^

Здраве

A
A
A

Коса след химиотерапия

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Косата след химиотерапията - какви са последствията за нея като сериозна медицинска намеса в механизмите на функциониране на тялото като провеждането на терапия с употребата на мощни химикали и как могат да запазят здравословния си естествен външен вид? Този проблем е от значение за голям брой жени, на които е показана химиотерапия във връзка с този или онзи рак.

Косопадът е едно от неизбежните последици от подобно лечение, но след края на курса функциите на космения фоликул постепенно се връщат към нормалното и растежа на косата продължава.

По правило, процесите на възстановяване започват да се засилват още след няколко седмици след приключването на химиотерапията. В същото време, косата може да се различава в структурата си. Така че, преди да са били прави, сега те могат да се къдрят или да станат вълнисти. Косата след химиотерапията се възстановява в рамките на половин година, през този период има възстановяване на естествената й текстура.

Много важно е и положителното психологическо настроение на една жена. Мнозина да приемат загуба на коса като реалност правят кратка подстригване или напълно да бръснат главата си още преди химиотерапията.

trusted-source[1], [2], [3]

При каква химиотерапия падат косите?

Според медицинските експерти в областта на онкологията, не всички лекарства, използвани в химиотерапията, имат вредно въздействие върху косата, което води до тяхната загуба. За да разберем какво води до загуба на коса, ще разгледаме коя химиотерапия отпада от косата?

Лекарствата, предназначени за активно противодействие на развитието на туморния растеж, могат да причинят пълна или частична загуба на коса.

Наркотикът Цитоксан или циклофосфамид, използван по време на курсове по химиотерапия при лечението на рак на гърдата, води до факта, че косата се разрежда и има алопеция.

Ефекти на употребата на наркотици адриамицин на (доксорубицин), предназначен за лечение на рак на гърдата, и много вътрешни органи, по време на първите 3 седмици от време, са показани на изтъняване на косата, а по-късно - в пълна загуба.

Поради химиотерапията с употребата на паклитацелол, известен също като таксол, косата може да падне неочаквано и наведнъж. Това означава, че има възможност да се събудите една сутрин и да се окажете напълно плешиви.

В същото време настоящото ниво на развитие на медицински химични агенти предполага наличието на лекарства, които имат стриктно целеви ефект върху клетките, засегнати от патологични процеси. Използването им в химиотерапията почти напълно премахва проблема с косопада от списъка на нежеланите реакции, свързани с такова лечение.

За да разберете с какво попада косата на химиотерапия, първо трябва да разберете механизмите на действие на химиотерапевтичните лекарства. Това са главно активни вещества с цитостатични свойства, което означава тяхната способност да забавят или да спрат процесите на клетъчно делене.

Тяхното действие е насочено към клетките в състояние на активно разделяне и размножаване. Тъй като космените фоликулни клетки притежават такива свойства, те също така се подлагат на спиране на клетъчното делене, получено от химически препарати. Вследствие на това има алопеция.

За да се оцени степента на вероятност от загуба на коса по време на химиотерапия, са подходящи следните критерии: възрастта на пациента, дозировката и специфичните характеристики на използваните лекарства, броят на предписаните терапевтични курсове и какъв е видът на косата на пациента.

trusted-source[4], [5], [6]

Косопад с химиотерапия

Загубата на коса при химиотерапията се дължи на употребата при тази терапия на химични лекарства, които в повечето случаи принадлежат към групата на цитостатиците и техният ефект е, че те причиняват спиране на процесите на клетъчно делене. В първия етап тяхното действие е насочено към най-активно разделящите се клетки. Тъй като космените фоликули от които настъпва растеж на косата стъбла, характеризиращи се с висока активност на клетъчно делене, така че един от първите изложени на вредни химиотерапия, и следователно има страничен ефект като загуба на коса.

Косата започва да намалява след 2-3 седмици след началото на курса на лечение. Въз основа на индивидуалните характеристики на организма тези термини могат да бъдат по-ранни или, обратно, по-късно.

Като правило загубата на коса по време на химиотерапията не носи пряка заплаха за здравето. Отрицателният аспект на този феномен е главно единствено в появата на психологическия фактор на безпокойството на жената за състоянието на косата й. В крайна сметка, както е известно, женската коса е важен компонент на красотата и привлекателността на жените. В някои случаи степента на тревожност може да бъде толкова висока, че такъв риск от оставане без прическа причинява пациентите да откажат такова химиотерапевтично лечение.

Косопад след химиотерапия

Загубата на коса след химиотерапията е един от най-честите и чести ефекти на употребата на химикали. Често онколозите информират пациентите за високата вероятност от този страничен ефект в резултат на такова лечение.

Косата изпада не веднага след първия курс, а интензивното попадане започва да се случва по време на втория курс на химиотерапия. Структурата на косата е значително по-тънка и има също така повишаване на тяхната чувствителност. Процесите на загуба на коса се появяват по цялото тяло, включват главата и лицето, ръцете, краката, подмишниците и слабините.

За загуба на коса води до поражение заедно с центровете на злокачествени неоплазми, както и здрави тъкани, включително космени фоликули. Има потискане на растежа и влошаване на косата.

Загубата на коса след химиотерапия се различава от същата нежелана реакция, която възниква от рентгеновото лечение, тъй като в последния случай само от областите, които са директно изложени на лъчение, са засегнати от негативния ефект. При терапевтичното лечение с химически лекарства последствията се проявяват в цялото тяло.

Кога падат косите след химиотерапия?

Много от тези, които са показали лечение с употребата на медицински химикали, се чудят кога косата пада след химиотерапията?

Невъзможно е без съмнение и с пълна увереност да се твърди, че косата ще започне да пада от началото на курса на това лечение. Процесите, които се появяват в тялото, включително тези, които засягат функционирането на космения фоликул, зависят от действието на специфични лекарства, използвани в химиотерапията. Важен фактор са и индивидуалните характеристики на организма.

При някои пациенти алопецията се появява още от самото начало на първите химиотерапевтични процедури. И в други, загубата на коса може да напредва с по-малка степен на тежест и да бъде ограничена до частична загуба на коса и само фокална. Има случаи, при които пациентите успяват да запазят частично косата си.

И все пак, за да избегнете напълно такива странични ефекти, когато косата падне, след като химиотерапията не е възможна. Според статистически данни, пълната плешивост, така или иначе, се случва на третата или четвъртата седмица от курса на лечение.

Без да е последната, факторът на психологическото отношение на пациента във връзка с проблема за косопада също е значителен. За да поддържаме здравословно и оптимистично разположение на ума, е необходимо да се уверим, че това явление е временно и след известно време процесите на растеж на косата са нормализирани.

Кога косата ще расте след химиотерапия?

Този въпрос е актуален за жените по-специално, защото грандиозните криви ключалки са неразделна част от красотата и привлекателността на всеки справедлив секс.

Процесите на нормализиране на растежа на косата протичат главно в периода от 3 месеца до 6 месеца след края на последния курс на лечение. През това време покритието за коса се възстановява в достатъчна степен, така че последиците от такъв страничен ефект престават да бъдат твърде очевидни.

За да се ускори възстановяването на здравия растеж на косата, можете да използвате подходящите лекарства или алтернативни лекарства. До известна степен намаляването на загубата на коса и стимулирането на активния растеж на нови могат да помогнат за използването на специализирани минерално-витаминови комплекси. Тук трябва да обърнете внимание на такъв нюанс, тъй като те могат да бъдат включени в списъка на противопоказанията в онкологията. Поради това, за целесъобразността и ефективността на употребата е необходима консултация с лекуващия лекар.

Ускорете подхода на това време, когато косата расте, след като са на разположение химиотерапевтични процедури, за да активирате потока на кръв към скалпа. Такова действие се упражнява от изгарянето на вещества, например, съдържащи се в червения пипер и неговата тинктура от капсицин.

Към кого да се свържете?

Възстановяване на косата след химиотерапия

Възстановяването на косата след химиотерапията до голяма степен зависи от качеството на кръвоснабдяването на скалпа. Притокът на кръв към космените фоликули, който на свой ред стимулира процесите на активно растеж на космите, се дължи на действието на загряващи маски, които съдържат горещ пипер в комбинация със съответните лечебни билки.

За да се постигне ефект на затопляне е възможно и с помощта на маска от пресен лук. Той се приготвя съгласно следната рецепта. Разбърква сок първия лук, зехтин (като алтернатива - или Kastornoye репей) в количество от 1-2 супени лъжици с флакон витамин D3 като разтвор в масло, 1 супена лъжица минути шампоан. Полученият състав се нанася върху косата и се покрива с полиетиленово фолио. След 3-4 часа изплакнете и изплакнете с вода и добавете сока на първия лимон.

Добрият ефект от затоплянето предизвиква масаж, започващ с фронтовите и темпоралните лобове и преходно към тилната област. Тук обаче трябва да се отбележи, че целесъобразността на такъв масаж е оправдана само с пълна загуба на коса. В случаите

Фокалната алопеция като ефект на масаж върху скалпа може да доведе до загуба на тези коси, които са оцелели след края на химиотерапията.

Възстановяването на косата след химиотерапията е по-добро благодарение на създаването на среда, богата на витамини и минерали. Интензивното насищане с витамини на скалпа осигурява всички видове растителни масла, като грозде, коприва, маслини, репей. За по-голяма ефективност се препоръчва използването им в комбинация с етерични масла от жасмин, иланг иланг и роза. Трябва да обърне внимание на факта, че етеричните масла могат да причинят алергични реакции, така че преди да ги използвате, е абсолютно излишно да се направи алергичен тест.

Укрепване на косата след химиотерапия

Правилната грижа за косата е от голямо значение по време на химиотерапията и по време на последващия период на възстановяване.

Дали процедурите, насочени към укрепване на косата след химиотерапия, имат смисъл не по-рано, отколкото след приключване на всички курсове на лечение. Тъй като продължаващите вредни ефекти от химиотерапията върху космените фоликули ще обезсилят всички възстановителни процеси, които започват в тях. Най-целесъобразно и подходящата мярка преди края на химиотерапевтично лечение, е зачитането на скалпа, използването на хидратиращи кремове и защита на косата от излагане на пряка слънчева светлина и други фактори на околната среда с помощта на шалове, изработени от памучен плат.

По време на престоя в стаята се препоръчва да носите плътно обвързана лента или плувна гумена капачка.

В този период от време, в който се извършва възстановяването на косата, е необходимо да се предпазят колкото е възможно повече от всякакви влияния, които могат да доведат до отслабване или да причинят увреждане на косъма. Не изсушавайте косата със сешоар или направете гореща коса. За да измиете главата, трябва да използвате само топла вода и шампоан, за да получите максимално възможно меко действие.

Укрепване на косата след химиотерапия се дължи на приемането на бульони лененото, овес, роза, ечемик и др благоприятен ефект използва за изплакване на базата на билкови съставки, и в допълнение, - .. Маски коприва, лайка, хвощ, жълтурчета и маски тинктури прополис.

Маски за коса след химиотерапия

Маските за коса след химиотерапия се използват като усилващ агент и като начин за стимулиране и ускоряване растежа на косата. Има голямо разнообразие от всякакви рецепти, насочени към грижа, стимулиране на растежа и поддържане на здравето на косата. Нека разгледаме някои от тях.

Така че, в случай на значителна загуба на коса, препоръчително е да използвате маска със следните компоненти.

Една супена лъжица (по-нататък - чай или маса, съответно, в зависимост от това колко гъста коса), сок от лук в комбинация с една и съща сума на рициново масло, невен тинктура и чушки изгаряне на смесени с един жълтък. В получената структура се добавя една лъжичка мед и коняк.

Важна забележка към тази рецепта е, че е необходимо да се използва само сок от лук, а не неговата смачкана каша, за да се избегне появата на характерна миризма в косата.

Маската се поставя върху главата и се поставя шапка. Продължителността на процедурата е един час.

Активирането на процесите на растеж на здрави косми може да бъде улеснено от маска с варене на чай. Тази рецепта осигурява хранене на космите и стимулира притока на кръв към скалпа. В допълнение, има оптимизация на кожните мазнини и киселинно-базовия баланс.

За да използвате тази маска за коса след химиотерапия, 250 грама чаени листа от черен чай се излива с половин бутилка водка и се влива в продължение на 2 часа. След филтриране, използваното пивоварство се изхвърля и полученият състав се втрива в кожата и главата се обвива с целофанов филм за един час. В края на това време всичко трябва да се измие с вода и шампоан.

Как да расте косата след химиотерапия?

Когато последният курс на химиотерапия приключи, въпросът за това как да расте косата след химиотерапия става все по-належащ.

По време на периода на възстановяване се препоръчват специални овлажняващи средства. Обвити в скалпа, те помагат за намаляване на дискомфорта и премахване на неприятните усещания за сърбеж.

Едно от тези средства за триене е водно решение с Minoxidil. В резултат на приложението му се наблюдава по-активен растеж на космите, а процесите, причиняващи загубата им, намаляват тяхната интензивност.

За да се предотврати загубата на коса, е известна практиката за охлаждане на скалпа с лед или използване на специални охлаждащи гелове. Поради намаляване на температурата, космените фоликули се свиват по размер, което по време на химиотерапията предотвратява поглъщането на вещества, които могат да имат отрицателен ефект.

Положителният момент във връзка с това как да расте косата след химиотерапия намалява до пълното им елиминиране всички видове нежелани ефекти. Препоръчително е известно време да се откажете от боядисването на косата и химическото й навиване. Не се препоръчва използването на термични устройства за оформяне. Измийте косата само когато е мръсна, с шампоан, който има лек ефект.

Боядисване на косата след химиотерапия

Много спешно за жените, подложени на лечение с употребата на химически лекарства, придружени от такъв страничен ефект като загуба на коса е проблемът за тяхното възстановяване. Един от факторите на женската красота и атрактивност е цветът на косата и възможността за тяхното оцветяване.

Оцветяването на косата след химиотерапия може да започне след половин година от края на последния курс на лечение. Не се препоръчва косата да се подлага на това по-рано, тъй като оцветяването, както и къдренето могат да отслабят имунитета и да увеличат уязвимостта на косата при неблагоприятни фактори на околната среда. Вследствие на това дори е възможно увеличаване на интензивността на падането, което може да предизвика появата на фокална алопеция.

В случай, че химиотерапията е предшествана от оцветяване или е приложена химическа вълна, структурата на косата става по-деликатна и крехка.

Оцветяването на косата след химиотерапия изисква внимателно внимание при избора на подходяща боя за употреба. Оптимална възможност е боядисване без съдържание на канцерогени, ако е възможно - при производството на които са използвани само компоненти от естествен произход.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.