^

Здраве

Enucleation на очната ябълка

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Такова хирургично лечение като енуклеация на очната ябълка е доста рядко, в изключителни случаи, когато само отстраняването на този орган дава на пациента шанс да остане жив и да води сравнително нормален начин на живот.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Индикации за провеждане

Решението за назначаването на такава операция, лекуващият лекар или консултацията с лекарите може само в изключителни случаи. Индикациите за оперативна намеса са, както следва:

 • Ретинобластом или друг злокачествен растеж, засягащ околната област.
 • Последствията от тежка травма на лицето, включително окото и, съответно, очната ябълка.
 • Атрофия на очните тъкани и нервните окончания.
 • Продължителен възпалителен процес, който се извършва на фона на пълна слепота на пациента.
 • Други патологични процеси с напълно нарушена визуална функция.
 • Тежка форма на глаукома.
 • Заплахата от прогресията на симпатиковата офталмия.
 • Тежко проникващо нараняване или мозъчно сътресение.
 • Козметичен характер на операцията с последваща пластмаса (монтаж на имплантат - протеза).
 • Силни болки в очите с пълна слепота.

Към кого да се свържете?

Техника на работа

Към днешна дата това хирургично лечение се извършва в почти всички офталмологични отделения и центрове. Но за да се предпазят от неприятни последици, пациентът трябва да избере за лечение институция с подходящо модерно клинично оборудване, висок професионализъм и опит на лекарите при провеждането на такива операции.

Днес се запознайте с рейтингите на болниците и рецензиите за тях и евентуално в Интернет и говорете с пациенти, избрани за лечебна клиника.

След като лекарят или консултантът на лекарите са решили за неизбежната енуклеарност на окото, пациентът започва да се подготвя за операция. За малките пациенти тази процедура се извършва на фона на обща анестезия, докато възрастните получават локално увреждане.

Местна анестезия обикновено се прави retrobulbarno (лекарство с игла и спринцовка се инжектира директно в очната ябълка - 2 мл 2% разтвор на новокаин), или могат да се прилагат за окото капки (1% разтвор тетракаин). След това пациентът се поставя на операционната маса.

Тогава техниката на операцията е, както следва:

 • С помощта на клепача органът, който трябва да бъде отстранен, се отваря.
 • Много внимателно, опитен хирург ще отдели очната ябълка от леглото си. Изрязването се извършва по периметъра.
 • Тогава в орбитата се подава специална хирургическа кука.
 • Подкрепяйки тялото, изрязва прави мускули, наклонени остават непокътнати.
 • Изрежете мускулните влакна навън.
 • Специални медицински ножици се инжектират в хирургичната рана и се придвижват до оптичния нерв, след което се отрязват и двете му наклонени и мускулни влакна.
 • Очната ябълка се извлича от орбитата.
 • Кървенето се спира с разтвор на водороден прекис и издуване под налягане.
 • Три до четири котюта са наложени върху раната на конюнктивата.
 • Към раната се добавя 30% разтвор на сулфацил.
 • На мястото на операцията се прилага превръзка под налягане.

За да се създаде илюзията за движещо се око, част от мазнината, изрязана от областта на седалището, се вкарва в отвора за очи. В друг случай, пациентът се подлага на пластична хирургия, включваща въвеждането на внимателно подбрана очна протеза. Той е прикрепен чрез модерен материал към сухожилията на мускулите, оставащи в орбитата.

Благодарение на новаторските техники и съвременните материали, разграничаването на изкуствено око от настоящето е доста проблематично. Това дава възможност на човек да води известен обществен живот.

Енуклеация на очната ябълка след брахитерапия

Брахитерапията - вид контактна лъчетерапия. Същността на метода се състои в въвеждането в засегнатия орган на източник на радиация, увреждащ повредените клетки. Предимството на тази мярка за получаване на възможност да се приложи директно към лезионния център е най-високата възможна доза радиация. В този случай останалата част от телесните тъкани се подлагат на минимално "бомбардиране" на радиация.

Хирургичното лечение за пълно отстраняване на очната ябълка е доста рядко, при 6-11% от пациентите с посочените по-горе показания. И само в един случай е енуклеацията на очната ябълка след брахитерапията. Това е добър показател, тъй като той казва, че в други случаи окото, като орган, успя да бъде запазено.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Усложнения след енуклеация на очната ябълка

Операцията се извършва, след което пациентът чака периода на постоперативно възстановяване и психологическа рехабилитация, които могат да бъдат засенчени от постоперативни усложнения.

Както всяка операция, разглежданото събитие е доста травмиращо. Следователно са възможни усложнения след енуклеация на очната ябълка:

 • Развитието на възпалителния процес в увредения контакт на окото.
 • Кървене.
 • Оток на увредени тъкани.
 • Ако са били нарушени изискванията за хигиена, възможно е окото да бъде заразено, което "дърпа" още по-опасни последици.
 • Ако се постави протезата, то в някои случаи може да възникне изместване по отношение на точката на закрепване. В този случай е необходима повторна хирургична интервенция за отстраняване на дефекта.
 • Алергична реакция при употребата на определени лекарства.

Следоперативен период За да се предотврати развитието на възпалителния процес и за бързо отстраняване на подуване на тъканите на мястото на операцията, в следоперативния период пациентът е длъжен да предпише антибиотици с широк спектър на действие. Това може да бъде интрамускулни инжекции, мехлеми и локални капки. Например, като ciprolet, vigamox, дилатерол, цилоксан, levomycetin, tobrex, tsifran, ciprofloxacin, floxal, signicum.

Капки за очи на vigamox (vigamox) капят в зоната на засегнатото око за най-малко четири дни. Графикът и дозировката на приложение са прости: една капка три пъти на ден. В същото време трябва да се спазват всички правила за стерилитет, така че източникът на инфекция да не навлезе в раната. За това, след отстраняването на капачката от опаковката, не пипайте стерилните предмети с пипета. Ръцете, които водят вливането, също трябва да бъдат дезинфекцирани.

Противопоказания за употребата на това лекарство могат да бъдат висока индивидуална чувствителност към основните или спомагателните компоненти на лекарството.

С опасността от вирусно инвазии пациентът получава антисептично лечение: окомистин, витабакт, мирамицин.

За известно време пациентът, който се лекува, също получава болкоуспокояващо лекарство, което позволява да се намали синдромът на болката в областта на засегнатото око. В повечето случаи офталмологът назначава едно от тези лекарства на своя пациент: бенокси, инокаин, алкаин.

Капки за очи на инокаин капят една капка директно в областта на лезията. Аналгетичният ефект на лекарството може да бъде удължен, ако се извършва трикратно капково проникване на интервали от четири до пет минути.

Противопоказания за употребата на това лекарство инокаин могат да бъдат повишената чувствителност към компонентите на лекарството.

За периода на пълно излекуване на раните трябва да се увеличат изискванията за стерилност на материалите, които са в контакт с мястото на операцията.

На този етап психологическата страна също е важна. Пациентът може болезнено да оцелее при загубата на окото и може да се нуждае от помощта на професионален психолог, но психологическата и физическа подкрепа на близките не може да бъде заменена от нищо.

Както вече беше споменато в тази статия, хирургията, която има в медицината термина - енуклеация на очната ябълка - рядко се предписва. Но ако възникне въпросът за това, трябва да се предпазите от неприятни последици. За това пациентът трябва да избере подходящата институция за лечение. Тя трябва да има добра репутация, тя трябва да бъде оборудвана с подходящо модерно клинично оборудване. Не последната роля, но може би дори и основната, има опит и квалификация на лекарите за провеждането на този вид хирургично лечение. За да разрешите този проблем, можете да използвате Интернет или да разговаряте с пациенти, избрани за лечение на клиниката. От психологическа гледна точка, такъв пациент, както никога досега, се нуждае от подкрепа от роднини и приятели през този период.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.