^
A
A
A

Свързана с възрастта косопад при жените

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

В ранна възраст случаите на женска алопеция са редки, тъй като увеличеното производство на естрогени осигурява нормално нарастване на къдриците. Свързаната с възрастта косопад е свързана с влизането на жената в климактеричния период, т.е. С появата на менопаузата. В допълнение към подпухването на главата на косата, проблемите с ноктите започват, те стават крехки, еластичността на кожата се влошава.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Причини възрастово разстройство при жените

Причините за свързана с възрастта алопеция най-често се свързват с ефекта на такива фактори:

 • Хормонални промени в тялото.
 • Емоционални преживявания и стрес.
 • Небалансирано хранене - води до нарушаване на тъканния трофизъм и кръвоснабдяване на фоликулите.
 • Лекарствена терапия.
 • Наследствени фактори - алопеция на майчината линия.
 • Белези на белези - възниква след наранявания и тумори на главата, туберкулоза, сифилис и трихотиломания, т.е. Обсесивно желание за издърпване на къдриците.

Други причини за загуба на коса при жените в  тази статия.

Косопад при жени след 30, 40, 50, 60 години

Научно е доказано, че загубата на коса при жените е специфична за възрастта. Така че при младите момичета този проблем е доста рядко явление. Симптомите на алопеция възникват от неправилна грижа за къдрици, поради чести експерименти с оцветяване и навиване, с небалансирано хранене по време на диета. След премахване на провокиращия фактор, състоянието на косата се възстановява.

Има по-сериозни причини за загуба на коса, които са присъщи за жените от всяка възраст:

 • Хронична умора, стрес, емоционален стрес.
 • Лечение с антибиотици, антидепресанти.
 • Инфекциозни лезии на тялото.
 • Дългосрочно използване на хормонални контрацептиви.
 • Дерматологични заболявания

Друг важен фактор е нестабилността на хормоналния произход от периода на пубертета до менопаузата. Хормоналните колебания засягат плътността на растителността, състоянието на кожата, ноктите и цялостното здраве.

 1. Косопад след 30 години

Може да показва наследствено предразположение или ефекта от горните фактори. Повредите на главата на слуха се извършват постепенно, равномерно по цялата глава, което едва ли е забележимо отстрани. Момичета на възраст над 30 години са изложени на риск от заболяване на щитовидната жлеза и анемия (дефицит на желязо).

Скучните и тънки къдрици могат да бъдат признак на хипотиреоидизъм. Трябва да се има предвид  и бременността и раждането, тъй като тази възраст е най-предпочитана за майчинството.

 1. Алопеция при жени след 40-годишна възраст

До тази възраст много жени имат редица хронични заболявания, които засягат състоянието на нишките и дермата. През този период се появява генетично предразположение към алопеция. Според медицинската статистика един наследствен фактор разкрива при 40% от жените.

Има главни причини за загубата на растителност на главата при жените след 40 години:

 • Болести на щитовидната жлеза.
 • Оздравяване на хронични заболявания.
 • Лекарствена терапия.
 • Сърдечносъдови заболявания, атеросклероза, остеохондроза и други патологии, които нарушават кръвоснабдяването на космическите крушки.

При жените детската функция започва да избледнява, производството на естроген намалява, тялото се подготвя да навлезе във фазата на менопаузата. В този случай половите жлези продължават да произвеждат андрогени, чието излишък води до плешивост.

 1. Лоша загуба на коса след 50-60 години

Причините за алопеция от този възрастов период са продължение на проблемите на четирийсетгодишните жени. Само новите патологии се свързват с нови заболявания, свързани с възрастта, които влошават общото състояние на тялото и появата на жената.

Повечето лекарства, използвани за лечение на свързани с възрастта заболявания, имат трихотоксичен ефект, т.е. Увреждат космените фоликули. Острият дефицит на естроген, дължащ се на менопаузата, също оказва неблагоприятно влияние върху състоянието на косата, кожата и ноктите.

Проблемът с женското оплешивяване изисква всеобхватна медицинска помощ, независимо от възрастта на пациента. След определяне на факторите, които причиняват патологични симптоми, лекарят прави план за лечение. Терапията е насочена към запазване и укрепване на главата на косата, подобряване на общото състояние и увеличаване на защитните сили на имунната система.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Косопад при жени с менопауза

Климатът е стрес за женското тяло. Повишеното ниво на стрес хормон адреналин води до изтичане на кръв към сърдечния мускул. Поради това фоликулите престават да циркулират нормално и да умират. Потискането на производството на естроген води до повишена сухота на кожата, която засяга тъканите на главата. Също така в климактеричния период витамините и другите полезни вещества се измиват активно от организма, което значително подкопава състоянието на имунната система и допринася за обостряне на хроничните заболявания.

Периодът на менопаузата води до значителни промени в хормоналния фон в женското тяло. Нарушенията засягат сърдечно-съдовите, ендокринните, нервните и пикочно-половите системи. Всички тези процеси са физиологични, но причиняват огромен дискомфорт и тревожност при жените.

Загубата на коса при менопаузата се свързва предимно с нарушение на баланса на половите хормони. Поради изчезването на функциите на яйчниците, количеството естрогени намалява. На този фон, постепенно се увеличава нивото на мъжките полови хормони - тестостерон. Съществуват и други причини, които допринасят за женската косопад по време на менопаузата, помислете за тях:

 • Емоционални преживявания и стрес.
 • Патологични промени от страна на щитовидната жлеза.
 • Анемия с дефицит на желязо.
 • Приемане на лекарства.
 • Оздравяване на хронични заболявания.
 • Лоши навици.
 • Грешна грижа за косата.

Патогенеза

Менопаузата се  наблюдава с намаляване на количеството естрогени и повишаване на нивото на дихидротестостерона. Мъжките хормони оказват негативно влияние върху космените фоликули, отслабват, допринасят за изтъняването на нишките и повишаването на тяхната чупливост. Хормонален дисбаланс провокира развитието на алопеция.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Симптоми възрастово разстройство при жените

Свързаната с възрастта косопад има редица симптоми:

 • След измиване на главата, количеството на извитите къдрици е много по-голямо от обикновено.
 • Космите остават на възглавницата след сън.
 • Всяка пениса е придружена от премахването на бучките от нишки от гребена.
 • В прическата кожата е полупрозрачна и има плешиви петна.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26]

Към кого да се свържете?

Лечение възрастово разстройство при жените

Възрастната алопеция е отделен тип женска алопеция, поради което изисква специално внимание. Лечението на алопеция при жените  се занимава с гинеколог, ендокринолог и трихилолог. Успехът на терапията и скоростта на възстановяване на главата на косата зависят от правилно подбрана хормонозаместителна терапия и здравословен начин на живот.

Предотвратяване

Алопеция на възраст може да бъде предотвратена. За да направите това, се препоръчва да започнете навременна хормонална замяна, да увеличите количеството витамини, минерали и други полезни вещества, които влизат в тялото. За подобряване на здравословното състояние на климактеричния период се показва  хормонозаместителна терапия и се препоръчва промяна в начина на живот.

Особено внимание трябва да се обърне на грижата за вашата коса. Преди всичко, трябва да избягвате  използването на шампоани  и други козметични продукти от неизвестни производители и с богат химически състав. Препоръчва се да се даде предимство на професионалната козметика за грижа за косата с кератинови и  витаминни добавки.

За измиване е по-добре да се използва вода с минимално съдържание на хлор, а не твърде горещо. Мокри ключалки не могат да се перат, тъй като в такова състояние тяхната структура е най-саркастична за механична травма. За да подобрите кръвообращението на скалпа, трябва редовно да масажирате кожата.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.