^

Здраве

Глухота при децата

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Въпреки че временната загуба на слуха или глухота при деца поради наличието на излив в ухото кухина средата ( "залепени ухо") често са, постоянно глухота се среща по-рядко (при кърмачета около 1-2 на 1000 деца).

Но е важно да помним, че тъй като децата в ранна възраст са засегнати, те трябва да предоставят цялата възможна помощ за възстановяването на изслушването, за да се научат да говорят тези деца.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Причини за глухота при децата

  • Наследствени причини за глухота при децата: синдроми на Wardenburg, Klippel-Feil и Treacher-Collins, както и мукополизахаридоза.
  • Получени в утробата: инфекция на майката [рубеола, грип, жлезиста треска (инфекциозна мононуклеоза), сифилис], употреба на ототоксични лекарства.
  • Перинатални причини за глухота при деца: аноксия, травма при раждане, церебрална парализа, ядрена жълтеница (билирубинова енцефалопатия).
  • Постнатални: епидемичен паротит, менингит, ототоксични лекарства, олово.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Откриване на глухота при децата

Способността за слушане трябва да се проверява при всички деца на възраст 8 месеца. Особено внимание следва да се обърне на деца с фамилна анамнеза за изслушване на деца и с присъствието на пренаталната, постнатална и natayanyh рискови фактори, които могат да доведат до загуба на слуха, тъй като те са децата 10 пъти по-голяма вероятност (в сравнение с нормалната популация) страдат от увреждания. Децата под 7-месечна възраст понастоящем не се изследват с ухо, въпреки че те са склонни да се разтреперят в отговор на определени звукови стимули. За деца от 7 месеца до тестван като една години изслушване следва: Детето седи в скута на майка си и пред тях стои човек, който от време на време държи лицето на детето в средната линия. Тестването става на разстояние 1 м зад майката и последователно проверява всяко ухо на детето. Нискочестотните звуци обикновено възпроизвеждат гласа на високоговорителите, звуците с висока честота - дрънченето на детето. Шумолене хартия обикновено дава широк спектър от звукови стимули. Ако имате някакви съмнения относно слуха на детето, консултирайте се със специалист. На възраст от 12 месеца до 2 години при деца обикновено е трудно да се тества слуха. След 3 години слуховите изследвания могат да се извършват чрез аудиометрия с чисти тонове.

Цел тестове на слуха може да се извършва с помощта тимпанометрията и "индуцирана аудиометрия отговор", при което електродът за откриване е поставен зад ухото, в ушния канал или зад тъпанчето извършва. Ухото се стимулира със звукови стимули и отговорът се записва като крива с определена амплитуда, с пикове с определена височина, които се предават на компютъра. (Обикновено това се случва в специална акустична лаборатория.)

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Лечение на глухота при деца

Ако се потвърди непълноценността на слуха при детето, тогава лечението трябва да бъде насочено към такова подобрение на слуха, което би позволило да се научи детето на разговорна реч и в бъдеще да получи и образование. Учителите, които преподават деца с увреден слух, несъмнено са постигнали голям напредък в тази област. Формулите на слуха и изображенията трябва да се променят често, така че децата да могат по-лесно да ги поглъщат. Родителите на тези деца трябва да обяснят, че е много важно да се говори колкото е възможно повече с детето. Тези деца могат да бъдат обучавани в нормални училища, но в допълнение към тях трябва да присъстват учители от училищата за глухи. Децата с частична глухота могат да практикуват в специализирани класове на обикновени училища или в училища за глухи - всичко зависи от индивидуалните характеристики на детето.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.