^

Здраве

Детски дерматолог

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Често за родителите е мистерия, която е детски такъв дерматолог. В главата има асоциации с дерматолог, подходът към който е внимателно скрит и често се разглежда като нещо срамно и неприятно.

Кой е детски дерматолог?

Дерматологът е специалист, който се занимава с проблеми с кожата и нейните придатъци, като лигавици, косми, нокти, разкрива методи за борба с кожни заболявания и тяхното предотвратяване.

Фактът, че младите деца имат млада кожа, не гарантира абсолютната си сигурност. Тя детски дерматолог ще извършва профилактика на изгаряния на кожата и измръзване на останалата част от кожата на лицето и ръцете през зимата, ще бъде в състояние да признае обрив по кожата и да ги диагностицират правилно, да помогне в случай на проблеми с растежа на косата или ноктите на едно дете, за да се установят причините за сърбеж по кожата.

Този лекар не е в списъка на обичайните специалисти, той рядко се насочва сам, по-често в посока на други лекари. Педиатричен дерматолог може да бъде в клиника или в болница. Рядко се налага да се поддържа малка дерматологична клиника в държавата. Поради това те по-често се срещат в централните регионални поликлиники и специализирани лечебни заведения.

Децата са много активни. Често те могат да увредят кожата, да се заразят с кожни заболявания от животни. Детският дерматолог ще предостави най-квалифицираната помощ на детето и ще помогне да се отървем от проблема възможно най-скоро.

Кога трябва да се свържа с педиатър дерматолог?

Детският дерматолог не е във всяка клиника, но си струва да намерим начин да се консултираме с този специалист в редица случаи.

Преди всичко, трябва да се свържете с детски лекар по дерматология за всяка подозрителна промяна в състоянието на кожата, особено ако няма представа за причините за това. Подозренията могат да причинят петна по кожата, да променят тонуса на кожата по цялата повърхност, а също и в някои отделни области. Това се отнася най-много не само за кожата, но и за лигавиците. Те могат да развият обриви и да променят цвета и сянката. Всички промени в скалпа заслужават специално внимание. Всички пациенти и техните близки рядко могат да забележат проблеми с кожата под косата, но ако все още има подозрения, че не всичко е наред, тогава си струва да се обърнете към детски дерматолог. Също така, струва си да се свържете с педиатър, ако има очевидни промени в миризмата на пот, специфична миризма от краката, промени в цвета, формата, структурата на ноктите на краката или ръцете. Различни пукнатини по кожата, прояви на екзема, псориазис, проявяване на съдови мрежи по кожата - всичко това са причините за прибягването до детски дерматолог.

Такъв неотложен проблем за тийнейджърите, като акне и акне, пърхот, растеж на косата, също може да получи по-активно решение с помощта на детски дерматолог.

Дори и да няма очевидни дерматологични проблеми, периодичното посещение на такъв лекар като детски дерматолог няма да бъде излишно и само положително ще повлияе на цялостното здраве.

Какви тестове трябва да правя, когато се свържа с педиатър, дерматолог?

Педиатричен дерматолог в работата си често може да използва данните от лабораторните изследвания.

Ето защо, когато се свържете с детски дерматолог, може да са необходими някои тестове. Най-честият анализ е общ клиничен кръвен тест. Той може да разкаже много за здравето на пациента. Предимно детски дерматолог може да оцени цялостното здраве на детето, да установи наличието на възпалителни процеси в тялото.

Също така за дерматолог, такъв анализ, познат на всички като урина, ще бъде важен . Той е този, който предоставя много информация за метаболитните процеси в организма

Към по-специализираните анализи се включват отстраняване на кожата и лигавиците. Те могат да бъдат изследвани под микроскоп, а също така да се правят култури за изучаване на микробиологичния фон.

Такива тестове като алергични тестове често се предписват и от детски дерматолог.

Има редица имунологични тестове. Например, изследването на съдържанието на имуноглобулините в кръвта .

Понякога може да е необходимо не само изстъргването на кожата, а нейната биопсия, т.е. Избора на сайт за кожа за по-подробен и задълбочен анализ. В някои случаи дерматолог може да предпише селективни тестове за наличие на определени инфекции в организма, като например човешки папиломен вирус, херпес. Други инфекции. Това може да бъде като кръвни тестове, размазване и отстраняване.

Тези тестове, които Детският дерматолог назначи, може да отвори напълно нова информация за пациента и да помогне в решаването не само на дерматологичните проблеми.

Какви диагностични методи използва детският дерматолог?

Детският дерматолог използва различни методи за диагностика в работата си. Първият от тях е общ преглед на кожата и лигавиците. Често практикуващите лекари могат да използват този метод за диагностициране, тъй като с подходящ опит и познания един прост преглед може да информира повече от достатъчно информация за съществуващия проблем. Изследването на кожата и лигавиците по принцип е доста общ метод за диагностика в медицината и се използва не само от дерматолог, но и от много други лекари.

В допълнение, дерматолог в работата си използва метод за диагностика, като дерматоскопия. Това изследване на проби от кожа и мукои, отломки, смазки със светлинна микроскопия. Този метод ви позволява да идентифицирате паразитите, за да изучите по-подробно мястото на кожните лезии.

Болестите на кожата и лигавиците често са причинени от микробни патогени. Следователно, един от основните методи на работа на детски дерматолог е микробиологичен анализ. За тази цел култури от избран материал се засяват в различни хранителни среди. Това е необходимо за по-точен избор на лекарства. При създаването на проби от проби е възможно да се провери ефективността на различните лекарства върху директен патоген.

В допълнение, дерматологичните заболявания често са свързани с други здравословни проблеми.

Това изисква диагностични методи, които отчитат други заболявания. Така че, ако има проблеми с алергичен характер, тогава ще има нужда да се използват алергични тестове за кожата. Ако съдовата система на тялото се разруши, тогава има нужда от ангиографски изследвания. Ако заболяването е свързано с чревния тракт, може да се наложи протологично и отоларингологично изследване.

Консултации на дерматолог може да са необходими за редица автоимунни заболявания. В този случай е необходимо да се извърши имунофлуоризация.

Периодично има необходимост от хистологично изследване на засегнатите области на кожата.

Методите за диагностика на детски дерматолози избират във всеки отделен случай за получаване на най-пълната информация за заболяването.

Какво прави детският дерматолог?

Детски дерматолог може да изпълнява голямо разнообразие от функции. На първо място, той се занимава с диагностиката и лечението на кожни, косми и нокти. Но в допълнение, този специалист участва в сложната диагноза на редица други заболявания, които могат индиректно да причинят определени прояви на кожата. Детски дерматолог ще помогне да се определят причините за различни видове обрив, да се препоръчат необходимите процедури за преглед, за да се идентифицират точните причини за заболяването.

В допълнение, детският дерматолог се занимава с профилактиката на различни заболявания. Той е този, който ще ви помогне да изберете компетентно детето различни кремове от слънчево изгаряне, изберете подходящ шампоан и продукти за грижа за кожата. Детският дерматолог трябва да обърне внимание на въпросите за качеството, състава и дизайните на детското облекло. Последният е особено важен. Въпреки огромното разнообразие от леглото и дрехи за деца, който привлича цветни модели и оригинален дизайн, важно е да се разбере, че багрилата могат да имат много сериозни патогенни ефекти върху детето и увреждат не само кожата, но и чрез кожните лезии в тялото и да се тежест на състоянието на вътрешния органи. Тъй като дерматолог заключения на децата за качеството на някои продукти за деца, които могат да включват не само дрехи и спално бельо, но и играчки, кухненски прибори, средства за лична хигиена, като четки за зъби, компреси и кърпи, заслужават сериозно внимание.

Дететологът на детето може да извърши не само абстрактен анализ, но също така да подложи на подробно изследване темите, с които детето се свързва, за да идентифицира вредни вещества или паразити в тях.

Педиатричен дерматолог може да даде качествена консултация за почти всички въпроси на контакта на детето с външната среда.

Какви заболявания се лекуват от детски дерматолог?

Педиатричен дерматолог може потенциално да третира същите заболявания като представители на други специализации в дерматологията. Тя може да бъде дерматит с различна тежест и различен произход, акне и акне. В допълнение, той е дерматолог ще се занимава с такива въпроси като човешкия папилома вирус, херпес, заразния молуск, както и всички болести, които се появяват под влияние на тези агенти. Също така, дерматологът се занимава с подобно заболяване днес, като гъбични увреждания на кожата и ноктите. Към списъка на болести, които третира дерматолог може да се добави като известен като витилиго, себорея, лишей (различни форми) demodekoz, педикулоза, кандидоза.

Но трябва да се има предвид, че детският лекар в повечето случаи не е изправен пред целия спектър от заболявания. За децата проблеми като педикулоза, лишеи и алергии често са актуални. За по-големите деца могат да станат значими заболявания като акне, демодекоза, появата на човешки папиломавирус и херпес, гъбични инфекции на ноктите на кожата и пръстите на краката. За деца все още доста екскурзия до детски дерматолог може да са свързани с млечница, атопичен дерматит или алергичен, никакви проблеми с бебето на кожата, които причиняват безпокойство за родителите и педиатър.

Във всеки случай, детски лекар може да помогне в случай на различни проблеми и с кожа и коса. Съществуват доста редки заболявания и Детският дерматолог може най-точно и подробно да направи диагнозата на ситуацията.

Съвети за дерматолог за деца

Детският дерматолог ще помогне с препоръките му да избегне много проблеми:

  1. Спазвайте личната хигиена и всеки ден се къпете.
  2. Обърнете внимание на качеството на използваните почистващи препарати, като душ гелове, сапун, пяна за вана.
  3. В случай на алергии внимателно проучете състава на всички продукти, които са били използвани в близко бъдеще.
  4. Не давайте на някого лична грижа и използвайте и други. Същото важи и за четка за зъби, лик, маратонки или други обувки, които се свързват с кожата на краката.
  5. Използвайте средства за омекотяване на кожата, особено когато се появява чести контакт с прекомерно хлорирана или твърда вода. За такива средства може да се отнася за различни кремове, молотоксика за тяло, овлажняващи спрейове.
  6. Бельото, както и останалите дрехи, често в контакт с повърхността на кожата, трябва да бъдат изработени от естествени тъкани и да позволяват нормален топлообмен на повърхността на кожата.
  7. Не злоупотребявайте с различни дезодоранти и антиперспиранти, които нарушават процесите на естествено потене.
  8. В никакъв случай не може да си легне, без да измива козметиката от кожата на лицето и тялото.
  9. Комби трябва да отговарят на изискванията за безопасност, не използвайте гребени, които увреждат скалпа.
  10. Ако възникнат подозрителни прояви на кожата, трябва да се консултирате с лекар.

Спазвайки съветите на детския дерматолог, ще можете да поддържате здравето си дълго време, както и добро настроение.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.