^

Здраве

Изследване на шийката на матката

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Едно пътуване до гинеколога е задължително. Изследването на шийката на матката ви позволява да подозирате своевременно патологичните процеси в нея и да започнете качествено лечение. Системното посещение на гинеколог е гаранция за здравето на жените.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Индикации за изследване на шийката на матката

Процедурата трябва да бъде за всички жени, чиято възраст е превишила 30 години. Това ще ви позволи да забележите възможни отклонения или щети в началния етап. Основната индикация за изследване на шийката на матката е всяко оплакване или възраст на пациента.

Процедурата се провежда и след операция или комплексно лечение на заболяване. Това ви позволява да прецените състоянието на жената и да наблюдавате възстановяването на матката. Активно прилагайте такъв преглед, ако една жена е изложена на риск. По правило се споменават пациентите, които могат да развият онкология.

Към днешна дата лекарите често са склонни към такъв преглед. Използва се и в случай, че обикновен гинекологичен преглед не даде пълна представа за това какво се случва. Колпоскопията се използва активно и при оплаквания от пациенти, които не могат да бъдат отстранени чрез гинекологичен преглед.

Подготовка на

Процедурата се извършва веднага след края на менструалното кървене. Препоръчително е да се пристъпи към преглед през първите 2-4 дни. Ако датата на срещата съвпада с менструалното освобождаване, всичко се прехвърля. Приготвянето се извършва няколко дни преди процедурата. Задължително е да се изостави сексуален контакт. Подобно изискване се развива и при използването на различни свещи, спрейове и супозитории. Не можете да използвате хигиенни продукти, а гениталиите трябва да се измиват само с вода.

Самонасипването е забранено. По принцип този вид лечение се използва само след одобрение от лекар. В противен случай съществува риск от увреждане на собственото ви тяло. Преди прегледа не приемайте болкоуспокояващи. Колпоскопията е абсолютно безопасен начин за изследване на шийката на матката. Извършва се с помощта на огледала и увеличителни устройства.

Изследване на шийката на матката преди раждането

Гинекологичният преглед се извършва непосредствено преди раждането. За това жената ще трябва да посети болницата на 38-40 седмица. Такова изследване на шийката на матката ще определи степента на нейната зрялост и състояние, преди раждането е много важно всичко да върви според плана. Тялото трябва да бъде готова за бъдещи стрес и процеса на раждане.

Цервикалът се счита за готов за доставка, когато се чувства мек и кратък на допир. Пръстът може свободно да минава през канала, той се намира в центъра на малкия таз. Вагиналния преглед има за цел да определи коя част от тялото бебето се върти. Задължително изискване на тази процедура е да се предотврати навлизането във влагалището и в матката на патогенни бактерии. Това ще избегне възможни усложнения след раждането. При извършване на гинекологичен преглед преди раждането, се обръща внимание на амниотичната течност, степента на изглаждане на шийката на матката. Всичко това е задължителна процедура, чрез която отиват всички жени при раждане.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Към кого да се свържете?

Техники за провеждане

Качеството на изследването може да бъде повлияно от слуз, намиращ се в матката. Ето защо първото нещо, което правят, е да го премахнат. Това се прави чрез третиране на врата с оцет или лугол. Тампон, напоен в течност, се вкарва във влагалището, задължително трябва да е памук. Техниката може да бъде проста или разширена.

Прост преглед. Да го прибере веднага след отстраняването на слуз. Разширеното изследване включва лечението на влагалището чрез използване на 3% разтвор на оцетна киселина. След 2 минути можете да започнете процедурата. След тази обработка всички отклонения стават по-осезаеми.

За да определите онкологията, използвайте разтвора на Lugol. Те трябва да лекуват влагалището. Това решение превръща всичко кафяво. Ако има онкология, ще има видими белезникави петна. Ако лекарят забележи това, веднага ще направи биопсия за хистологично изследване. След изследването може да има малка драскотина, която да се лекува самостоятелно в рамките на няколко дни.

Изследване на шийката на матката в огледалата

По време на процедурата се обръща специално внимание на секрети и анатомични промени. Изследването на шийката на матката в огледалата ще оцени състоянието на лигавицата, ще открие възпалението и патологията на съдовете.

При наличие на кърваво изпускане злокачествената неоплазма се изключва. При цервицит е възможно ерозия и хиперемия. Ракът на шийката на матката не винаги е лесен за разграничаване от ерозията. Следователно, в допълнение към изследването, се извършва биопсия.

Жените, които са сексуално активни, се инжектират със специални огледала от Pederson или Grave, Cusco. Като помощни инструменти се използват лъжица огледало и повдигач. Най-често използваните огледала Cuzco, тъй като не изискват специален асансьор.

Сгъваемо огледало. За проверка се избира най-малкия инструмент, достатъчно е за пълна проверка. Огледалата за вентилите се вкарват в затворено състояние, веднага щом е на мястото си, тя се завърта и натисна.

Еднократното огледало на Кузко. Първо, въвежда се долно огледало с форма на лъжица, а след това паралелно с него е плоско. Това ни позволява да оценим състоянието на шийката на матката и да видим възможните патологични процеси в нея.

Как да проведем преглед, gynecologist решава въз основа на оплакванията на пациента и предишен гинекологичен преглед.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Проверка на шийката на матката под микроскоп

Жената трябва да легне на гинекологичен стол. Продължителността на изследването на шийката на матката под микроскопа ще отнеме около 30 минути. Първо, лекарят ще изследва влагалището със специално огледало. Като смазка се използва само вода, всякакви лубриканти могат да повлияят на надеждността на получените резултати.

След това прибягват до преглед на шийката на матката с помощта на бинокулярен микроскоп. За да се смекчи дискомфорта на процедурата, възможно е да се мокри вагината с физиологичен разтвор. В края на процедурата шийката се третира с оцетна киселина. Това може да причини леко усещане за парене. В края на прегледа лекарят решава биопсията. При наличие на патологични процеси или съмнение, материалът се взема за хистологично изследване. Понякога се използва йоден разтвор за потвърждаване / отхвърляне на наличието на онкология.

Изследване на шийката на матката при бременност

Веднага след като жената е регистрирана, прегледите ще я придружават по време на бременност. Това е задължителен и съвсем нормален процес. Първият преглед на шийката на матката по време на бременност се извършва в деня на регистрацията, след това по специален график. Изпитът е необходим на 30 седмици, това се прави, когато една жена е в отпуск. През този период се вземат тампони за вагинална флора и за цитология.

Последното изследване се извършва преди раждането, обикновено се предписва на 38-40 седмици. Това ще позволи да се оцени състоянието на шийката на матката и нейната готовност за предстоящия процес на раждане.

Понякога прекарват допълнителна проверка. Необходимо е, когато има подозрение за жена, която има инфекция или показва специални симптоми. Това ще определи причината за това състояние и ще предпише качествено лечение. Ако жената има кръвотечение, тогава е задължителна допълнителна инспекция.

trusted-source[21], [22]

Вещи

След процедурата жената ще трябва да носи уплътнение за известно време. Основното следствие от изследването е леко кървене, наблюдавано в продължение на 5 дни. Това е съвсем нормално и не трябва да се притеснявате за това. След процедурата може да се появи друг разряд, цветът им варира от зелено до кафе. Това също е в реда на нормата и причините за опита не трябва да бъдат.

За да се избегнат сериозни последици, е необходимо да се откаже сексуален контакт, душ и употреба на супозитории. Можете да направите това след като шийката на матката се върне към нормалното. Ако една жена е тормозена с неприятни симптоми през цялото време, трябва да отидете в болницата. В този случай ще се извърши допълнителна биопсия. Това ще отстрани възможните сериозни отклонения. Не се случват тежки последствия след процедурата. Но изключва възможността за развитие не си струва, всеки организъм е индивидуален.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Усложнения

Изследването на шийката на матката е абсолютно безопасен метод. Той не дава никакви усложнения, но ако възникнат, това е изключително рядко и с оглед на особеностите на организма на самата жена. В редки случаи обаче могат да се появят негативни симптоми. След изследването може да се получи незначително кървене и това е норма. Но ако разпределението е изобилно, това е причината да отидете на лекар. На този фон е възможно повишаване на телесната температура. Може да има необичайно отделяне, което изисква незабавно медицинско обслужване. Понякога има болки в долната част на корема, но този симптом се отнася до норма.

Понякога развитите признаци са отговорът на тялото на извършената процедура. Преживяването на това не е необходимо в случай, че те са изчезнали безопасно на втория ден след изследването. Ако те продължават, трябва да посетите лекар. Това ще разкрие истинската причина за такива прояви.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38]

Разпределения след преглед на шийката на матката

Ако не е установено, че една жена има някакви усложнения и все още има зачервяване, не трябва да се тревожите. След процедурата може да има лек разрез, който не надвишава 5 мм. Това е съвсем нормално и няма нищо ужасно в този процес. Това увреждане се дължи на гинекологично огледало. Ако не се използва внимателно, е възможно увреждане на лигавицата. Обикновено изхвърлянията след преглед на шийката на матката остават в продължение на 5 дни. Ако те са изобилни и продължават много по-дълго, има възможност да се консултирате с лекар.

Вероятно по време на инспекцията е имало нарушение и е контузен. В този случай те прибягват до преразглеждане, за да идентифицират истинската причина за кървене. Понякога изборът няма червен цвят. Те се характеризират с разнообразие от нюанси в зелените или дори кафеви площи. Очевидно не си заслужава да се притеснявате, такива екскреции също са норма. Ако има съмнение, просто посетете консултация с гинеколог.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46]

Травма на шийката на матката при изследване

Ако след прегледа кръвта отиде, няма причина за паника, този процес е съвсем нормален. При изследването шийката на матката се покрива от шийката на матката поради действието на огледалата върху нея. Понякога лекарят толерира нарушения и уврежда шийката на матката. Не трябва да има основания за опит. Стандартната колпоскопия винаги оставя малък разрез от 5 мм. Той ще се лекува самостоятелно в продължение на няколко дни. Ето защо след процедурата не можете да използвате супозитории, да правите секс и да правите спринцовки.

Ако има леки петна, няма нищо лошо. В рамките на 5 дни те ще преминат самостоятелно. Ако те са изобилни и не спират след определено време, трябва да се свържете с гинеколог. Това не означава непременно патология, че е вероятно една жена да има прекалено слаби стени на съдовете и всяко излагане води до кървене. Ако има някакви съмнения, си струва да се обадите отново на гинеколога.

trusted-source[47], [48], [49], [50], [51]

Болка при изследване на шийката на матката

Болезнени усещания могат да се появят след процедурата. Това се дължи на използването на огледала. Лигавицата на шийката на матката е много нежна, така че може да предизвика болка при гледане . Тя може да възникне поради неправилно вмъкване на огледалото или при предположението, че има някои грешки по време на процедурата. Обикновено синдромът на болката изчезва сам. Неговата тежест зависи от състоянието на шийката на матката, ако има възпалителен процес, болката ще бъде силна. Обикновено това е синдром на издърпващата болка, който оставя жена през деня. Ако това не се случи, има повод да се срещне с лекар.

Вероятно по време на инспекцията са били нарушени основните техники на неговото поведение. Ако това не е така, се извършва втора проверка. В хода на това може да се разкрият патологични промени или процеси в шийката на матката. Като допълнителен метод на изследване се използва биопсия. Това ще потвърди / отрича вероятността за злокачествена неоплазма.

Рехабилитационен период

В рамките на няколко дни след процедурата пациентът може да развие неприятна болка. Обикновено те не са достатъчно силни, за да бъдат изтеглени от използването на аналгетици като Analgin, Diclofenac и ибупрофен. Те се приемат по един принцип: една таблетка 2-3 пъти на ден. Не ги използвайте за свръхчувствителност. Съществува риск от алергични реакции. Като цяло периодът на рехабилитация не изисква използването на каквито и да било лекарства, а в крайни случаи.

Ако е извършена биопсия по време на изследването, периодът на възстановяване може да отнеме до няколко седмици. През това време са възможни малки разреждания. Ако шийката на матката е обработена с оцет по време на изследването, изхвърлянето може да е зелено.

Периодът на възстановяване изисква отхвърляне на супозитории и сексуален контакт. Ако се появят странни симптоми като силна болка, кървене и повишена температура, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.