^
A
A
A

Косопад при жените: кой лекар трябва да бъде лекуван, как да се предотврати?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Косопадът е естествен процес, но увеличената загуба на къдрици е патология. Помислете за видовете и причините за плешивост при жените, методите за лечение и профилактиката на алопеция. Повишената крехкост и загуба на коса е не само козметичен дефект, но и признак на някои нарушения в организма. Проблемът може да бъде свързан с болести на вътрешните органи, недостиг на полезни вещества, хронични патологии.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Епидемиология

Според медицинската статистика около 30% от жените са изправени пред патологична загуба на коса. Възрастта на алопецията е различна, но най-често проблемът се усеща след 40 години.

В 90% от случаите, плешивостта се свързва с генетично предразположение и хормонални неуспехи в организма. Много често алопеция при жените се дължи на неправилна грижа за брави и тяхната честа травма, поради стрес, нездравословен начин на живот и като страничен ефект от лекарствената терапия.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Рискови фактори

Алопецията при жените се среща по различни причини, както вътрешни, така и външни. Съществуват и редица рискови фактори, чийто ефект допринася за появата на проблема с алопецията, да ги разгледаме:

 • Бременност и следродилен период - хормоналните промени водят до недостиг на минерали, витамини и други полезни вещества, които оказват неблагоприятно влияние върху състоянието на пръстените, ноктите и кожата.
 • Хронични заболявания - всички системни патологии (ревматоиден артрит, интоксикация, ендокринни и инфекциозни заболявания) са придружени от загуба на коса и други нарушения в организма.
 • Полицизният яйчник е женска болест, причинена от дисфункция на основните полови жлези. Поради недостатъчност при производството на естрогени и разпространението на тестостерон, има хирзутизъм и проблемът с фокалната алопеция.
 • Анемия - дефицитът на желязо в организма води до влошаване на състоянието на скалпа, ноктите и кожата. Този проблем възниква поради загуба на кръв по време на менструация, с повишено физическо натоварване, изключителна загуба на тегло, вегетарианство.
 • Хипотиреоидизъм - намаляването на функцията на щитовидната жлеза води до изтъняване и крехкост на нишките. Шевелура става по-рядка, започва започване на менструалния цикъл, кожата става суха. На този фон се увеличи умората и депресираното състояние.
 • Гъбични кожни лезии в главата - патогенните микроорганизми увреждат космените фоликули, което води до гнойна плешивост. На главата формира закръглени prollysiny, на които къдриците вече не растат.
 • Стресът и емоционалното пренатоварване водят до развитие на вегетативно-съдова дистония. Поради влошаването на храненето на космената крушка, се появява проблемът с алопецията.
 • Лекарствата - дългосрочна терапия или неправилно избрана доза лекарства води до алопеция и редица други усложнения. Растителното състояние на главата е повлияно от хормонални лекарства, антидепресанти, лаксативи, перорални контрацептиви. Загуба нишки да излиза на странични ефекти на диуретични лекарства, антибиотици, антикоагуланти, антинеопластична, антидепресанти, невролептици и други лекарства.
 • Травматични и козметични фактори са стягащите прически, стилизиране с помощта на лак, гел и други химикали, грубо печене, оцветяване или химически перм, сушене с гореща сешоар за коса. Неблагоприятно засегнати от продължителна носенето на перуки и режийни нишки, без шапки в студения сезон, злоупотребата с кофеин и белези на увреждане на кожата на главата.
 • Химиотерапия и радиационно облъчване - лечението на онкологични заболявания причинява аногична алопеция. Нежеланата реакция е временна.

В допълнение към горните фактори, трябва да се обърне специално внимание на различните средства за отслабване, тъй като те могат да съдържат вещества със силен слабително действие. Тяхното действие нарушава усвояването на хранителните вещества от организма, води до анемия и недостиг на витамини.

Рисковите фактори за женското оплешивяване включват генетична предразположеност, хормонални скокове, живеещи в лоша екологична среда, физиологичен процес на стареене. Опасността е и липсата на кръвообращение, когато фоликулите не получават необходимото количество хранителни вещества за нормален растеж и попадат в състояние на хибернация.

За други причини за плешивост при жените, прочетени в тази статия.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Патогенеза

Коса - конец, подобен на керамичен придатък на кожата, образуван от епитела. Човешкото тяло е покрито с повече от един милион косми, около 100 хиляди от които растат на главата. Тяхната дължина може да бъде от няколко милиметра до един и половина метра и дебелина не повече от 0,5 мм. Техният растеж и загуба са физиологичните процеси, които се появяват през целия живот.

Въпреки факта, че косата е структура на съединителната тъкан, тя има нервна innervation и кръвоснабдяване, а също така се състои от няколко части:

 1. Дръжката е видимата част, която е над повърхността на кожата. Той има няколко концентрични слоя:
  • Външна (кутикула, обгръщаща, люспеста) - изпълнява защитни и бариерни функции. Тя се формира от дузина прозрачни кератинови пластини, които са взаимосвързани чрез напречни и липидни междинни слоеве. Предпазва от механично и физическо въздействие. Отразява светлината, така че нишките да са блестящи и еластични.
  • Cortex (кортекс) - това е основното вещество, е 80-85% от общия обем на къдряне. Състои се от много кератинови влакна, които са затегнати заедно от силни кръстосани връзки.
  • Медулар е централната медула. Напълнена с въздушни мехурчета, осигуряващи топлопроводимост. Не участва в химически или физически процеси.
 2. Коренът - е в дермата, образува космен фоликул (фоликул). Крушката е компактна структура, която съдържа долната част на корена - папила под формата на малка конична кота. Вътре в папилата са кръвоносните съдове и нервните окончания, които са отговорни за растежа и възстановяването. През зърното косменият фоликул получава хранителни вещества.

Животът на косата е от 5 до 15 години. Прътът умира и на мястото му се появява нов. Ако крушката е повредена, тогава възстановяването на стъблото е невъзможно. Следователно, след падането му се образува празно пространство. При продължителна загуба на коса възниква сериозен проблем, с който трябва да се справи трихилогът.

Процентът на загуба на коса при жените

Всяка жена, поне веднъж в живота си, но е изправена пред проблема с косопада. Шикотата, гъстата коса е знак за здраве и красота. Структурата на косата, нейната плътност и цвят са индивидуални за всеки човек, тъй като са поставени на генетично ниво. Това е да се увеличи броят на космените фоликули естествено е невъзможно.

Всяка крушка има цикъл на разработка:

 • Актуализиране (телоген),
 • Растеж (анаген),
 • Завършване на растежа или изчезване (катаген).

Продължителността на всички фази отнема 2-5 години, те се повтарят многократно през целия живот. Ако цикълът е нарушен по време на остатъчната фаза, това води до изобилие от къдрици и дори плешивост.

Обикновено една жена може да загуби от 50 до 100 косми на ден. В същото време през есенно-пролетния период и с хормонални промени, процесът на пролапса се влошава. Ако един ден спадне 15% от косата, тогава 85% е в процес на растеж, което е норма и не предизвиква безпокойство. Но тази стойност е условна, тъй като структурата на косата и количеството на пигмента са важни. Например, блондинките имат тънки документи, но има повече от тях, отколкото червени, така че има още какво да губят.

Приблизителната честота на косопад при жените:

 • Брюнетки - 100 бр.
 • Блондинки - 150 бр.
 • Червено - 50-80 бр.

Нормата варира под влияние на различни фактори. Отрицателно, състоянието на главата на косата е повлияно от хронични заболявания и хормонални смущения, неправилна грижа за ключалки и небалансирано хранене. Честото експериментиране с промяна на цвета и горещо оформяне също допринасят за плешивост.

Механизмът на алопеция при жените е пряко свързан с причинителите и цикъла на растежа на косата. При развитието си фоликулът непрекъснато преминава през такива етапи:

 • растеж
 • Завършване на растежа
 • мир
 • Нов цикъл

В този ред се повтарят през целия живот, а продължителността на всички фази е 2-5 години. Ако крушката спре в покой, косата умира и новата не расте на мястото си. Това води до активност и това е много важно за еднакво плешивост.

Има няколко вида загуба на коса при жените.

Патогенезата на алопецията се характеризира с постепенното образуване на малки плешиви петна, най-често в короната, главата или раздялата. Кожата на мястото на умиране на фоликулите придобива особена лъскава блясък. Единични косми могат да растат в центъра на центровете на атрофия.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Симптоми загуба на коса при жените

Средно жените губят до 100 косми на ден, показателите могат да варират под влияние на много фактори. Но липсата на коса по гребена също е причина за безпокойство. Това се дължи на факта, че нишките престават да падат поради липсата на нови косми. Веднага щом корестиращият косми падне по естествен начин, ще дойде остра алопеция.

С нормален растеж в края на косата, можете да видите малко сгъстяване под формата на бял корен. Трихолозите разграничават редица симптоми, характерни за алопецията. Помислете за първите признаци на предстоящата алопеция:

 • Уплътняването на върха на косата е тъмно, а не леко.
 • Космите не падат в корените - знак за прекратяване на растежа им и умиране на фоликула. Липсата на корените може да бъде симптом на повишена чупливост.
 • Броят на изгубените през деня косми значително надвишава нормата.
 • Отглеждащите косми се разклоняват в края.

Много често жените погрешно възприемат повишена крехкост за началото на алопеция. Мразовитостта се дължи на силното изсъхване на косата, което се случва при честа употреба на сешоар, къдрици или оцветяване. В този случай луковиците функционират нормално и счупената коса постепенно расте. Също така , загуба на коса при жените може да свидетелства за наличието на болестта.

trusted-source[21], [22], [23], [24]

Усложнения и последствия

Алопецията е доста сериозна болест, която без подходящо лечение води до сериозни последствия и усложнения. Помислете за основните:

 • Психологически проблеми - изцапаната коса създава проблеми при комуникацията с другите. Неудовлетворението от собствения им вид във връзка с осъдителните и подигравателни възгледи на другите води до депресивно състояние, неврологични разстройства. На този фон се наблюдава значително влошаване на качеството на живот.
 • Пърхот - може да се появи едновременно с плешивост или да възникне след възстановяването на пръстените. Пърхот дразни кожата, изсушава, причинява сърбеж и изгаряне. Мъртвите частици на кожата се отлепват от раменете, което води до естетичен дискомфорт.
 • Слънчеви изгаряния - интензивната загуба на растителност на главата е с висок риск от излагане на ултравиолетова светлина. За да предпазите главата от слънчево въздействие и изгаряния, използвайте слънцезащитни продукти и носете шапки. Необходимо е също така да се сведе до минимум излагането на слънце.

В допълнение към горните проблеми, загубата на коса при жените влошава качеството на живот. Негативните промени във външния вид налагат отрицателно въздействие върху процеса на самореализация и живот в обществото.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Диагностика загуба на коса при жените

При първите признаци на загуба на коса, трябва да потърсите медицинска помощ и да определите причината за заболяването, като по този начин предотвратете по-нататъшната алопеция. Диагнозата на загуба на коса е ангажирана с трихолог, дерматолог, ендокринолог, гинеколог и редица други тесни специалисти.

Алгоритъмът за диагностициране на женска алопеция се състои от:

 1. Събиране на анамнеза и анализ на оплакванията на пациентите.
  • Анализ на случаите на фамилна алопеция по възходяща линия.
  • Когато загубата на къдрици (по време на измиване, когато се пени) се усилва / забавя и има съпътстващи симптоми (сърбеж, парене, пърхот, дразнене, обриви).
  • Имало ли е случаи на алопеция в миналото. Кои фактори могат да причинят проблема, според пациента.
  • Наличие на хронични заболявания и оценка на взетите медикаменти.
 2. Визуална оценка на състоянието на косата и скалпа.
  • Следи от алопеция и области с разбити косми са идентифицирани.
  • Извършва се изпитване на силата на къдриците. Космите са заловени и леко забавени, слабите нишки лесно се отделят от фоликулите.
  • Изследва се структурата на увредените косми.
 3. Лабораторни и инструментални изследвания.

В допълнение към горните диагностични дейности, докторът изучава общото състояние на организма и работата на имунната система. Изследването на кожата и ноктите, които се деформират в тежки форми на алопеция.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38], [39]

Анализи за косопад при жените

Косата е показател за здравето на организма. Тяхното потъмняване, намаляващ обем и падане е истински проблем, изискващ внимателно изследване и лечение. Особено внимание се обръща на лабораторната диагностика. Анализите целят да установят нивото на основните хормони в организма и също така да помогнат за оценка на състоянието на вътрешните органи.

Задължителни тестове:

 • Общ кръвен тест.
 • Биохимично изследване на кръвта.
 • Анализ за инфекция, включително ППБ.
 • Нивото на серумното желязо.
 • Нивото на половите хормони.
 • Хормони на щитовидната жлеза: TTG, Т3, Т4.

Набор от лабораторни тестове определя нивото на хемоглобина в кръвта, с което можете да диагностицирате анемията на железен дефицит, като една от причините за алопеция. Повишените нива на левкоцитите показват възпалителни процеси в организма, патологията на стомашно-чревния тракт и репродуктивните органи.

Биохимичният анализ на кръвта разкрива патологии от страна на бъбреците и черния дроб, дефицит на полезни компоненти в организма. Друг важен анализ е изследването на хормоните на щитовидната жлеза. Аномалиите в нормалното им ниво засягат не само състоянието на косата, но и цялостното здраве.

Промяната в нивото на женските полови хормони оказва влияние върху външния вид и вътрешното състояние на тялото. Нарушаването на половите хормони проявява нередовен менструален цикъл, увеличава растежа на косата на тялото и усреднява растителността на главата, изригва акне по лицето и други симптоми.

trusted-source[40], [41]

Норма на феритин при жени с косопад

Водоразтворим комплекс железен хидроксид и апоферитин, която се съхранява в чернодробните клетки, костен мозък, далак и кръв серум - това феритин (металопротеините). Структурата на това вещество е сложен протеин и съдържа 24 компонента, необходими за нормалното функциониране на женското тяло. Той е отговорен за нормалната асимилация на желязо, за процеса на изграждане на червени кръвни клетки с достатъчно количество хемоглобин.

Промяната в количествения състав на хормона възниква, когато такива фактори действат:

 • Възпалителни процеси в тялото.
 • Последното тримесечие на бременността.
 • Болести на тънките черва.
 • Небалансирано хранене с недостиг на полезни микроелементи.
 • Изобилна менструация и тежка загуба на кръв.

Нивото на феритин зависи от количеството желязо в тялото. Нормата за организъм на жената над 15 години е от 10 до 150 кг / мл. За да се изследва този показател, се извършва анализ на венозна кръв. Един от симптомите на нарушение на нивото на феритин е косопада. Недостатъците му правят къдриците крехки и скучни, отслабват фоликулите и ускоряват умирането им.

За да се нормализира феритинът, някои козметични процедури за грижа за косата не са достатъчни. Лечението трябва да е изчерпателно и да работи върху тялото отвътре. Пациентите получават таблетна таблетка номер 15 според Pevzner за доставяне на тялото с витамини и микроелементи. Препоръчва се също така допълнително използване на мултивитаминови препарати. Процесът на лечение трябва да бъде най-малко 3-4 месеца, т.е. Периодът на средната продължителност на живота на червените кръвни клетки. За да се наблюдава ефективността на лечението, е необходимо да се взема кръв всеки месец за анализ.

Инструментална диагностика

За да се оцени състоянието на косата и да се идентифицират причините за нейната загуба, инструменталната диагноза е задължителна. Състои се от такива проучвания:

 1. Трихоскопия

С помощта на специален трихоскопски апарат се изследва състоянието на пръстените. Видео анализът определя плътността на фоликулите на квадратен сантиметър, броя на разредените пръчки, техния диаметър и общия брой нишки. Трихоскопията ви позволява да идентифицирате признаци на кожни лезии и да изчислите степента на плешивост на ден, поотделно за всеки човек.

След диагнозата лекарят оценява всеки получен критерий и отклоненията му от нормата. Данните дават възможност да се направи окончателна диагноза или да послужат като извинение за по-нататъшен анализ.

 1. phototrichogram

Това изследване на къдрици с помощта на микроскоп. Позволява да се диференцират различни видове алопеция. Определя състоянието на нишките според следните критерии:

 • Плътност на космите на 1 кв. Км. См.
 • Дебелината на косата е в диапазона от 30 микрона до 80 микрона и повече.
 • Съотношението на състоянието на главата на слуха и фазите на неговия растеж.
 • Anizotrihoz.

В процеса на диагностика, размерът на космите може да се увеличи 1000 пъти. Обикновено това увеличение се използва, за да се оцени състоянието на извивката. Фототрикограмата се провежда всяка седмица по време на целия курс на лечение. Това е необходимо, за да се определи динамиката на възстановяването на нишките.

В допълнение към горните методи, пациентите получават ултразвукови изследвания на вътрешните органи: щитовидната жлеза, коремната кухина и малкия таз. Въз основа на резултатите от диагнозата трихологът прави диагноза и изготвя план за лечение.

Диференциална диагноза

В случай на съмнителни резултати от анализа на женската алопеция е необходима диференциална диагностика. Проучването е насочено към сравняване на плешивост с такива патологии:

 • Промени в скалпа.
 • Дерматози и гъбични инфекции.
 • Сифилис.
 • Телогенно утаяване на нишките.
 • Трихотиломания.
 • Неправилна грижа за косата.
 • Анемия с дефицит на желязо.
 • Приемане на лекарства.
 • Лошо хранене и рязка промяна в телесното тегло.

За да извършите диференциална диагностика, използвайте набор от такива анализи:

 • Микроскопия върху патогенни гъби (с подозрение за трихофитоза).
 • Определяне нивото на кортизола (стресов хормон).
 • Биохимичен кръвен тест: ALT, AST, протеин, билирубин, холестерол, захар, алкална фосфатаза.
 • Комплексен анализ на тиреоидни хормони: T3, T4, TTG, антитела към TPO и TG, пролактин.

За да се изключат психосоматичните фактори на болезненото състояние, консултирането е показано от психолог.

Към кого да се свържете?

Лечение загуба на коса при жените

С проблема за косопада, почти всички жени са изправени пред различни възрастови периоди. Лечението на алопеция зависи от факторите, които я провокират. За да се определят причините за козметичния дефект, се извършва специална диагностика, насочена към изследване на структурата на пръстените, наличието на гъбични лезии и други проблеми. Диагностиката и подготовката на план за терапия се извършва от трихилолог, ендокринолог и други тесни специалисти.

Алгоритъмът за лечение на косопад на жени изглежда така:

Обмислете лечението на най-честите причини за алопеция:

 1. Гъбични кожни лезии (микроспория, кандидоза, еритраза, трихофитоза). За лечение използвайте локално и вътрешно приложение на противогъбични средства. Най-често пациентите се предписват такива лекарства: Нафтифин, Амфотерицин В, Флуканазол, Тиоконазол. Основният механизъм на действие на лекарствата е нарушаването на нормалната структура и функциониране на клетъчните мембрани на гъбичките.
 2. Желязодефицитна анемия - този проблем се основава на липсата на витамин В12. За препарати използване лечение двувалентен железни соли (Ferropleks, Ferrogradumet, Sorbifer дурули) и железен (Maltofer, Biofer, Venofer, Likferr) и витаминни препарати за стимулиране на еритроцитите съзряване.
 3. Ендокринни разстройства
  • Инсулин-зависим захарен диабет - за нормализиране на глюкозата в кръвната инсулин с различна продължителност на действие.
  • Диабет от втори тип - сулфанилурейни препарати, блокери на гликоидаза, тиазолидиндиони и други средства.
  • Болести на щитовидната жлеза - нарушение на нейните функции води до загуба на косми по главата и веждите. За възстановяването е показана хормонозаместителна терапия с аналози на хормоните Т4, Т3, левотироксин натрий и техните комбинации.
  • Хормонални нарушения - с намаляване на производството на естрогени, пациентите са предписани средства, които заместват естествените хормони (Естрадиол валерат, Ovestin, Femoston).
 4. Кожни заболявания (екзема, дерматит, псориазис, себорея) - използвани за лечение на антихистамини (Fenistil, Омер Suprastin) и външни глюкокортикоиди (дексаметазон, флутиказон, Lokoid).
 5. Нарушения на имунната система (системно заболяване, кожен васкулит, циркулаторни разстройства, автоимунно възпаление) - за лечение при използване стимуланти тимус (левамизол, Инозинови) активатори хуморален имунитет (Veegum, натриев nucleinate, Likopild), активатори на клетъчно-медииран имунитет (Diutsifon, пентокси, Biotorin), интерферони (Viferon, Интрон, гама Fearon).
 6. Болести на централната нервна система (неврози, депресия, стрес, повишен емоционален стрес) - за употреба на успокояващи лекарства, транквиланти, антидепресанти.

Независимо от причината за болестното състояние, лечението на женската алопеция започва с нормализиране на начина на живот и храненето. Необходимо е да се изоставят лоши навици, боядисване на косата и използване на стилизиращи продукти. Също така избягвайте сушенето и полагането на къдрици със сешоар, къдрене на косми, груби гребени, лечение на съществуващи заболявания.

Лекарят, лекуващ косопад при жените

Трихологът се занимава с проблеми със скалпа. Този лекар е дерматолог с тясна специализация, който изучава изключително болестите на главата на слуха. Задачите на лекаря включват лечение на алопеция и разработването на превантивни мерки за предотвратяване на плешивост и подобряване на състоянието на къдриците.

Трихологът се занимава с терапия на такива патологии:

 • Алопеция (дифузна, фокална, телогенна, андрогенетична).
 • Преждевременно зреене на косата.
 • Пърхот.
 • Променете външния вид на къдриците: лепкави, крехки, сухи, разделени краища.
 • Атрофия на косата и изтъняване.
 • Пръстеновидни нишки.
 • Гнойно възпаление на космените фоликули.
 • Асбестичен лишей.
 • Хирзутизъм.
 • Хипертрихоза.
 • Микози.
 • Микроспория.
 • Трихофития.
 • Pedikulez.

Но не забравяйте, че много често загубата на растителност е усложнение на определена болест. Ето защо, в допълнение към помощта на трихилога, лечението може да изисква съвет от други специалисти: гинеколог, ендокринолог, дерматолог, имунолог.

Като правило трихологът работи в специализирани козметични клиники, кожни и венерически диспансери и специализирани изследователски институти. Посещението на лекар изисква специално обучение. Преди да го вземете, не можете да миете косата си. Това е необходимо за оценка на естественото състояние на кожата и корените на косата. Най-информативни са къдриците, които се измиват два дни преди обаждането до лекар. Не използвайте стилизиращи продукти и локални лекарства.

Как да спрем косопада при жените?

Загубата на коса е физиологичен процес, който се случва в живота на всеки човек. Космените фоликули се обновяват, старите клетки умират и те се заменят с нови. Средната загуба на къдрици е около 150 броя. На ден и като правило, не представлява заплаха за общото състояние на ръководителя на изслушването. Но ако загубата на коса се е увеличила, то трябва да бъде спряна, тъй като козметичният проблем може да доведе до сериозни усложнения.

Преди всичко, трябва да се консултирате с лекар и да определите причината за острата загуба на коса. За целта е необходимо да се извършат редица лабораторни и инструментални изследвания. Въз основа на резултатите от диагнозата е изготвен план за лечение.

За да се спре процеса на алопеция, е необходимо да се подходи към проблема по изчерпателен начин. На първо място, елиминират неблагоприятните фактори, които влияят върху растежа на къдриците, начинът на живот и диетата, методите за грижа за косата се ревизират. Особено внимание се отделя на местните ефекти върху състоянието на главата на косата. Лекарят избира качествен шампоан и маска. Най-често това е професионална козметика с кератин, млечна киселина и други витаминни добавки. По време на лечението забраната включва сушене с сешоар, стегнато окосмяване и други травматични фактори, вероятно назначаване на хормонално лечение.

Хирургично лечение

Радикалният метод за контрол на алопеция, използван в случай, че консервативната терапия се окаже неефективна, е хирургично лечение. Към днешна дата тези видове операции се използват за възстановяване на космените фоликули в случай на алопеция:

 1. FUE (безшевен метод)

FUE (извличане на фоликуларни единици) е нова техника за трансплантиране на донорни присадки от окципиталния регион и други части на тялото. Всеки фоликул се трансплантира отделно, което предотвратява появата на линейни белези. След трансплантацията, върху кожата остават червени микромускули, които след няколко дни слизат надолу. Този метод е ефективен при алопеция от I до V степен в Norwood.

Предимства на FUE:

 • Липса на склероидни промени в донора и пациента.
 • Способността да се използва косата от всяка част на тялото.
 • Няма нужда от конци.
 • Точното изчисление изисква броя на крушките и тяхната структура.

Безшевна техника се използва за алопеция, която се причинява от пост-травматично или пожароопаковане, както и за възстановяване на веждите и миглите. С малък донор от фоликули, присадките се вземат от други области на тялото на тялото (гръдния кош, краката, раменете, пубертета, брадата). При една операция с продължителност от 6-8 часа могат да бъдат трансплантирани до 2500-3000 фоликуларни асоциации.

 1. Метод STRIP (пачове)

Трансплантацията на коса чрез този метод позволява една процедура да се имплантира от 3500 микрограда, всяка от които се състои от 1-4 фоликула. Благодарение на това се създава ефектът от естествената плътност на косъма.

 • Основният недостатък на метода STRIP е видими белези, които остават след отрязването на кожния капак от тила, за да се извлекат присадки.
 • Този метод не предвижда презасаждане на брави от други части на тялото.
 • Това е доста травматично, така че изисква пълно възстановяване.

Операцията се извършва при локална анестезия, отнема 2-5 часа. 3-4 месеца след началото на процедурата расте растеж на нова коса, а година по-късно ключалките придобиват максимална плътност и обем.

Хирургичното лечение на алопеция има редица противопоказания:

 • Нарушаване на кръвосъсирването.
 • Нетърпимост към анестезията.
 • Пациенти на възраст под 15 години.
 • Психични заболявания (трихотиломания, обсесивно-компулсивно разстройство, дисморфофобия).
 • Захарен диабет.
 • Дерматологични заболявания в стадия на обостряне.

С особена грижа, операцията се извършва за пациенти с високо кръвно налягане, заболявания на сърдечно-съдовата система, онкологични патологии.

Друг нюанс на трансплантацията на коса е рискът от усложнения:

 • Постоперативна скованост - се развива поради увреждане на нервните окончания в трансплантационния регион на донора. Той има временен характер.
 • Белези - с използването на козметични техники, видимите белези остават в донора и пациента.
 • Отхвърляне на импланти.

Успехът на хирургичното лечение на женската алопеция зависи от умението на хирурга и избрания метод за трансплантация.

Съвети trihologa с косопад при жените

За бързо и успешно борба с проблема с алопецията е необходимо да следвате съветите на трихолог:

 1. Грижа за косата - Измийте главата си, докато се замърсява, често миенето може да причини пърхот и като усложнение - алопеция. Изберете отделен продукт за грижа за къдрици. Желателно е шампоанът да съдържа максималното количество полезни и естествени компоненти. Не забравяйте за лосиони, тоници, балсами и маски.
 2. Комбиниране - никога не правете мокри ключалки, особено ако има проблем с падането им и повишената крехкост. Изсушете четките от къси нишки от корени до върхове. Дългият косъм първо има съвети, после корени. Изберете дървени гребени и четки, които не увреждат кожата и нишките. За да се грижите за гребена, измийте го редовно с топла сапунена вода. Никога не използвайте мишките на някой друг.
 3. Масаж - опитайте 2-3 пъти седмично, за да масажирате скалпа, като използвате растителни и етерични масла. Дори и при нормално израстване на косата, преминете курса на Darsonval.
 4. Защита - с проблема на алопеция не използвайте термични средства за оформяне или изсушаване на къдрици. Не забравяйте за защитата на главата през студения и летния сезон с повишена активност на слънцето.
 5. Прическа - със силна коса за загуба на коса трябва да се реже възможно най-много. Това ще ускори процеса на тяхното възстановяване и ще спре допълнителната загуба. Когато крехките нишки са строго забранени химически перм, изграждане, тъкане африкански плитки и други прически, травматизиране на главата на слуха. Под забраната се получава боядисване на косата.
 6. Хранене и витаминна терапия - ревизия на вашата диета и баланс, премахване на всички вредни продукти. Обадете се на лекар и изберете комплекс от мултивитамини, за да компенсирате полезните микроелементи.

Предотвратяване

За да се предотврати всякакъв вид алопеция, е необходимо да се спазват следните препоръки:

 • Пълна здравословна храна.
 • Намаляване на стресови фактори и дразнители.
 • Правилната грижа за къдрици (отказ от оцветяване, изсушаване със сешоар и травматични прически).
 • Използване на професионална козметика за грижи.
 • Навременно лечение на всички заболявания, които могат да причинят алопеция или да доведат до нейното влошаване.

Здравословен начин на живот, адекватно хранене и редовно упражнение - това е най-добрата превенция на загуба на коса и други нарушения на тялото

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47]

Прогноза

Косопадът при жените се дължи на различни фактори и съществуват няколко вида, които се различават по симптоматиката, т.е. Тежестта на потока. Прогнозата за плешивост зависи от такива фактори:

 • Alopetsyy форма.
 • Лайфстайл на пациента.
 • Навременността и спешността на предписаното лечение.

Най-добрата прогноза е генетично определена алопеция, тъй като може да бъде коригирана по консервативни методи. Оголването и фокалните форми в тежкия им курс изискват сериозно лечение и в някои случаи хирургическа намеса.

Ако загубата на коса е причинена от нарушения на хормоналния фон, дерматомикоза, трихотиломания или други заболявания, след корекцията им се извършва пълно възстановяване на растителността.

Изобщо, резултатът от женската плешивост зависи от спазването на медицинските препоръки и от етапа на заболяването, което пациентът е помолил за помощ. Ако проблемът е оставен без медицинска помощ, тоест, пренебрегната, прогнозата за всяка форма на алопеция е отрицателна.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.