^

Здраве

Нарушаване на съзнанието

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Съзнанието е сложна философска концепция, използвана в широк спектър от области на знанието (например правно, историческо съзнание и т.н.). В медицината концепцията за съзнанието е една от основните. Нарушенията на съзнанието могат да бъдат проява на голямо разнообразие от заболявания и патологични състояния, така че лекарите се сблъскват с много специалности. Най-често въпросите, свързани с диагностицирането, диференциалната диагноза и лечението на нарушения на съзнанието, трябва да бъдат разгледани от невролог.

При нормално съзнание (бистър ум) не предполага адекватно възприемане на света и на собствения си "Аз" (пълна ориентация в пространството, времето, самостоятелно), капацитетът за продуктивно взаимодействие с околната среда и когнитивната дейност.

Съзнание - доведе интегриран активност в мозъка, така че се променя спектър и смущения на нормалното състояние на съзнанието на неговото отсъствие (кома) е изключително широки и зависи до голяма степен от "точка прилагане" вреден фактор.

В характеризиращи състоянието на съзнание, че е необходимо да се разпределят два основни аспекта: нивото на будност и смислено, познание (познавателни) компонент на съзнанието. Будността постига главно активиране функцията на ретикуларната образуването на мозъка и лимбичната система, докато когнитивна активност - функция на мозъчните полукълба. И двете от тези компоненти са тясно свързани, все пак е ясно, че адекватната когнитивната дейност е невъзможна без достатъчно ниво на будност, осигурява по-древни механизми и следователно много по-малко зависима от психическо дейност. Основният критерий на будност, или "razbudimosti", на пациента се счита за отваряне отговор око на звук или болезнен стимул (реакции безопасност на нивото на средния мозък). При запазване на тази реакция състоянието на пациента не може да бъде квалифицирано като в безсъзнание. В различни патологични състояния възможни комбинации на дълбочина и нарушения структура на бодърстване и когнитивните функции, което създава обективни трудности при класифициране на нарушения в съзнанието и се използва, за да обясни големия брой отношение на техните характеристики, понякога противоречиви. Например, пациент с груби aphasic разстройства може да бъде в състояние на активен будност, но когнитивно си активност и взаимодействие с външния свят, разбира се, ограничен. Въпреки това е трудно да се квалифицира такъв пациент като пациент с нарушение на съзнанието. Напротив, някои пациенти след освобождаването на комата, което означава, че състоянието, в което събуждането (събуждане) и възприемането на външния свят не са на разположение, разказва историята за това, което се случва около тях. Последният факт сега намира своето потвърждение по време на функционален магнитен резонанс при пациенти в кома, с която се регистрирате активирането на някои области на кората на главния мозък, при представяне на подходящи стимули. Независимо от това, състоянието на такъв пациент трябва да се разглежда като в безсъзнание.

Нарушенията на съзнанието се отличават от етиологията, скоростта на развитие (остра, постепенно нарастваща, вълнообразна), продължителността (остра, субакутна, хронична), дълбочината, съдържанието (продуктивни и непродуктивни).

Променен психично разстройство се разбере отражението на околната среда, обекти, явления и техните отношения, проявява пълна неспособност neotchotlivostyu или възприемане на околната среда, дезориентация във времето, мястото, обграждаща хора, аз, непоследователен мислене. Към разстройство на съзнанието може да доведе като първично заболяване на мозъка, и вторичен CNS, възникващи при нарушения на мозъчното кръвообращение (поради преходни смущения на вазоспазъм и кръвоизлив или мозъчна исхемия), патологии на вътрешните органи или екзогенна интоксикация. Нарушенията на съзнанието условно разделени на две групи - потисничество и промяна на съзнанието.

  • Потискане на съзнанието - непродуктивни форми, характеризиращи се с недостиг на умствена дейност, намаляване нивото на събуждане, потискане на интелектуалните функции и двигателна активност. Те включват зашеметяване, сопор и кома (с някои резерви - и ступор). При изразеното потискане на съзнанието жизнените функции се нарушават.
  • Промените в съзнанието се развиват на фона на будно състояние и се характеризират с нарушаване на психическите функции, изкривено възприемане на околната среда и собствената личност.

Оценката на състоянието на съзнанието е първият елемент от общия преглед, проведен от лекар.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Класификация на потискането на съзнанието

Разграничаване на следните видове потискане на съзнанието.

  • Скупър - изтръпване; Когато напуснете това състояние, пациентът не отговаря смислено.
  • Зашеметяващи - форма на замъгляване на съзнанието, се характеризира с увеличение на прага на всички външни дразнители, забавя и запушване на притока на психичните процеси, липсата на достатъчно идеи, непълни, или липсата на ориентация в околната среда.
  • Сопорът е дълбок стадий на зашеметяване, при който няма реакции към вербалната циркулация и се запазват само отговорите на болковите стимули.
  • Кома е състояние на дълбока депресия на централната нервна система, характеризираща се с пълна загуба на съзнание, загуба на реакции към външни стимули и смущение в регулирането на жизненоважни функции на тялото.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Перспектива

Резултатът при пациенти с нарушено съзнание, особено тези в състояние на кома, зависи от толкова много фактори. Точността на прогнозата се дължи основно на етиологията на лезията и степента на депресия на съзнанието, затова е препоръчително да се обсъжда прогнозата и резултата от заболяването само във връзка със специфичното състояние на пациента. Като цяло, освен причината за развитието на кома, възрастта, скоростта и обемът на медицинската помощ на пациента са от голямо значение.

Пациент с нарушение на съзнанието, особено в кома, изисква бързи решения, тъй като при навременна диагноза и адекватна терапия кома може да бъде обратимо и забавянето в някои случаи може да бъде фатално.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.