^

Здраве

A
A
A

Болест на Мениер: преглед на информацията

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болест на Мениер (endolymphatic хидропс, endolymphatic хидропс) - заболяване на вътрешното ухо, поради увеличаване на броя на ендолимфата (воднянка лабиринт) и се проявява чрез периодични пристъпи на световъртеж, шум в ушите, загуба на слуха от прогресивна невросензорна тип.

Код по МКБ-10

H81.0 Болест на Ménière.

Епидемиология

Според официалните данни честотата варира от 8,2 души на 100 000 население в Италия до 157 души на 100 000 население във Великобритания. Болестта внезапно засяга хора на възраст 40-50 години, при мъже и жени еднакво.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Причини за болестта на Мениер

Болестта няма определена етиология. Терминът "идиопатичен" заема първо място в дефиницията на това заболяване; основната причина (или причините) на тази нозологична единица зависи от редица фактори, които могат да доведат до развитие на ендолиффатна капка. Сред тях са вирусни инфекции, съдови нарушения, автоимунни процеси, алергични реакции, травми, ендокринни заболявания и др.

Болест на Ménière - Причини и патогенеза

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15]

Симптомите на болестта на Мениер

Въпреки пълното сходство на симптомите, причините за ендолифатния гипс при всеки отделен пациент може да са различни. Болестта на Ménière се среща рядко в детска възраст, обикновено е необходим доста дълъг период от време за развитието на ендолиффатна капка. В този случай, преди да настъпят ендолимфатните хидрата, неблагоприятните фактори вероятно ще имат множество или хронични ефекти върху ухото. Въпреки факта, че и двете уши са засегнати от едни и същи фактори и патогенни влияния, болестта на Мениер обикновено започва с едната страна.

Двустранните лезии се наблюдават при около 30% от пациентите и като правило, интракраниалната хипертония е характерна. С развитието на едновременни едностранни промени ендолифтатичните хидропси се характеризират като вторични.

Болест на Мениер - Симптоми

Къде боли?

Скрининг

Понастоящем няма скрининг метод за диагностициране на болестта на Мениер. Методите на дехидратация и електрохлеаграфия се използват за откриване на лабиринтните хидропси. Изследването трябва да включва оценка на клиничната картина и състоянието на слухови и вестибуларни системи, и диференциално-диагностичен система със заболявания на нервната система, психиатрични разстройства, сърдечносъдови заболявания, заболявания на средното и вътрешното ухо, които могат да причинят световъртеж.

Диагностика на болестта на Мениер

Тъй като промените в болестта на Meniere са локализирани във вътрешното ухо, оценката на състоянието на слуха и равновесието орган е от най-голямо значение в диагнозата на това заболяване. Когато отоскопията се определя от непроменени тимпанични мембрани. Първоначално проучване на слуховата функция може да се извърши от оториноларинголог. В случая на тонотомията се определя локализирането на звуците в теста Weber. Когато слуховата функция се промени, още в ранните етапи, латерализацията се определя от вида на невросензорните промени (към ухото на слуха). В тестовете Rinne и Federici също установяват типични промени в неврологичната загуба на слуха - и двата теста са положителни както от страна на слуховото ухо, така и по-лоши от слуха.

Болестта на Мениер - диагноза

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Какво трябва да проучим?

Към кого да се свържете?

Лечение на болестта на Мениер

Особеността на консервативното лечение на това заболяване - ниско conclusiveness на ефикасността на лечението, което се дължи на редица фактори: Не е известно етиология на заболяването, има висок процент на положителни резултати от плацебо лечение в хода на заболяването има отслабване на патологичните симптоми. Терапевтичните мерки за болестта на Meniere са предимно емпирични.

Болест на Ménière - лечение

Има два етапа на лечение на болестта на Meniere: облекчаване на гърчове и дългосрочно лечение.

Медикаменти

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.