^

Здраве

Енуклеация

, Медицински редактор
Последно прегледани: 22.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

В хирургията терминът "енуклеация" [Lat. Ex (от) + ядро (ядро)] означава вид хирургическа интервенция за пълно отстраняване на закръглени образувания (кисти, тумори) или орган, обвит с органи.

Техниката на енуклеация предполага премахване на неоплазмата, без да се уврежда целостта на стените на капсулата, която го обгръща и изрязва (изрязва) околните тъкани. И в случаите на енуклеация на целия орган, операцията трябва да се извърши без дисекция на черупката му.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Показания за процедурата

Основните показания за енуклеация включват присъствието на малки тумори доброкачествена характер локализиран в млечната жлеза (фиброаденом, липома), на простатата (ВРН), Бартолинови, щитовидната жлеза, както и единични нодули на миометриума (мускулен слой на матката) при жени в детеродна възраст.

Към днешна дата енкулацията е предпочитаният метод за парапориалните кисти и тератома на яйчниците; задържащи кисти на вагината и шийката на матката; непаразитна кисти на черния дроб или далака; кистични образувания в млечната жлеза (виж - Лечение на киста на гърдата ); киста на мастните жлези (вж. - Отстраняване на атерома ); в стоматологията - с китайски кисти.

Enucleation на целия орган най-често се извършва в очната хирургия за тежка травма (проникващи) увреждания на очната ябълка, както и злокачествен тумор на окото (ретинобластом или увеална меланома).

Трябва да се отбележи, че в хирургичната терминология има опции за определяне на енуклеацията на формации и органи. Така че, синоним на използването на определения - цистит ексцизия и enucleation на киста (яйчниците, гърдата и т.н.). За изолираното отстраняване на муковисцидозни лезии, при които се съхраняват съседни телесни тъкани, се използва също така терминът "цистектомия".

Освен това, може да се говори за идентичността на условия: Метод лапароскопска отстраняване, т.е. През малки разрези - от лапароскопска орган достъп - използва оптичен лапароскоп инструмент и ендоскопски метод (както по време на операцията, използвайки същата ендоскопа въведена с лапароскопия). Можете също да намерите името на операцията - ендоскопично излюшване. Във всеки случай хирургът извършва операцията със специални инструменти, гледайки монитора.

Днес лазерната еннулация се извършва и с помощта на лазери с къси вълни, включително неодимови и холиеми лазери. Експертите уверяват, че лазерният Enucleation е ефективен ниско инвазивен метод за отстраняване на локализирани и ясно разграничени доброкачествени тумори и кисти, като се гарантира успешен резултат с минимална кръвозагуба и бързо заздравяване.

trusted-source[10], [11], [12]

Техника енуклеация

Enucleation на очната ябълка

Премахване или енуклеация на очната ябълка може да се извърши, когато не е възможно да се изреже ракът на големи очи, когато са придружени от непоносима болка на терминал етап от глаукома (зрението на засегнатото око в същото време е бил загубен) и ако не можете да се спаси окото поради тежка травма или нараняване.

Enucleation на очната ябълка обикновено се извършва под обща анестезия и продължава средно не повече от 1-1,5 часа. Веднага след премахването на очната ябълка, орбитален имплант с малко по-малък размер се поставя в орбитата, отколкото очната ябълка. Това ви позволява да поддържате тонуса на очните мускули и да улесните по-нататъшната офталмологична протекция.

Повече информация в материала - Enucleation на очната ябълка

trusted-source[13], [14], [15]

Enucleation на яйчникови кисти

Стандартът на хирургично лечение на най-доброкачествените кисти на яйчниците е енуклеацията на кистата на яйчниците, при която не се извършва отваряне и аспирация на съдържанието й, но цялата формация се отстранява директно. В този случай тъканите около кистата не са засегнати. Enucleation има предимството, че цялата проба се изпраща за спешно хистологично изследване, така че онкологията не може да бъде пропусната.

Един общ начин е да яйчник на Enucleation кисти лапароскопска хирургия - Вж. По-подробно лапароскопия кисти на яйчниците. Сред предимствата на подобна хирургическа намеса ниското ниво на инвазивност и бързо следоперативна рехабилитация: няколко часа след операцията пациентът може да стане и да се придвижват случва изписването на втория или третия ден, ограничен режим трае не повече от един месец.

Лекарите отбелязват, че енуклеацията на кисти на яйчниците без отваряне на капсулата гарантира, че съдържанието й не навлиза в коремната кухина. Това е особено важно в присъствието на дермоидни и мукозни кисти, както и на папиларен цистоаденом. И този хирургически метод избягва сериозни усложнения в бъдеще.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25]

Enucleation на гърдата fibroadenoma

Изтриването или енуклеацията на мултиплен фиброаденом - заедно със секторната резекция - е основният хирургически метод за отстраняване на доброкачествени фиброепителни образувания на млечната жлеза.

Задължително изискване за енуклеация - малкия размер на тумори и хистологично потвърждение на неговата чистота, което лекарят получава след цитология, биопсия, взета от игла аспирация фиброаденом а.

Енуклеацията на фиброаденома на гърдата най-често се извършва при локална анестезия и общата продължителност на операцията не надвишава 45-60 минути. Мястото, където дисекцията на гръдния кош, в зависимост от локализацията на образованието, но най-често се използва за достъп paraareolyarny, което е, на границата заобикалящата пигментирана зона зърното (в сектор, където има фиброаденом). Еннукационните техники включват дисекция на жлезата, отстраняване на подвижния тумор до мястото на дисекция, отделяне на близките тъкани (без да се повредят с остри инструменти), отстраняване на образуванието, зашиване.

Пациентите след тази операция са в клиниката за не повече от един ден, а бодът обикновено се отстранява на петия ден (ако няма възпаление). Но операционната гърда може да е болна в продължение на два или три месеца. Прочетете също - Отстраняване на фиброаденома на гърдата

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36]

Enucleation на миоматозни възли

Към днешна дата енуклеацията на миоматозните възли (миомектомия) може да се осъществи по няколко начина, в зависимост от тяхното местоположение и количество.

Когато няколко основни възли целесъобразно да се направи лапаротомия - с дисекция на стената на коремната кухина (отрязана дължина от 9-12 cm), по-разрез на стената на матката и Enucleation на фиброиди. Възстановяването след операцията продължава до два месеца; усложненията след енуклеация с отворен достъп са кървене и образуване на сраствания, а дългосрочните последици могат да бъдат свързани с по-голям риск от руптура на матката в края на бременността.

Техника енуклеация с лапароскопски последвано от коремната миомектомия (с двустранно запушване на артерия на матката за контрол на загуба на кръв) е най-подходящ за пациенти с много големи миомни възли, разположени в мускулите стената на матката (интрамурални) или вътрешен лигавицата (подсерозни) и серо-влакнест възли върху стъблото. Достъпът е чрез рязане (дължина около 4 см) бикини линия и допълнителен участък (6 mm) под пъпа.

През визуализира лапароскопска хирургия, при условие, че една единица е малък (от 3 до 7 см) и има подсерозни или интрамурални местоположение, хирургът след обща анестезия прави четири лазер разрез на 1,5 см в коремната кухина. Enucleation лейомиома (след издърпване на разреза на място) е дисектьор и образуване изтребване morcellator се отстранява чрез разрез. Периодът на рехабилитация след такава операция не надвишава десет дни.

Hysteroscopic енуклеация лейомиома показва, когато те се подават в кухината на матката, но техният размер не надвишава 5 см. Това ендоскопски инструмент не изисква разрези и се вмъква в матката (под обща упойка) през влагалището и шийката на матката. Възлите се захващат с електрически ток и след това се отстраняват от маточната кухина.

Възстановяването на пациентите след операция се извършва в рамките на три до четири дни, а възможните усложнения след енуклеация с хистероскоп включват кървене, белези и сраствания, перфорация на матката.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42], [43]

Енуклеация на щитовидната жлеза

Вътрекапсулната енуклеация на тироидния възел се осъществява, ако се открие патологична формация в непроменения паренхим на жлезата, което нарушава функционирането на органа. Техниката на енуклеация на тироидния възел включва разрязване на капсулата на жлезата и нейното отстраняване от леглото до полето на работното поле.

На кръвоносните съдове на насложени монтаж скоби капсула стена врязани и врязани тъкан заловен нишки около сглобяването, монтажа се пресоват в дупката и кора с ножица. Разрезът на капсулата се зашива, след което външният разрез е също слоево-пласт.

При вътрешна хирургия на щитовидната жлеза, интракапсуларната еннуклеация се счита за метод, който поддържа максимално здравите клетки на органа. Западните експерти смятат, че по отношение на всички подозрителни възли на щитовидната жлеза (включително кисти) се използват най-минимално инвазивна ендоскопска hemithyroidectomy, т.е. Пълно премахване на тази част от простатата, която се е образувала възел. Това е свързано с по-голям риск от злокачествени неоплазми от тази локализация.

Енуклеация на простатния и простатния аденом

Enucleation на простатата при доброкачествена простатна хиперплазия се осъществява чрез олющване част на тялото чрез биполярен електрод линия vaporezektsii специален достъп през уретрата или чрез използване на холмий лазер (HoLEP).

Лазерното енуклеация на простатата може по-точно да отстрани цялата част от простатната жлеза, което може да блокира екскрецията на урината. В допълнение, този еннуклеационен метод запазва отстранената тъкан на жлезата за хистологично изследване, необходимо за изключване на рак на простатата.

Лазерна еннуклеарна техника: с помощта на ендоскоп хирургът вижда кои тъкани трябва да бъдат отстранени и лазерът ги изважда, оставяйки само капсула на място; Изрязаната тъкан се прехвърля в пикочния мехур и след това се използва морцелационно устройство за смилане и отстраняване на тъканта.

По същия начин, при обща анестезия се извършва лазерна енуклеяция на простатния аденом. Операцията позволява напълно да се отстранят всички аденоматозни тъкани, като се минимизира рискът от увреждане на здравата тъкан на простатата и необходимостта от бъдещо повторно лечение; осигурява бързо облекчаване на симптомите и възстановяване на пациентите.

Въпреки, че има усложнения след енуклеация на простатната жлеза и простатната аденома, които могат да бъдат изразени в проблеми с уриниране, хематурия, пикочно-полови инфекции и импотентност.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54], [55]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.