^

Здраве

Магнитен резонанс (MRI) на мозъка

, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

MRI на мозъка понастоящем е водещият неинвазивен метод за интравитално изобразяване на мозъчната структура. Синоними ЯМР - изображения с ядрено магнитен резонанс и магнитно резонансно изображение. Пространствената резолюция на MRI метода е 1-2 mm, може да се увеличи чрез контраст с гадолиний.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Цел на ЯМР на мозъка

Целта на мозъка MRI - идентифициране и определяне на формата, размера и локализацията на различните мозъчни лезии [посттравматичен, атрофичен, огнища исхемична (през нощта) и хеморагичен (първите часове) на удар, процеси свързани с демиелинизация, менингиоми и глиални тумори] компенсира мозъчните структури, тежестта на оток на мозъка, състоянието likvorosoderzhaschih пространства трябва да се избягват възможните "органични" причини за психопатология. MRI също се извършва за диагностика на заболявания на мозъка и гръбначния стълб.

Индикации за MRI на мозъка

  • Диагностика на мозъчните лезии.
  • Диференциална диагноза на невроинфекции с неинфекциозни мозъчни лезии.
  • Проследяване на ефективността на лечението на невроинфекциите.

Индикация за изследване в психиатрична клиника:

Подготовка за изследване на MRI на мозъка

Преди MRI, пациентът е информиран за процедурата, нейната безболезност и липсата на облъчване, освен ако не се използва радиоактивна контрастна среда. При контрастно ЯМР на пациент е необходимо да се предупреди, че след въвеждането на контрастна среда може да се появи чувство за топлина и прилив, главоболие, вкус на метал в устата, гадене или повръщане.

Пациентът трябва да бъде облечен в удобно леко облекло, всички метални предмети в областта на томографията трябва да бъдат премахнати. С тревожност на двигателя, безпокойство и също страдащи от клаустрофобия, на пациента се предписват седативи, тъй като по време на проучването той трябва да остане неподвижен.

Лекарят трябва да получи писмено съгласие от пациента или неговите близки за изследването, а също и в медицинската история трябва да установи нетолерантността на пациента към йод (морски дарове) и контрастни вещества. В случай на алергични реакции към йод е необходимо профилактично да се предписват антихистамини или да се прекрати прилагането на контрастна среда.

Метод за изследване на MRI на мозъка

Проучването се извършва на маса, която след това се вкарва в цилиндричното пространство на скенера в положение, разположено на гърба.

Изследователят променя честотата на радиовълните, излъчвани от скенера, и настройва качеството на изображението с помощта на компютър.

Информацията за филиите се съхранява цифрово в компютъра, показвана на дисплея и съобщена на медицинската история под формата на снимка.

Методът се основава на физическия феномен на ядрения магнитен резонанс. Ядрата на много атоми, по-специално ядрото на водородния атом (протон), имат магнитен момент, който е свързан с тяхното въртеливо въртене. Такива ядра могат да се считат за миниатюрни елементарни магнити. В постоянно магнитно поле спинът може да бъде разположен в посока или обратна на магнитните линии на сила, в тези два случая енергията на ядрото е различна.

Когато са изложени на външната радиочестотен импулс магнитно поле с определени параметри, които причиняват магнитен резонанс, общото магнитно поле на обект, произведен от елементарните магнити се променя, и след това се разпада на нула поради преориентирането на завъртания на времето за надлъжна релаксация (Tj), а също и поради нарушение на последователността на отделните завъртания под въздействието на околната среда по време на напречното време на релаксация (Т2).

Тези промени регистрират специални сензори, докато магнитудът на получения магнитен сигнал съответства на локалната концентрация на ядрата, а от стойностите на Т1 и Т2 е възможно да се прецени кои химически структури са включени. С помощта на компютърна обработка се възпроизвежда картината на разпределението на съответните ядра върху "резени" или в обема на мозъка.

При използване на магнити, които създават високи нива на магнитен интензитет поле, сигналът може да бъде подложен на спектрален анализ с освобождаване на компонентите, свързани с не само водородни атоми, но също и фосфор (например, за изследване на разпределението на метаболизма АТР), въглерод и флуор. От този момент експозиция (резолюция време) също се намалява (до няколко секунди и дори 100 милисекунди), е възможно да учи метаболитна промяна в различни видове интелектуална дейност. Такъв метод модификация, наречен "yaderku магнитна резонансна спектроскопия," или "функционална MRI", дава възможност не само да се визуализира структурата, както и изследваме някои мозъчната функция.

Противопоказания ЯМР на мозъка

  • бременност;
  • присъствие на тялото или в тялото на пациент чуждия метал, и по-специално феромагнитни обекти, както и електронни устройства (например часовници, бижута, метални скоби за корабите, фрагменти), както и влиянието на силно магнитно поле може да предизвика преместването им, отопление или изход (така категорично е противопоказано да се направи ЯМР при пациенти с износен или имплантиран пейсмейкър).

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Тълкуване на резултатите от ЯМР

Магнитен резонанс изследва състоянието на мозъчните структури в зависимост от тяхната форма, размер и плътност на тъканта. Моля отбележете, че MRI отразява плътност тъкан като функция от съдържанието на вода и следователно първият за откриване на лезии, такива като мозъчен оток, подуване (ONGM), демиелинизиращи заболявания, тумори.

Тъй като най-високата концентрация на протони, свързани с вода (интерстициална течност) и с липиди, образуващи миелиновата обвивка на нервните влакна, MRI техника ясно разграничение между сив и бялото вещество на мозъка, прави пространство пълни с течност (мозъчните вентрикули, оток, кисти) позволява диагностициране атрофични и демиелинизиращи процеси, тумори, както и да се получи триизмерно разпределение на редица съединения (холин лактат).

Фактори, влияещи върху резултата

MRI определен метод ограничение (особено при използване на оборудване, което осигурява сравнително ниско ниво на магнитно поле интензивност 0,12-0,15 T) - продължителността на експозицията, която може да достигне до 10-15 минути, когато пациентът трябва да се поддържа фиксирано положение (това не винаги е възможно, когато изучаване на деца, възрастни хора и неспокойни психически болни). В тези случаи е възможно да се използва обща анестезия или мускулни релаксанти [използване противострахови лекарства (анксиолитици, анксиолитици) не може да бъде достатъчно за пациентите облекчение моторно безпокойство], внимателно това съотношение информационен диагностично изследване и риска от усложнения от прилагането на лекарства посочено групи.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Усложнения

Липсата на йонизиращо лъчение прави MRI метода силно безопасен, което обуславя широкото му използване. Не са описани усложнения на метода за ЯМР. Като странични ефекти се наблюдава известно подобрение в мозъчния кръвоток при 10-15% от пациентите (което се свързва с промяна в реологичните свойства на кръвта под въздействието на магнитно поле).

При извършване на контрастно ЯМР при пациент са възможни алергични реакции към контрастно средство под формата на усещане за топлина, главоболие, вкус на метал в устата, гадене или повръщане. След завършване на дългосрочно проучване в хоризонтално положение пациентът може да има ортостатична хипотония.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Алтернативни методи

При липса на оборудване за ядрено-магнитен резонанс (MRI), най-добрата алтернатива е да се направи CT сканиране, като се вземат предвид характеристиките и ограниченията на метода.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.