^

Здраве

Отстраняване на атерома

, Медицински редактор
Последно прегледани: 24.03.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Премахването на атерома се счита за проста процедура, която се извършва на амбулаторна база.

Атеромата е доброкачествена неоплазма или, по-точно, киста на мастните жлези, която се формира по различни причини. Неоплазмата може да се локализира на практика във всяка област на тялото, с изключение на дланите и краката. Атеромата се характеризира със специфично свойство - тя не може да бъде изхвърлена без хирургична интервенция, консервативното или нетрадиционното лечение не работи и само допринася за повторение на мастните блокирания.

В зависимост от локализацията на киста, операцията се извършва по различни начини, като правило, ниско-травматични и почти безболезнени.

Индикация за енуклеация (отстраняване) на атерома: 

 • Изразен козметичен дефект.
 • Възпаление на кистата.
 • Задържане на кистата.
 • Физически дискомфорт, причинен от голяма атерома (киста под ръката, в слабините, на врата, зад ухото).
 • Локализиране на атерома в зоната на локализиране на големите кръвоносни съдове и риска от тяхното изтласкване.
 • Абсцес, флегмон, причинен от поглъщащ атером.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Болка ли е да се премахне атерома?

Процедурата за enucleation на мастната киста е почти безболезнена. Боли ме, дали да се премахне атером - Този въпрос притеснява много, но тези, които вече са се отървах от лошо уплътнение могат да споделят своя опит и да поговорим за това, което всички е бързо и ниско въздействие.

В 90% от случаите, отстраняването се извършва с локална упойка. Общата анестезия се използва много рядко, главно за малки деца, които се нуждаят от операция според жизненоважни показания. Във всички останали случаи общата анестезия е ирационална и не съответства на обхвата на процедурата.

Анестезията се открива директно в кожата, в дълбочина на целулита директно в основата на кистата. Ефектът на анестезията трае до половин час, през което време хирургът успява да извърши цялостна енуклеатация на кистата. Ако атеромата е голяма, на пациента се прилага допълнителна доза анестезия, така че пациентът да не изпитва дискомфорт.

Преди анестезия е възможно да се направи проба от реакцията по отношение на лекарствената поносимост. За локална анестезия използвайте лидокаин, нонокаин, по-рядко - бупивакаин или маркий (продължителна упойка). Анестезиците са насочени към временно блокиране на развитието и предаването на болезнен нервен импулс, почти всички лекарства имат специфични противопоказания: 

 • Бременност, кърмене.
 • Злокачествени тумори.
 • Менингит.
 • С повишено внимание при кръвни заболявания.
 • Анемия.
 • Асцит.
 • Ясно изразена хипотония.

Болка ли е да се премахне атерома? Най-често процедурата се извършва с минимален дискомфорт, но всичко зависи от сложността на операцията. Гнойната киста ще бъде по-трудна за отстраняване, съответно неутрализацията му може да бъде придружена от усещане за болка с умерена тежест. Прост малък атером се отстранява много бързо, почти незабележимо, особено ако се използва лазерна или радиовълнова технология.

Отстраняване на атерома при деца

Матката на мастните жлези при бебета може да бъде вродена, но най-често тя се диагностицира като задържаща неоплазма на възраст от 5 до 16-17 години. Причините за атерома в детската възраст са свързани както с наследствеността (вид на кожата и метаболизма), така и с промените, свързани с възрастта, включително хормоналния (пубертен период). Кистата рядко доставя дискомфорт за децата, а е козметичен, дразнещ фактор. За да премахне или наблюдава атерома, лекарят решава, всичко зависи от състоянието на тумора, възрастта на бебето и възможния риск, свързан с локализирането на образованието.

Отстраняването на атерома при деца не се извършва в такива случаи: 

 • Атеромата не надвишава размерите от 1-1,5 сантиметра.
 • Неоплазмата се намира на рамото, на гърба или на гръдния кош и не пречи на живота на детето.
 • Атеромата не се възпалява, не се увеличава.
 • Цистът на мастната жлеза не стиска близките големи кръвоносни съдове с растежа си.
 • Атеромата няма тясно разположени лимфни възли.
 • Проста, малка киста не се отстранява, докато детето не достигне 3-4 години, вероятно по-късно - 7-10 години.

Премахването на атерома при деца е задължително за такива индикации: 

 • Кистата се намира на лицето, в слабините, в подмишниците.
 • Атеромата бързо се увеличава до гигантски пропорции.
 • Атеромата е възпалена и възпалена, поради което представлява риск от развитие на абсцес и дори флегмон.
 • Неоплазмата засяга развитието и функцията на близките важни органи на тялото (киста в носа, над вежди, близо до окото, ухо, в слабините).
 • Кистата компресира кръвоносните съдове и провокира възпаление на регионалните лимфни възли.

Преди да премахнете кистата от бебето, лекарят задължително ще извърши диференциална диагноза и ще се увери, че туморът е атерома, а не друг, подобен при външния вид кожна болест. На детето могат да се възлагат такива анализи и изследвания: 

 1. Ултразвук на неоплазмата и околната зона.
 2. Кръвен тест (UAC).
 3. Рентгенова.
 4. Компютърна томография или ЯМР върху показанията (атерома в главата, слабините, шията).

Ако лекарят реши да премахне киста, операцията се извършва под обща анестезия за деца на възраст под 7 години, опериран под местна упойка при деца на възраст 7-8 годишна възраст и по-възрастните. Най-често, процедурата не отнема много време, колкото е възможно да жалят медицински технологии, използвани за деца - лазерно премахване на атерома кисти или изпаряване, използвайки метод радио вълни. Лазерът работи добре, ако атеромата е много малка и няма признаци на възпаление. Enucleation на атером със скалпел е случаят и в детската хирургия, този метод е подходящ за лечение на големи кисти или в случай на възпаление, нагнояване. Атеромата се отваря, създават се условия за изтичане на гнойно съдържание (дренаж), използват се локални противовъзпалителни средства (мазила, разтвори, спрейове). След евакуацията на цялото съдържание на кисти и симптомите утихна възпаление, атером изкоренят напълно, заедно с капсулата, така че да не оставя възможност за повторение и не излагайте на детето си в друга, отново на работа. Децата преживяват рехабилитационен период много по-добре от възрастните, тъй като те имат по-развити репаративни свойства на тялото. Като правило, след 2-3 месеца, вероятно по-рано, белезите напълно решават и стават почти невидими.

Лазерно отстраняване на атерома

За да се премахне напълно кистата на мастната жлеза, тя е напълно събрана, в противен случай повторното повторение и повтарящата се операция са неизбежни. Най-радикал метод се счита за отстраняване на атерома със скалпел, в която върхът на образованието отвори, държани разрези на кожата и всички части са на разположение за киста енуклеация. Премахването на атерома с лазер е по-нежен метод, счита се за незначителна травма и практически не оставя следоперативен белег. Тази технология обаче се използва за лечение на малки, неоплазмени неоплазми. Предимства на лазерното отстраняване на мастната жлеза: 

 • Ясно изразен козметичен ефект, практически без шевове и белези.
 • Подходящ за отстраняване на атерома по лицето, в скалпа.
 • Кратко време в смисъла на извършване на процедурата е не повече от 20-25 минути.
 • Абсолютна липса на болка, операцията се извършва при локална анестезия.
 • Едновременното коагулиране на тъканите, съдовете, което води до процедурата, става анемично.
 • Висок антисептичен ефект.
 • Точност. Процедурата се извършва в здрави тъкани с максимално запазване.

Лазерното отстраняване на атерома и други тумори, подобни на симптоматиката, се отнася до категорията "лека хирургия" или "еднодневни операции". Значението на манипулацията е насоченото действие на лазерния скалпел върху кистата, по време на което кухината на атерома е унищожена и детритът (съдържанието) се изпарява. По този начин, необходимостта от остъргване изчезва по същия начин, както е възможно възникващи пристъпи по време на операцията с обикновен скалпел. След отстраняването на киста, раната се лекува със специални препарати (антисептици), мазила с регенеративни, абсорбируеми свойства се прилагат върху нея.

Радиочестотно отстраняване на атерома

Сред последните, постигането на медицинска наука трябва да се отбележи радиовълновия метод, който се използва успешно при отстраняването на различни неоплазми, както доброкачествени, така и злокачествени.

Радиочестотно отстраняване на атерома е проста безболезнена процедура, при която се използва устройството "Surgitron" или често се нарича "нож с радиовълни". Технологията се основава на способността на електроенергията да се трансформира в вълни, които с помощта на устройството "се сглобяват" в определен лъч и се изпращат до мястото на неоплазмата. Този вид "нож" се дисектира от меки тъкани, което би било по-правилно да се определи като разширяване, отколкото дисекция. Механизмът на такова "преминаване" на вълната се основава на топлината, излъчвана от човешкото тяло. Радиочестотното отстраняване на атерома има много предимства, сред които са следните: 

 • Абсолютна липса на болка.
 • Запазване на целостта на тъканта и липса на необходимост от зашиване.
 • Отсъствие на белези след операцията.
 • Операцията е практически без кръв.
 • Използването на радио нож позволява едновременно коагулиране на тъканите и кръвоносните съдове.
 • Процедурата е много бърза, 15-20 минути.
 • Методът на радиовълните има всички предимства на лазерната технология, но е по-бърз и следователно по-достъпен по отношение на разходите за процедурата.
 • Процесът на излекуване на мястото "разпространение" на тъканите трае 14-20 дни.

Употребата на радио нож е ефективна, но има свои собствени противопоказания, такива заболявания и състояния включват: 

 • Епилепсия в анамнезата.
 • Онкологични заболявания.
 • Захарен диабет.
 • Инфекциозни заболявания.
 • Глаукома.
 • Наличието на пейсмейкър.
 • Всички заболявания, които са в остър стадий на развитие.
 • Зъбни импланти от метал.

Лазерно отстраняване на атерома

Лазерната техника на отстраняване на атерома се счита за един от най-безопасните и най-ефективни методи. Тази технология обаче може да се използва само при лечението на малки кисти на мастните жлези, атеромите с голям мащаб се изрязват с скалпел.

Лазерното премахване на атерома е използването на ербиев или CO2 лазер. Най-често козметиците, дерматолозите използват CO2 лазер, който се нарича така в съответствие с вида на средата, която генерира потока от снопове (концентриран въглероден диоксид). Този метод е използван за първи път през миналия век, през 1964 г. И все още се счита за надежден и ефективен при лечението на дерматологични и козметологични проблеми.

Как се извършва атерома лазерно отстраняване? 

 1. Цистната зона се третира с антисептик.
 2. В горната част на атерома се инжектира анестетик (инжектиращо, по-рядко външно).
 3. Кухината на кистата се отваря с помощта на лазерно скалпел, практически няма разрез, но при всички случаи тъканите трябва да се раздалечат.
 4. Съдържанието на кистата буквално се изпарява под въздействието на насочен въглероден диоксид, без да е необходимо да се отстранява капсулата.
 5. Успоредно с това има коагулация на съдовете, така че лазерният метод се счита за безкръвен.
 6. Мястото на отваряне на атерома се третира с антисептик без зашиване.
 7. На мястото на операцията се прилага стерилна превръзка, която трябва да се съхранява 2-3 дни.
 8. Лазерна технология е добре, защото, когато извадите атером в областта на скалпа на главата, сюжетът да не манипулира бръснат, така че пациентът се отървава от неприятните характеристики, стандартни за нормална работа със скалпел.

Премахването на кистата на мастните жлези от лазерния скалпел е не само отличен козметичен ефект, но и липса на болка, белези и рецидиви.

Електрокоагулация на атерома

Електрокоагулацията е метод, който се основава на използването на електрически ток с различна величина (директен или променлив ток). По правило, по този начин неутрализира задържащата неоплазма, която няма признаци на възпаление или замайване. Как е електрокоагулацията на атерома? •

 • Провежда се локална инфилтрационна анестезия.
 • С помощта на специален електрод, подобен на хирургически скалпел, се отрязва горната част на неоплазмата (кожата се отрязва).
 • След това електроскопилът дисектира капсулата на атерома.
 • Хирургът леко притиска съдържанието на кистата в стерилна салфетка.
 • В отвора се вмъкват пинсета и инструмент за изстъргване и кухината се почиства напълно (отстранява се), като по този начин самата капсула се отстранява.
 • Кухината се третира с антисептик.
 • Хирургическата рана е зашита с козметичен шев.
 • Стерилна превръзка се нанася върху шева, салфетка.

Трябва да се отбележи, че електрокоагулация атером сега рядко се използва, тъй като повечето манипулативни стаи в здравни заведения, оборудвани с лазерни устройства, освен прилагането на електрически ток, въпреки че безболезнено, но често оставя следи.

trusted-source[5], [6], [7]

Работа с athere

Как стандартната операция работи с athere?

След първичен преглед и палпиране, лекарят определя начина за отстраняване на мастната киста. Ако на пациента е възложен традиционен метод - отстраняването на атерома със скалпел, струва си да се запознаете с правилата за подготовка на процедурата: 

 • В деня на рутинната операция, най-добре е да не ядете или пиете нищо. В навечерието, което трябва да се запази една спасителна диета.
 • Преди операцията лекарят задължително провежда тест за поносимостта на упойката.
 • Енуклеационната зона на кистата се третира с антисептик. Ако атерома се локализира в скалпа, мястото на операцията се обръсне.
 • Анестезията на операционната зона се извършва с помощта на измама с нонокаин или лидокаин.
 • Лекарят прави разрез над върха на кистата.
 • Атеромата може да се отстрани по няколко начина - без да се образува лумен или с пълно изваждане на капсулата след екструзия на детрит (за по-добър козметичен ефект). Разрезът при отстраняване на неоплазма е неизбежен, но максималната дисекция на кожата не надвишава 4-5 милиметра.
 • Тъканта на атерома трябва да бъде изпратена в лабораторията за хистологично изследване. По този начин се потвърждава диагнозата на атерома и се изключва възможността за малигненост на кистата.
 • След излюпване на атерома, рязането се зашива с малки козметични шевове с помощта на специални материали, които имат свойството да се абсорбират.
 • Конците по правило не се отстраняват, тъй като материалът за шева може да се разтвори в рамките на 5-7 дни (катуг, гликолид-лактид, полисорб).
 • В областта на дисекцията на тъканите остава малък белег, но в рамките на 1,5-3 месеца той изчезва, особено тъканите на гърба и гръдния кош. Белезите по лицето и главата се решават по-бавно.

Операцията при атерома се извършва по всяко време на годината, смята се, че малки подкожни кисти се отстраняват по-лесно и без последствия. Възпаленият, гноен атером изисква по-задълбочена подготовка и предварително лечение на патологичните симптоми, следователно, когато абсцесът се отвори, се прави разрез, а също така е необходимо отново - по време на операцията. Последствието от такова травмиране на тъканите е белег, който не само лекува и разтваря дълго време, но също така се забелязва както за самия пациент, така и за другите.

Ефекти на отстраняването на атерома

Хирургията за енуклеатация на мастната киста се отнася до прости хирургични процедури. Последствията от отстраняването на атерома - това са обичайните постоперативни конци, ако туморът е отстранен със скалпел. Ако се използва метод на лазер или радио вълна, шевовете не се наслагват в такива случаи, поради което не трябва да съществуват козметични дефекти по кожата по принцип.

Последиците от премахването на атерома под формата на усложнения - това е голяма рядкост, която най-често се свързва с неправилна грижа за кожата и неспазване на медицинските препоръки. Какво може да наруши пациента след операцията? 

 • Местно повишаване на температурата на кожата като реакция на нахлуването на скалпела.
 • Много рядко - общо повишаване на телесната температура. Това се случва, ако пациентът е работил за атерома по време на остра екзацербация на основното заболяване. Такива случаи са трудни за намиране, тъй като преди манипулацията лекарят не само разглежда пациента, но и провежда предварителни изследвания, като изключва такива последици.
 • Слабо подпухналост в областта на отстраняването на кисти.
 • Натрупването на тъканна течност в подкожната тъкан с отстраняването на гигантския атером. В такива случаи е показана специална превръзка под налягане или въвеждане на дренажна тръба.
 • Вторична инфекция на постоперативния шев поради неспазване на основните правила за лична хигиена.

Последиците след отстраняването на атерома в повечето случаи са прости процедури, свързани или с превръзки, или с прилагане върху белега на абсорбируеми мехлеми. В рамките на 2-3 месеца, понякога по-рано, белегът изчезва и напълно се решава, а използването на нови високотехнологични методи (лазер, нож за радио) напълно изключва всякакви отрицателни усложнения след отстраняването на атерома.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Атерома след отстраняване

Процедурата за отстраняване на кистата на мастните жлези принадлежи към категорията "еднодневна операция", т.е. Всички манипулации се извършват на амбулаторна база и не изискват специфична постоперативна грижа.

Атерома след отстраняване е действията на медицинския персонал: 

 • Възможно зашиване при използване на хирургически скалпел. Лазерният метод, подобно на метода на радиовълните, не предполага груба дисекция на кожата, поради което шевовете не се наслагват.
 • Превръзки при конци. Това се случва с енуклеацията на гигантски атероми, които най-често се развиват в скалпа.
 • Асептично третиране на рогата при признаци на възпаление. Такива ситуации могат да бъдат премахване на атерома от голям размер или при енуклеация на гнойна киста.
 • Конците се отстраняват след 5-7 дни след процедурата, всичко зависи от размера на операцията и от размера на кистата.
 • Лечебният процес на постоперативните конци продължава около две седмици. През този период е необходимо да следвате инструкциите на лекаря за грижа за зоната на действие. Могат да бъдат предписани външни лекарствени продукти с противовъзпалителни, резорбционни и лечебни свойства.

Атерома след отстраняване. Правила за грижа: 

 • Не можете да намокрите зоната на отстраняване на кисти в рамките на два дни.
 • Повърхността на раната трябва да се третира ежедневно с антисептик, предписан от лекар.
 • През седмицата трябва да се носи бинт на мястото на далечен атером, за да се избегне рискът от инфекция. Ако кистата е била поставена в скалпа, трябва да носите чиста козметика.

Козметичният ефект след манипулацията се свързва не толкова с хирургическия метод, колкото с величината на атерома, прилагането на правилния алгоритъм и опита на лекаря. Също така, скоростта на излекуване и резорбция на постоперативния белег е пряко свързана с характеристиките на кожата на пациента и състоянието на неговото здраве като цяло.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Усложнения след отстраняване на атерома

Какви усложнения могат да възникнат след енуклеацията на кистата на мастните жлези? 

 • Слабо подпухналост в района на операцията, особено ако атеромата е голяма, повече от 3-5 сантиметра. При отстраняване на такива кисти тъканни разрези са неизбежни, съответно, нарушение на тяхната цялост води до последващо локално възпаление и подуване.
 • Повишена температура на кожата в зоната на действие, до 37-38 градуса. Това се случва, когато кистата се намира в зоната на слабините, в мишниците, на скалпа.
 • Малък хематом. Подобно набиване е възможно с енуклеация със скалпел, най-често в лицето. Обикновено тази зона се опитва да работи с лазер или радиовълнов метод, но гнойният атером изисква традиционен метод на лечение, при който достъпът до кухината на неоплазмата се максимизира. Съответно, хематомите в областта на дисекцията на кожата са почти неизбежни, но те бързо се решават. Малки кръвоизливи могат да възникнат и при отстраняване на тумора в областта на очите, тъй като съдовете в тази зона са много крехки и много близо до кожата.
 • Хиперемия, зачервяване на кожата в зоната на процедурата не се счита за усложнение, но ако не намалее в продължение на 5-7 дни, трябва да се консултирате с лекар и да елиминирате риска от вторична инфекция.
 • Бавно заздравяване на следоперативния белег. Такива случаи се случват, ако раната се зарази или ако има нарушение на кръвообращението в зоната на действие.
 • Рецидив, образуването на нова атерома. Това е възможно, ако кистата е отстранена частично. Като правило, за лечение на атерома - е неговата радикал енуклеация, но гнойно възпаление или тумор е много трудно да се премахне дължи на факта, че под влиянието на инфекции тъкан "стопилка" и атерома губят формата си. В такива случаи е показано повтарящо се лечение на възпалението и след като симптоматиката спадне, се извършва друга операция.

Отстраняването на атерома рядко се съпровожда от усложнения и процесът на регенерация на тъканите преминава бързо - за 2-3 месеца. Това се дължи на доброкачествения ход на болестта, който никога не се дегенерира в злокачествен процес. Въпреки това, атером трябва да бъдат премахнати възможно най-скоро, за предотвратяване на растежа, възпаление или гной, по които тя е предразположена, единственият начин да се избегнат неприятни последици след операцията, както и видимите козметични дефекти във формата на белези.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Къде да премахнете атерома?

Атеромата се диагностицира от дерматолог или козметолог. Той може също да бъде идентифициран и диференциран от други подобни тумори на кожата и подкожната тъкан, подобни на симптомите, от хирург. Къде да премахнете атерома? Този въпрос се изисква от много пациенти, когато чуват диагнозата. Тъй като кистите на мастните жлези се лекуват само с хирургични методи, е възможно да се отървете от тях само в специализирана медицинска институция. Операцията се осъществява по правило на амбулаторна база, по-рядко в болнична обстановка и включва такива възможности за избор на местата за провеждане на процедурата: 

 • Поликлиника, манипулационна зала в хирургичния отдел.
 • Дерматологична поликлиника, болница, манипулационна зала.
 • Център за козметика, който има подходящ лиценз за провеждане на подобни процедури.

Къде не може да се премахне атерома: 

 • В салоните на фризьорските салони, дори ако такива институции предлагат подобна услуга. Операцията трябва да се извършва от лекар, а не от специалист по естетика, грим или визия.
 • Вкъщи. Съдържанието на кистата може да бъде изтласкано, но такава любителска активност е изпълнена с възпалителен процес, поглъщане на атерома и последици под формата на флегмон.

Къде да премахнете атерома може да бъде решен след първоначалната консултация с местния лекар или, като опция, трябва незабавно да отидете в специализирана клиника - център на козметологията, дерматологията. Кислотата на мастните жлези не е злокачествен тумор, така че не се изисква дългосрочно лечение или стационарни състояния. Въпреки това, тя трябва да бъде премахната възможно най-скоро и само с помощта на хирургични методи.

Цената за премахване на атерома

Най-вероятно ще бъде платено премахването на атерома. Въпросът за цената зависи от много фактори: 

 • Местоположение на пациента. В различните градове цената на отстраняването на атерома може да се различава една от друга.
 • Мащабът на атерома. Малката киста се отстранява много бързо, съответно, разходите за процедурата ще бъдат малки. Атеромата с големи размери изисква по-задълбочена подготовка, повече време, цената на операцията ще се увеличи.
 • Местоположение на неоплазмата. Най-трудно по отношение на достъпа и близостта на големите кръвоносни съдове, лимфните възли, кистата се отстранява в лицето, в долната част на шията, в областта на слабините и подмишниците.
 • Състоянието на атерома. Киста със симптоми на възпаление, гноен атером за първи път е открит, отворен, изтощен и лекуван. Нейният enucleation е по-трудно, съответно, цената на отстраняване на атерома ще бъде висока.
 • Възраст и здраве на пациента. Бебетата на възраст до 5-7 години се показват с обща анестезия. Също така, различни съпътстващи патологии могат да усложнят процедурата за отстраняване.
 • Ниво, вид, категория на лечебното заведение. Държавните медицински институции като правило провеждат повечето процедури безплатно. Възможно е да плащате за някои специфични лекарства или тестове. Търговските медицински центрове априори платиха, цената на еннуклеацията на кистата на мастните жлези зависи от нивото на институцията, сложността на операцията и квалификацията, категорията на лекаря.

Каква е цената на цялата процедура за отстраняване на атерома в частна козметология, медицински център? 

 1. Първично приемане, консултиране и преглед на пациента.
 2. Ултразвуков преглед при проекция на атерома.
 3. Кито-тестове за RW, хепатит, ХИВ, за захар.
 4. Тест за поносимостта на упойката.
 5. Самото изтриване: 
  1. Анестезия (обикновено местни).
  2. Отстраняване на мастната жлеза киста - цената зависи от размера (до 1 cm, до 2 cm, над 2, 5 cm).
  3. Изборът на метода за отстраняване - използвайки скалпел, лазерна или радиовълнова технология, електрокоагулация.
  4. Зашиване.
 6. Следоперативни услуги - превръзки, е възможно да се предписват външни лекарства, да се отстранят шевовете (ако процедурата се извършва със скалпел).
 7. Постоперативно консултиране, което зависи от резултатите от хистологията.

Като правило, атерома се отстранява в рамките на 30-40 минути, в рутинен режим, който лекарите умело наричат "хирургия на един ден".

Обратна връзка относно премахването на атерома

Обикновено неутрализирането на мастната киста се понася добре от пациентите. Обратната връзка за отстраняването на атерома може да бъде различна, от положителната до представянето на твърденията. Несъгласието може да бъде свързано с такива ситуации: 

 • Белег след процедурата. Всъщност, въпреки факта, че операцията не е травматична, във всеки случай тя се придружава от дисекция на кожата. В противен случай, кистата не може да бъде премахната, дори рекламният метод на радиовълни приема малък разрез. Съответно, колкото повече атером, толкова по-постоперативен белег ще бъде. Като правило материалът за шевовете бързо се решава, в рамките на 1,5-2 месеца, всичко зависи от местоположението на неоплазмата, неговия размер и състояние (проста киста или гнойни). В този смисъл, колкото по-рано се извършва оперативното отстраняване, толкова по-малък е рискът от получаване на голям, видим белег, докато атеромата се увеличи.
 • Възпаление на постоперативния шев. Това е възможно само ако пациентът не спазва определени правила за поддържане. Необходимо е да посетите лечебно заведение за превръзки, ако бъдат назначени, е необходимо също и контролно посещение при лекаря, дори ако шевът е разрешен и не боли.
 • Повтаряне на атерома. Това се случва в случай на непълно отстраняване на кистата, когато достъпът до нея е труден поради нагъване.

В противен случай обратната информация за отстраняването на атерома е обикновено положителна и може да служи като добър аргумент в полза на бързото лечение на специалист за решаване на проблема с неоплазмата.

trusted-source[29], [30], [31]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.