^
A
A
A

Видове загуба на коса при жените

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 26.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Алопецията е заболяване, което засяга пациенти на всяка възраст. Алопецията може да бъде от няколко типа, всяка с характерни симптоми. Помислете за основните видове косопад при жените:

 1. Андрогенно - възниква поради повишеното производство на мъжки полови хормони, които предизвикват образуването на дихидротестостерон. Веществото потиска функционирането на космените фоликули, космите стават тънки, губят цвета си и престават да растат. Този вид плешивост може да възникне и поради действието на наследствени фактори.
 2. Дифузата - е свързана с нарушаване на ендокринната система, твърди диети, небалансирана диета, различни заболявания. Бравите падат равномерно по цялата повърхност на главата, стават много тънки, губят обема си.
 3. Фокално - продължава с сърбеж и дразнене на отделни места на кожата. Веригите падат в греди, оставяйки след себе си плешиви петна с кръгла и овална форма по главата. Това се случва поради хормонален дисбаланс, метаболитни смущения или в резултат на генетично предразположение.
 4. Скарлатина - химическите и термичните изгаряния на кожата на главата оставят след себе си промени в зрението, т.е. Белези. На мястото на увреждане космените фоликули умират и вече не се възстановяват. Патологичното състояние може да възникне след инфекциозни и вирусни заболявания с хронична природа, дълбоки гнойни пъпки по главата.
 5. Травматично - възниква при жени, които за дълъг период от време носят здрава коса. Поради това се нарушава захранването на дермата с кислород, което отрицателно влияе върху състоянието на луковиците. А катастрофалният ефект има груба гребена, увеличение на къдриците, драматури, африкански плитки.
 6. Психосоматичен - този тип възниква поради проблеми с централната нервна система. При нарушения на нервната система, самите пациенти изтласкват космите, веждите и миглите. Болезненото състояние е придружено от депресия, нервно напрежение, раздразнителност.
 7. Ендокринни (хормонални) - възниква поради заболявания на щитовидната жлеза и дисбаланс на хормоните на този орган.

Типът плешивост зависи от начина на неговото лечение и от допълнителните превантивни препоръки.

Дифузна косопад при жените

Най-често срещаният тип алопеция, пред който са изправени жените, е дифузен. Загубата на къдрици може да достигне 150-1000 косми на ден. Болестта води до нарушаване на храненето на косата, влошаване на тяхното качество. Това включва не само козметични, но и психологически проблеми.

Дифузната загуба на коса се характеризира с еднакво фризьорство. Около 40% от жените на възраст под 50 години са изправени пред този проблем. Механизмът на неговото развитие е свързан с нарушение на един от етапите на растежа на косата.

Основните причини за дифузна алопеция са:

 • Лечебна терапия с ретиноиди, бета-блокери, цитостатици, антиконвулсанти и други лекарства.
 • Оздравяване на хронични заболявания.
 • Патология на Gormonozawisimye.
 • Дисфункция на щитовидната жлеза.
 • Стрес и емоционален стрес.
 • Инфекциозни заболявания.
 • Имунодефицитни условия.

Методите на неговото лечение зависят от причините за болестното състояние. Терапията може да включва приемане на лекарства (хормони, антибиотици, витамини), физиотерапевтични процедури за ускоряване на растежа на направленията и укрепването им. Също така е необходимо местно стимулиране на фоликулите с помощта на шампоани, маски, спрейове, които подобряват кръвоснабдяването и микроциркулацията.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Фокална загуба на коса при жените

Основната възраст на жените, които са срещнали фокално залесяване, е 15-35 години. Този тип алопеция не уврежда общото състояние на тялото, но е съществен козметичен дефект. Алопецията, оставена нелекувана, бързо започва да прогресира и провокира тежки смущения от нервната система.

Фокалната загуба на коса най-често се свързва с ефекта на автоимунните фактори. Системата за отбрана на тялото неправилно идентифицира фоликулите, като ги приема за чужди тъкани. Поради това при пациенти с тежко заболяване се откриват имуноглобулини в структурата на космените фоликули.

Съществуват редица фактори, които оказват влияние върху развитието на заболяването:

 • Генетично предразположение.
 • Продължителни вирусни или инфекциозни заболявания.
 • Синузит, тонзилит, зъбна патология.
 • Разстройства от ендокринната система.

Етиологията на фокалната алопеция е свързана с хормонален дисбаланс, който води до смущения в ендокринната система. Патологичното функциониране на вегетативната система води до проблеми с микроциркулацията. Спазмодичните капиляри и артериите повишават вискозитета на кръвта. Това, от своя страна, допринася за забавяне на кръвообращението и влошаване на храненето на фоликулите.

Алопеция ареата има няколко форми:

 1. Местни - овални поли.
 2. Lentovidnaya - зоната без коса най-често се намира от задната част на врата до храмовете, която визуално прилича на лента.
 3. Междинна сума - изразена в малки фокуси, които постепенно се разпространяват, увеличават и обединяват.
 4. Общо - еднаква загуба на нишки, също е възможно загубата на веждите и миглите.
 5. Универсални - области с плешиви петна се появяват на различни части на главата, постепенно пълзят и отново се повтарят.
 6. Nest - ускорена загуба на коса със загуба на ноктите. Най-лошото от всичко е лечимо.

Според симптомите фокалната форма на алопеция преминава през няколко етапа и ги разглежда:

 • Прогресивно - загубата на нишки тече със сърбеж, изтръпване и изгаряне. В местата на алопеция има хиперемия и леко възпаление. Космите около плешивия пластир се съкращават. По време на разресване и измиване на главата се получава по-голямо присвиване. Фоликулите са атрофирани.
 • Субакутирани - върху главата се образуват възпалителни огнища, които бързо се разпространяват, оставяйки след себе си плешиви области и области със скъсени нишки. С течение на времето възпалителният процес се заменя с повишена бледност на кожата.
 • Регресия - нова коса се появява на местата на алопеция, но по-тънка и крехка в сравнение с останалите къдрици. Отначало те имат светъл цвят, но постепенно се пигментират.

Ако алопеция ареата е мека, а след това нокътна дистрофия, вежди или мигли се случва. Лечението се състои от комплекс от медикаментозни, физиотерапевтични и хирургични терапии. При необходимост пациентите получават психологическа помощ. Изчерпателният терапевтичен подход ни позволява да нормализираме състоянието на главата на слуха.

trusted-source[5], [6]

Хормонална косопад при жените

Активните вещества, които стимулират тялото да изпълнява определени задачи и функции, са хормони. Те са отговорни за метаболитните процеси, състоянието на имунната система, настроението, гениталните функции, състоянието на косата по главата и други части на тялото.

Тази форма на алопеция е признак на повишаване на нивата на тестостерон в женското тяло, т.е. Мъжкия полов хормон, който отрицателно засяга космените фоликули. Проблемът възниква, когато има недостатъчно производство на естрогени. Основните причини за хормоналната плешивост при жените са:

 1. След раждането - увеличаването на половите хормони по време на бременност прави дебелата и силна коса, но след раждането състоянието се влошава. Това се дължи на рязкото намаляване на нивото на естроген и постепенното му възстановяване за периода до бременността. Нормализирането на хормоналния фон отнема до шест месеца.
 2. Надбъбречните / на яйчниците, болести на щитовидната жлеза - тези органи са отговорни за производството на полови хормони, така че прекъсването в работата си се отразява на състоянието на къдрици и тяло.
 3. Приемането на перорални контрацептиви и хормонални лекарства - много често проблемите с къдриците се проявяват след хомеопатичната терапия или премахването на приема на контрацептиви. Поради липсата на хормонален "грим", нивото на хормоните намалява рязко, което води до временно увеличаване на косопада.
 4. Климакс - след 40 години женското тяло намалява интензивността на яйчниците, което води до намаляване на естрогена. Промените в възрастта се провокират от влошаване на растителността, влошаване на кожата, нокти и общо благосъстояние.
 5. Емоционални шокове и стрес - нарушения на нервната система водят до интензивно производство на кортизол, което увеличава производството на тестостерон и неговото производно - дихидротестостерон. Интензивната загуба на къдрици се наблюдава 2-3 месеца след действието на стресовия фактор.
 6. Наследствена предразположеност - ако на майчината линия има случаи на алопеция, това е рискът от нейното наследяване.

Има редица симптоми, които показват, хормонални нарушения при жените: смущения в менструалния цикъл, наддаване на тегло, повишена активност на мастните жлези, окосмяване по тялото на мъжки тип, намалено либидо, оскотяване глас. Така наречената хормонална косопад може да бъде свързана със сезонни фактори.

За да се определи причината за болестното състояние, е необходимо да се определи нивото на половите хормони и да се премине към редица други лабораторни и инструментални изследвания. Лечението е сложно, насочено към възстановяване на нивото на хормоните и нормализиране на тяхното производство.

Андрогенна загуба на коса при жените

Прогресивната загуба на коса, причинена от въздействието на мъжките полови хормони андрогени върху космените луковици, е андрогенетичната алопеция. Патологичното състояние се проявява не само при мъжете, но и при жените, изтичащи в мъжкия тип. Появата на козметичен дефект се насърчава от такива фактори:

 • Болести на ендокринната система.
 • Туморни неоплазми, които произвеждат мъжки полови хормони.
 • Прием на кортикостероиди, антидепресанти, стероиди и други лекарства.
 • Полицистични яйчници и други гинекологични заболявания.
 • Нарушаване на хормоналния фон.

Предвид горните причини, генетичното предразположение за андрогенна алопеция не е рисков фактор, за разлика от андрогенетичната алопеция. Болестта се характеризира с бавна прогресия с изтъняване, намаление на обема и загуба на къдрици. Shvelelura се разрежда в предните и пареалните зони, което е особено забележимо от централната част.

Патологичният процес може да продължи няколко години. Позовавайки се на лекаря с появата на първите симптоми на болестта, тоест в ранните етапи, дава шанс да се спре заболяването и да се възстанови здравето на къдриците. Диагнозата на андрогенната алопеция се състои от дефиницията на полови хормони и тиреоидни хормони. Извършва се и микроскопия на космените фоликули и фототрикограмата.

Лечението е сложно, поради което включва приемане на лекарства за нормализиране нивото на хормони, физиотерапия и козметични грижи за растителността. Терапията е дълга, но първите положителни резултати са забележими 3-4 месеца след началото на лечението.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Telogenovoe косопад при жените

По време на растежа, косата преминава през няколко етапа:

 1. Anogen е фаза на активен растеж с продължителност до 7 години. Характеризира се с повишено разделение на клетките, които активно се придвижват към фоликулярната торбичка, поникват през нея и образуват косми. В аногенезата има около 85% от всички нишки.
 2. Катодът е преходен етап с продължителност до 30 дни. През този период корените на косъма остават без хранене на папилата, което води до атрофия на фоликула.
 3. Telogen е стадий на почивка, продължаващ до 6 месеца. Корена се издига до повърхността на кожата и пада. Това е физиологичен процес. Всеки ден човек губи до 100 косми.

Нарушаването на един от етапите води до загуба на къдрици. Телогенната алопеция е временна загуба на нишки в телогенния стадий. Косопадът се проявява под въздействието на стресови фактори, които могат да бъдат както физически, така и емоционални:

 • Повишена възбудимост на нервната система.
 • Нарушаване на съня / събуждането.
 • Повишена умора.
 • Дефицит на витамини и микроелементи.
 • Депресивно състояние, апатия.
 • Отрицателно въздействие на факторите на околната среда.
 • Аборт, следродилен период.
 • Анемия с дефицит на желязо.
 • Анулиране на хормонални и контрацептивни лекарства.

Първият признак на алопеция на телогенезата е повишената загуба на къдрици и унищожаване на косата. Диагностицирайте плешивост с внимателно разглеждане на къдриците. Падналата коса има здрав, непокътнат прът и фоликул със светъл цвят. При този тип разстройство около 20% от косата се губи.

Телогенната алопеция не може да бъде лекувана, тъй като нишките в телогенния стадий във всеки случай ще изчезнат. Задачата на лекаря е да подобри състоянието на главата на косата с помощта на различни физиотерапевтични процедури и козметични продукти, които укрепват къдриците и стимулират засиления им растеж.

Загуба на коса при мъжки тип при жените

Мъжкият модел на косопад засяга жените. Според медицинската статистика, патологията се появява на възраст 20-40 години. Калците тънки, тънки и падат. Сърцето на алопецията се локализира в района на короната. Основните причини за това разстройство включват:

 • Генетично предразположение.
 • Хиперандрогенството се развива в синдрома на поликистозните яйчници, както и след продължителна употреба на синтетични прогестеронови препарати.
 • Нарушаване (контракция) на анагенната фаза по време на растежа на пръстените.
 • Свързани с възрастта дегенеративни промени в тялото.
 • Неправилна грижа за косата.
 • Травматични козметични процедури.
 • Кожни заболявания.
 • Анемия с дефицит на желязо.
 • Химиотерапия.

Андрогенната алопеция има редица характерни симптоми. Първото нещо, с което се сблъскват жените, е разширяването на разфасовките по време на разресването. Също така има изтъняване на главата на слуха от храстите до челото, в някои случаи на върха има пълна алопеция.

Диагнозата на болезненото състояние се състои от набор от лабораторни и инструментални методи. Особено внимание се обръща на трихограмата, т.е. Оценката на появата на корените на космите и техния жизнен цикъл. Лечението зависи от причината за разстройството. Обикновено терапията се състои в нормализиране на производството на женски полови хормони и елиминирането на заболявания, които причиняват плешивост при мъжете.

Хронична косопад при жените

Има много фактори, които водят до загуба на коса. Някои от тях се проявяват постоянно в тялото, причинявайки хронична алопеция. Такива причини са:

 • Болести на ендокринната система (захарен диабет).
 • Нарушаване на функциите на надбъбречната жлеза, щитовидната жлеза.
 • Хормон-зависими тумори.
 • Приемане на орални контрацептиви.
 • Дългосрочно лечение с лекарства.
 • Хроничен стрес и емоционален опит.
 • Небалансирано хранене.
 • Живот в тежки условия на околната среда.

Хроничната плешивост при жените се характеризира с изтъняване на косата по върха, по-рядко в храмовете и в предния участък. Третирането на козметичния проблем се основава на отстраняването на причината за него. Особено внимание се обръща на превантивните мерки, насочени към укрепване и стимулиране на растежа на клюките.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Сезонен косопад при жените

Една от най-честите причини за влошаване на косата, кожата и общото благосъстояние е бери-бери. По правило дефицитът на хранителни вещества е особено силен през есенно-пролетния период. Сезонната загуба на коса се обяснява с такива фактори:

 • Липса на витамини и микроелементи.
 • Климатични промени.
 • Небалансирано хранене.
 • Намалени нива на естрогенните хормони.

Продължителността на интензивната загуба на нишки е от 1 до 3 месеца. Ако периодът на временната алопеция съвпадна с физиологичната фаза на промяната на къдриците, тогава процесите на отлагане могат да продължат 3-4 месеца.

При първите симптоми на сезонен алопеция е необходимо да се подобри диетата и да се подобри качеството на грижата за косата. Препоръчва се да се използват шампоани, маски и спрейове за укрепване и увеличаване растежа на козметиката. За подобряване на микроциркулацията и метаболитните процеси, укрепването на фоликулите препоръчва масаж на главата и друга физиотерапия.

Също така е необходимо да се предпази косата от отрицателното влияние на околната среда. През студения сезон носете топли шапки, а през лятото използвайте тонизиращи средства, за да предпазите нишките от ултравиолетова радиация и да носите панама / шапки.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.