^

Здраве

A
A
A

Симптоми на стреса: в какви ситуации си заслужава да мислиш?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Симптомите на стреса са очевидни признаци, които винаги придружават реакцията на човешкото тяло до необичайна, екстремна ситуация за него, обезпокояваща спокойния и емоционален баланс на човек. Причината за стресови ситуации може да бъде всяка ситуация, която причинява ненужно вълнение и вълнение от емоции. Противно на някои мнения, стресовата реакция на даден организъм може да възникне не само поради събития с отрицателен цвят, но и след тестване на внезапни положителни емоции.

Самата концепция на "стрес" означава напрежение, напрежение. Тялото непрекъснато изпитва различни видове влияния на околната среда. Когато се сблъска с някакъв проблем (физиологичен, психологически план), тялото първо разглежда проблема (трудността на проблема), след това отива в етапа на действие. На практика изглежда така: когато се сблъскате с вирус или протозои, имунитетът разпознава агресорите и взема решения - унищожава външни лица. При феномена на по-висока нервна активност при сблъсък с нов проблем се включва ориентиращ рефлекс (активен или пасивен) и се анализират допълнителни данни, след което лицето преминава в етапа на вземане на решение и действие. Различни фактори натискат съвременния човек, а вирусите и паразитите са най-баналните причини за физиологичен стрес, които по правило не привличат особено вниманието ни. Но проблемите на психологическия план, стресиращите ситуации, които тялото не е в състояние да преодолее поради опита на вековете на еволюцията, просто водят модерния човек в състояние, в което той търси помощ от специалисти или се занимава със самолечение.

Така че стресът в човека в съвременното общество възниква само при условие, че натискът от психиката надвишава психологическия ресурс на адаптация, с други думи, прагът на устойчивост на стрес за всеки индивид е различен. Този праг се формира от вида на нервната система (силна, слаба), способността й да се възстановява и жизнения опит на човек.

Лекарите определят стреса като защитна реакция на тялото на крайни фактори, които се появяват във време, когато човек не очаква. По време на това състояние, хормонът адреналин започва да се развива в организма, чийто ефект предизвиква желанието да се бори с дразнещи фактори.

Състоянието на стрес се развива достатъчно бавно, проявленията му могат да бъдат забелязани от други или от самия човек. Ако стресиращата ситуация изисква незабавна резолюция и се появи изведнъж, тогава по правило, колкото повече излиза от стресиращото положение, което човек вижда, толкова по-лесно е да се преодолее стреса. В най-оптималната версия трябва да има повече от 3 изхода, когато решавате за възможността от само 2 изхода, можете да говорите за невротичната личност (невротичен избор). Много често симптомите на стрес могат да се проявяват като "нервен шок" - под формата на загуба на съзнание, истерични атаки, загуба на кратък период от спомени и т.н. И т.н.

Понякога обаче стресовите ситуации не завършват напълно, конфликтите не са изчерпани и натоварванията не намаляват, стреса отива в хроничното състояние. И така, какви са симптомите на стрес може да каже на човек за присъствието му, ако човек практически се използва за да живее в "стресова ситуация"?

В присъствието на напрягане фактори тялото реагира на тях високо разположение "за борба" - разпределени някои хормони (епинефрин, норепинефрин), който да помогне за намаляване на лумена на кръвоносни съдове, повишава кръвното налягане, скорост на пулса се намали чувствителността на болка и така нататък. Тези начини на реагиране спасени хиляди години човечеството трябва да се борят за оцеляване в див свят, но сега този метод на физиологични реакции е станала излишна, тъй като на практика всички видове възникващите проблеми се решават с помощта на интелигентност.

Според теорията на Селий, тялото ни реагира на провокиране на външни стимули по този начин: 

 • Първо, органът мобилизира всички налични ресурси - реакцията на безпокойството; 
 • Тогава човекът се опитва да се справи с стимула - фазата на съпротива; 
 • В крайна сметка ресурсите за адаптиране са изчерпани и стадият на изтощение започва.

Един от проблемите в съвременното общество е липсата на почивка, поради която симптомите на стрес се изглаждат, превръщат в хронична форма и унищожават тялото.

Експертите споделят симптомите на стреса в няколко категории, в зависимост от причините, които причиняват на тялото да реагира с неспецифичен отговор. Точно като стресът може да бъде психологически, емоционален, физиологичен и симптомите на стреса могат да бъдат разделени на няколко групи.

Нека разгледаме по-подробно най-простите прояви на хроничен стрес. Така че, ако човек има безсъние (кошмари), песимизъм, проблеми със концентрацията, трудности при ученето и вземането на решения, забравата и дезорганизацията са когнитивни симптоми на стрес.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Симптоми на стреса, свързани с физиологията

Ако няма заустване при физиологично ниво, чувство на страдание, човек може да се смила зъбите си, страдат от диария (запек), се прииска на често уриниране, изпитате "букет" от проблеми със стомашно-чревния (киселини в стомаха, подуване на корема, оригване, гадене), болка в гърдите, чувство задух, често са зле ARI, заекване, чувате звън в ушите, руж и пот, чувствам сухота в устата и да имат проблеми с преглъщането, трансфер мускулни спазми - целия списък от проблеми, характерни за физическите (физиологични) симптомите и стреса.

Симптомите на стреса, свързани с физиологията, се считат за най-опасни и вредни за организма. Те също са най-трудни за толериране от човек, тъй като обикновено засягат няколко функции на тялото и оказват негативно влияние върху здравето. Изолирайте симптомите на стреса, свързани с храненето. Един от най-честите признаци на това състояние е рязкото намаляване на апетита и загуба на тегло, вследствие на това. Задната част може да бъде неконтролирано абсорбиране на всяка храна и преяждане. Кошмари по време на нощния сън, страхът от заспиване и вследствие на това продължителната безсъние - са и ярки физиологични симптоми на стрес. Ако говорим за болка, лекарите казват, че не само главоболието може да е признак на стрес, но и болка в гърба и цервикалния отдел. Температурата на тялото има свойство да се увеличава с няколко градуса при стрес: ако сте сигурни, че тялото няма възпалителни процеси, обърнете внимание на емоционалното състояние. Може да показва такива характеристики на организма, които хората не са знаели преди: алергична реакция към конвенционалните продукти, скокове в кръвното налягане, не са свързани с температурата на околната среда от изпотяване, силен тремор на горните крайници и белите дробове спазми. Проблемите с храносмилателната система също са симптоми на стрес: киселини в стомаха, повръщане, повръщане в стомаха. Ако при липса на сериозни и хронични заболявания има голяма част от горните симптоми, те могат да бъдат считани за първите признаци на стресови състояния.

Физиологични признаци на стрес: 

 • Болки в гърба, главоболие, стомашни спазми, които не са свързани с типични физически заболявания; 
 • Внезапни промени в кръвното налягане; 
 • Храносмилане (диария, запек); 
 • Хронично мускулно напрежение; 
 • Треперене, треперене, крампи на крайниците; 
 • Алергични обриви без контакт с алергена; 
 • Промяна в телесното тегло (намаляване или увеличаване); 
 • Прекомерно изпотяване като вегетативна реакция; 
 • безсъние; 
 • Нарушение, загуба на апетит; 
 • Загуба на сексуално желание, дейност.

Симптоми на стреса, свързани с емоционалното състояние

Ако изведнъж стане капризно балансирана личност, раздразнителност, паника, тревожност, започнаха да се оплакват от самота, изолация, тревожност, вина, стане прекалено да се концентрира върху неприятни подробности - е емоционалните симптоми на стрес.

Симптомите на стрес, свързани с емоционалното състояние на пациента, по-малко опасно, отколкото физиологическото, като експерти смятат, че човек може да се справи с тях, дори и без медицинска помощ, те се контролират от тялото силен. Липса на стимули и цели в живота, чувство за несигурност и непоносима самота или безпричинна тъга, гняв атаки, немотивирани гняв, насочен към други - основните симптоми на стрес с емоционални нюанси. Лице, което е в стресова ситуация, може да има пристъпи на паника и тревожност, той става несигурен и постоянно мисли за възможността за погрешно решение, по своя непродуктивно и безсмислено. Лице в стресова ситуация, носи много проблеми на другите: той става мрачна, непредсказуем, намръщен и всичко, което е в непосредствена близост. Симптомите на стрес са подобни на симптомите на депресия: има мисли за самоубийство, човек постоянно плаче, растящи комплекс за малоценност и несъстоятелност.

Разпределяне на повече и поведенчески симптоми на стрес - сън дължина смущение, преследването на самоизолация, злоупотреба с медикаменти, алкохол, желание за хазарт, обсесивно, импулсивно поведение, подозрение и лъжи, неясен говор.

Особено показателни в хода на хроничния стрес ще бъдат различни соматични (телесни) симптоми. Тези симптоми включват болки в мускулите с неизвестна етиология (например, често болка в мускулите на врата ", крампи писател", "усукване" на ставите на ръцете и краката са доказателство за вътрешен протест организъм срещу превишаване на своите възможности натоварване), както и на случаен принцип се появяват и изчезват тикове, особено потрепване на клепачите. Някои от симптомите на стрес са скрити под pseudoallergy, вкарвайки на имунната система да работи с прекъсвания и се появяват върху кожата като червени обриви или течни мехурчета.

Въпреки това редица прояви, симптоми на стрес в един човек не е винаги разнообразни, колкото посят, тялото е податлив на някои водещи видове отговор, например, отговора на стрес, може да бъде устойчиви нередности в жилища и комуналните услуги, а други соматични заболявания липсват. Постоянно повтарящи се ситуации на стрес не само развива вредно отговор, но също така той определя до такава степен, че пациентът често е много трудно да се отърве от собствените си основни симптоми на стрес. Например, всеки може лесно да си представи колко трудно е човекът да се отърве от навика да поглъща ноктите или да извършва обсебващи движения.

Емоционални признаци на стрес: 

 • Внезапен гняв, хронична раздразнителност; 
 • Апатия, безразличие, загуба на интерес към значими събития, предмети, обекти; 
 • Депресивно състояние; 
 • Тревожност, безпокойство; 
 • Чувство на изолация, самота; 
 • Неразумно чувство за вина; 
 • Неетично ниско самочувствие, недоволство от действията им.

Социални и поведенчески признаци на стрес: 

 • Атипични грешки, увеличаване на случайни малки грешки в познатата работа; 
 • Невнимание, отсъствие; 
 • Загуба на интерес към външен вид; 
 • Активно използване на алкохол като релаксант, цигари; 
 • Повишено ниво на конфликт - в семейството, на работното място, в обществото; 
 • Хронично натоварване на работната натовареност, работохолизъм като компенсация, избягване на вътрешно отражение; 
 • Загуба на интерес към предишна любима работа, атипична дезорганизация, незадължителна; 
 • Постоянно натоварване, липса на време, невъзможност за разполагане на временен ресурс.

Ами ако имате симптоми на стрес?

Методите, които са разработени от специалисти, за да помогнат на хората, които са подложени на стрес, имат за цел да направят възможно да се управляват отрицателните емоции. Ако човек успя да намери начин да контролира собствените си емоции, можем да приемем, че той се справя със собствен стрес.

Симптомите на стрес са очевидни при значително интелектуално претоварване на тялото. В сроковете, изпитванията, човек страда поради изобилието на информация и нервната система често не поддържа напрежение. Най-често такива симптоми на стрес могат да се наблюдават при юноши, които отделят твърде много внимание на ученето. Отпадането, невъзможността да се концентрира върху въпроса, липсата на възприемане на информацията са признаци на умствена умора, която може да бъде елиминирана чрез почивка и отпускане от комуникацията и източниците на информация. 

Интелектуални признаци на стрес: 

 • Проблеми със запаметяването, забравата; 
 • Вискозитетът на речта, повторението на казаното; 
 • Обсебени мисли, постоянно мислене, задържани на една мисъл; 
 • Нерешителност, проблеми при вземането на решение; 
 • Мислите са най-вече отрицателни.

Има много начини, за да се измъкнем от стресови ситуации, например, по-пълно осъзнаване на причините за това какво се случва (рационализация), арт терапия, психоанализа, Гещалт терапията, психодрама - всички тези методи водят до разбирането на причините за соматични разстройства, комуникационни нарушения и прояви на са в стресова ситуация. Въпреки това, винаги трябва да се помни, че без стрес може да бъде причина за всички болести и преди физиологични нарушения, свързани със стреса, за да се изключи вярно болестта на същите органи и системи, които едно лице може да подозират в изпълнението на симптомите на стрес.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.