^

Здраве

Отстраняване на фиброаденома на млечната жлеза

, Медицински редактор
Последно прегледани: 11.04.2020
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Доброкачествена неоплазма, локализирана в женската гърда, може да се нарече фиброаденом. Тази нова формация рядко се трансформира в злокачествен тумор. Но въпреки това отстраняването на фиброаденом на гърдата е неизбежно. Не можете да го оставяте в гърдите си.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Индикации за отстраняване

След появата на подозрение за неоплазма, една жена преминава през изследване (ултразвук или мамография), за да потвърди или опровергае диагнозата. Ако една жена преодолее четиридесетгодишна граница, тя преди това е назначена мамография, преди тази възраст - ултразвуков преглед.

Фибраниеномите са доста добри при лечението, но хирургичната интервенция се предписва в повечето случаи, но не във всички.

Има индикации за операция за отстраняване на фиброаденома на гърдата, което се потвърждава от резултатите от проучването. Всяка клинична картина се преглежда от лекаря поотделно, след което се избира най-оптималният метод. Индикация за операцията:

 • Фиброаденома филлоидного типа.
 • Фиброаденома листовидного типа.

И двата вида имат малък, но риск от дегенерация в сарком. Поради това е по-добре да се акцизира тумор, за да се предотврати дегенерация.

 • Друго показание за него е големият му размер (повече от два сантиметра), което води до деформация на женската гърда.
 • Ако има по-нататъшно увеличение на параметрите на размера на тумора.
 • Желае сама пациентът.
 • Планиране на жена в детеродна възраст по време на бременност, тъй като подобен проблем ще предотврати кърменето, както и риск от прогресиране на гноен мастит.

Има общо мнение, че доброкачествената неоплазма може да се разтвори самостоятелно, но е абсолютно неоснователна. Изчезват при определени обстоятелства са способни на образуване на муковисцидоза, но не и на фиброаденома.

Подготовка за операция

Преди да се пристъпи към изписване на тумора, лекарят трябва ясно да представи цялата картина на болестта. Подготовката за операция за отстраняване на фиброаденома на гърдата започва с определянето на размера на тумора, местоположението му и желанието на самия пациент. Въз основа на това и здравословното състояние на жените, хирургът решава дали да избере един от трите метода за провеждане на операцията:

 • Enucleation, в която има изрязване на самата непосредствено образование. Обикновено тъканите на тялото остават недокоснати. Операцията е най-малко травматична и главно се провежда под локална анестезия в рамките на амбулаторното лечение. Разрезът обикновено се прави директно над неоплазмата, в подмишницата или в ареолата на зърното.
 • Секторната резекция се извършва, ако размерите на тумора са достатъчно големи. При тази операция се отстраняват както неоплазмата, така и частта от гърдата, която влиза в контакт с тумора. Хирургът прилага отрязък директно върху формата. В този случай женската гърда може да промени формата си и да стане по-малка по размер.
 • Пълната резекция се предписва за диагностициране на няколко фиброаденоми, създаващи конгломерати, както и за достатъчно висок процент на туморен растеж или подозрение за злокачествеността му. Сравнително често тази техника на ексцизия се използва във филоидния фиброаденом.

В подготвителния период жената трябва да претърпи редица допълнителни проучвания. Например е предписан кръвен тест за съсирване и определяне на кръвна формула (нивото на хемоглобина, червените и белите кръвни клетки и др.).

При необходимост може да бъде определен тестов анализ за алергична реакция към лекарствата (например, агента, който ще се използва за анестезия).

Не е излишно да се знае, че естеството на образованието може да бъде определено с висока степен на вероятност и дори на етапа на палпиране. Злокачествената неоплазма е проблематична "да се премести от мястото", докато доброкачественият аденом различава чувствителната мобилност в тъканите на гърдата.

Към кого да се свържете?

Операция за отстраняване на фиброаденома на гърдата

Знаете ли каква операция е да се премахне фиброаденомата на гърдата? Трябва да се отбележи, че има два варианта за отстраняване на тумора. Но в този случай всичко зависи от конкретната ситуация. Така че, можете да се отървете от fibroadenoma само хирургически. Ако размерът на тумора не надвишава 2 сантиметра и не представлява опасност за тялото на жената, тогава той просто се наблюдава.

По принцип има два вида отстраняване на фибраденома. Първият метод е vyluschivanie или enucleation. Тази процедура се дава само ако няма подозрение за рак. Това се извършва чрез локална анестезия с помощта на малък разрез. В този случай всичко се отстранява бързо.

Вторият метод е малко по-сложен, това е секторна резекция. Тази процедура се извършва само ако има подозрение за рак. В този случай, в допълнение към самия тумор, е необходимо да се премахне и да се постави около него буквално няколко сантиметра. Трябва само да се разбере, че такава намеса може да наруши формата на гърдата. Но има добра страна по този въпрос, в същото време можете да направите пластмаса. По правило шевовете вече са премахнати буквално на петия ден. Лицето се освобождава в същия ден. По принцип премахването на фиброаденома на гърдата не е особено трудно.

Техника на работа

След като лекарят е определил метода на ексцизия на тумора и пациентът е преминал цялостен преглед, денят на операцията идва. Но преди да попаднат под ножа на хирурга, много жени искат да знаят как се извършва операция за отстраняване на фиброаденомата на гърдата и какви последици могат да се очакват?

Ако е предписана енуклеация или пък се нарича люпене, на пациента се дава локална упойка, която анестезира мястото на интервенцията. След като анестезията работи, лекарят прилага малък разрез точно над неоплазмата и през получения отвор, изрязващ фиброаденом.

След това се прилага вътрешен (самопоглъщащ се) и външен, след това отстранен шев. При необходимост се инсталира дренаж. Тази процедура се извършва предимно на амбулаторни стени в извънболнична посока.

При хирургия, използваща метода на секторната резекция, хирургът прави малък разрез, но отстранява не само самата невроза, но и от сантиметър до три околни гръдни тъкани. Тази операция се счита за по-травматична от предишната, но дава повече гаранции срещу рецидивите. И това е особено важно, ако има подозрение за злокачествената природа на тумора.

Такова събитие се провежда само в условията на специализирана онкологична клиника и при обща анестезия. Формата на женската гърда в същото време губи предишния контур и размери, което впоследствие може да повдигне въпроса за пластмасата.

Хирургията може да продължи от 20 минути до един час. Такава разлика във времето е свързана с характеристиките на клиничната картина на заболяването, индивидуалността на човешкото тяло и придружаващата го история на пациента.

Една жена преди ексцизията е да изясни какъв вид шев планира да наложи лекар. Разбира се, желателно е козметичните шевове да са съобразени с всички правила. Тя е по-точна и по-малко забележима, което е важно за естетическия външен вид на гърдата и психологическото състояние на жената. Ако клиниката отговори, че не е възможно да направите козметичен шев, може да е полезно да се свържете с друга медицинска институция.

След извършването на такова изрязване на петия ден лекарите премахват шевовете. В същото време, ако пациентът се чувства добре, тя може да бъде изхвърлена вкъщи в същия ден след операцията и оттеглянето след анестезия. Но най-вече тя е в болницата два-три дни.

Фиброаденомата е най-често диагностицираната болест, засягаща главно жените в детеродна възраст (т.е. В периода от 15 до 40 години), в резултат на колебания в хормоналния фон. Около 95% от случаите отбелязват доброкачествен характер на тумора, но вероятността от дегенерация все още остава.

Има само два начина за решаване на проблема. Ако туморът не надвишава два сантиметра, мамологът може да предположи, че жената не трябва да прибягва до радикални мерки при наблюдение на тумора. В случай на по-нататъшен растеж или ако неоплазмата вече има размер по-голям от 2 cm, се извършва операция за отстраняване на фиброаденома на гърдата.

При извършване на операцията малък материал от тумора е взет за биопсия, резултатът от който ще бъде готов след седмица или десет дни. Хистологичното изследване позволява да се определи наличието (или липсата) на атипични клетки, от които се състоят злокачествени образувания.

Терапията на тази болест показва по-голяма ефективност в интегрирания подход към лечението. Това е, в допълнение към хирургия, е необходимо и лекарства. Обикновено се прилагат противовъзпалителни средства, антибиотици и, ако е необходимо, хормонални лекарства.

Обикновено, ако се предписва секторна резекция и се извършва в болницата, по време на нормалния ход на операцията и следоперативния период, жената е в болницата в продължение на два до три дни, след което тя е освободена вкъщи. Преобладаващо периодът след резекция е безболезнен.

Отстраняване на тумора при локална анестезия

Както показват проучванията, премахването на фиброаденом на гърдата при локална анестезия е по-малко стресиращо за тялото. Но на територията на страните от бившия Съюз беше решено ясно да се регулират всички дейности, свързани с определена процедура. Ето защо, ако анестезията на локалното действие е била предписана според протокола за лечение, то е извършено.

В чужбина, особено в Израел и в европейските страни, обичайно е да обсъждаме този въпрос с пациента, да обясняваме на него метода на действие и да му даваме правото да избираме. Ако жената страда от слух и опит по време на операция, тя ще получи обща анестезия.

Далеч от всички наши клиники се стига до такова сътрудничество с пациента. А лекарят - анестезиологът, заедно с мамологът - онкологът, който решава колко е подходящо да използва анестезия.

Отстраняване на тумора при обща анестезия

Повечето, особено пренебрегвани случаи, премахват фиброаденомата на гърдата под обща анестезия. Такава анестезия има своите плюсове и минуси.

Плюсите на тази наркоза могат да бъдат приписани на факта, че една жена не трябва да преживява психологически оперативното време. Тя заспива преди процедурата и се събужда след нея.

Минусите включват факта, че препаратите с обща анестезия засягат директно определена област от мозъчните клетки, която по един или друг начин не може да остане без последствия. Особено ако пациентът трябва да страда повече от една обща анестезия. И всяко вкарване на лекарствен продукт с общо действие е стрес за цялото човешко тяло.

Но ако туморът има достатъчно голям обем или има подозрения за раковия характер на клетките, то мащабът има тенденция да благоприятства подготовката на обща анестезия.

Секторна резекция на млечната жлеза

Ако най-много жена или специалист, при следващия професионален преглед, се разпознава патологичната неоплазма в областта на млечните жлези, по-късно ще се извърши по-задълбочен преглед. Той ви позволява да определите размера и локализацията на тумора. Тези диагностични методи включват ултразвуково изследване (обикновено предписано за жени под 40 години) или мамограми (жени над 40 години).

След получаване на резултатите от изследването лекарят решава необходимостта от операция.

Секторната резекция на гърдата е предписана:

 • Ако размерът на тумора надвиши 2 см и има тенденция към по-нататъшен растеж.
 • Ако има съмнение за злокачествена неоплазма или висока вероятност от такава дегенерация.
 • Фиброаденома филлоидного типа.
 • Фиброаденома листовидного типа.

Същността на тази хирургична интервенция, предпазваща органите, е, че се извършва ексцизия не само на тумора, но и на близките тъкани. Изследването може да бъде подложено на 1 до 3 см тъкан от женското тяло. Процедурата протича под обща анестезия. Много рядко е хирургът да вземе решение за местна упойка.

След такава операция е възможно козметичен дефект, който впоследствие изисква пластмаси.

След отстраняването си, жената остава под наблюдение при мамолог. Препоръчва се тя да се проверява редовно, да се подлага на ултразвук и да се покаже за консултация със специалист.

Ако хирургическата процедура се извършва правилно и без специални усложнения, след като бременността и храненето на новороденото с кърмата е напълно допустимо.

Възможни усложнения. Може да се развие хематом, промяна в очертанията на млечната жлеза, образуване на абсцес.

Усложненията на секторната резекция могат да включват хематом, супресиране на раната, деформация на гърдата.

Отстраняване на фиброаденома на гърдата чрез лазер

Науката не стои неподвижна. Съвременните разработки и технологии позволяват да се отървем от въпросната патология, която е по-икономична за организма. Към днешна дата можете да се обадите на технология, като например вакуумна аспирационна биопсия. В нейния случай се прави малка пункция върху гърдата на жената, чрез която с помощта на специално оборудване и изрязване се извършва. Такова упражнение се извършва на амбулаторна база. Тя ви позволява да постигнете максимална козметична ефективност.

Но оборудването, което е подходящо за тяхното поведение, днес не може да се намери при всяка специализирана онкологична клиника.

Този метод може да се отдаде и на иновативни технологии. Тази процедура се нарича лазерна аблация. Въпреки факта, че не се е появил много отдавна в арсенала на лекарите, той вече успя да получи признание и широко приложение.

Такава оценка на този метод се дължи на факта, че тя е ниско-травматична за женското тяло и показва наистина висока ефективност.

Същността на метода е, че лъчът е насочен към зоната за локализиране на тумора. При точково нагряване клетъчният растеж се разрушава. Поради малкия радиус на действие е възможно да се оставят модифицираните и новообразувани клетки, оставяйки здравословно здрави.

Механизмът на "операцията" е съвсем прост. Специален светлоизлъчващ диод се подава към клетъчния конгломерат, по който преминава силен лазерен лъч.

Общоприето е, че отстраняването с лазер позволява пълно унищожаване на "негативните" клетки, на мястото на което бързо се подновят (в продължение на няколко месеца) нови здрави клетъчни тъкани.

Друго предимство на този метод е:

 • Тази процедура обикновено отнема не повече от час.
 • Не изисква задължителна хоспитализация на жена.
 • Краткосрочен постоперативен период.
 • Безболезнен оперативен и следоперативен период.
 • Лечението на фиброаденома с тази технология е по-безопасно.
 • Тази техника на отстраняване на патологията показва минимален процент от постоперативните усложнения (особено от инфекциозен характер).
 • Не забравяйте и естетичната страна на операцията, която в крайна сметка не оставя никакви непривлекателни белези зад себе си, които не могат да останат без внимание, а не да се харесат на жените.

Към днешна дата единственият отрицателен аспект на тази технология за ексцизия е нейната достатъчно висока цена, която не всеки ще трябва да си позволи, както и факта, че необходимата апаратура не е налична в нито една клиника.

Поради високата цена на необходимото медицинско оборудване, не всяка клиника е готова да закупи и с пълна мощност да я използва. Въпреки че всички лекари се споразумяват за едно нещо, че зад лазерния метод за отстраняване на фиброаденома на гърдата е бъдещето.

Вещи

Изрязването на фиброаденома е може би една от най-лесните операции сред тези, които се произвеждат върху млечната жлеза.

Ако се извършва енуклеация, или както я наричат лекари - лющене, и процедурата е под местна упойка, не е достатъчно, за кратък период от време, около два часа (в зависимост от индивидуалните особености на женското тяло), жената дойде в съзнание и е било позволено да се прибере вкъщи. Въпреки, че тя ще трябва да прилича на превръзки, които се извършват всеки ден или всеки ден. Когато хирургът извършва козметичен шев, белегът остава малък, леко забележим. В нормалния ход на следоперативния период, ставата трябва да остане суха и чиста. В този случай мястото на хирургическата интервенция може просто да бъде фиксирано с лепяща лента със стерилната тъкан поставена под нея.

Ако техниката на ексцизия е секторна резекция, извършена при обща анестезия, операцията се извършва в болницата. Последиците от премахването на фиброаденомата на гърдата с използването на тази технология причиняват наличието на жена под лекарски контрол след операция в болницата за два-три дни. За да получите ефективна постоперативна рехабилитация, е необходимо да се придържате към всички препоръки, дадени от лекаря.

 • Необходима е пълна почивка.
 • В храната на постоперативна жена трябва да присъстват храни с високо съдържание на витамин С и протеинови храни.
 • Облеклото трябва да е удобно: не разтрошавайте и не търкайте на мястото на работа.
 • Жената трябва да носи добре подбран сутиен. В такава ситуация спортният сутиен, който перфектно поддържа гърдите, е перфектен, но достатъчно гъвкав не довежда до притеснение неговия собственик. Това премахва необходимостта от регулиране на дължината на сутиените.
 • Платното от бельо и дрехи трябва да е естествено.
 • Средно продължителността на периода на възстановяване е от два до осем дни.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Усложнения

Но хирургическата интервенция все още е нарушение на целостта на определени тъкани. Следователно, в редица случаи, могат да настъпят усложнения след отстраняването на фиброаденомата на гърдата. Какво може да очаква една жена след такава операция?

 • Проследяването на постоперативните случаи показва, че няколко часа след края на процедурата пациентът може да се чувства жаден.
 • В първия случай след операцията една жена може да се притеснява за болка в областта на гърдите и областта на конците. Ако интензивността на болката не намалява, а напротив, нараства, лекуващият лекар обикновено предписва болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства.
 • Ако в зоната на шевовете се появи хематом или има натъртване или натъртване в мястото на разрязване, това трябва да се съобщи на Вашия лекар. Възможно е той да управлява назначаването на витаминовия комплекс. Кървенето може да бъде резултат както от неправилното функциониране на оперативния екип, така и от особеностите на тялото на пациента, което се характеризира с повишено кървене.
 • Постепенно хирургическият шев се трансформира в белези, които могат да бъдат подпомогнати от използването на специални съвременни кремове.
 • Вероятността за релапс не е изключена. Следователно тези пациенти трябва да се изследват най-малко веднъж годишно.
 • В някои случаи е възможно да се наблюдава деформация на работещата гърда: възможно е да се промени формата и размерът й.
 • Възможно е да има подуване и хиперемия на засегнатия гръден кош, както и съседни аксиларни тъкани и раменна област.
 • Може би болезненост в допир.
 • Когато възникне инфекция, резултатът от нарушение на стерилитета е образуването на абсцеси.
 • Серома е усложнение като кръвоизлив, като единствената разлика е, че вместо кръвта се отделя серумна течност и кръвна плазма. Отводняването е необходимо, за да се осигури нормалното им изтичане.

trusted-source[11], [12], [13]

Болка в млечната жлеза

Независимо от това, колко икономична е операцията, но включва разрушаване на целостта на редица слоеве, така че болката в млечната жлеза след отстраняването на фиброаденома веднага след хирургичното лечение е норма. С течение на времето тя трябва да изчезне.

Ако това не се случи, и симптомите на болката само увеличават интензивността му, тя трябва да бъде информирана за специалиста, който води постоперативния период. Възможно е патогенната флора, провокираща възпалителния процес, да влезе в тялото на жената. В този случай лекарят ще предпише антибиотици и болкоуспокояващи.

Ако процесът е започнал и вече е образуван гноен инфилт, е напълно допустимо да се почисти, да се установи дренаж и да се прилагат всички едно и също лекарства.

Но човек не трябва да се фокусира само върху причините за този смисъл, тъй като източникът на болка може да бъде и други свързани заболявания. Например, остеохондроза, невралгия и многобройни различни патологии. С течение на времето белегът може да започне да боли "за времето".

За да не страдате и да не познавате какъв е катализаторът на болката, е необходимо да потърсите съвет от специалист и да се подложите на проучване. Те могат да станат специфична диагностична процедура, предписана от лекаря, например ултразвук.

Температура

Особено внимание трябва да се обърне на случаите, когато има повишена температура след отстраняване на фиброаденома на гърдата. Този симптом е опасен, защото говори за наличието в тялото на пациент на интензивен възпалителен процес, който заплашва да се изроди в гнойни и серозни образувания.

Увеличаването на температурата на тялото трябва да алармира жената и да я принуди незабавно да се консултира с лекар - мамолог.

Изплашване

Преди да вземете решение за операция, не е излишно да разберете от лекаря какво ще направи след изрязване. За белега, след отстраняването на фиброаденома на гърдата, може да се окаже по-малко забележимо, трябва да се направи по специална техника и да се получи така нареченият козметичен шев.

Също така, лекарите знаят някои места на женската гърда, разрезът на който впоследствие ще бъде практически невидим поради наличието на анатомично сгъване наблизо. Такова разрез може да се направи в periareolar зона, която е означена гънка под гърдата на ареола, както и в submammary област, което се намира в женски гънка под гърдата.

Но ако неоплазмата се намира директно в подкожните слоеве, разреза обикновено се прилага директно върху тумора.

За да се постигне малък размер на белези, лекарите използват специално медицинско оборудване и хирургически инструменти, например прибиращи устройства с фоново осветление. Използват се и специални резорбируеми нишки.

Когато се използва periareolar incision, подкожната сутура, която ви позволява да постигнете добри резултати, правейки белега почти невидим.

Появата на хематом

Хематомът е натрупване на кръв в тъканите на тялото. След операцията една от капилярите може да се счупи, което стана източникът на изтичане. Хематомът след отстраняването на фиброаденома на гърдата се определя като едно от усложненията на хирургическата интервенция. Но ако периодът на възстановяване се нормализира, най-вероятно тези структури постепенно ще се разтварят самостоятелно и тъмното петно ще изчезне. За да ускорите този процес, можете да използвате специални кремове, които в тази ситуация ще назначи лекар.

Само в редки случаи е необходимо да почистите и да източите канала. Но такова решение може да се направи само от специалист. Поради това е препоръчително да се консултирате с Вашия лекар.

Появата на печата

Въпросната неоплазма се отстранява само чрез операция, която причинява увреждане на кожата, подкожните слоеве. Следователно, след приключване на отстраняването, хирургът-онколог задължително налага вътрешни (самостоятелно абсорбиращи нишки) и външни (впоследствие отстранени от медицинския работник) конци.

Често палпацията в първия момент след отстраняването на фиброаденома на гърдата е само белезите, образувани по време на хирургичната интервенция и елиминирането на работната кухина. С течение на времето те трябва или да намалеят по размер, или почти напълно да изчезнат. Но ако останат съмненията, по-добре е да потърсите помощ и проверка за мамалог.

Самата жена трябва периодично да палпира гърдите си (дори след операцията). И ако след продължителен период от време на гърдите, при следващото превантивно изследване, жената се хвърли към уплътняването, това е добра причина за по-нататъшна диагноза под наблюдението на специалист. Възможно е заболяването да се повтаря и да е необходимо повторно лечение.

Следоперативен период

Хирургическите интервенции, разгледани в тази статия, са почти винаги трудни за жените да понасят. Тежестта на последствията от операцията е не само физическо разстройство, но и психологически и емоционален дискомфорт. Особено, ако става въпрос за отстраняване на достатъчно големи обеми тумори.

Поради това следоперативният период след отстраняването на фиброаденома на гърдата е много важен и изисква цялостно прилагане на рехабилитационни мерки. По това време, колкото е възможно повече, жената, която е преминала операцията, се нуждае от подкрепа и помощ от близки хора. Емоционалният аспект на проблема не трябва да се изхвърля от щитовете. Колкото повече жената е настроена за положителен резултат от операцията, практиката показва, че самата операция е по-лесна, има по-малко усложнения и постоперативният период на възстановяване отнема малко време.

В зависимост от тежестта на патологията и извършената операция, както и във връзка с индивидуалните характеристики на женското тяло, такива мерки се определят конкретно за всеки отделен случай. За да бъде резултатът най-ефективен, необходимо е да се изпълнят всички изисквания на лекуващия специалист възможно най-ясно.

Рехабилитационен период

След всяка хирургична интервенция пациентът се нуждае от следоперативно възстановяване и психологическа рехабилитация. Това важи за жени, които са преминали през изрязване на фиброаденом. Но, както казват лекарите, особеността на рехабилитацията след отстраняването на фиброаденомата на гърдата е, че не е необходимо физическата рехабилитация (макар да е, разбира се, необходима) като психологическа подкрепа.

В края на краищата, гърдите на една жена са като символ на красотата, принадлежащ на каста на жените. Тази операция подкопава вярата на жената в нейната привлекателност и полезност. Оттук и продължителната депресия, която може значително да забави рехабилитационния следоперативен период.

Ако жената е оптимист, тогава времето за възстановяване е по-бързо, което й позволява да се върне към обичайния пълен живот в кратък период от време.

Все пак трябва да се има предвид, че резултатът от хистологичното изследване, на което е задължително изпратена туморната проба, също е важно. Но и в този случай, да очакваме неговия резултат като присъда, да се чувстваме като в електрически стол, не трябва да бъде. Дори ако резултатите показват наличие на ракови клетки - това не е причина за депресия и депресия. Този факт трябва да бъде стимул за борба за здравето на човека, но не и като провокатор на погребална държава, когато човек психически погребва себе си жив!

Жените, които се сблъскват с този проблем, не трябва да се страхуват от операцията, като забавят всичко по-късно. Те трябва да се впишат в положителен резултат и например да вземете жените, които вече са преминали операцията. Много от тях живеят щастливо след това, забравили за проблема за дълго време!

Онкологични препоръки след операцията

След оперативната интервенция периодът за възстановяване отнема определен период от време: средно от два до осем дни. Но в този период пациентът задължително получава, след отстраняването на фиброаденомата на гърдата, препоръки за поддържане и правилата на поведението на жената по това време.

 • Пациентът трябва да носи добре подбран сутиен по време на препоръчаното от лекаря време. Въпреки това, тя не се отстранява дори през нощта. Обикновено този режим отнема от 7 до 10 дни, но може да бъде по-дълъг - това се определя от оперативния мамолог - онколог.
 • Необходимо е да се обличате всеки ден или всеки ден, както ще определи специалистът.
 • През този период жената трябва да почива повече, възстановявайки силата си.
 • В диетата си трябва да има достатъчно храни, съдържащи голям процент витамин С и протеини.
 • След като даде разрешение, една жена може да вземе душ. Но за първи път, когато извършвате водни процедури, е желателно да държите млечната жлеза.
 • Ако има натъртване и подуване, лекарят ще предпише специални кремове. Например, той може да бъде gel kontrabutubeks.
 • Ако бившият пациент започне да се чувства неразположен, се появяват негативни симптоми, необходимо е спешно да се свържете с Вашия лекар, може би инфекция е ранена в раната и ситуацията изисква незабавна медицинска намеса.

Какво не може да се направи след операцията?

Различните патологични промени в тялото на пациента изискват определени ограничения. Следователно не е излишно да се знае какво не може да се направи след отстраняването на фиброаденома върху млечната жлеза?

На първо място, имаше операция или не, дори ако жената е заподозряна, жената трябва да ограничи престоя си на пряка слънчева светлина. Особено този въпрос е релевантен през горещия летен период. Подобна ситуация при посещение на солариума. Дори здрава жена не трябва да се включва в тази процедура, а за пациентите, които са преминали отстраняването на фиброаденом, те се препоръчват от лекарите да забравят за нея напълно.

Само за известно време след операцията трябва да ограничите физическата активност и да стабилизирате емоционалния фон: успокояващият чай и положителните емоции ще бъдат от полза за жената.

Разходи за хирургическа интервенция

След като възникна въпросът за хирургичната интервенция, пациентът има естествен въпрос - цената на отстраняването на фиброаденомата на гърдата и какви услуги за натрупаните разходи.

Каква е цената за отстраняване на фиброаденома на гърдата и дали тази операция е опасна? Факт е, че отстраняването се извършва при локална анестезия, ако няма подозрение за злокачествено новообразувание. Ако всичко е същото, отстраняването става при обща анестезия.

Разходите варират в приемливи граници. Помислете дали този проблем е донякъде труден, защото всичко зависи единствено от конкретна клиника. По принцип много зависи както от самата операция, така и от клиниката. Следователно е трудно да се говори по-общо. В края на краищата има два начина за премахване на фиброаденома. Първият включва намаляване на тумора при локална анестезия, което е много по-малко. Втората възможност за отстраняване се извършва, ако има съмнение за злокачествен тумор и всичко това се прави под обща анестезия. Ето защо разходите тук са много по-високи.

Отново, в някои случаи, незабавно и пластмасови настройка се извършва, което добавя малко повече към разходите. Следователно е безсмислено да се говори за разходи.

Трябва да се отбележи, че премахването на фиброаденом на гърдата е проста операция, която не изисква големи парични разходи.

Цената на цената за операцията в повечето случаи обикновено включва престоя в клиниката, храненето, анестезията, медикаментите, броят на излекуваните фиброаденоми и съответно необходимите хистологични изследвания. Някои клиники могат да включват допълнителни услуги. Следователно, преди да платите за процедурата, трябва да научите повече за списъка с предлаганите услуги и техния ценоразпис.

Някои клиники също осигуряват постоперативна пластмаса, която може да бъде включена в общите разходи и може да бъде оттеглена като допълнително заплащане.

Средно, цената на тези услуги варира от 6000 до 8000 гривна.

Здрави и красиви гърди са гордостта и здравето на една жена, която трябва да бъде защитена. Следователно няма да е излишно да го инспектирате редовно и да го чувствате. Ако усетите чувство на усещане за палпация, единичен или конгломерат от възли, е необходимо да се консултирате с лекар - мамолог. По-добре е, ако е фалшива аларма и с гърдите си, а не игнорирайки проблема, време беше пропуснато и неоплазмата придобиваше внушителен размер. Още по-лошо, когато туморът се прероди и представлява раково заболяване. Тази метаморфоза не е толкова често срещана (около 10% от потенциалните случаи), но не е нужно да тествате съдбата, защото вашият случай тези ужасни проценти могат да паднат.

Ето защо, момичетата и жените се съветват да не започват заболяването, особено премахването на фиброаденома на гърдата - това е една от най-лесните оперативни интервенции, извършени на гръдния кош. Колкото по-бързо се решава този проблем, толкова по-пестене и съхраняване на органи ще бъде операцията, а разглежданата болест ще бъде забравена като ужасна мечта.

trusted-source[14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.