^

Здраве

Протеин в урината на детето

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

В малко количество протеин в урината на детето може да бъде, което не се счита за патология.

В зависимост от метода на изследване нивото на протеина от 30 до 60 милиграма се счита за норма в дневното количество урина. Някои видове протеини са доста големи, така че не могат да проникнат през бъбречните филтри. Следователно, наличието на протеин в урината е знак, че функцията на филтриране на бъбреците е нарушена.

Бъбреците играят много важна роля в работата на тялото. Те са предназначени за улавяне на кръвни продукти от кръвта, които след това се екскретират в урината, както и за повторно улавяне на веществата, необходими на тялото.

Някои вещества, като червени или бели кръвни клетки, протеини, поради сравнително големия размер, трудно проникват през гломерулния бъбречен филтър.

По правило протеинът в урината на дете показва заболяване, което позволява да се идентифицира болестта в началния етап, така че анализът на урината е много важен за малките деца.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Към кого да се свържете?

Причини за белтъчини в урината на детето

Протеинът може да проникне в бъбреците по различни причини, включително болести, инфекции, които засягат както бъбречните филтри, така и целия орган. Също така се случва, че протеините в бъбреците са диагностицирани и при нормални здравословни условия. В този случай протеинът се появява само по време на периоди на активност на детето, обикновено през деня, а през нощта по време на сън, в хоризонтално положение, той изчезва (увеличение на ортостатичния протеин). Обикновено протеинът в урината не причинява определени симптоми, но ако нивото на белтъка в урината е твърде високо, нивата в кръвта могат да спаднат значително, което води до подуване, високо налягане.

Белтък в урината на дете обикновено се дължи на инфекция на пикочните органи, което води до развитието на заболявания като хипертония, подагра нефропатия, бъбречна съдова тромбоза, и т.н. Всички тези заболявания нарушават функцията на бъбреците. Само по себе си, появата на белтък в урината не причинява сериозни усложнения, но лекарят може да препоръча да се наблюдава диета за известно време без сол или да се предпише курс на лечение със специални медикаменти.

Незначително ниво на протеин в урината не винаги показва патология. При новородени, наличието на малко количество протеин се счита за нормално. При бебето протеинът в урината може да покаже прекомерното хранене, а при малките деца прекомерната консумация на пюре от плодове и сокове може да предизвика появата на белтък в урината. Временните причини за белтъчината в урината могат да бъдат стрес, алергични реакции, висока температура, хипотермия, предадена болест, физическа активност, изгаряния.

trusted-source[11], [12], [13]

Симптомите на белтъчините в урината на детето

Обикновено няма признаци, че протеинът се появява в урината. Понякога посочвайки наличието на протеин може да урина собственост - тя започва да се пяна. Анализът на урината е единственият начин да се определи протеинът в урината на детето.

Лечение на белтъчини в урината на детето

Функционалният вид на протеина в урината на детето, в резултат на заболяване или нервно разстройство, специално лечение не изисква и след известно време нивото на протеин в урината изчезва сам по себе си. В някои случаи лекарят може да препоръча специални напитки бульони, които насърчават оттегляне на течности от организма (шипки, червена боровинка листа и т.н.), да се ограничат или премахване на приема на сол, както и да се предпише курс на специални лекарства.

Ако протеинът е в урината на детето е по-голяма от максимално допустимата стойност, лекарят може да се отнася до преразглеждането, като увеличението на протеин може да бъде временно, като причина за ненадеждни анализ може да бъде нестерилни прибори. Заедно с анализ на урината лекар може да предпише редица допълнителни изследвания, за да помогне при диагностицирането на основното заболяване, което е довело до увеличаване на протеин в урината - и биохимичен кръвен тест, тест на урината според nechyporenko, бъбречна ултразвук и т.н.

Протеинът в урината на детето не е независимо заболяване, той е само симптом и най-вече е необходимо да се определи причината, поради която протеиновото ниво се е увеличило и само тогава да се предпише лечението. При ефективно лечение на основното заболяване нивото на протеина в урината постепенно ще намалее и с течение на времето индикаторите ще се върнат към нормалното.

Предотвратяване на протеина в урината на детето

Децата могат да имат много бъбречни заболявания. Организмът на малките деца се справя с нарушена бъбречна функция доста трудно, затова е по-добре да не се допускат подобни състояния при деца.

Особено внимание към здравето на децата трябва да се обърне към родителите, които имат проблеми с бъбреците. В този случай е необходимо да се следи състоянието на детето (прозрачност, цвят на урината, честота на уриниране и т.н.), редовно да се провеждат медицински прегледи, ако е необходимо, да се правят тестове за проследяване на белтъка в урината на детето.

Необходимо е също така да се засили имунитетът на бебето, да се наблюдава храната (да се дадат повече плодове, да се намали приема на сол). Обикновено, бъбречните заболявания при деца се развиват в резултат на неправилно лечение на остри респираторни вирусни инфекции или грип, затова е важно да се прекрати лечението, за да се предотвратят сериозни усложнения на обикновената настинка. След възстановяването е важно да се спази периодът на рехабилитация: ако е необходимо, дайте курс на витамини, избягвайте хипотермия, ограничаване на престоя на детето на обществени места.

Бъбреците деца реагират рязко на висока температура, така че по време на заболяване, придружено от повишаване на температурата, е необходимо да се даде на бебето по-течност за нормална работа на бъбреците и за отстраняване на токсините от тялото. В този период е по-добре да дадете на бебето специални бульони (куче роза, корен от магданоз и т.н.).

Неправилното или ненавременно лечение на възпалителния процес в пикочния мехур може да причини бъбречно заболяване. Цититът е изключително важно във времето да се лекува, за да не се предизвикват усложнения в други вътрешни органи. Ако детето има оплакване от възпаление в долната част на корема или в половите органи, е необходимо да се консултирате с специалист и да вземете необходимите тестове.

За предотвратяване на бъбречни заболявания, трябва да наблюдавате храненето на бебето: не преяждайте храната, не използвайте много подправки. Също така, не давайте на детето си много мазни храни. Недостатъци в работата на бъбреците могат да възникнат поради редовното използване на мигновени храни. Важно е да дадете на бебето достатъчно течности (компот, чиста вода). Газирани напитки оказват неблагоприятно влияние върху работата не само на бъбреците, но и на други органи на храносмилателната система.

Много често малките деца, отнесени от играта, не ходят на тоалетна за дълго време. Стагнацията на урината зле засяга работата на бъбреците, така че трябва редовно да напомня на детето, че отива в тоалетната. На разходка краката на бебето винаги трябва да са сухи и топло.

Прогноза на протеин в урината на детето

Организмът на малките деца не притежава високи способности за адаптация, особено в някои възрастови периоди (до три години в юношеството), когато рискът от бъбречно заболяване се увеличава, особено ако има наследствено предразположение.

Ако протеинът в урината на детето е функционално разстройство, прогнозата е благоприятна. След като елиминира причината (инфекция, физически стрес, нервно разпадане), протеинът в урината изчезва. При ортостатично увеличение на протеина (с активност през деня във вертикално положение), което е най-често засегнато от юноши и което не изисква специално лечение, прогнозата е също така добра. В други случаи прогнозата зависи от основното заболяване и тежестта на хода на заболяването.

Противовъзпалителната терапия позволява в 95% от случаите да се освободи напълно от заболяването в рамките на 1 - 1.5 месеца. Работата на бъбреците е напълно възстановена в рамките на една година от възстановяването.

Протеинът в урината на дете показва определени аномалии в работата на бъбреците, така че е важно да установите причината за увеличаването на протеина във времето и да започнете лечението. Освен това е необходимо да се следи храненето на бебето, да се изключат солените, мазни храни и бързо хранене от диетата.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.