^
A
A
A

Депресията и сърдечните заболявания са взаимосвързани

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

13 May 2016, 10:30

В най-големия шведски медицински университет учените установиха, че сърдечните заболявания засягат психологическото състояние на пациентите, както и заключенията си по този въпрос, които те споделят на Конгреса EuroHeartCare.

Изследванията, проведени от учени, показват, че пациентите със сърдечни и съдови заболявания често развиват депресивни разстройства, които водят до изтощаване на тялото. Специалистите отбелязват, че сърцевините са по-трудни за справяне със стресови ситуации, но в повечето случаи лекарите не предписват антидепресанти на такива пациенти. Известно е, че рисковите фактори за развитие на сърдечен удар са стрес и депресия, в последното проучване на шведската група връзката между сърдечните заболявания и развитието на депресия е потвърдена.

Също така, изследователите установиха, че сърцевините на лекарите рядко предписват лекарства за депресия, което, разбира се, предизвика изненада. Както бе обяснено от един от авторите на проекта, възможна причина може да е нежеланието на лекарите да се рови в същността на заболяването, за основните причини за болестта и да потърсите, за да изберете индивидуално третиране във всеки отделен случай. Този подход води до факта, че пациентите, които не са изпратени на допълнителна консултация с психолог и да получават различни сърдечни лекарства, в резултат на депресивни разстройства стане тежък, труден за лечение и може да бъде фатално.

Проучванията показват, че в почти половината от случаите на депресивни разстройства, които трудно се лекуват с конвенционални методи, възникват скрити соматични патологии, повечето от които са засегнати от психологически фактори. Лечението на такива нарушения отнема доста време, често години. Освен това самите пациенти със сърдечни заболявания не искат да търсят помощ и да се лекуват.

Според един от авторите на научни трудове Barbro Kelstre, днес почти всеки човек е изправен пред стреса на дневна база и са принудени да се справят с най-различни проявления, като съвременния ритъм на живот не позволява на човек да се отпуснете напълно и да преминат.

Депресията става все по-разпространена болест, която засяга милиони хора в различна степен (според някои доклади около 20% от населението на развитите страни страда от различни депресивни разстройства).

Депресията се смята за доста сериозно заболяване, което води до намаляване на ефективността, тежко психическо страдание (не само на пациента, но и неговото семейство), по-тежки случаи, има желание за самоубийство. Ето защо лекарите от всички страни са загрижени за ситуацията и учените предлагат различни начини за борба с това заболяване. Например, американските експерти предложиха доста проста, но според тях ефективен начин за борба с депресията - жива комуникация.

Както показват проучванията, в които взеха участие 11 000 души, тези, които общуват главно с помощта на социални мрежи или телефон, са по-податливи на депресивни разстройства. Доброволците, които общуват със своите близки и приятели "живеят", риска от развитие на депресия, лошо настроение, депресия намаляват с 11,5%.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.