^

Здраве

Болести на очите (офталмология)

Диплопия: бинокулярна, монокулярна

Зрителното увреждане, при което човек гледа един обект, но вижда два (във вертикална равнина или хоризонтално), се определя като диплопия.

Фоликуларен конюнктивит

Ако лигавицата на окото се възпали с появата на мехурни образувания - фоликулът (от латински folliculus - торбичка), тогава това не е нищо повече от фоликуларен конюнктивит. 

Хипошагъм

Субконюнктивален или вътреочен кръвоизлив, иначе наречен хипошагъм, възниква при увреждане на малък кръвоносен съд, в резултат на което под конюнктивата се излива малко количество кръв.

Комплект упражнения за укрепване на мускулите на очите

Зрението играе важна роля във възприемането на околния свят. Упражненията за укрепване на мускулите на очите го поддържат в добра форма, предотвратявайки различни патологии.

Съд се спука в окото: какво да правите, какви капки да капете?

Какво да направите, когато съд в окото се спука? Нашите действия пряко зависят от причината за събитието. Ако появата на кръвоизлив не причинява други симптоми, с изключение на визуален дефект, и връзката му с всяко събитие, провокиращо разкъсване, се проследява предишния ден, не е нужно да изпадате в паника.

Съд се спука в очите на възрастен и дете: причини

Няма смисъл да се губите в предположения за това какво означава спукан съд в окото и, още повече, да се занимавате със самодиагностика. Препоръчително е да потърсите професионална помощ. Може да се нуждаете от съвет от медицински специалисти от различни профили.

Изпускане от очите на дете: гнойно, жълто, зелено

Често при контактни лещи се открива жълто отделяне от очите на дете. Ако децата използват лещи, тогава, като правило, те често докосват очите си с ръце, не винаги се придържат към препоръките за работа и съхранение на лещи.

Акантамеба кератит

Сред многото очни заболявания акантамоебичният кератит не е особено разпространен, въпреки че няма особена сексуална или възрастова избирателност. Това сериозно заболяване, засягащо функционалността на роговицата, се преживява предимно от хора със зрителни увреждания, използващи контактни лещи. 

Анизометропия при деца и възрастни

Сред съществуващите патологии на зрението офталмолозите отбелязват анизометропия. Какво е това? Това е рефракционен дисбаланс - когато десните и левите очи на човек имат неравномерна пречупваща сила и тази разлика може да бъде няколко диоптъра. 

Поглед за мъж

Медицинската дефиниция на гъсто бяло петно върху предната прозрачна част на окото е роговична левкома. Какво означава leikoma? На гръцки левкос е "бял", а роговицата е латинското име на роговицата.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.