^
A
A
A

Себореен дерматит и пърхот

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Себореен дерматит - хронично рецидивиращо заболяване на кожата, която се развива в себорейни области и големи гънки, проявява eritemato-плоскоклетъчен и плоскоклетъчен-фоликуларен папулозен обриви и получената активирането на сапрофитни микрофлора.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Какво причинява себореен дерматит?

Причината за себореен дерматит е възпроизвеждане в устата на космените фоликули на липофилната дрожди гъбички Pityrosporum овале (Malassezic пърхот). Тази гъбичка се превръща в сапрофит на повърхностите на кожата, осигурени в изобилие от мастните жлези. Честотата на освобождаването му при здрави хора варира от 78 до 97%. Въпреки това, при някои промени в защитната биологична повърхностна система на кожата, P. Ovale получава благоприятни условия за репродукция и проявява свойствата на патогенни гъбички. Ендогенните фактори предразполагащи към развитие на себореен дерматит, себорея включват, ендокринни нарушения (диабет, заболяване на щитовидната жлеза, хиперкортизолизъм и др.). Имуносупресията на всяка етиология играе важна роля в патогенезата на себореен дерматит, както и други заболявания, причинени от опортюнистични гъбички, подобни на дрожди. Така че себорейският дерматит е ранен маркер на ХИВ инфекцията. Неговите симптоми често се наблюдават на фона на тежки соматични заболявания, хормонални нарушения, при пациенти с атопичен дерматит.

Симптоми на себореен дерматит

В зависимост от локализацията и тежестта на възпалителния процес се различават няколко клинични и топографски типа себореен дерматит:

 1.   Себореен дерматит на скалпа:
  • Тип "сух" (обикновен пърхот);
  • Тип "мастен" (стеаринов или восъчен пърхот):
  • "Възпалителен" (ексудативен) тип.
 2. Себореен дерматит на лицето,
 3. Себореен дерматит на багажника и големи гънки
 4. Обобщен себореен дерматит.
 5. Себореен дерматит на скалпа
 6. Сух тип "(празен пърхот) или питириаза сика

Пърхотът е хронично увреждане на кожата на скалпа, характеризиращо се с образуване на паракератозни везни без признаци на възпаление. В тези случаи, както при ихтиозата, везните са първични vysypnye елементи. Появата на пърхот е най-ранният признак за развитие на себореен дерматит на скалпа.

Пърхотът се появява под формата на малки фокуси, главно в тилната част на париета, но може бързо да се разпространи в целия скалп. Границите на лезията не са ясни. Характерно за хиперплазия на себорея и хиперсекреция на мастните жлези липсва. Пилингът е ужасен, везните са сухи, ронливи, сиво-бели, лесно се отделят от повърхността на кожата и замърсяват косата, както и външното облекло. Косата също е суха. Обикновено липсата на възпалителни явления и субективни разстройства.

"Удебелен" тип или стетоиди на питириазис

Киселини (стеаринова, или восъчен) пърхот се случва на фона на повишена себум, обаче люспи имат мазен външен вид, с жълтеникав оттенък, са залепени един към друг по-здраво задържа върху кожата, отколкото когато сух пърхот, и могат да образуват слоеве. От повърхността на кожата люспи обикновено са разделени в големи люспи. Косата изглежда мазна. Може да има и сърбеж, зачервяване и екскориации.

Възпалителен или ексудативен тип

На скалпа се появява люспест еритем, който е леко инфилтриран, и се образуват пластични плаки с жълтеникаво-розови очертания с ясни контури. Те могат да се слеят в обширни фокуси на псориазис, които улавят почти целия скалп. В областта на челото и храстите, отделен, леко издигнат край на лезията се намира под линията на растежа на космите под формата на "себорейна корона" (corona seborrheica Vnnae). Повърхността на елементите е покрита със сухи, чупливи или мазни везни. Пациентите са обезпокоени от сърбеж.

При някои пациенти на повърхността на огнищата, които имат неприятна миризма, се появяват серозни или млечни кости от жълтеникаво-сив цвят, които след отстраняването им са изложени на овлажняващата повърхност.

Процесът от скалпа често преминава към челото, шията, ушите и паротидните зони. В гънките зад ушите, могат да се наблюдават дълбоки болезнени пукнатини, а понякога регионалните лимфни възли се увеличават.

Себореен дерматит на лицето

Медиалната част на веждите, носът на носа и носокутанните гънки са засегнати. Съществуват сърбящи пластични елементи от розово-жълтеникав цвят с различни размери и форми. В гънките могат да възникнат болезнени пукнатини, слоести люспести кори. Избиванията по лицето обикновено се комбинират с лезии на скалпа и клепачите (маргинален блефарит). При мъжете в областта на мустаците и на брадичката могат да се наблюдават и повърхностните фоликуларни пустули.

Себореен дерматит на багажника

Лезията се локализира в гръдната кост, в междуклетъчната зона по гръбначния стълб. Обривите са представени от жълтеникави или розово-кафяви фоликулни папули, покрити с мазнини от скалисти кори. В резултат на тяхното периферно израстване и сливане слабо инфилтрирани фокуси се образуват с отделни, широколистни или овални очертания, бледо в центъра и покрити с деликатни люспести люспи. На периферията на горите можете да намерите пресни тъмночервени фоликулни папули. Поради централната разделителна способност, някои плаки могат да придобият пръстеновидни очертания, подобни на гирлянд.

В голяма кожни гънки (аксиларни, ингвинални, аногенитално, под гърдите, пъпа) себореен дерматит еритема проявява ясно, ограничена или плочи от розово до жълтеникаво-бял до тъмно червен цвят, повърхността на който се обелени и понякога болезнени пукнатини и покрити cheshuyko- корички.

Обобщен себореен дерматит

Сърца на себореен дерматит, увеличаване на площта и сливане може да доведе до появата на вторична еритродермия при някои пациенти. Кожата с яркорозов цвят, понякога с жълтеникав или кафеникав оттенък, е опетнен, големи гънки са преувеличени, наблюдавани са пукнатини, ексфолиативен пилинг. Може да има микроепилация, намокряне (особено в гънките на кожата), лющене на люспести кори. Пикококал и кандида микрофлора често са прикрепени. Пациентите са загрижени за тежък сърбеж, повишена температура. Себореен дерматит може да бъде придружен от появата на полиаденит, влошаване на общото състояние на пациентите, което е индикация за хоспитализация.

За себореен дерматит, хронично рецидивиращо, заболяването се влошава и през зимата, а през лятото има почти пълна ремисия. Себореен дерматит не е свързана с ХИВ инфекция обикновено е мек, засягащи някои участъци от кожата. Себореен дерматит, свързани с HIV инфекция се характеризира с тенденция за по-тежко протичане и обобщение обща лезии на кожата на тялото, големи гънки, появата на фоликулярно пустули атипични прояви (подобен неравномерно екзема), висока честота генерализирана себореен дерматит, резистентни на терапия, чести рецидиви.

Усложнения на себореен дерматит

Себореен дерматит може да усложни такива състояния: eczematization, присъединяването вторични инфекции (квасни гъбички от рода Candida, стрептококи), повишена чувствителност към физични и химични стимули (висока температура, някои синтетични тъкани и външната системен наркотици).

Себореен дерматит се диагностицира въз основа на характерната клинична картина. Следва да се диференциална диагноза между себореен psorizom, алергичен дерматит, периорален дерматит, себорейни папулозен syphilides, кел Corporis, лупус еритематозус, клинична кератоза, ихтиоза, белези на лицето еритема, проява на кожни лимфоми в лицето и скалпа, streptoderma скалпа и края други дерматози. В случай на изолиран процес локализация на скалпа е необходимо също да се помни, за главата въшки.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12],

Как да се лекува себореен дерматит?

Основният акцент при лечението на всеки пациент, който страда в себореен дерматит, трябва да се обърне на определянето на индивидуално значими в патогенезата на себореен дерматит фактори и техните възможности за корекция.

Причинител лечение на себореен дерматит е системно прилагане антимикотични външни средства, действащи на P. Овале. Това включва кетоконазол (Nizoral) и други азолови производни - клотримазол (клотримазол, Kanesten, Candid и др.), Миконазол (Daktarin), бифоназол (Mikospor), еконазол (Певара и др.), Изоконазол (travogen) и др. Тербинафин (Lamisil и др.), оламин (Batrafen), аморолфин производни, цинкови препарати (Kuriozin, Regetsin и др.), сяра и неговите производни (дисулфидна селен, селен дисулфат и др.), катран, Ихтиол. За лечението на себореен дерматит гладка кожа и кожни гънки, тези фунгицидни състави се прилагат под формата на крем, мехлем, гел и аерозол. Когато се присъедини гноен инфекция предписани антимикробни - кремове с антибиотици (Baneotsin, Fucidinum, Bactroban и др.), 1-2% водни разтвори на анилинови бои (блестящ зелен, еозин, и др.).

Когато се засяга скалпа, тези средства се използват по-често под формата на терапевтични шампоани, които трябва да се прилагат няколко пъти седмично. Курсът на медицинските шампоани обикновено е 8-9 седмици. Трябва да се помни, че тези шампоани трябва да се прилагат с задължително прилагане на пяна за 3-5 минути, а след това - да се измие.

В "сух" тип на лезии на кожата на главата е подходящо да се използват алкални сапуни и шампоани, както и алкохол-съдържащи агенти, тъй като те са обезмаслени и изсушават кожата, засили обелване. Най-предпочитаните шампоани, съдържащи азоли ( "Nizoral" "Sebozol") или цинкови препарати ( "Friderm цинк", "Kerium крем"), сяра и неговите производни ( "Selezhel", "Деркос пърхот за суха скалпа" ).

Когато себум хиперсекреция ефективни анти-себореен агенти, тъй като отстраняването от отстраняването на кожата липиден филм означава благоприятна среда за живота на P. Овале. Основанието е да се използват препарати, съдържащи анионен и нейонен детергент киселина (например лимонена киселина) и рН на нормализиране на повърхността на кожата. В случай на мастен тип, шампоани, съдържащи азоли ("Nizoral", "Sebozol", "NodeD. C "," Възел ". С плюс "), катран (" Friderm-катран ") {Ихтиол" Kertiol "," Kertiol С "), сяра и неговите производни (шампоан" Деркос пърхот мазна скалпа ") и други средства с противогъбична активност ( "Saliker", "Kelyual D.S.", "Kerium-intensive", "Kerium gel" и др.).

В възпалителен тип себореен дерматит бърз терапевтичен ефект осигури разтвори, емулсии, кремове, мехлеми, аерозоли, coderzhaschie глюко-кортикостероидни хормони (Elokim Адвантан, Lokoid и др., Или комбинирани средства (pimafukort, Triderm, Travokort) при своевременно присвояване външни противогъбични средства. Sdeduet стрес че тези лекарства се предписват за кратко време, в рамките на 7-10 дни, като не са предпочитани флуорирани кортикостероиди.

Традиционно се използва кератолитични агенти при ниски концентрации за лечение на себореен дерматит: салицилова киселина (за скалпа - шампоани "Fitosilik", "Fitoretard", "Saliker", "Kerium интензивност", "Kerium-крем", "Kerium-гел" , "Squafan") и резорцинол. Основанието е да се използва комбинираните външни препарати, съдържащи антимикотици, глюкокортикоиди и ексфолиращ агент.

След появата на ремисия се показва внимателна грижа за кожата и скалпа. За измиване препоръчвайте "меки" шампоани, които не променят рН на повърхността на кожата ("Ecoderm", "Elijon", "pH balance" и т.н.). Също така препоръчвайте превантивно гладуване с детергенти, включително противогъбични средства веднъж на всеки 1-2 седмици.

Критично за лечението на тежки форми на себореен дерматит има индивидуална патогенетична терапия. Въпреки това, не винаги е възможно да се идентифицират и елиминират фактори, които играят патогенетична роля в появата на себореен дерматит. Прилагане на вътрешни или интрамускулни калциеви препарати в комбинация с витамин В6. В тежка генерализирана и устойчиви на локално лечение на себореен дерматит, системно прилагане на лекарства е показано азол серия (Кетоконазол - Nizoral до 240 мг / ден в продължение на 3 седмици или итраконазол - Orungal 200 мг / ден в продължение на 7-14 дни). При остър при генерализирана себореен дерматит в екстремни случаи, предписват системни стероиди (бързо клиничен ефект обикновено се постига, когато като преднизолон 30 mg на ден) едновременно с активните външни или общ анти-микотичните средства терапия. В случай на присъединяване на вторична инфекция и развитието на усложнения (лимфангитис, лимфаденит, температура и т.н.) показва широк антибактериален спектър препарати. Понякога при пациенти със себореен дерматит се предписват изотретиноин и селективна фототерапия (UV-B).

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.