^
A
A
A

Депресия? Халюциногенните гъби ще ви помогнат

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

14 June 2016, 10:15

Учените твърдят, че халюциногенните съединения, които се съдържат в някои гъби, могат да помогнат за развитието на лекарства от депресия.

Психеделични (причиняващи психически и физически аномалии в организма), действието на някои видове гъбички, свързани с вещество, съдържащо се в него - псилоцибин и учени смятат, че веществото може да помогне на хората с зависимостта от алкохолни напитки, тревожност, неврози (натрапливи). Както показват някои проучвания, хората, които приемат психеделични вещества, са по-малко склонни към самоубийства и по-малко чувствителни към психологически стрес.

Действието на псилоцибин е аналогично на антидепресантите, действа върху рецепторите в мозъка и според учените може да бъде полезно при лечението на депресивни състояния.

За лечението на депресия, антидепресантите и когнитивната поведенческа терапия сега се използват най-често, но в 1 от 5 случаите лечението е неефективно, освен това, често се появяват рецидиви.

В Имперския колеж (Лондон) експертите, водени от професор Робин Кархарт-Харис, изследват ефекта на псилоцибин върху състоянието на хората с депресивни разстройства. Изследването обхваща 12 души (по 6 мъже и жени), които имат леки и тежки прояви на депресия. Всеки от участниците получи 2 курса антидепресанти, но лечението не доведе до очаквания резултат. Всички доброволци, освен един, присъстваха на терапевт. В историята на семейството участниците в проучването не са имали психотични разстройства, роднините не са страдали от психични разстройства, алкохол или наркотична зависимост.

Учените за всеки доброволец предписват 2 курса на псилоцибин - през първата седмица от 10 милиграма, а втората - 25 милиграма. Лечението бе наблюдавано от психиатри, в специално помещение с ослепително осветление и музика. Лекарите през целия период на лечението помогнаха на пациентите и наблюдаваха състоянието им.

По време на лечението, както и след края на курса на псилоцибин, участниците получиха магнитно резонансно изображение. В резултат на това учените са установили, че поддържащата терапия с псилоцибин има положителен ефект върху състоянието на пациентите, освен това лекарството е безопасно и се понася добре. Три месеца след края на курса на лечение, половината от участниците намалиха симптомите на депресия. 

Специалистите отбелязват, че психеделичният ефект се наблюдава след 30-60 минути след приемането на лекарството. Доброволците не показаха никакви сериозни нежелани реакции, преди лекарството да се почувства тревожно, но след като псилоцибинът започна да действа, вълнението премина. Девет души са имали объркване, 4 са преживели временно гадене, а други четири са били тормозени за главоболие.

След 7 дни при всички пациенти, експертите отбелязват подобрения, в 8 - временна ремисия. След 3 месеца, 7 души от състоянието продължават да се подобряват, 5 от 7 души са имали ремисия.

Според учените, въпреки факта, че псилоцибинът, подобно на антидепресантите, действа върху рецепторите на мозъка, той действа по-бързо.

Според авторите на изследването е необходимо да се извършат редица допълнителни изследвания, за да се потвърди ефективността на псилоцибин и да се сравни неговият ефект с действието на други лекарства, използвани за лечение на депресия.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.