^

Здраве

Диария (диария) при деца

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Диарията или диарията е повторно изпразване на течни изпражнения. Диарията понякога може да бъде толкова водна, че изпражненията могат да се вземат за урина.

Диария - бързо движение на червата с промяна в характера на изпражненията, от гъсти до водни. Диарията се ускорява въз основа на съдържанието на преминаване през червата, бавно усвояване течност, и увеличена продукция на слуз. При здрави деца, особено на гърдата-zozrasta, понякога има стол след всяко хранене или хранене, или поради gastroileotsekalnym gastroileokolonicheskim рефлекс. Разграничаване диария с голям (при заболявания на стомаха, панкреаса, цьолиакия) броя на изпражненията и малки (за язвена болест, колит, засягащо главно дисталното черво, микседем).

Не забравяйте, че течният изпражнения за бебета е нормален. Понякога, когато се хранят с краве мляко, столът на детето е зелен - това не е опасно. Диарията при детето може да бъде първият симптом на инфекция на пикочните пътища. Много чести изпражнения (4 до 6 пъти на ден) могат да се наблюдават при нормални кърмачета; това не трябва да предизвиква загриженост, освен ако няма данни за анорексия, повръщане, загуба на тегло, забавяне на скоростта на натрупване на тегло, отделяне на кръв и изпражнения. За децата с кърмене често срещани са изпражненията, особено ако не получават примамки. Рискът от диария при деца на всяка възраст се счита в зависимост от това дали е остър (по-малко от 2 седмици) или хроничен (повече от 2 седмици).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Причини за диария при дете

Остра диария (диария) при дете често има инфекциозни причини, особено ако внезапно начало или в съчетание с повръщане, столове, смесени с кръв, треска, анорексия. Диагнозата се прави клинично, лечението е подкрепящо, докато има спонтанно подобрение.

Хроничната диария е по-сериозно състояние. Причините включват глутенова ентеропатия, панкреатична кистозна фиброза (кистозна фиброза), алергична гастроентеропатия, недостатъчна недостатъчност. Възпалителните заболявания на червата и някои инфекции също могат да бъдат причина за диария.

Когато глутен ентеропатия (цьолиакия), глутен от пшеничен протеин фракция причинява увреждане на чревната лигавица и нарушена абсорбция на мазнини, което води до малабсорбция, анорексия, и богат зловонни стол. Промените в изпражненията започват, когато продуктите от пшенично брашно и други храни, съдържащи глутен, се въвеждат в диетата на детето.

В кистозна фиброза развива панкреатична недостатъчност, което води до дефицит на трипсин и липаза, и това от своя страна води до голяма загуба на протеини и мазнини в изпражненията, а оттам и до малабсорбция и забавяне на физическото развитие. Табуретката е изобилна и често е страховита. Децата с кистозна фиброза често страдат от респираторни заболявания и забавяне на растежа.

Когато disaccharidase дефицит лигавицата ензими черва, като лактаза, която разцепва лактоза в глюкоза и галактоза, може да отсъства рождение или след като са преминали стомашно инфекция развиват временно недостатъчност. Подобряването след изключването на лактоза (или други въглехидрати) от диетата или след въвеждането на смеси, които не съдържат лактоза, надеждно потвърждава диагнозата.

Когато алергична гастроентеропатия протеин от краве мляко може да причини диария, често с повръщане и кървави изпражнения, но трябва да се подозира също непоносимост въглехидратна част на храна яде. Симптомите често намаляват значително, когато соята се прилага вместо сместа в кравето мляко и се връща, когато се разтвори в храната. Някои деца с непоносимост към краве мляко също не толерират соята, така че сместа да съдържа хидролизиран протеин и не трябва да съдържа лактоза. Често една година идва спонтанно подобрение.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Гастроентерит

Гастроентеритът е инфекциозно увреждане на тънките черва, придружено от диария и повръщане. Основната опасност в този случай е дехидратацията и нарушаването на водно-електролитния баланс. Най-честата причина за такъв гастроентерит е ротавирусната инфекция; често заболяването се комбинира с отитис медии или инфекция на горните дихателни пътища. Ако детето не е в състояние на дехидратация, мерки за лечение са толкова чести тежат на бебето (за време, за да се проследи развитието на болестта и да се определи количествено степента на дехидратация, освен ако, разбира се, известен с предишния първоначалното тегло на детето); Детето се спира, за да дава мляко и плътна храна, като го замества с вътрешно администрирани рехидратиращи смеси (например, Rehidrat).

Ако на детето му се даде сладка водка, три пълни (но без горни) чаени лъжици захар (3x5 ml) трябва да се поставят в 200 ml вода и се дават със скорост от 150 ml / kg на ден. Практиката показва, че ако едно дете се чувства добре, добавянето на сол рядко е необходимо и майките не трябва да добавят сол към частта за хранене на бебето - това е опасно. След 24-48 часа на въздържание от мляко, трябва постепенно да започне отново да се дава. Ако бебето е кърмено и състоянието му не е много тежко, тогава можете да позволите да продължите да кърмите (така че той да получава антитела от майка си и да поддържа лактацията в майката).

Части от стол за болни деца трябва да бъдат изпратени в лабораторията за проверка за наличието на яйца от червеи, кисти и паразити.

Причини за секреторна диария при дете

Обикновено тази инфекция: бактериална (Campylobacter, Staphylococcus, E.coli, и при лоши санитарни условия на Salmonella, на Shigella, на Vibrio холерният ), Giardia, ротавирусна инфекция, амебиаза, криптоспоридиоза. Причината за секреторна диария може да бъде възпалителна болест на червата.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Други причини за диария при детето

При малките деца диарията може да бъде свързана с "пеша за грах и моркови", причина за това е увеличаването на двигателната активност на червата. Такава диария обикновено постепенно преминава от само себе си. Причината за диарията може да бъде алергия или дефицит на ензим (целиакия, непоносимост към дизахариди, галактоза, лактоза, глюкоза). Тестът за откриване на тази патология се състои в смесване на 5 капки изпражнения с 10 капки вода, последвано от използването на таблетката "Clinitest". Диарията може да бъде причинена и от недостатъчност на някои жизненоважни вещества - мед, магнезий и витамини, както и kwashiorkor.

Причини за кървава диария при дете

Тази инфекция Campylobacter, некротизиращ ентероколит (при новородени), инвагинация, псевдомембранозен колит, възпалително чревно заболяване (рядко, дори при по-големи деца).

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26]

Механизми и патогенеза на диария

Чревната хиперсекреция е причинена от нарушение на електролитния транспорт в червата. Съотношението на абсорбция и секреция се определя от общите потоци на ентероцита; те се регулират от невроендокринни медиатори, хормони и други биологично активни вещества.

Основните причини за свръхсекреция или секреторна диария:

  • бактериални еотоксини (ентеротоксини);
  • колонизация на тънкото черво от микроорганизми и в тази връзка натрупването на деконюрогенати и дехидроксилирани жлъчни киселини, хидроксилирани мастни киселини, бактериални ентеротоксини;
  • жлъчни киселини;
  • мастни киселини с дълга въглеводородна верига;
  • стомашно-чревни хормони (секретин, VIP и т.н.);
  • prostatandiny; серотонин; калцитонин;
  • лаксативи, съдържащи antraglikozidy (сена листа, зърнастец кора, ревен и т.н.), рициново масло, антиациди, съдържащ магнезиеви соли, антибиотици (клиндамицин, линкомицин, ампицилин, цефалоспорини), антиаритмични средства (хинидин, пропранолол), дигиталисови лекарства, съдържащ калиеви соли, изкуствен захар (сорбитол, манитол), хенодеоксихолева киселина, холестирамин, сулфасалазин, антикоагуланти.

Секреторът също така включва диария, свързана с холера, при която този процес е най-отчетлив. Холера ендотоксин, бактериални токсини и други подобни. Повишават активността на аденил циклазата в чревната стена с образуването на сАМР, което води до увеличаване на обема на секретирана вода и електролити. Когато се отделят големи количества натрий, така че въпреки функционалния капацитет на дебелото черво да задържат натрий и да отделят калий, загубите на натрий при секреторна диария надвишават загубата на калий.

Свойството за намаляване на абсорбцията и стимулиране на секрецията на натрий и хлор е свободният вътреклетъчен калций. Следователно, блокерите на калциевите канали имат антидиаричен ефект.

Увеличаването на осмотичното налягане се наблюдава в чревния лумен справяне храносмилането и абсорбция на въглехидрати, както и при повишена въвеждане на червата осмотично активни вещества (физиологичен разтвор лаксативи, сорбитол и т.н.). Неабсорбираните дизахариди водят до осмотично задържане на водата в черния лумен. Тъй като лигавицата на тънките черва е свободно пропусклива за вода и електролити, между тънкото черво и плазмата се установява равновесие на осмотичното (RV). В дебелото черво натрийът е активно задържан, така че за осмотична диария, загубата на калий е ниша, отколкото натрий.

Ускоряването на транзита на чревното съдържание е причинено от хормонално и фармакологично стимулиране на транзита (серотонин, простагландини, секрети, панкреосимин, гастрин); неврогенно стимулиране на транзита - ускоряване на еакакулаторната активност на червата (неврогенна диария), повишаване на чревното налягане (синдром на раздразнените черва).

Чревна хиперсекситация се наблюдава при възпалителни промени в лигавицата на дебелото черво (дизентерия, салмонелоза и др.).

Към кого да се свържете?

Какво ще стане, ако бебето има диария?

История

Анамнезата се фокусира върху характера и честотата на изпражненията, както и върху придружаващите ги симптоми и симптоми. Информация за повръщане или треска показва инфекция на стомашно-чревния тракт. Изключително важно е внимателното събиране на хранителна анамнеза. Информация за диарията, която започва след въвеждането на грис, показва глутенова ентеропатия (целиакия), информация за промяната в характера на изпражненията с употребата на определени храни - за хранителна непоносимост. Постоянната смес от кръв в изпражненията показва необходимостта от внимателно търсене на по-сериозни инфекции или стомашно-чревни заболявания.

trusted-source[27], [28], [29]

Инспекция

Инспекцията се фокусира върху външния вид и признаците на дехидратация, физическо развитие, изследване и палпиране на корема; изоставането във физическото развитие показва по-сериозно нарушение. Също така, състоянието на дихателните органи при деца, за които се подозира, че са с кистозна фиброза, трябва да бъде оценено.

Лабораторно и инструментално изследване

Изследването се предписва, ако анамнезата и изследването показват хронично заболяване. Определете нивото на електролитите, ако детето има дехидратация; нивото на натрий и хлор в потта, когато има съмнения за кистозна фиброза; когато има съмнения за инфекциозен процес, се провеждат изследвания за вируси, бактерии и паразити; измерване на рН на изпражненията, ако има съмнения за недостатъчност на дизахаридаза. При целулиаза се открива повишено ниво на специфични антитела. Промяната на диетата може да се използва както за диагностициране, така и за лечение.

Лечение на диария при дете

Подкрепящо лечение на диария (диария) се състои в осигуряване на адекватна орална (или по-рядко интравенозна) рехидратация. Антидиареалните средства (например лоперамид) като правило не се препоръчват за деца от първата година от живота и ранна възраст.

При хронична диария трябва да се поддържа адекватно хранене, особено приема на мастноразтворими витамини. Когато заболяванията са предписани специални методи на лечение (например безглутенова диета за целиакия).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.