^

Здраве

Пълна кръвна картина

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Общите клинични изследвания са един от най-важните диагностични методи, които точно отразяват реакцията на хематопоетичните органи в резултат на различни физиологични и патологични фактори. В много случаи е от голямо значение при диагностицирането и при заболявания на хематопоезата, той има водеща роля.

Терминът "клинично кръвта" (СВС) включва определяне на концентрацията на хемоглобин, преброяване на броя на еритроцитите, индекса на цвета, левкоцити, скорост на утаяване на еритроцитите (ESR) и левкоцитния формула. Когато е необходимо, допълнително включва определяне на времето на съсирване на кръвта, продължителност на кървене, брой ретикулоцити и тромбоцити. В момента повечето показатели, определени на автоматизирани хематологични анализатори, които дават възможност да се обучават едновременно от 5 до 36 параметри, най-важните от които са концентрацията на хемоглобин, хематокрит, брой на еритроцитите, MCV, средната концентрация на хемоглобин, средното съдържание на хемоглобин, половин ширина еритроцитите разпределение размер, брой тромбоцити, средният обем на тромбоцитите, брой на белите кръвни клетки.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Подготовка за общ кръвен тест

За да се извърши клиничен анализ на капилярна кръв се използва, което се получава от пръст (обикновено - безименен, най-малко - средно и индекс) от страна пункция мека тъкан повърхност на крайните фалангите специално за еднократна употреба ланцет. Тази процедура обикновено се извършва от лабораторен асистент.

Преди да вземе кръв кожата се третира с 70% воден разтвор на алкохол, първата капка кръв от попива вълна топка, и последващо използване за получаване на кръв намазка, разположен в специален стъклен капилярен за определяне на скоростта на утаяване на еритроцитите, и оценката на други параметри, които ще бъдат обсъдени по-долу ,

Основните правила за вземане на кръв от пръста

За да избегнете грешки при извършването на клиничен кръвен тест, трябва да спазвате определени правила. Анализът на кръвта от пръста трябва да се извършва сутрин след пост, т.е. 8-12 часа след последното хранене. Изключението е, когато се подозира лекарят от развитие на сериозна остро заболяване, например, остър апендицит, панкреатит, инфаркт на миокарда и други. В такива ситуации, кръвта се приема независимо от времето на деня или храна.

Преди да посетите лабораторията, е разрешено умерено използване на питейна вода. Ако в деня, преди да използвате алкохол, е по-добре да дарите кръв за анализ не по-рано от 2-3 дни по-късно.

Също така, преди да вземе кръв за анализ, че е желателно да се избегне прекомерното упражняване (кръст, вдигане на тежести и т.н.) или други интензивни въздействия върху тялото (посещение парни бани, плуване в студена вода, и т.н.). С други думи, режимът на физическа активност преди даване на кръв трябва да бъде най-честият.

Не мъркайте и разтривайте пръстите, преди да вземете кръв, тъй като това може да доведе до повишаване нивото на левкоцитите в кръвта, както и промяна в съотношението на течните и плътните части на кръвта.

Основните показатели на клиничния анализ на кръвта и това, което може да покаже техните промени

Най-важният за оценка на здравословното състояние на изпитван имат показатели като съотношението на обема на течността и кръвни клетки части, броят на клетъчни елементи на кръвта и левкоцитния формула, както и съдържанието на хемоглобин в еритроцитите и скорост на утаяване на еритроцитите.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.