^

Здраве

Освобождаване от влагалището

, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Без вагинално отделяне от патологични примеси може да бъде психогенно. Освобождаването от влагалището често има неприятна миризма, причинява сърбеж във влагалището и е резултат от инфекция.

Многобройно освобождаване от влагалището може да се дължи на наличието на чуждо тяло (например забравен тампон и т.н.).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Какво представлява вагиналното отделяне?

Вагиналното отделяне рядко съответства на класическото описание.

Психогенно освобождаване от влагалището

Броят им се увеличава с пубертета, повишена сексуална активност, бременност, както и приемане на комбинирани хапчета (което предизвиква загриженост).

Вулвовагинит микотик (млечница на влагалището) (Candida albicans)

Това е най-честата причина за вагинално заустване, класически описано като "изкълчен". Вулвата и вагината могат да бъдат зачервени, с форма на цепнатина и болезнени, особено ако се прикрепи алергичен компонент. Партньорът може да няма симптоми.

Рискови фактори са бременността, приемането на контрацептиви и други стероидни препарати, имунодефицитните състояния, приемането на антибиотици, както и диабетът - е необходим анализ на глюкозурията.

При микроскопско изследване се откриват нишките от мицел или характерните овални спори. Култивирайте в средата Saburo.

Към кого да се свържете?

Диагностика на вагиналното изпускане

Разберете характеристиките на анамнезата. Означава ли пациентът рискът от заразяване с полово предавана болест? Ако пациентът има подобна болест, е необходимо да изследвате лицата, които са били с нея в сексуален контакт, за които трябва да се свържете с гинекологичните и урологичните клиники.

Провеждайте преглед с помощта на огледала (ако няма явна болка) и направете намазки. За откриването на хламидията се налага цервикално размазване (и засяване на специална среда), за откриване на гонорея - цервикален разрез.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Лечение на вагинално изхвърляне

Еднократно инжектиране на песари с имидазол е достатъчно, например клотримазол 500 mg плюс крем за вулва (и за партньора). Пациентът трябва да бъде обяснен, че изхвърлянето не е свързано с болести, предавани по полов път.

Малките често се появяват; предписват вагинални топки с нистатин през нощта в продължение на 14 дни или флуконазол в доза от 150 mg перорално (но не по време на бременност). Честата кандидоза (например, в устната кухина, в глутеалния канал) и при двата партньора може да бъде причина за повторно инфектиране. Предотвратявайте или намалявайте симптомите на не много тежки екзацербации на прясно кисело мляко (инжектирано върху тампон във влагалището) или желеобразна оцетна киселина с рН от 4.0, например. Ачи-JEL. Препоръчително е да се откаже от използването на химикали, особено в областта на вулвата (соли за вана), задният проход трябва да бъде избърсван от предната част на гърба, е желателно да се носи памучно бельо; внимателно изплакнете перилния препарат или сапуна; Ефективните вани могат да се добавят с добавянето на оцет.

Trichomonas vaginalis (TV)

В резултат на инфекцията се развива вагинит, придружен от пенливи секрети с мирис на риба. Болестта се предава сексуално. Необходимо е да се изключи често съпътстващата гонорея. На свежите петна можете да видите Трихомонас - подвижни флагелатни микроорганизми (увеличение от х 40) или да идентифицирате причинителя по време на сеитбата. Лечение с метронидазол в доза от 400 mg на всеки 8-12 часа в продължение на 5 дни.

Gardnerella vaginalis

Gardnerelli са грам-зависими анаеробни микроорганизми, които причиняват появата на сиви утайки с риба мирис. Влагалището не е възпалено, сърбежът и болката във влагалището са редки. При смесване на стъкло с 10% разтвор на калиев хидроксид се появява мирис на амоняк. С микроскопията на мокро намазка можете да видите гранулирани клетки на вагиналния епител - "залепени клетки". Диагнозата се основава на микроскопско изследване на изолираната култура на патогена. Лечение: подобно на това на трихомониазата.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.