^

Здраве

Болести на ухото, гърлото и носа (отоларингология)

Лазерно лечение на хъркане - лазерна увулопалатопластика

Лечението на хъркане с лазер - методът на лазерна увулопалатопластика - е насочено към увеличаване на лумена на дихателните пътища в орофаринкса и намаляване на обема на меките тъкани, които създават бариера за въздушния поток, вибрират по време на вдишване и издишване, причинявайки характерен звук.

Фиброма на ларинкса

Една от разновидностите на туморни образувания на ларинкса е фибромът на ларинкса - тумор на съединителната тъкан, който се нарича мезенхимни тумори. Код на патология според МКБ-10 - D14.1.

Шапки за хъркане

Хъркането обикновено се появява, когато спящият диша през устата, а преминаващият въздух кара неволно отпуснатите (увиснали) меки тъкани на орофаринкса да вибрират.

Афония: функционална, органична, психогенна, вярна

Загубата на способността да се произнася глас се нарича афония. В същото време човек говори само с шепот, без дрезгавост, хрипове, характерни за дисфонични разстройства. 

Пареза на гласните струни при деца

Парезата на гласните струни при новородени може да бъде причинена от отрицателното въздействие на вредните фактори от тялото на майката, в резултат на което се наблюдават дефекти в развитието на нервната система, съдови и метаболитни патологии, които водят до намаляване на функционалност на гласните струни. 

 

Пареза на гласните струни: причини, симптоми, диагноза

Според проучвания 60% от парезите на гласните струни са свързани с неоплазми в ларинкса, хранопровода или щитовидната жлеза и хирургични операции със същата локализация. И на първо място са операциите на щитовидната жлеза.

Лечение на пареза на гласните струни

Хирургичното лечение на двустранна пареза на гласните струни предвижда задълбочен преглед на пациента, определяне на обхвата на интервенцията и ефективни възможности за лечение, тъй като лекарят на практика няма място за грешки.

Болки в гърлото на ларинкса

Ангината на ларинкса може да засегне пациенти на всяка възраст, въпреки че е по -честа при възрастни, обикновено засяга хора на възраст между 18 и 40 години, въпреки че може да се появи при деца на тригодишна възраст.

Казеозни тапи на сливиците в гърлото

Такъв симптом като казеозни запушалки върху сливиците в гърлото, отоларинголозите наблюдават доста често - както при възпалителни процеси във фаринкса, така и в случаите, когато няма признаци на очевидно възпаление на небните сливици.

Pages

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.