е излишно в такава ситуация да се премине повторна уриназна оценка на детето след 1,5-2 седмици.

Ако в допълнение към протеинурията детето има други тревожни симптоми или повторението на урината показва постоянно повишаване на протеиновите нива, е необходимо незабавно да се консултира с педиатър.

Понякога протеин в урината може да бъде причинен от неправилно събиране на материал за анализ. Урината трябва да се събере сутрин, докато гениталиите на детето трябва да се измият добре и да не съдържат следи от препарати. Аналитичният контейнер също трябва да бъде напълно чист. Събраната урина трябва да бъде доведена в лабораторията в рамките на три часа след събирането.

Продукти, които повишават протеина в урината

Нарушенията в храненето се откриват при хората, за съжаление, често достатъчно. Консумираме прекомерно количество протеинови храни и алкохолни напитки, солени и прекалено сладки храни, както и не толкова свежи и вредни храни.

Бъбреците не понасят нищо повече от всичко. Много модерни протеинови диети днес включват само ядене на протеинови храни, което увеличава бремето върху бъбреците понякога.

Протеинът няма свойство да се натрупва в човешкото тяло. Къде да отидете на излишъци на протеини и продукти на гниене? Естествено, те трябва да напуснат тялото и това се случва чрез бъбречна филтрация. Между другото, това е за премахване на протеинови продукти и детоксикация на организма, че се препоръчва по време на такива диети, най-малко да се пие по-чиста вода. Ако не направите това и продължите да се хранете изключително с протеини, можете да разкъсате протеиновия метаболизъм, да получите бъбречна недостатъчност и да се образува заболяване на бъбречните камъни.

Агресивните бъбреци са храна, която дразни тъканта на бъбречния паренхим. Това е алкохол, включително и бира. Всеки знае диуретичния ефект на такива напитки. Отстраняването на течности от тялото води до удебеляване на кръвта, което увеличава тежестта върху бъбреците. Филтрирането на плътната кръв става трудно, така че бъбреците не могат да се справят и да преминат дори необходимите вещества в урината.

Укрепване на бъбреците и други излишъци в храненето: твърде солена, прекалено сладка, прекалено пикантна храна. Всичко това, особено в комбинация с нарушената схема на пиене, има катастрофален ефект върху функционалността на пикочната система и провокира появата в урината на онези компоненти, които нормално не трябва да съществуват там. Те включват протеин.

Лечение на висок протеин в урината

Белтъкът в урината не е болест, а само знак. Следователно, преди да бъдат определени определени терапевтични мерки, лекарят трябва да открие първоначалната причина за появата на протеинурия. Ако причината е захарен диабет - лекарят ще лекува диабет. Ако причината е при бъбречно заболяване - лекарят конкретизира заболяването (гломерулонефрит, пиелонефрит) и назначи подходящо лечение.

Задачата на пациента е да се потърси медицинска помощ своевременно и да не позволи на патологичния процес да утежни неговия курс.

Недвусмислено положително допълнение към успешното лечение на протеинурията трябва да бъде балансирана пълноценна диета, с изключение или ограничаване на консумацията на сол, пикантни подправки, захар, алкохол. Белтъкът не може да бъде напълно изключен във всички случаи: основното е да не го злоупотребявате.

Опитайте се да запазите в диетата баланс между въглехидрати, протеини и мазнини. Само балансираната диета ще облекчи работата на бъбреците и ще позволи по-бързо възстановяване на нарушените функции.

Избягвайте хипотермия, травма, стресови ситуации. Пийте много чиста вода, билкови чайове. Особено добро за пикочната система е червеният чай или морс, който се консумира с мед през целия ден.

Чаите са добри на основата на листа от зеле, жълт кантарион, лайка.

Повишеният протеин в урината ще престане да бъде проблем, ако вземете сериозно въпроса, следвайте препоръките на добър лекар и водете здравословен начин на живот. Бъдете внимателни към вашето здраве!

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.