^

Здраве

Офталмолог хирург

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Все повече и повече хора търсят всяка година помощ от такъв специалист като офталмолог-хирург. Каква професия е това? Ще я опознаем по-добре.

trusted-source[1]

Кой е офталмолог-хирург?

Офталмолог-хирург е лекар, който предупреждава, диагностицира и лекува очни заболявания, възпалителни процеси на клепачите и лакрилни канали, които изискват хирургическа интервенция. За съжаление, много често патологичните процеси на очните органи и техните компоненти са доведени до такова състояние, което не може да се направи без офталмолог-хирург.

Офталмолог-хирургът е добре запознат с структурата и физиологията на органите на очите, диагностицира заболявания на конюнктивата, ретината, орбитата, лигавицата.

От всички известни медицински указания тази специалност е една от най-младите. Съвременните офталмолози се справят с най-сложните очни заболявания, които преди са били считани за нелечими.

Хирургичното и лазерното лечение се считат за най-обещаващите терапевтични методи за контрол на патологиите на очите. Кой е офталмолог-хирург? Това не е само очен лекар, той е специалист по микрохирургия, микропластика, корекция на лазерната визия и други съвременни видове медицински интервенции.

Кога трябва да отида при офталмолог-хирург?

Всички заболявания на очите и техните придатъци могат да бъдат доста опасни за нормален и пълен живот на човек. Ето защо, ако забележите признаци на очна патология, трябва незабавно да посетите офталмолог: с внезапно замъглено зрение, фотофобия външен вид, трошене болки и спазми в очите й, в нарушения на зрението.

Непосредственото лечение на специалист изисква травматично увреждане на органите за зрение, тъй като по време на нараняване най-важните елементи на зрителните органи могат да страдат, което може да се появи след известно време след увреждането. Офталмолог-хирург веднага ще определи проблема и ще предприеме подходящо лечение.

Какви тестове трябва да предприема, когато се свържа с офталмолог-хирург?

Веднага преди да се свърже с офталмолог, хирургът трябва да премине общ кръвен тест и, ако е необходимо, да извърши бактериологично изследване на очите.

Въз основа на оплакванията на пациента или на историята на заболяването му, след изследването и изследването на палпацията на очните органи, специалистът предписва необходимите процедури: проверка на зрителната острота, определяне на вътреочното налягане.

За да се идентифицират провокира фактор анализ на кръвни заболявания могат да бъдат причислени към захар, проверка на състоянието на хормоналния баланс в организма (по-специално, хормони на щитовидната жлеза), диагностика на заболявания на кръвта и нервната система.

Съгласно резултатите от изследването и събраните материали за обективна и субективна анамнеза специалистът офталмолог-хирург установява диагноза и назначава подходящо лечение.

Какви диагностични методи използва офталмолог-хирургът?

В зависимост от очакваното заболяване, офталмолог-хирург може да възложи няколко допълнителни изследвания:

 • ултразвуково изследване на съдовата система на черепа и цервикалната област;
 • преглед с помощта на офталмоскоп (ретината е видима, оптичният нерв);
 • метод за биологична микроскопия (позволява преглед на тъканно изрязване, благодарение на което можете да видите най-малкото нарушение на структурата на тъканите);
 • визуализиране на елементите на предната камера на очния орган, разположен извън труднодостъпната зона на роговицата (гониоскопия);
 • използване на диафаноскоп с предварителна анестезия (ако има подозрение за очна онкология или ако има вътрешни хематоми);
 • измерване на вътреочното налягане;
 • метод на ехофталмография (открива болести на лещите, отделяне на ретината);
 • изследване на съдовете на фонда чрез метода за въвеждане на определено багрило в кръвта (помага за определяне на заболяванията на очните тъкани и оптичните нерви).

Какво прави офталмолог-хирург?

Днес офталмологията като медицинско направление съдържа своя подсекция, която е пряко свързана с хирургията като цяло. Каква е тази специалност и какво прави офталмолог-хирург?

В своята компетентност, за да се реши проблема с очна физиология и хирургична корекция на рефракционни аномалии, и да се съсредоточи очите. Обширни хирургични методи за лечение на роговицата (чрез стратифицирана и методи за трансплантация), оперативно лечение на помътняване на лещата, scleroplastic профилактично хирургия (пациенти с глаукома терапия, елиминиране на нарушения на разкъсване и възпаление на предния сегмент на окото), - всички тези проблеми са решени очен хирург.

Той също така се занимава с такива важни проблеми като очна травматология, рак на очите, патология на нервната система, вродени малформации.

Специалистът изследва пациента, определя вида на необходимата операция и извършва хирургия, като използва различни хирургични методи.

Какви заболявания се лекуват от офталмолог-хирург?

Сега уточняваме какви заболявания лекува офталмолог-хирургът:

 • нарушение на форма на леща или роговица (астигматизъм);
 • хирургическа интервенция с различни рефрактивни аномалии - зрителни дефекти на пречупващите сили на оптичните среди на окото (хиперпия и миопия);
 • вродени малформации (страбизъм и т.н.);
 • възпалителни процеси на органите на зрението (лечение на конюнктивит, кератит, блефарит);
 • роговични петна, белези, мътност (кератопластика);
 • лезии на орбитата при захарен диабет;
 • очна травматология, наличие на чужди тела в очите;
 • пластична хирургия на органите на зрението, отстраняване на тумори;
 • разрушаване на стъкловидното тяло, глаукома и много други.

Тези видове патологии могат да възникнат в резултат на травми или свързани с възрастта промени, както и на фона на възпалителни процеси или потискане на вирусна инфекция.

Съвет на лекаря офталмолог-хирург

Много заболявания на очите се появяват в резултат на напрежението на мускулатурата на окото (продължително седене зад монитора на компютъра, четене в лошо осветена стая). В този случай има нарушение на местния кръвен поток, храненето на очните тъкани се влошава. Препоръчително е да излезете от класа поне за минута и да погледнете навън - в прозореца, в противоположния ъгъл на стаята или просто да затворите очите си. С това упражнение фокусът на окото се променя и изискваният нормален тон на очната мускулатура остава.

Неблагоприятно засяга зрението, недостатъчното осветление по време на работа на очите, както и постоянното носене на слънчеви очила, независимо от времето на деня.

Избягвайте трудни за четене текстове, които изискват прекомерно напрежение на очите. Внимавайте за правилното положение на гърба и шията по време на дълга седналост.

Установено е, че появата на рефракционни нарушения често се свързва с липсата на определени витамини и микроелементи в организма: аскорбинова киселина, ретинол, цинк, магнезиеви соли, калций, токоферол. За да предотвратите патологията, трябва да обогатявате ежедневната си диета със зеленчуци, плодове, билки и плодове. Също така ще бъде полезно да се използва естествен мед, прясно приготвени ястия от зърнени храни.

Обърнете внимание на вашето виждане, без него, човешкият живот е празен. Придържайте се към здравословен начин на живот, възможно най-много почивка, спорт. Отхвърлете такива неблагоприятни фактори като пушенето, липсата на сън, пиенето на алкохол.

Ако имате патологични ситуации с органите за зрение, офталмолог-хирург със сигурност ще ви помогне, но винаги трябва да помните, че превенцията е най-доброто лечение за всички заболявания.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.