^

Здраве

Диагностично остъргване на стените на матката

, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Диагностичното остъргване на стените на маточната кухина е инструментално отстраняване на функционалния слой на маточната лигавица на матката заедно с патологичните образувания, които могат да произхождат от нея. Диагностичното остъргване на стените на маточната кухина трябва да се извършва само в болнична среда, при стриктно спазване на асептичните и антисептичните правила. Анестезирайте локалната парасервинна анестезия с 0.25% разтвор на новокаин или маска анестезия с азотен оксид или интравенозна анестезия.

Диагностичното остъргване на стените на маточната кухина се използва широко в гинекологичната практика, главно за откриване състоянието на ендометриума. След изследване на матката каналът на шийката на матката е разширен с Gegar дилататори (обикновено до номер 8). След това средната куриета се изстъргва от лигавицата на предната и задната стени на матката, нейното дъно и ъгълчетата на тръбата.

Ако е необходимо, отделно диагностично изстъргване на лигавицата на канала и на маточната кухина.

Скрабът се изпраща отделно за хистологично изследване.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Показания за дилатация и кюретаж маточни стени кухина са маточно кървене, дисфункционални менструални смущения, подозира, злокачествени тумори на матката, плацентата и децидуалните полипи, хиперплазия и полипи на матката лигавица, непълен спонтанен аборт и др. В полипи, хиперплазия и непълни аборти изстъргване произвежда не само за диагностични цели, но също така и терапевтично.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

След дезинфекция на външните гениталии и вагинален шийката на матката е изложен с помощта на огледала, лекувани с алкохол и предните устна захващане куршуми форцепс. Ако матката е ретрофлекция, тогава е по-добре да вземете шийката от задната устна. Продължете с изследването на маточната кухина и разширявайте канала на врата с дилататори на Gegar до 9-10. Разширителите се въвеждат, започвайки с малки числа, само със силата на пръстите на ръката, а не с цялата ръка. Разширителят не се довежда до дъното на матката, достатъчно е да се държи за вътрешния фаринкс. Всеки разширител трябва да остане в канала за няколко секунди; Ако следващият разширител навлезе с голяма трудност, трябва да влезете отново в предишния разширител. След разширяване ендоцервикален кюретаж пристъпи към стената на матката, с помощта на остър кюрета различни размери. Кутията трябва да се държи свободно, без да се държи на дръжката. Маточната кухина внимателно се въвежда в долната част на матката, дръжката след това се пресова кюрета, да го линия плъзга върху стената на матката, и го извежда към вътрешната отгоре надолу zevu. За остъргване на задната стена без отстраняване на матката на кюрета, леко завъртян на 180 ° остъргване, произведени в определен ред: първо изстъргва предната стена, а след това в левия край, заден, дясната страна и маточни ъгли. Soskob внимателно се събра в буркан с 10% разтвор на формалин и се изпрати за хистологично изследване.

При изстъргването на матката има определени характеристики, които зависят от естеството на патологичния процес. Груба, неравна повърхност на матката може да бъде в интерстициалните или субмукозни фиброиди, така че, когато установи, че е необходимо да се произведе остъргване внимателно, за да не повреди капсула миома възел. Увреждането на капсулата на миоматозния възел може да причини кървене, некроза на възловата точка и нейната инфекция. Соскоб може да изглежда като ронлива маса, характерна за разлагането на злокачествени тумори. В такива случаи не извършвайте пълно изстъргване, за да не пробиете стената на матката, променена от тумора. Във всички случаи на предполагаем злокачествен тумор трябва да се извърши отделно диагностично изстъргване на маточната кухина.

Отделна диагностична кюретаж е, че най-напред се получава изстъргване на лигавицата на цервикалния канал, без да се стига до вътрешния фаринкс. Остъргването се събира в отделна епруветка. След това маточната кухина се остъргва и това изстъргване се поставя в друга епруветка. В указанията за хистологично изследване се отбелязва от коя част на матката се получава издраскването.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15]

Противопоказания за изстъргване на стените на маточната кухина са остри възпалителни процеси в гениталните органи.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21]

След като остъргва стените на маточната кухина, пациентът, който е на палубата, се отвежда в отделението. Студената е показана на долната част на корема. След 2 часа се оставя да стане. Пишете под наблюдението на жена консултация на третия ден, ако няма усложнения и болка.

trusted-source[22], [23]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.