^

Косопад при жените като симптом на болестта

, Медицински редактор
Последно прегледани: 11.04.2020
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

В сравнение с други части на тялото растителността на главата съдържа най-много косми. В този случай, освен естетичното натоварване, не се извършват други функции. Повишена крехкост, сухота и в крайна сметка загуба на нишки - това е сериозен проблем, който може да е знак за някои болести.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Причини за тежка загуба на коса при жените

Косопад на главата, това е съвсем естествен процес. Но ако всеки ден има все повече косми по гребена, това е причината да се потърси медицинска помощ, за да се открият причините за повишена плешивост. Косата при жените често губи силата си поради имуногенни заболявания и стрес.

Основните причини за увеличената загуба на къдрици включват:

 • Болести на стомашно-чревния тракт.
 • Нарушения в ендокринната система.
 • Инфекциозни и вирусни патологии.
 • Онкологични процеси в организма и тяхното лечение с химиотерапия.
 • Температурно влияние и механични повреди.
 • Небалансирано хранене, дефицит на витамини.
 • Бременност, кърмене и други хормонални промени.
 • Гъбични заболявания.
 • Разстройства на обмен в тялото.
 • Генетично предразположение към алопеция.

В допълнение към горните причини се наблюдава силна загуба на нишки при интоксикация, неконтролируем прием на антибиотици и хормонални лекарства, често оцветяване. Възстановяването на красотата на главата на косата се основава на премахването на факторите, които причиняват болезнено състояние и цялостно укрепване на тялото.

Поради други причини за загуба на коса при жени, прочетете тази статия.

Ще разгледаме и основните болести, придружени от плешивост:

 1. Загубата на коса при жените често се свързва с внезапни хормонални скокове: пубертет, бременност и кърмене, менопауза. Тези фактори не са патологични, тъй като те са част от женската физиология, но могат да доведат до така наречената алопеция на гнездовата форма.
 2. Глутеновата болест е състояние, при което с използването на богати на глутен храни тънкото черво се задушава. Поради това тялото не може да абсорбира правилно хранителните вещества. Патологията се появява при силна болка в корема, загуба на тегло, хронична умора, изтъняване и загуба на коса.
 3. Синдром на Cushing - повишена секреция на хормона кортизол от надбъбречните жлези. Симптоматично се развива постепенно, така че заболяването е трудно да се диагностицира. В този случай самият синдром не води до плешивост, но ако се случи с доброкачествени неоплазми над надбъбречните жлези, тогава възниква проблемът с алопецията.
 4. Болести на щитовидната жлеза - това тяло произвежда хормони, отговорни за много метаболитни процеси в организма. С хипертиреоидизъм, т.е. Хиперактивност на органа или хипотиреоидизъм, неговата хипоактивност, метаболизмът се разрушава. Това помага за намаляване на жизнения цикъл на космените фоликули, къдриците стават тънки, крехки, отпадат.
 5. Хранителни нарушения - недохранване, небалансирана диета, недостиг на хранителни вещества, възпалителни лезии на храносмилателния тракт и редица други фактори, водят до влошаване на качеството на къдриците и тяхното изчезване. Също така, анемията води до плешивост, т.е. недостиг на желязо в организма.
 6. Онкологични заболявания - плешивост възниква по време на лечението на злокачествени тумори, т.е. По време на химиотерапия или радиационна експозиция. Химиотерапевтичните лекарства инхибират растежа на фоликулите. При някои пациенти до 90% от растителността на главата ще падне по време на лечението. Но след края на противораковата терапия, косата се възстановява.
 7. Болестите на централната нервна система - психологическите и нервните разстройства водят до редица проблеми, включително бръсненето на главата на слуха.

В допълнение към горните заболявания, има много други патологии, които причиняват алопеция при жените. Във всеки случай, забележимо влошаване на състоянието на косата, това е повод да се консултира с лекар и да се подложи на цялостен преглед на тялото.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Психосоматика

Женската косопад често се свързва с психологически причини. Психосоматиката обяснява алопеция и много други патологии, така че всички заболявания да отидат от главата. Това е нестабилен емоционален фон, повишена раздразнителност, стрес, депресия и по-скоро водят до намаляване на защитните свойства на имунната система и в резултат на това до различни заболявания.

Много психологически проблеми водят до такива проблеми:

 • Повишено съдържание на мазнини в косата.
 • Сухота и чупливост.
 • Бавен растеж.
 • Себорея (сух / мастен пърхот).
 • Алопеция.
 • Обриви по скалпа, дразнене и рани.

Психосоматиката разграничава такива основни причини за загуба на къдрици:

 1. Страх - от гледна точка на физиологията страх или страх, това е силен стрес, в който има спазъм на кръвоносните съдове. Неправилното хранене на фоликулите води до повишена загуба на коса. Това се наблюдава, ако човек често изпитва отрицателни емоции.
 2. Депресия, депресия - тези фактори имат подсъзнателен ефект върху организма, забавяйки много важни процеси, включително растежа на фоликулите.
 3. Чувство на вина и срам - от психологическа гледна точка, почти идентични проблеми. И в първия и втория случай има рязко колебания в теглото, има дерматологични заболявания и алопеция.
 4. Пол - този проблем е характерен за жените, фактът, че много дами в определени ситуации престават да изпитват слаб секс. В главата възниква идеята за мъжка роля, която причинява характерна за мъжете фокална алопеция.
 5. Загубата на духовност и отричане - отказ от роля в обществото или семейството, обезценяване на моралните принципи и вярата води до психологически проблеми и влошаване на благосъстоянието.

Има сериозно психическо разстройство - трихотиломания, което се случва на фона на силен стрес. Особеността на тази патология е, че човек чувства необходимостта да разкъса собствената си коса, а понякога и с последвалото ядене. Най-често тази болест се диагностицира при жени и деца от детството.

Завладяващото състояние може да доведе до частична и обща алопеция. Най-често косата се отстранява от главата, миглите и веждите също могат да избухнат. С прогресията на заболяването, издърпването на косата се появява на всяка част на тялото. За отстраняването на нишките пациентите използват собствени пирони, пинсети или други механични предмети. Резултатът от това издърпване е загуба на коса и увреждане на кожата.

За да определите психосоматичния компонент на косопада, потърсете медицинска помощ. В този случай има редица симптоми, които показват тази причина за влошаване на прическата:

 • Косопадът става постепенно от дълго време. Броят на изгубените косми се увеличава ежедневно. Ако алопецията се свързва с други причини, тогава промените се появяват драматично и в кратък период от време.
 • Освен това, качеството се влошава. Често трябва да измивате косата си, тъй като къдриците бързо избледняват, избледняват, губят обема си.
 • Влошаването засяга не само косата, но и върху ноктите и кожата. Прогресиращото неврологично състояние води до повишена чупливост и разслояване на ноктите, появата на пигментация на тялото.

Невропатолог / психотерапевт и трихолог участват в лечението на психосоматичния компонент на косопада при жените. Пациентите получават самообучение, медитация и йога. Основната цел на терапията е да разпознаете женствеността си, да премахнете стресови ситуации, хронична травма и негодувание. Променяйки ситуацията, максималните положителни емоции и подходящата грижа за растителността, връщам красотата и силата на косата.

Остра загуба на коса при жените

Красивата коса е не само знак за привлекателността на собственика й, но и сигнал за здравето на тялото. Силната загуба и влошаване на главата на главата на косата е признак на патологични процеси и нарушения в тялото.

Преди всичко, изобилие от загуби на къдрици се свързва с действието на такива фактори като:

 • Хормонален дисбаланс (пубертет, бременност, лактация, менопауза).
 • Емоционални чувства, депресия, стрес.
 • Използването на мощни лекарства или перорални контрацептиви.
 • Липса на хранителни вещества в тялото.
 • Алергични реакции към средствата за грижа за растителността.
 • Използване на химически средства за стилизиране, здрава коса.
 • Дерматологични заболявания на скалпа и други.

Острата загуба на коса при жените е повод да се потърси медицинска помощ. Диагностиката и лечението на този проблем се отнася до лекар-трихолог. След подробни изчерпателни изследвания и установяване причината за алопеция, лекарят прави терапевтичен режим. Лечението се състои от нормализиране на метаболитните процеси в тялото и специални процедури за астма.

Сърбеж и загуба на коса при жени

Проблемът с косопада е един от най-неотложните днес. Тя може да докосне абсолютно всеки, независимо от възрастта или пола. Ако алопецията е придружена от сърбеж, тогава тя създава дискомфорт, а когато се пени кожата и болезнени усещания. Това условие изисква диагностика и лечение.

Най-често етиологията на пруритуса и загубата на къдрици се свързва с използването на неподходяща козметика за грижа за косата или различни заболявания, които изискват спешно лечение.

Основните причини, поради които сърбежа на главата и изтъняване на нишките по главата са:

 1. Стресът е причината за много болестни състояния на тялото. Като правило, къдриците започват да избледняват и падат 1-2 месеца след емоционалното претоварване. Ако стресът е хроничен, тогава плешивостта придобива постоянна основа.
 2. Алергични реакции - сърбежът може да бъде причинен от козметични продукти, които включват натриев лаурил сулфат. Това вещество осигурява добър шампоан, но може да раздразни деликатната кожа.
 3. Себорея (пърхот) - сушене на косата с гореща сешоар, използване на плаки, гладене и други устройства за навиване, които изсушават скалпа и самите косми. Себорея може да се появи при чести измивания на главата. Например, ако една жена има суха кожа, честото измиване води до нейното изтъняване, дразнене и появата на пърхот. Тези процеси задействат механизма на алопеция. При хроничен себореен дерматит косата да изглежда мазна, върху раменете и главата са видими петна от шампоан против пърхот не се подобри състоянието на заболяването.
 4. Гъбични заболявания - скалпа засяга гъбички Mycosorum и Trichophyton. Микозите на скалпа имат различни симптоми, но всички те са придружени от сърбеж и водят до намаляване на растителността.
 5. Паразитните инфестации - инфекция с въшки и акари води до изразена сърбеж на скалпа и алопеция. Опасен атом - демодекс, засяга космените фоликули, причинява зачервяване и лющене на кожата. Ако кърлежите се уреждат върху миглите, това води до тяхната загуба.
 6. Псориазисът - неинфекциозна кожна болест с хронична природа, продължава с образуването на червени плаки върху главата. Надбъбреците напредват бързо, разпространявайки се по цялата повърхност на косата и извън нея. Космите се сгъстяват и се покриват с люспи, които се разпадат, когато се перат.
 7. Атопичен дерматит - невродермитът се проявява с папуларни изригвания и протича със загуба на пръстени в местата на появата на папули. Причинява силно сърбеж, което е по-лошо през нощта.

В допълнение към тези причини, сърбеж и косопад може да е признак на диабет, витамин недостатъци в тялото, симптомите на автоимунни процеси, дългосрочна токсичност или хормонални нарушения. Комплексният диагностичен подход и лечение ви позволяват да се отървете от този проблем.

Пърхот и загуба на коса при жени

Общ козметичен проблем, засягащ скалпа, причинявайки влошаване на косата и загубата му е пърхот (себорея). Това кожно заболяване, причинено от неправилното функциониране на мастните жлези и развитието на гъбички на кожата.

Пърхот - частица от горния слой на главата, която е неравномерно ексфолирана. В местата на активен пилинг, кожата се възпалява и започва да сърбя. Това допринася за развитието на гъбичките на кожата и повишената загуба на коса. В допълнение, отслабената кожа на главата не може напълно да подхранва фоликулите, което води до влошаване на състоянието на нишките и загуба на тяхната еластичност.

Появата на пърхот в комбинация с алопеция най-често се свързва с такива фактори:

 • Неспазване на личната хигиена.
 • Ефектите на химикалите, съдържащи се в козметиката.
 • Алергични реакции.
 • Неправилна храна.
 • Лоши навици.
 • Хормонални неуспехи.
 • Стрес и нервен натиск.
 • Отрицателни условия на околната среда.
 • Разстройства на тялото.
 • Генетично предразположение.
 • Болести на вътрешните органи.
 • Отслабена имунна система.
 • Приемане на лекарства.
 • Лошо кръвообращение в скалпа.
 • Чести температурни колебания в околната среда.

Действието на всеки от горните фактори води до неизправност в работата на мастните жлези и води до такива усложнения:

 1. С повишена секреция на секрети на кожата, тъканите се опитват да се почистват от замърсявания и токсини, които запушват порите. Къдриците изглеждат мръсни и мазни, пърхотът пада от големи петна и мазна на допир.
 2. При недостатъчна секреция на секрецията кожата изсъхва, нишките са слаби и стават крехки. На този фон се появяват сухи люспи от пърхот.

Пърхотът осигурява естетичен дискомфорт и е придружен от такива симптоми: повишено сърбеж, изобилие от отделяне на кератинизирани частици на кожата, бързо замърсяване на косата, появяване на области с плешиви петна. Лечението на себорея и алопеция трябва да бъде заето от трихолог. Ако позволите на болестта сама по себе си, това ще доведе до сериозни проблеми, защото колкото по-силна е пърхотът, толкова по-голяма е загубата на пръстени.

trusted-source[10], [11]

Косопад при измиване на главата при жените

При пениране и измиване на главата най-косата ще падне. На първо място, къдриците, които вече са се отделили от фоликула, се отдалечават и трябва да паднат сами. Старите нишки не могат да издържат теглото на водата (прътите поглъщат до 70% от течността) и падат. Ако има остра алопеция, най-често тя е свързана с такива фактори:

 • Хормонален неуспех.
 • Отлага се стреса.
 • Приемане / изтегляне на хормонални лекарства.
 • Нарушения в ендокринната система.
 • Болести на щитовидната жлеза.
 • Небалансирано хранене (дефицит на протеин и други хранителни вещества в тялото).
 • Нарушено кръвообращение в скалпа.
 • Инфекциозни заболявания.

Значителни увреждания на главата на слуха се случват в периода след раждането. За укрепване и запазване на къдриците трябва да балансирате диетата си, както и да избирате средствата с естествен, безопасен състав за грижата за нишките. Ако проблемът е свързан с заболявания и други вътрешни фактори, трябва да потърсите медицинска помощ и да сте сигурни, че ще получите трихолог.

Загуба на коса в снопове и отпадъци при жени

Всеки ден човек губи около 100 косми, но ако броят им се увеличи, това е повод да се потърси медицинска помощ и да се определи причината за болестното състояние.

Основните причини за загуба на коса:

 1. Небалансирано хранене, твърда диета. Недостигът на витамини и минерали оказва неблагоприятно влияние върху състоянието на пръстени, кости и кожа. Разтварянето на мастния слой помага да се намали производството на женски полови хормони.
 2. Хормоналните промени в тялото могат да бъдат свързани с неотдавнашна бременност и раждане, менопауза или приема на хормонални контрацептиви. Болезненото състояние е един от симптомите на патологичните процеси в яйчниците.
 3. Наранявания на къдрици - честото оцветяване, къдренето, употребата на лак и други химикали оказват отрицателно влияние върху състоянието на прическата. Деструктивен ефект и ежедневно сушене със сешоар.

В допълнение към горните фактори загубата на снопчета за коса може да бъде причинена от сериозни заболявания на вътрешните органи, свързани с възрастта промени или да се дължи на генетична предразположеност. Силният стрес и опит също допринасят за значителното бръснене на главата на слуха. Лечението е насочено към елиминиране на патологичните фактори и укрепване на тялото. Възстановяването на линията на косата става постепенно.

Загуба на коса с крушка при жените

Важен компонент на структурата на косата е нейният фоликул, от който стъблото расте. Обикновено, по време на узряването и почистването, фоликулът остава на мястото си. Ако възникне загуба на коса при крушката, това може да се дължи на следните причини:

 • Avitominosis - дефицит на витамини и микроелементи, особено на цинк и магнезий, има катастрофален ефект върху състоянието на къдриците.
 • Повишено производство на дихидротестостерон.
 • Исхемична болест на сърцето (плешивост е усложнение).
 • Дерматологични заболявания (дерматит, псориазис).
 • Стрес и повишен емоционален стрес.
 • Отрицателно въздействие на факторите на околната среда.
 • Неправилна поддръжка на къдриците и тяхната често срещана травма.
 • Гъбични, вирусни и инфекциозни заболявания на тялото, скалпа.
 • Използването на някои лекарства.
 • Период на възстановяване след тежки заболявания.
 • Намерете нарушения на обмена.

Загубата на стъблото с фоликула може да се наблюдава равномерно по цялата глава или да се наблюдава само в определена област. Много често, преди този проблем, къдриците стават значително по-тънки и губят атрактивния си вид.

За да предотвратите загуба на коса, консултирайте се с дерматолог или трихолог. Лекарят ще назначи набор от лабораторни изследвания, обикновено кръвен тест за хормони, сифилис, HIV, тестостерон и биохимичния състав на кръвта. Лечението зависи от резултатите от проучванията. За да се възстанови плътността на нишките и да се предотврати загубата им, се предписват специални шампоани, макси и спрейове. Също така се препоръчва използването на витамини, които укрепват корените на косата - A, B1, B2, B3, B5, B8, B12, В.

Косопад на короната на жените

Алопеция в андрогенетичния тип, т.е. Загуба на коса на върха, най-често се свързва с действието на дихидротестостерона. Този хормон се проявява по време на трансформацията на тестостерон и е една от основните причини за женската алопеция. Съществуват и други причини за загубата на растителност в района на короната:

 • Гъбични заболявания на скалпа.
 • Нарушения на щитовидната жлеза.
 • Хормонални неуспехи, причинени от аномалии в надбъбречната или яйчниковата функция.
 • Недостиг на женски полови хормони (естрогени).
 • Влиянието на външни фактори.
 • Лошо хранене.
 • Твърде строги прически и неправилна грижа за къдрици.
 • Подчертава и нервен опит.
 • Използването на козметика за стилизиране с повишено съдържание на химикали.
 • Интоксикация с тежки метали и други вещества.

Андрогенетичната алопеция при жените се развива постепенно и има характерна симптоматика. На първо място, нишките се изтъняват по цялата си дължина, къдрите изглеждат скучни, сухи и крехки. На мястото на загубата им започва да расте кокошка.

За да възстановите косата на върха, е необходимо да балансирате нивото на хормоните в тялото. Оптималното съотношение между женските и мъжките хормони ще подобри състоянието на прическата и тялото като цяло. Също така, стресорите и преживяванията, които водят до хормонален дисбаланс, трябва да бъдат сведени до минимум или напълно елиминирани. Ако е необходимо, могат да се предписват хормонални препарати с коригиращо действие.

За предотвратяване на загубата на къдрици в горната част на главата, се препоръчва да се вземат витамин-минерални комплекси и да се яде добре. Също така, трябва правилно да се грижите за къдриците и да не спазвате средствата за грижа за тях.

Загуба на коса в храмовете на жените

Появата на плешиви петна върху храмовете е доста неприятен феномен, предизвиквайки естетически дискомфорт и в някои случаи психологически проблеми. Косопадът във временната област на главата при жените се дължи на следните причини:

 • Дефицит на витамини в тялото.
 • Дисбаланс на хормоналния фон.
 • Автоимунни заболявания.
 • Неспазване на правилата за употребата на хормонални контрацептиви.
 • Злоупотреба с въглехидрати (преяждане на сладкиши).
 • Овариални заболявания или тяхното отстраняване.
 • Патология на пикочно-половата система.
 • Остър загуба на тегло.
 • Небалансирана диета, твърда диета.
 • Психологични нарушения.
 • Лекарствена терапия.
 • Грешна грижа за косата.

За да лекувате този тип плешивост, трябва да се консултирате с Вашия лекар и да определите точната причина за загуба на коса при жените. Всички пациенти по време и след терапията трябва да се придържат към рационална диета, богата на витамини, минерали и микроелементи. За да се грижите за брави, се предписват специални шампоани, маски и спрейове. В особено тежки случаи могат да се предписват медикаменти и физиотерапия.

Косопад на гърба на жените

Изпъкнала характеристика на фокалната (вложена) алопеция е загубата на коса на тила. При жените този тип алопеция се появява, когато такива фактори действат:

 • Невротични разстройства и нестабилни емоционални състояния.
 • Нарушения на кръвообращението.
 • Себорея и други дерматологични заболявания.
 • Повишено потене в областта на шията (потът блокира фоликулите, нарушавайки нормалния им растеж).
 • Вирусни, инфекциозни или гъбични заболявания на тялото.
 • Небалансирано хранене (дефицит на витамини и микроелементи).

Друга важна причина за облекчаване на тила в по-справедливия секс е хормоналната недостатъчност. Дисбалансът на хормоните може да бъде причинен от бременност, менопауза, твърди диети, нервни разстройства.

Лечението на патологично състояние зависи от факторите, които го провокират, и от резултатите от проведената диагностика. Терапията може да бъде медикаментозно, хардуерно, а в особено тежки случаи и радикална (трансплантация на коса). Особено внимание трябва да се обърне на превантивните мерки, насочени към запазване на къдриците. Като превантивна мярка трябва да се придържаме към здравословен начин на живот, балансиран хранителен режим и правилно да се грижим за косата.

Косопад и вежди при жените

Алопецията засяга не само скалпа на главата, но и веждите. Обикновено веждите рядко падат, отстъпвайки на нови. Но ако на мястото им се появят плешиви пластири, значи си струва да потърсите медицинска помощ и да установите възможните причини за проблема. По-често едновременната загуба на къдрици и вежди е свързана с такива фактори:

 • Болести на щитовидната жлеза.
 • Хормонални нарушения.
 • Стрес и емоционален стрес.
 • Възрастта се променя.
 • Недохранване и твърди диети.
 • Лекарствена терапия.
 • Усложнения на хирургическата интервенция, химиотерапията, излагането на радиация.
 • Инфекциозни заболявания.
 • Анемия с дефицит на желязо.
 • Зостер.
 • Demodex (акари, които заразяват фоликулите).
 • Ендокринни патологии (диабет).
 • Липса на витамини и минерали в тялото.
 • Автоимунни заболявания.
 • Усложнения при козметични процедури: татуиране, микробластиране (вежди), химически перм, оцветяване (нишки).

Ако симптомите на плешивост само се усещат, тогава трябва да обърнете внимание на общото състояние на тялото, да преразгледате диетата, характеристиките на грижата за веждите и косата. Ако естетичният проблем е свързан със сериозни заболявания, след като са елиминирани, самата линия на косата ще се възстанови.

По време на лечението е противопоказано да издърпате веждите и да ги подлагате на всяка друга травма. Също така, пазете растителността от ефектите на ниските температури и слънчевата светлина.

Косопад в предната част на жените

Около 30% от жените в периода на менопаузата са изправени пред проблема с андрогенетичната алопеция. Изтъняването на косата в предната част на главата може да се случи в ранна възраст с емоционално изтощение или заболявания на щитовидната жлеза. Кърлата стават сухи и крехки, получават съкратен жизнен цикъл и се наблюдава и прогресивно умиране на луковици.

Загубата на нишки в областта на челото става постепенно. Такива фактори като следродилния период, обилната менструация, приемането на медикаменти, небалансираната диета и обострянето на хроничните заболявания влошават проблема с алопецията.

Елиминирането на козметичния проблем започва с установяването на причината за появата му. За лечението може да се предписват лекарства, физиотерапия, специални шампоани, маски и други средства за укрепване на къдриците и стимулиране на растежа им.

Падане на космите при жените

Медицинските статистики показват, че колкото по-дебела е линията на косата в интимната област, толкова по-високо е съдържанието на полови хормони в организма. Ако една жена започне да пада по корема, това може да се дължи на такива фактори:

 • Физиологична промяна на къдриците.
 • Дефицит на протеини, витамини и минерали.
 • Остра загуба на телесно тегло.
 • Твърди диети.
 • Гъбична педикулоза.
 • Утежняващ лишей.
 • Ендокринни заболявания.
 • Тумори на хипофизната жлеза или хипоталамуса.
 • Продължителна треска.
 • Загуба на кръв.
 • Отравяне с тежки метали.
 • Стрес и депресия.
 • Липса на гонадотропични хормони.

В допълнение към горните причини, алопецията може да бъде свързана с хипопитуитаризма. Това заболяване започва със загубата на интерес към секса и развитието на фригидност. На този фон се наблюдава нарушение на менструалния цикъл, космите попадат в подмишниците и в областта на пубиса.

Ако патологията се дължи на тумор на хипофизата, то горните симптоми се съпровождат от главоболие, влошаване на зрителната острота. С поражение на хипоталамуса изтъняването на интимната област се съпровожда от повишена сънливост, неправилно функциониране на терморегулацията на тялото, периодични психози и нарушение на апетита.

В дефицит на гонадотропин-рилизинг хормон е намаление на сексуално желание, повреди в редовността на менструалния цикъл, атрофия на гърдите, алопеция пубиса и подмишниците. Козметичният проблем може да показва венерически заболявания, лишеи и също така да се случи при чести восъчни епилации. Гинеколог и ендокринолог се занимават с лечение на проблем.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Акнето и косопада причиняват при жените

Много жени се сблъскват с такъв проблем като появата на малки възпалителни възли с гнойно съдържание върху скалпа. Появата на акне, придружено от повишена загуба на къдрици, се дължи на грам-положителни анаеробни микроорганизми.

Първият симптом на появата на акне е сърбеж и изгаряне. Няколко дни по главата се образували пустули. Когато те са ранени или естествена разделителна способност, космите, които растат в засегнатите фоликули, отпадат. Най-често обривите се локализират в задната част на главата, в преградите между бравите, върху храстите и горното чело. Когато на кожата се появят дълбоки пъпки, остават цикатрични промени, които също допринасят за плешивост.

Основните причини за появата на пъпки и алопеция при жените са:

 • Хормонални нарушения (бременност, следродилен период, менструация, менопауза, пубертет).
 • Полицистични яйчници.
 • Хиперактивност на мастните жлези.
 • Намаляване на космените фолиеви канали.
 • Болести на централната нервна система.
 • Нарушение на надбъбречните жлези.
 • Бактериални инфекции.

В допълнение към горните фактори, патологията може да бъде свързана с приемането на лекарства, неправилното хранене, нарушаването на хигиенните правила, лошите навици, алергичните реакции към козметиката, спалното бельо, гребена и други.

Лечението на болезнено състояние изисква цялостен подход. На пациентите се предписва строга диетична диета и отхвърляне на лоши навици. Ако разстройството е свързано с хронични заболявания или хормонални нарушения, тогава се извършва тяхното лечение и коригиране.

С прогресивни гнойни изригвания предписват антибиотици. Могат също така да се използват противогъбични средства, детоксикатори и противовъзпалителни средства. Особено внимание се отделя на физиотерапевтичния метод: криотерапия, ултравиолетово облъчване, вакуумно дезинфекция.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Косопад в ръцете на жените

Косата е върху цялата повърхност на кожата, включително и върху ръцете. В тази област космите могат да бъдат тънки, меки и светли или напротив плътни, твърди и тъмни. Първият и вторият вариант зависи от хормоналния баланс на женското тяло. Острата загуба на растителност на ръцете най-често се свързва с такива фактори:

 • Болести на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези.
 • Фоликуларна кератоза (възпаление на фоликулите).
 • Дерматит.
 • Алергични реакции.
 • Продължително излагане на ултравиолетова радиация.
 • Утежняващ лишей.
 • Псориазис.
 • Екзема.
 • Дефицит на витамини и микроелементи в тялото.

Всички тези причини изискват медицинска намеса. Косопадът възниква, когато тялото се възстановява по време на смяната на сезоните, например през есенно-пролетния период. В този случай е достатъчно да се балансира диетата и да се насити диетата с витамини, така че растителността да се върне към нормалното.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.