^

Здраве

Компютърна томография на мозъка

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

CT или рентгенова снимка, е първият метод за интравитално изобразяване на мозъчната структура (в английската литература този метод често се нарича "компютърна аксиална томография"). Компютърна томография на мозъка се основава на рентгеново изследване с компютърен анализ на резултатите, което прави възможно да улови абсорбционни рентгенова фини разлики в различни (нормална или модифицирани) на мозъчните тъкани. Използвайки компютърна графика, се получават слоеве от "резени" на мозъка (с дебелина 3-10 mm).

Много проучвания на мозъка от КТ се извършват без въвеждането на контрастен агент. Например при диференциална диагноза на вътречерепните кръвоизливи и удари при пациенти с остри неврологични заболявания не се налага въвеждането на контрастни средства. Независимо от това е необходимо да се открие нарушение на кръвно-мозъчната бариера (BBB), което се наблюдава при тумори, метастази и възпалителни процеси.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Цел на компютърната томография на мозъка

Цел на мозъка CT - идентифициране и определяне на формата, размера и локализацията на различните мозъчни лезии [посттравматичен, атрофичен, исхемична огнища (един ден) и хеморагичен (първите часове) на удар, менингиоми и глиални тумори] изместване на мозъчни структури, тежестта оток на мозъка, състоянието likvorosoderzhaschih пространства за да се избегнат възможни "органични" причини за психопатология.

Показания за компютърна томография на мозъка

Показания за мозъка CT: подозрение за наличието на "органични" причини Психопатология (наличие на атрофичен, дегенеративни или демиелинизиращо процеса, епилептичен фокус, мозъчно-съдови инциденти, тумор в мозъка).

  • Диагностика на мозъчните лезии при невроинфекции.
  • Диференциална диагноза на невроинфекции с обемни процеси в мозъка.
  • Проследяване на ефективността на лечението на енцефалит, токсоплазмоза, мозъчни тумори.

Как се извършва CT на мозъка?

Когато CT на мозъка се извършва, пациентът лежи на прецизно позиционирана маса. Чрез последователното постепенно изместване на тялото на пациента се извършват рентгенови "образи", като се използват ротационни източници, разположени един до друг (рентгенови тръби) и рентгенов детектор. 

За подобряване на визуализацията на мозъчните лезии, свързани с нарушена кръвно-мозъчната бариера (пресен мозъчен инсулт, растящи тумори, инфекциозни и възпалителни процеси), се използва при стайна температура прилаган в кръвния поток йодирани рентгенови контрастни агенти.

Метод на компютърната томография на главата

Алтернативни методи

ЯМР може да се използва като алтернатива на провеждането на CT на мозъка . Частично заменете КТ, въпреки че с по-малко информация, може да Echo.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Противопоказания за компютърна томография на мозъка

Алергични реакции към йод или контрастен агент, тримесечие на бременността, тъй като въвеждането на разтвор, съдържащ йод, може да има вредно въздействие върху плода.

  • невъзможността за поддържане на неподвижната поза на пациента по време на проучването;
  • наличие в черепа на пациента на чужди предмети (костни или метални фрагменти, куршуми и др.);
  • предишни високи общи дози йонизираща радиация, получени от пациента; рискът от алергични реакции на пациента към радиоактивни материали (ако е необходимо контрастиращ).

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Тълкуване на резултатите

Психиатричната клиника заедно с визуализация атрофичен мозъчни лезии в "органичен" метод на психични разстройства на мозъка СТ сканиране показва редица функции на структурни аномалии при шизофрения и някои други "функционален" разстройство. Например, пациенти с шизофрения често показват удължаване странично и трета мозъка камера (което е комбинирано с наличието на "негативни" симптоми и най-лошата ефективност невролептичен терапия), присъствието на атрофия малкия мозък и по-изразена унищожаване префронталната кора в сравнение с други кортикални области, увеличаване на обема или частично атрофия на мазолестото тяло, морфологичен мозъчна асиметрия с преобладаване на дясното полукълбо, което не е отбелязано в други психично болни и здрави хора.

Фактори, влияещи върху резултата

Определено ограничение на CT на мозъка е слабото отделяне на сивото и бялото вещество на мозъка, дължащо се на близките коефициенти на абсорбция на рентгеново лъчение от тези тъкани. Ако в черепа има чужди предмети (костни или метални фрагменти, куршуми и т.н.), те дават мощни "сенки" и изкривявания на CT изображенията. Освен това, когато се извършва КТ (както и всички други методи за невроизлагане), пациентът трябва да поддържа фиксирана стойка за достатъчно дълго време. Ето защо, при извършване на CT на мозъка, неспокойни психиатрични пациенти (особено малки деца) трябва да използват обща анестезия. Важно е да се сравни диагностичната информация на КТ и риска от усложнения на анестезията.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

Усложнения

Метод Ограничения включва мозъка CT излагане рентгенова, със сравними дози дози, получени в черепната радиография или флуорография, както и проблемите, свързани с използването на контрастни вещества (необходимостта от интравенозни инжекции и риска от алергични реакции към йодирани препарати).

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.