^

Здраве

Виене на свят

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Замаяността е чувство за въображаемо движение на собственото тяло или на околните обекти.

На практика, терминът "световъртеж" се обработва много по-широко и включва усещания и състояния, причинени от нарушения на сензорна информация, получена (вестибуларния, визуална, проприоцептивни и др.), Неговата обработка и явни трудности ориентация в пространството.

Замаяността е една от най-честите причини за търсене на медицинска помощ. В извънболнична среда 2-5% от пациентите имат оплаквания от замайване. Честотата на оплакванията от световъртеж се увеличава с възрастта и достига 30% или повече в хора на възраст над 65 години. Според Lopez-Gentili et al. (2003) от 1300 пациенти, които са потърсили медицинска помощ в продължение на вестибуларни нарушения в 896 (68.9%) са настъпили световъртеж, замаяност при другите носеше системен характер се свързва с психогенни разстройства, най-малко - със синкоп. Повече от половината от пациентите с световъртеж, тя е на позиционен характер и в една трета от случаите е налице тенденция към повторение.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Причини за замаяност

Механизмът за осигуряване на поддържането на равновесие е един от най-старите, придобит от човека в процеса на еволюцията. Осигуряване на баланс постигнато чрез комбиниране на дейността на вестибуларния, зрителни, проприоцептивни и тактилни сензорни системи, тясна връзка с други мозъчни структури, особено субкортикални структури и кората на главния мозък.

Вестибуларният анализатор има много сложна неврохимична организация. Водещата роля в предаването на информация от полукръгли канали рецептор играе хистамин действа на хистамин Н 1 - и Н 3 рецептори (но не H 2 рецептори са разположени предимно в мукозата на храносмилателния тракт). Модулиращият ефект върху хистаминергичната невротрансмисия се осигурява чрез холинергична трансмисия. Ацетилхолинът осигурява прехвърлянето на информация от рецепторите към страничните вестибуларни ядра, както и до централните части на анализатора. Съществуващите експериментални данни предполагат, че поради взаимодействието на холин и хистаминергични системи се реализират вестибу-вегетативни рефлекси. Вестибуларната аференция към медиалното вестибуларно ядро е осигурена както от хистаминовите, така и от глутаматергичните пътища. В допълнение, GABA, допаминът, серотонинът и някои невропептиди играят важна роля в модулирането на възходящи импулси.

Механизми на световъртеж са изключително разнообразни, поради възможността за лезии на различни части на нервната система като цяло и на вестибуларния апарат, в частност. Основната причина за световъртеж е увреждане на периферната вестибуларния анализатор (полукръгли канали, вестибуларния нерв, вестибуларния ганглий) поради дегенеративни, токсични, травматични процеси. Сравнително рядко водещият механизъм на развитие на вертиго е остра исхемия на тези формации. Разбихте разположени високи структури (мозъчния ствол, субкортикални структури и бялото вещество мозъчната кора) обикновено свързани със съдови нарушения (хипертония, атеросклероза), травматични, дегенеративни заболявания (болест на Паркинсон, мултисистемна дегенерация и др.).

Причините за замаяност са разнообразни: болест на Мениер, вестибуларни неврони доброкачествена ортостатична световъртеж, вертебробазиларната исхемия, ефектът на ототоксични медикаменти, labyrinthitis, деструктивни лезии на средното ухо (холестеатом), слуховия нерв неврома, херпес инфекция, запушване на Евстахиевата тръба, и сифилис.

trusted-source[10], [11], [12]

Доброкачествен позиционен връх

Той се провокира от движението на главата (често това се случва, когато пациентът се превръща в леглото) и продължава няколко секунди. Това състояние често се наблюдава след нараняване на главата, което може да се дължи на увреждане на елиптичния сак ("дартс") във вестибуларния апарат. Провокационен тест: поставете пациента на дивана, помолете го да обърне главата си към лекар. Ако задържите тази позиция на главата, бързо поставете пациента на гърба му, докато главата се държи 30 ° под нивото на дивана и остава в това положение за 30 секунди. Нистагагът с доброкачествен позиционен връх има кръгов характер и движенията му "побеждават" в посока към ухото, на което лежи главата на пациента. Нистагамът започва след латентен период, продължаващ няколко секунди, и спира след 5-20 секунди; Нистагмус става по-слаб, когато тестът се повтаря, но е придружен от световъртеж. Ако някой от признаците липсва, потърсете основната причина за замаяност. Това е самоограничаващо се заболяване.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Вестибуларен невронит

Болестта възниква след трескаво състояние при възрастни, обикновено през зимата и вероятно е свързана с вирусна инфекция. В такива случаи, внезапно световъртеж, повръщане и прокарания се причиняват от движението на главата. Лечението е симптоматично (напр. Циклизин 50 mg на всеки 8 часа). Възстановяването идва от 2-3 седмици. Заболяването е трудно да се разграничи от вирусния лабиринт.

Болестта на Мениер

Заболяването е endolymphatic разширяване пространства мембранозен лабиринт, което води до пристъпи световъртеж до 12 часа, изтощение, повръщане и гадене. Атаките на болестта са склонни да се случват така, сякаш чрез "пакети" с пълна ремисия между тях. Има шум в ушите и прогресивна сензорно-нервна глухота. Острата атака на вертиго в такива случаи спира симптоматично (циклизин 50 mg на всеки 8 часа). Betagistin 8-16 mg на всеки 8 часа вътре дава по-малко предвидими резултати, но също така трябва да се опита да назначи пациент. Оперативната декомпресия на ендолифматичната торбичка може да премахне вертиго, да предотврати прогресирането на заболяването и да запази способността си да чува. Лабиринтектомията облекчава вертиго, но води до пълна двустранна глухота.

Какво причинява замаяност?

Класификация на замайването

Изолира системен (вестибуларен) и несистемен виене на свят; към последния включват разстройства на равновесие, състояния, предразположени към разстройство, както и психогенни виене на свят. В някои случаи терминът "физиологичен замайване" е оправдан.

Vertigo патогенеза, свързани с директен лезия на вестибуларния анализатор. В зависимост от нивото на увреждане или дразнене изолиран периферната и централната световъртеж. В първия случай, заболяването е причинено от лезии директно полукръгли канали на вестибуларния ганглии, или нерв, във втората - на вестибуларни ядрата на мозъчния ствол, малкия мозък, или отношенията си с други структури на ЦНС. Като част от системата може да бъде освободен собственото положение, световъртеж (усещане за пасивни движения на собственото си тяло в пространството), тактилно, или допир (чувство за движение на подкрепа под краката или ръцете, люлеещ се на вълните, които попадат през тялото повдигане, люлеещ се напред-назад, наляво и надясно, нагоре надолу колебания на почвата - "като ходене над подутини") и визуален (видимо чувство на движение на обектите на околната среда).

Несъвместима замаяност:

  • Балансиращите разстройства се характеризират с чувство на нестабилност, трудности при ходене или поддържане на определена поза, вероятно увеличаване на неприятните усещания при извършване на действия, изискващи ясна координация на движенията. В сърцевината на дисбаланса е несъответствието на активността на вестибуларните, визуалните и собствени сензорни системи, които се проявяват на различни нива на нервната система.
  • Предмиталното състояние се отличава с усещане за слабост, близостта на загуба на съзнание и истинският смисъл на ротация на болния или околния свят отсъства.
  • Психогенно замайване се наблюдава при тревожни и депресивни разстройства.

Физиологичната замаяност възниква при прекомерно дразнене на вестибуларния апарат. Наблюдаван в случай на рязка промяна на скоростта (морска болест), при по-дълга ротация при спазване на движещи се обекти остават в безтегловното състояние и др. Включени в синдрома на морска болест (морска болест, kinetosis).

При голям брой пациенти се наблюдава комбинация от прояви на системна и несистемна замаяност с различни прояви на съпътстващи емоционални и вегетативни нарушения.

С несистемното вертиго, за разлика от системното, няма усещане за движение на тялото или предметите. Световъртеж (световъртеж) може да бъде периферно (вестибуларния) или централен произход (VIII двойка на черепните нерви или на мозъчния ствол, неговите вестибуларни ядра, междинен продълговата лъчи, малкия мозък, вестибуларна цереброспиналната пътека). Вертиго на вестибуларен произход, често много сурово. Тя може да бъде придружена от гадене и повръщане, загуба на слух или шум в ушите и нистагъм (обикновено хоризонтална). При вертиго с централен произход, което обикновено не се проявява толкова рязко, загубата на слух и шум в ушите се отбелязват по-рядко. Нистагамът може да бъде хоризонтален или вертикален.

Симптоми на замаяност

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Към кого да се свържете?

Проверка на пациента за замаяност

Трябва да се внимава да се разгледат на главата, врата и проверка на състоянието на черепните нерви. Необходимо е да се извършат тестове за безопасността на малкия мозък функция, проверете сухожилни рефлекси, произвежда тест на Ромберг е (положително, ако балансът се влошава със затворени очи, тя може да бъде показателно за патологично позиционен смисъл в ставите, произхождащи от ставите или свързани с вестибуларни нарушения). Трябва да се провери дали има нистагъм.

Диагностика на замаяност

Тестове

Това са аудиометрия, електростемагмография, реакции (потенциали), калориметричен анализ, изследвания на КТ, електроенцефалография и лумбална пункция.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.