^

Здраве

Sialometriya

, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

За изследване на секреторната активност на слюнчените жлези се извършва сиалометрия на големи и малки слюнни жлези. Обикновено секрецията се определя чрез събиране на паротидна слюнка или събиране на тайна от субмаксималните жлези. Силометрията ви позволява да оценявате функциите на всяка жлеза.

В някои случаи изследването на функционалната активност на слюнчените жлези се извършва въз основа на събирането на смесена слюнка в устната кухина. В този случай те преценяват пълната секреция на всички жлези, без да отчитат приноса към общото количество слюноотделяне на всяка жлеза.

За да се изследва функцията на паротидните слюнчени жлези, се използват Lashley-Yushchenko-Krasnogorsky капсули. Тези капсули "се сучат" до лигавицата на бузата по такъв начин, че папилата на паротидния канал се превръща в център. След това паротидната тайна се събира за 20 минути. Методът се предпочита, тъй като измерването може да се проведе в присъствието на фибринозни инклузии в тайна или в присъствието на вискозна слюнка. Но с помощта на капсули е трудно да се събере слюнка едновременно от две паротидни жлези, а също и в случай на близко място на камъка до устата на канала. Методът не може да се използва за сиалометрия на подмаксималните жлези поради наличието на юмруци на езика.

По-удобно е да се извърши сиалометрията на големи слюнчени жлези по метода на туберкулозата. Андреева (1965 г.), която предложи специални метални канюли за тези цели. Металните канюли са инжекционни игли с тъп и полиран край, те са с дължина 85-97 мм и диаметър от 0.8-1.0 мм. За функционален преглед на паротидната жлеза, канюлите могат да се използват с спойка под формата на маслини, разположени на разстояние 3 мм от тъпия край; диаметърът на маслината е 1.6-2.0 мм. Това позволява силно задържане на канюлата в паротидния канал. За да се изследва функцията на субмаксималните жлези, се използват канюли без маслини. Сега, вместо канюлата, могат да се използват пластични катетри (стандартен анестетичен катетър с диаметър от 0,6-1,0 mm, чийто край е опънат над пламъка). VV Афанасиев предлага специален набор слюнкови сонди с различни диаметри от титанови и метални канюли.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Как се извършва сиалометрията?

Силометрията се извършва сутрин и на празен стомах от 9:00 до 10:00 часа. Пациентът поглъща 8 капки на 1% разтвор на пилокарпин хидрохлорид се разтваря в 1 / 3-1 / 2 чаши вода, след което канюла (или пластмасов катетър) се въвеждат в слюнчените жлези отделителна тръба на дълбочина от 3-5 мм. Краят на канюлата се спуска в градуирана епруветка. Необходимо е да се заслепи, че краят на канюлата не лежи върху стената на канала, което може да доведе до фалшиви отрицателни резултати. За 20 минути от момента на появата на първата капка тайна, тя се събира в епруветка и количеството се определя.

Силометрията ви позволява да определите степента на нарушена функция на слюнчените жлези, при условие, че тайната е течна и няма лигавични и фибринови включвания, т.е. Физическите свойства на тайната не се нарушават. При практически здрави хора количеството освободена слюнка в рамките на 20 минути от OSWS е 0.9-5.1 ml, по-често 1.1-2.5 ml, от PHCF - 0.9-6.8 ml, чаша 1-3 ml. В практическа работа, ръководени от параметрите на количествената оценка на секрецията на слюнката в рамките на 1-3 ml за LSW и 1-4 ml за PHC.

Силометрията, базирана на показателите за смесена слюнка, ако е необходимо, оценява общото слюноотделяне по време на лечението в динамиката на процеса. В този случай функционалното състояние на всяка голяма слюнчена жлеза няма преференциални отклонения в сравнение с двойното жлези. Обикновено това се наблюдава при синдромни лезии ( синдроми на Sjogren, Mikulich и др.). Смесената слюнка се събира чрез плюс в епруветка за период от време на празен стомах, без стимулиране на слюноотделяне (напр. 5, 10 или 15 минути). Количеството на слюнката след лечението се сравнява със същото количество до лечението на болестта на слюнчените жлези.

Възможно е да се оцени способността за слюнка на слюнчените жлези във времето, необходима за резорбция на стандартно парче рафинирана захар с тегло 5 g. Обикновено този път е 50-60 s.

Секрецията ICW изследва чрез преброяване на броя им върху лигавицата на долната издатина, която за по-добра видимост оцветени с метиленово синьо (или диамант елени) в обхвата на 2x2 cm. Secretagogue предварително стимулирани с 1% пилокарпин хидрохлорид които дават перорално в продължение на 5 минути преди изследването. Обикновено функционират 18-21 малки слюнни жлези. Известни модификации на този метод, когато частта на долната челюст ограничаващи лигавицата използват специално устройство под формата на скоба, която определя квадратна рамка на долната устна.

VI Яковлева (1980) използва метода за "претегляне" на тайната, за да изучи функцията на малките слюнни жлези. За тази цел, изолирани с помощта на памучни ролки мукозните част устна насложени алуминиева рамка с площ прозорец на 3 4 cm 2, който се поставя върху предварително изсушен до постоянно тегло от филтърна хартия. След 1-2 минути хартията се отстранява и количеството на тайната, секретирано от малки слюнни жлези, се изчислява преди и след разликата в теглото на хартията. След това изследваната зона се намазва с 2% разтвор на метиленово синьо и се брои броят на функциониращите малки слюнчени жлези. Чрез разделянето на секретираната секреция чрез броя на жлезите се определя количеството тайна, отделена от една жлеза. Едновременно се изчислява степента на секреция на жлезите.

LM Gaubenstock et al. (1988) измерва броя на малките слюнни жлези в устната лигавица, използвайки шаблон. На суши лигавица на устата се прилага на електрофореза и хартиена хроматография като шаблон 4 mm в диаметър, с последващо багрило хистохимично оцветяване и преброяване на броя на жлези отпечатък върху хартия. Броят на секрети, излъчвана малки слюнчените жлези, се определя от теглото на хартията шаблон преди и след накисване това тайна, и скоростта на слюнка - чрез преброяване на броя на жлези и тяхното ниво на секреция от част ограничен устна (1 cm 2 ) шест отпечатъци в низходящ интервал (20, 5, 4, 3, 2 и 1 сек) от момента на сушене.

IM Rabinovich et al. (1991) оценява секреторната активност на малките слюнни жлези с правоъгълен апликатор с размери 24x15 mm, който се нанася върху сухата лигавица на долната устна за 5 минути върху хартиената страна. След това апликаторът се претегля и количеството на тайната ICF тайна се изчислява преди и след теста за разликата в нейното тегло.

LN Gorbatova et al. (1997) за SIA sialometry, методът за оценка на електрическото съпротивление на веригата се използва от времето на нейното редуциране до стабилна стойност. Най-голямата диагностична стойност за оценка на активността на секрецията на ICW е анализът на спада в резистентността за 40 секунди. В клиниката този метод се използва рядко.

Според sialometrii резултати в някои случаи може да реши въпроса за възможността за двата метода на операцията (отстраняване на слюнчените жлези при късен етап хроничен сиалоаденит или ptyalolithiasis и др.).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.