^

Здраве

A
A
A

Хипертония

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Хипертонията е изключително често заболяване, което като колективна дефиниция съчетава няколко вида хипертония. Хипертонията се развива в стесняване на лумена стените на малките кръвоносни съдове, артерии, с което се нарушава нормалното протичане на трафика, както и натрупване на места строг кръв започва да натиснете върху стените на кръвоносните съдове.

Какво представлява хипертонията?

Повишеното кръвно налягане може да бъде симптом, но може да бъде и независимо заболяване. Ако човек е диагностициран с хронични патологии на бъбреците, сърдечно-съдовата система, щитовидната жлеза, надбъбречната жлеза, хипертонията е почти неизбежна като една от проявите на тези заболявания. Също така, повишеният натиск може да бъде адаптивен, адаптивен отговор на органите и системите към промените като външна - прекомерна физическа активност и вътрешно-психоемоционални фактори, стрес. На практика всички видове хипертония с навременна диагноза се наблюдават както с помощта на лекарствената терапия, така и с помощта на други методи, различни от медикаментите.

Нормалното кръвно налягане при относително здравословно лице е фиксирано в рамките на 100/60 и 140/90 mm живак, ако регулаторните системи спрат да функционират правилно, може да се развие хипертония или хипотония.

Статистиката предоставя информация, че почти 30% от световното население страда от един или друг стадий на хипертония и дори напоследък почти нищо не е известно за такова заболяване като хипертония. Само Homo sapiens се характеризират с нарушения в работата на сърдечно-съдовата система, нито един представител на животинския свят не е засегнат от тях. До XIX-XX-X векове на хипертония, по принцип, малко е известно, че е един от първите случаи на инфаркт значително се потвърждава и от лекарите само в 30-те години на миналия век в една от европейските страни, за същия период, не е имало клинично потвърден случай Сърдечно-съдови патологии в африканските и азиатските страни. Само с развитието на урбанизацията и навлизането на модерните технологии в страните от Азиатското и африканското население тя също е станала уязвима за хипертония, които достигат своя връх през 70-те години на XX-ти век.

От края на миналия век хипертонията е разделена на първична и вторична

 1. Първичната (съществена) хипертония е отделна нозологична единица, независимо заболяване, което не се провокира от нарушено функциониране на органите и системите. Кръвните увеличава налягането не се дължат, например, бъбречно заболяване, хипертония, диагностицирани като основен (EG - есенциална хипертония или GB - хипертония) различават устойчиви клинични признаци - увеличаване на налягането, както систоличното и diastoliticheskogo. Почти 90% от всички пациенти с персистиращо високо кръвно налягане имат първична хипертония. 
 2. Симптоматично хипертония, която също се нарича вторичната - е хипертония, провокира първично заболяване, например, възпалителни процеси в бъбречната система - гломерулонефрит, поликистозно бъбречно заболяване, разстройство или хипофизната функционира панкреаса. Също така, вторичната хипертония се развива на фона на патологични промени в съдовата система - атеросклерозата, може да предизвика симптоматична хипертония и невротично заболяване. Също така, вторичната хипертония е често срещана при бременност и при гинекологични заболявания - кисти и неоплазми

Хипертонията също се класифицира в градуси, в зависимост от нивото на повишаване на кръвното налягане. 

 • Ако кръвното налягане се фиксира в рамките на 140/90 и 159/99 mm живак, хипертонията се диагностицира като заболяване от 1-во степен. В същото време налягането може да се върне към нормалното, но периодично да "скочи" до определените граници. 
 • Ако кръвното налягане се фиксира в диапазона от 160/100 до 179/109 mmHg, хипертонията се счита за заболяване от степен II. Няма почти никакво опрощаване, въпреки това натискът може да бъде управляван с медикаменти. 
 • Артериалното налягане, което постоянно се поддържа в границите на 180/110 и по-високи показатели, се счита за клиничен симптом на хипертония в стадий III. На този етап кръвното налягане практически не спада до нормалното ниво и ако намалее, то се придружава от сърдечна слабост, до сърдечна недостатъчност.

Хипертонията, освен че има етапи на развитие на заболяването, се разделя на отделни клинични форми. Хиперадренергичната хипертония всъщност е начален стадий на развитие на болестта, която обаче може да продължи много години. Манифест на тази форма на хипертония, синусова тахикардия, нестабилно кръвно налягане, когато галопиращ систолното индекс, повишено изпотяване, зачервяване на кожата, главата пулсираща болка, тревожност. Лицето и крайниците често набъбват, пръстите стават вцепенени, уринирането се нарушава. Съществува и по-сериозна форма - злокачествена хипертония, която бързо се развива. Кръвното налягане може да се увеличи толкова много, че съществува риск от енцефалопатия, загуба на зрение, белодробен оток и риск от бъбречна недостатъчност. За щастие тази форма практически не се открива днес, тъй като хипертонията най-често се диагностицира много по-рано и нейното развитие може да бъде спряно с помощта на сложни терапевтични мерки.

Индикатори за налягане

Артериалното налягане е един от най-важните показатели за здравословното състояние на един човек и е показател за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система. Налягането има два параметъра - систоличен и диастоличен. Горната цифра е систол, това е индексът на кръвното налягане по време на свиването на сърдечния мускул, когато кръвта навлезе в артериите. По-ниската цифра е индексът на кръвното налягане по време на отпускането на сърдечния мускул. Смята се, че хипертонията започва, когато показателите надвишават нормата от 140/90 mm Hg. Това, разбира се, е условно ограничение, тъй като съществуват условия, при които рискът от развитие на инфаркт на миокарда съществува дори при стойности от 115/75 mm Hg. Въпреки това, формализирането и намаляването до средното ниво на цялото разнообразие от състоянието на кръвното налягане помага на клиницистите да наблюдават отклонения във времето и да започнат симптоматични, а след това стандартно лечение.

Какво причинява хипертония?

Хипертонията се счита за мулти-етично мултифакторно заболяване, чиито истински причини не са напълно разбрани. По-специфични фактори, предизвикващи вторична хипертония, тъй като причината е основното заболяване. Крайната диагноза на есенциална хипертония се прави след цялостен преглед, като се изключва наличието на провокиращи заболявания. Първичната хипертония, изразена в медицински термини, е генетичен дисбаланс на регулаторните механизми в тялото (дисбаланс на пресора и депресора на кръвното налягане).

Поради причините, описани и внимателно проучени от клиницистите, можем да назовем следното:

 • Патологията на бъбреците е нефрит и по-често гломерулонефрит. Факторът, който провокира вторична хипертония.
 • Стеноза (свиване) на бъбречните артерии.
 • Вродена патология, при която бъбречната артерия е непроходима (коарктация).
 • Неоплазми на надбъбречните жлези - феохромоцитоза (нарушение на производството на норепинефрин и адреналин).
 • Повишено производство на алдостерон - хипералдостеронизъм, което се случва, когато туморният процес в надбъбречните жлези.
 • Дисфункция на щитовидната жлеза.
 • Алкохолизмът.
 • Предозиране или постоянно използване на лекарства, особено хормонални, антидепресанти.
 • Наркоманиите.

Факторите, които се считат за провокативни в смисъл на нарушение на нормалното ниво на натиск, могат да бъдат разделени на хранителна, възраст и патологична:

 • Възраст над 55 години за мъже и 65 години за жени.
 • Повишаване на нивото на холестерола в кръвта (над 6,6 mmol).
 • Наследствена предразположеност, фамилна история.
 • Затлъстяване, особено коремната, когато талията е по-голяма от 100-15 см при мъжете и 88-95 при жените.
 • Диабет, промяна в нормалното ниво на глюкозния толеранс.
 • Хиподинемия, остеохондроза.
 • Хроничен стрес, повишена тревожност.

Механизмът на развитие на хипертонията накратко е както следва:

Ако спазми artriol - артерии органи, най-често бъбреците, под въздействието на, например, фактор на стрес, има недохранване бъбречна тъкан исхемия развива. Бъбреците се опитват да компенсират увреждането, като развиват ренин, което на свой ред предизвиква активиране на ангиотензин и стесняване на кръвоносните съдове. В резултат на това, налягането се повишава и се развива хипертония.

Симптоми на хипертония

Основният симптом на хипертонията, а понякога и основната, е постоянният излишък на индекси от 140/90 mm живак. Други признаци на хипертония са пряко свързани с параметрите на кръвното налягане. Ако налягането се повиши леко, човек просто усеща заболяване, слабост, болка в главата.

Ако налягането надвишава нормата с 10 единици, главоболието става интензивно, постоянно, най-често е локализирано в тила и храстите. Човек е болен от гадене, понякога има повръщане. Лицето се зачервява, потта се издига, треперенето на пръстите е забележимо, често е изтръпване.

Ако хипертонията трае дълго време, тогава се развиват патологичните процеси в сърдечната дейност, сърцето започва да боли. Болката може да бъде пронизваща, остра, може да се излъже в ръката, но най-често сърдечната болка се локализира вляво в гърдите, без да се разпространява по-нататък. На фона на постоянно високо кръвно налягане се развиват безпокойство и безсъние.

Хипертонията се характеризира също така със замаяност и намалено зрение.

Офталмологични признаци - обвивка или петна, "мухи" пред очите. Често кодовото налягане се повишава рязко, може да има кървене от носа.

Друг симптом на хипертония е замаяност. Визията се влошава.

Краен етап, когато хипертония преминава до трета степен, невроза или депресия ще се присъединят към типичната симптоматика. Често хипертонията в тази форма се появява в патологичен "съюз" с коронарна болест на сърцето.

Най-опасната проява на хипертония е кризата - състояние с рязко увеличение, скок на кръвното налягане. Криптичното състояние е изпълнено с инсулт или инфаркт и се проявява от такива симптоми:

 • Внезапно, внезапно или бързо растящо главоболие. 
 • Параметри на кръвното налягане до 260/120 mm живак. 
 • Натиск в сърцето, болка в болката. 
 • Силна недостиг на въздух. 
 • Повръщане, започвайки с гадене. 
 • Повишен импулс, тахикардия. 
 • Загуба на съзнание, спазми, парализа.

Хипертонията в кризисна фаза е заплашително състояние, което може да доведе до инсулт, сърдечен пристъп, при най-малките, тревожни признаци, трябва да се обадите за спешна медицинска помощ. Хипертоничната криза се спира с помощта на инжектирани диуретици, сърдечни и хипертонични лекарства. Хипертоничен, който знае за проблема си, трябва непрекъснато да приема предписани медикаменти за предотвратяване на кризисно състояние.

Към кого да се свържете?

Лечение на хипертония

Хипертонията в началния етап, когато показателите за кръвно налягане често не надвишават нормата, могат да бъдат лекувани с немедикаментозни средства. Първият метод е да се контролира телесното тегло и да се наблюдава нисковъглехидратна и слаба диета. Диета при хипертония също така включва ограничаване на приема на солени храни, контрол на използването на течност - не повече от 1,5 литра на ден. Също така е ефективна психотерапията, автогенно обучение, което премахва нивото на обща тревожност и напрежение. Тези методи са ефективни за първия стадий на хипертония, въпреки че те могат да бъдат използвани като помощни и допълнителни елементи за основната терапия на II и III етап на хипертония.

Фармакологичните средства, които включват лечението на хипертония, се предписват съгласно принципа "поетапно". Те се използват последователно, насочвайки се към различни органи и системи, докато кръвното налягане напълно се стабилизира.

Хипертонията в първия етап включва използването на диуретици (диуретици), бета-адреноблогенни средства, блокери на адренергичните рецептори за лечение на тахикардия. Дозата на анаприлина се изчислява въз основа на анамнезата, теглото и състоянието на пациента, като правило, това е 80 милиграма на ден. Ако артериалното налягане се нормализира след два или три дни, дозата на анаприлина се намалява и приложението се прилага всеки ден. Като диуретик хипотиазид е ефективен, който се предписва веднъж на 25 mg, редуващ се след един или два дни, за да не се отслаби сърдечният мускул. Ако хипертонията започне да намалява, диуретикът може да се прилага веднъж седмично. Не е необичайно диуретиците и бета-блокерите да се използват във връзка с възможни нежелани реакции (диабет, подагра или астма), в такива ситуации е показано приемането на антиспазматични средства. По време на целия курс на лечение трябва да наблюдавате нивото на кръвното налягане три пъти на ден.

Хипертония II етап контролира комплексна терапия, включваща двете бета-блокери и диуретици и спазмолитици, АСЕ (ангиотензин конвертиращ ензим) и калиев формулировки. От b-блокерите, атенололът, lokren и vetchin са ефективни, които са в състояние да контролират скоростта на сърдечния ритъм, да намалят васкуларното съпротивление на периферията. Също така, тези лекарства са ефективни при диагностицирана брадикардия, когато сърдечната честота е намалена. Инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим могат да неутрализират увеличеното производство на ренин, което увеличава кръвното налягане. Това са спираприл, етанол, метиоприл, качулка и други лекарства от тази група. Тези средства активират лявата сърдечна камера, намаляват хипертрофията, разширяват коронарните съдове, като по този начин допринасят за нормализирането на периферния кръвен поток. Калциевите антагонисти са предназначени да блокират калциевите канали в съдовите стени, като увеличават лумена си. Това са Corinfar, Amlodipine, Felodipine и други вещества в тази категория лекарства. Калциевите антагонисти трябва да се предписват само от терапевт или кардиолог, тъй като всички тези лекарства могат да предизвикат подуване, замайване и вербална болка. Комплексът от лекарства се избира, като се вземат предвид всички възможни странични рискове и противопоказания. Също така имайте предвид, че продължителното приложение на диуретици може да доведе до намаляване на нивото на калий в тялото (Хипокалиемията) така диуретици трябва да се приема с или Pananginum asparkamom. Диабетици, хипотиазид не се предписва, той се замества с вершоспорон.

Степента на хипертония III - тежка форма на болестта, която се характеризира с резистентност към традиционните лекарства. Следователно, лечението трябва внимателно да бъде избрано, като се вземат предвид всички индивидуални характеристики на пациента. Терапевтичният диапазон включва диуретици, калий-съхраняващи най-често, като амилорид или спиронолактон, освен това, показва използването на периферни вазодилататори фармацевтичната промишленост днес произвежда много комбинирани ефективни лекарства като Adelphanum, Brinerdin, trirezit. Тези лекарства действат върху тези пациенти, чиито тела се използват за монотерапия или спира и взаимодейства с него, или има значителни противопоказания за използването на стандартното лечение използва за хипертония I и фаза II.

Тежестта на хипертензия III също се контролира от вазодилататори, като фенигидин или кориффар, който се предписва три пъти дневно за 10 милиграма. Все по-често вазодилататорите започват да се заменят с алфа-адренергични блокери - pratziol, fentalomine. Също така, комбинираният агент, комбиниращ свойствата на алфа и бета-блокерите - тартарат (лабеталол хидрохлорид) също може да бъде ефективен. Това лекарство в комбинация с диуретик може да замести три или дори четири други по-малко ефективни лекарства. От ACEI е показан каптоприл, който подобрява периферната циркулация и контролира нивото на ренин. Каптоприл се приема три до четири пъти дневно, съчетан с диуретик, който ви позволява да намалите кръвното налягане до нормата след една седмица.

Хипертонията I и II степен се лекува у дома и не изисква хоспитализация. В редки случаи е възможно стационарно лечение, за да се проведат аналитични изследвания и да се следи здравословното състояние. Хипертонията, която се провежда в тежки форми, се лекува само в болницата, в отделението по кардиология, продължителността на престоя зависи от състоянието на кръвното налягане и функционирането на органите и системите на тялото.

Как се предотвратява хипертонията?

Хипертонията, ако тя вече се е развила, за съжаление, остава с човека завинаги. Предотвратяването в този смисъл се отнася само до предотвратяване на кризисни ситуации чрез редовно приемане на предписани медикаменти, ежедневно проследяване на кръвното налягане, физическа активност и намаляване на теглото.

Въпреки това, ако в семейната история човек има роднини с хипертония, но болестта все още не се е проявила, могат да се вземат предпазни мерки. Правилата са съвсем прости - поддържане на здравословен начин на живот и двигателна активност, защото една от причините, които предизвикват хипертония, е хиподинамията. Хипертонията се предотвратява и от нормална диета, при която холестеролът и солените храни се свеждат до минимум.

Хипертонията също е лош навик, така че ако човек не иска да се присъедини към редиците на пациенти с хипертония, той трябва да спре пушенето и да ограничи употребата на алкохолни напитки. В допълнение, положително настроение и настроение помагат да се справят с всяка болест, а хипертонията "харесва" песимистите. Рецептата е проста - се радват на живота си, да запазят спокойствие и да се грижи за вашите нерви, а след това сърцето и кръвоносните съдове, ще работят "като часовник", а налягането е, според добре познатата поговорка "като астронавт".

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.