^
A
A
A

Андрогенна алопеция

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Андрогенната алопеция е косопад, причинена от една от следните причини:

  • излишък от съдържанието на мъжкия полов хормон дихидротестостерон (DHT);
  • повишена чувствителност на космените фоликули към DHT;
  • Повишена активност на ензима 5Ал-редуктазата, която превръща тестостерона в DHT. Според някои оценки андрогенната алопеция представлява до 95% от всички случаи на плешивост при мъже и жени.

При мъжете андрогенната алопеция обикновено започва пред линията на растежа на косата и напредва до върха (въпреки че са възможни и други варианти). При жените се наблюдава прогресивно изтъняване и изтъняване на косата почти по цялата глава, особено в областта на върха.

Все още Хипократ усети, че евнусите не стават плешиви. По-късно същите обстоятелства бяха отбелязани от Аристотел. През 40-те години на ХХ век Джеймс Хамилтън пише, че причината за плешивост може да бъде излишъкът от мъжки полови хормони, съчетан с генетично предразположение.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Механизмът на развитие на андрогенетичната алопеция

Строго погледнато, не може да се каже, че половите хормони инхибират или подобряват растежа на косата като цяло. Резултатът от действието на андрогените или естрогените върху косата ще се определя от наличието на специален рецептор на повърхността на клетките на космения фоликул. Рецепта прилича на бутон, а хормонът е пръст, който натиска този бутон. Резултатът от натискането на бутона е предварително определен от механизмите, които присъстват във фоликула. Можете да натиснете същия пръст върху едни и същи бутони и резултатът в един случай ще бъде експлозия на военен тренировъчен терен, а в друг - стартирането на космически кораб. Целият въпрос е, какви са съпоставимите жици към тези бутони. Така че, естрогените стимулират растежа на косата на главата и потискат растежа на косата по лицето и тялото. Андрогените стимулират растежа на брадата и мустаците, растежа на косата в някои части на тялото и могат да потискат растежа на косата по главата.

Разбира се, това не е толкова много в андрогените, колкото в какви фоликули са разположени. Ако на главата има фоликули, които имат "бутони", зависими от DHT, за спиране на растежа, загубата на коса ще се появи в отговор на излишък от андрогени. Ако трансплантираме фоликулите от областта на мустаците или брада, тогава излишъкът от андрогени, напротив, ще предизвика растеж на косата на главата. Между другото, един от методите за борба с алопеция при андрогенна алопеция е именно трансплантацията на DHT-активиращи фоликули в области на плешивост.

Жените, страдащи от андрогенна алопеция, обикновено имат други признаци на хиперандрогенен синдром - прекомерен растеж на лицевата коса, акне, мастна себорея. Въпреки това, вирилизацията, т.е. Появата на мъжки черти на структурата на тялото, е рядко. Почти винаги мъжете и жените, страдащи от андрогенна алопеция, имат нормално или леко повишено ниво на андрогени в кръвта. Смята се, че основната причина за загуба на коса при андрогенна алопеция е или повишаване на активността на 5А-редуктазата, или повишаване на чувствителността на рецепторите към DHT.

Косата е важен сексуален знак и те трябва да знаят дали трябва да растат в тази част на тялото. И зависи от това кой притежава това тяло - мъж или жена. Например, фоликулите, разположени в областта на брадичката, ще реагират положително на ДХТ, тъй като брадата е мъжки знак. Но излишъкът от естрогени ще причини същите тези фоликули да суспендират производството на косми. Космените фоликули, които се намират на скалпа, се стимулират от естрогени и потискат (подтискат) андрогените (не за нищо, дългата коса е предимно украшение на жените). Ако фоликулът стане прекалено чувствителен към андрогените, този потискащ ефект може да стане прекомерен.

ДХТ показва неговия потискащ ефект във фазата на растеж на космите, а косата преждевременно навлиза в остатъчната фаза. Спомнете си, че всеки фоликул може да бъде в три различни фази от жизнения цикъл - анаген, катаген и телоген. Анагенът е периодът, в който косменият фоликул произвежда коса. В анагенната фаза, която продължава няколко години, обикновено има 85-90% от космените фоликули. Катаген - периодът на разпадане на фоликула. Растежът на косата спира и коренът на косата става характерна форма на луковицата. Тази фаза продължава няколко седмици. В телогенната фаза косата се отделя от корена и бавно се придвижва към повърхността на кожата. В телогенния стадий се открива приблизително 10-15% коса. Тя е тази коса, която пада, когато пенирате и измивате главата си. Нормалната загуба на коса е 70-80 броя на ден.

Диагностика на андрогенна алопеция

Диагнозата на андрогенна алопеция при жените може да бъде направена, ако:

  • има видими симптоми на андрогенна алопеция - прогресивно изтъняване и дифузна косопад, признаци на хирзутизъм и акне;
  • данните от микроскопското изследване показват наличието на миниатюрни фоликули;
  • когато се изчислява количеството на косата в различни фази на растеж, се разкрива дисбаланс между космените фоликули в етапа на растеж и в стадия на покой;
  • въз основа на микроскопични изследвания е установено, че миниатюризацията на фоликулите и изтъняването на косата не засяга долната тилна област. Ако има някаква причина да се говори за андрогенетична алопеция и диагнозата може да се счита за доставена, тогава следващият проблем е лечението.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Лечение на андрогенна алопеция

Лечението на андрогенна алопеция включва:

  • специфични лечения за андрогенна алопеция;
  • неспецифични методи, общи за всички видове алопеция. Специфичните методи включват антиандрогенна терапия, която се извършва както от лечебни, така и от алтернативни (алтернативни) агенти. Анти-андрогенната терапия може да намали загубата на коса, но обикновено не води до възстановяване на предишната гъстота на косата. Стимулирането на растежа на космите се осъществява чрез методи, общи за всички видове плешивост.

Обещаващ метод е селективен ефект върху активността на ензима 5Aulfa редуктаза, който превръща тестостерона в DHT в кожата. Методът е привлекателен, защото ефектите, за които тестостеронът е отговорен в организма (сперматогенеза, сексуално поведение, разпределение на мускулната маса) остават незасегнати. Това е особено важно за мъжете, които са ужасени от думите "анти-андрогенна терапия".

Сега е един от най-ефективните лекарства се използват за стимулиране на растежа на косата с андрогенна алопеция, миноксидил се счита, който е достъпен под търговското наименование "Regaine", "Rogaine", "напредък". Ще говорим повече за това в раздела за методи за лечение на косопад, а сега можем само да кажем, че миноксидил е единственото лекарство, което директно на космените фоликули, удължаване на фазата на растеж на косата. Други методи за влияние на космените фоликули включват електрическа стимулация, масаж, хипнотерапията електрофореза и биологично активни вещества.

Сред антиандрогени има много лекарства, които не могат да се приемат без консултация с лекар. Освен това, един от най-мощните инхибитори на 5алфа-редуктаза - Finasteride ( "Propecia", "Proscar") не е подходящ за лечение на женски андрогенна алопеция, тъй като тя е силно ембриотоксично ефект. При жените лекарството "Даян-35", което се използва като перорален контрацептив, е по-приемливо. В допълнение към 5А-редуктазните инхибитори андрогенните рецепторни блокери се използват за лечение на андрогенна алопеция както при мъже, така и при жени. Ако блокирането е достатъчно силна, това може да повлияе на либидото, размера на млечните жлези (при мъжете, докато има гинекомастия), сперматогенезата и потентността. Напоследък най-пропадане пациентите, така че в допълнение към анти-андроген препоръчани Йохимбе, аргинин и други стимуланти потентност.

Помощните средства за лечение на алопеция включват препарати на базата на растителни екстракти и естествени съединения с антиандрогенна активност. Сред тях - масла, богати на ненаситени мастни киселини, екстракти от плодове от джуджета и коприва, витамин B6, цинк.

Трябва да сме подготвени за това, че лечението на андрогенетичната алопеция е удължено. Първите резултати от употребата на миноксидил и антиандроген се появяват няколко месеца по-късно. В същото време, скоростта на загуба на коса се забавя първо, тогава можете да изчакате постепенното възстановяване на плътността на линията на косата.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.