^

Здраве

A
A
A

Депресия

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Голямата депресия е едно от най-често срещаните афективни разстройства, които могат да доведат до самоубийство, което е на девето място сред причините за смъртта в Съединените щати.

Изчислено е, че около 15% от пациентите с тежка депресия извършват самоубийство, включително тези с голяма депресия и депресия при биполярно разстройство. Депресията също е независим рисков фактор за инвалидност при пациенти, претърпели миокарден инфаркт и инсулт. Качеството на живот на пациенти с тежка депресия или депресивни симптоми, които не отговарят на критериите за тежка депресия (субсиндромна депресия) е значително по-ниско, отколкото при здрави индивиди и пациенти с други хронични патологии.

Афективните разстройства са един от основните източници на инвалидност и инвалидност и представляват сериозен медицински и социален проблем. Само тежка депресия предизвиква годишните икономически загуби над 43 милиарда долара, от които 12 милиарда са похарчени за лечение, 23 милиарда са загубите, свързани с отсъствията и nedoproizvedennoy продукти, 8 милиарда - загуби, причинени в резултат на самоубийство ранна смърт. Не забравяйте за загубите, свързани с понижаването на качеството на живот при тези пациенти, което не може да бъде оценено. За афективни разстройства включват депресия, дистимия, биполярно разстройство (маниакална депресия), циклотимия и афективни разстройства, причинени от соматични и неврологични заболявания. Сравнително високото разпространение на афективните разстройства ги прави спешен проблем за всички практикуващи.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Симптомите на депресията

Основните симптоми на тежка депресия включват потиснато настроение, анхедония, промени в апетита, нарушения на съня, ажитация или забавяне, умора, нарушена концентрация, нерешителност, повтарящи се мисли за смърт и самоубийство. Диагнозата на депресия може да се направи, ако поне пет от тези симптоми са налице в продължение на две или повече седмици. Освен това, за тази цел следва да се изключат други възможни причини за тези симптоми, например тежка смърт, лекарство или друго заболяване, способно да причини депресия. Противно на общоприетото схващане, самоубийственото поведение не е задължителен признак на депресия.

През последните няколко години се наблюдава стабилизиране на кумулативното разпространение на депресията (т.е. Делът на хората, които са диагностицирани по време на живота), но средната възраст на дебюта на заболяването е намаляла значително. Депресията протича хронично в около 50-55% от случаите, а по време на появата на болестта е невъзможно да се определи дали този депресивен епизод ще бъде единственият. Ако се развие вторият епизод, вероятността за появата на третия е 65-75%, а след третия епизод вероятността за четвърти е 85-95%. Обикновено след третия епизод и понякога след втория епизод, ако е особено трудно, повечето лекари смятат, че е необходимо да се предпише дългосрочна поддържаща терапия.

Диагностични критерии за епизода на голяма депресия

 • Пет (или повече) от следните симптоми, характеризиращи се с отклонение от обичайното състояние, присъстват едновременно в продължение на най-малко две седмици; докато един от тези симптоми също трябва да бъде
 1. депресивно настроение или
 2. загуба на интерес или удоволствие

Забележка: Симптомите, които несъмнено са причинени от соматични или неврологични заболявания или заблуди и халюцинации, които не са свързани с афективно разстройство, не трябва да се включват.

 • Депресивно настроение, което се чества през по-голямата част от деня почти всеки ден от пациента {например под формата на чувства на тъга или празнота) или други (например, ум тъжен пациента).

Забележка: При деца и юноши може да се появи раздразнителност.

 • Значителното намаляване на лихвата и загубата на удоволствие по отношение на всички или почти всички дейности през по-голямата част от деня почти ежедневно (при субективни усещания или наблюдения на други)
 • Значително намаление на телесното тегло (не е причинено от диета) или повишаване на теглото (например, промяна в телесното тегло от повече от 596 на месец) или намаление или увеличаване на апетита почти ежедневно.

Забележка:

Децата трябва да вземат предвид намаляването на наддаването на тегло в сравнение с очакваното.

 • Безсъние или псевдоспермия почти всеки ден. Психомоторна ажитация или инхибиране почти всеки ден (според наблюденията на другите, а не само върху субективните чувства на тревожност или забавяне)
 • Умора или загуба на сила почти всеки ден
 • Намаляване на способността за мислене или фокусиране или колебание почти ежедневно (при субективни усещания или наблюдения на други)
 • Повтарящи се мисли за смъртта (без да се ограничават до страха от смърт), повтарящи се самоубийствени идеи без конкретни планове за самоубийство или опит за самоубийство или конкретен план за неговото прилагане
 • Симптомите не отговарят на критериите за смесен епизод
 • Симптомите причиняват клинично изразен дискомфорт или нарушават живота на пациента в социални, професионални или други важни области
 • Симптомите не са причинени от директното физиологично действие на екзогенни вещества (напр. Пристрастяващи вещества или лекарства) или общо заболяване (напр. Хипотиреоидизъм)
 • Симптомите не могат да бъдат обяснени с реакция на тежка загуба; например, тежка загуба симптоми продължават повече от 2 месеца, или характеризирани от тежки функционални разстройства, болезнено засяга в безполезност, суицидни идеи, психотични симптоми или психомоторно забавяне.

Много пациенти, особено в общата медицинска практика, се оплакват не от депресия като такова или от потиснато настроение, а от един или друг симптом, често свързан с физическо нещастие. , В това отношение винаги трябва да се има предвид депресията при изследване на пациент, който има соматични оплаквания. Симптомите на депресия се развиват постепенно, в продължение на много дни или седмици, така че е невъзможно точно да се определи времето на нейното начало. Често приятели, роднини, роднини забелязват неприятности по-рано от самия пациент.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Диагностични критерии за меланхолия

Диагностични критерии за меланолия в рамките на голям депресивен епизод с голяма депресия или най-скорошен депресивен епизод при биполярно разстройство I или II

 • Наличието на поне един от следните симптоми в разгара на настоящия епизод:
 • Липса на удоволствие от всички или почти всички дейности
 • Безразличие към всичко, което обикновено е приятно (пациентът не се чувства много по-добре, дори временно, ако му се случи нещо добро)
 • Наличието на поне три от следните симптоми:
 • Депресивното настроение има специален характер (например, настроението се чувства като нещо различно от чувствата, които се случват, когато някой е изгубен)
 • Симптомите на депресия редовно се усилват сутрин
 • Ранно събуждане (най-малко 2 часа преди нормалното време)
 • Изразено психомоторно забавяне или, обратно, възбуда
 • Изразена анорексия или загуба на тегло
 • Прекомерна или неадекватна вина

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Диагностични критерии за кататония

Диагностични критерии за кататония в контекста на голям депресивен епизод, манийни епизоди или смесени епизоди с голяма депресия и биполярно разстройство от тип I или II

 • Преобладаването в клиничната картина на поне два от следните симптоми:
 • Моторна неподвижност, проявяваща се каталепсия (с развитието на гъвкавост на восъка) или ступор
 • Прекомерната двигателна активност (т.е. Ясно безцелни движения, които не се променят в отговор на външни стимули)
 • Екстремна негативност (очевидно немотивирана съпротива срещу каквито и да било инструкции, поддържане на твърда поза въпреки опитите на всеки да я променя) или мутим
 • Особеността на произволните движения, изразяващи се в поза (произволно възприемане на неподходяща или странна поза), стереотипни движения, изразени маниери или грим,
 • Ехолалия или ехопраксия

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Диагностични критерии за атипична депресия

 • Реактивност на настроението (т.е. Подобряване на настроението в отговор на реални или възприемани положителни събития)
 • Два или повече от следните симптоми:
 • Отчетено повишаване на телесната маса или повишен апетит
 • хиперсомния
 • Усещане за непридържане или тежест в ръцете и краката
 • Уязвимостта към откази от страна на други хора (не само при епизоди на афективни разстройства), което води до нарушаване на живота на пациента в социалната или професионалната сфера
 • Състоянието не отговаря на критериите за меланхолични или кацтонични симптоми по време на същия епизод

Тези критерии се прилагат в случаите, когато тези симптоми преобладават през последните 2 седмици на тежки депресивни епизоди в тежка депресия или скорошни големи депресивни епизоди при биполярно разстройство тип I или II, или ако тези симптоми са често срещани в последните 2 години с дистимия.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34]

Как да кажете на пациента диагнозата депресия?

Ако пациентът първо е диагностициран с депресия, трябва да бъдат обсъдени редица въпроси с него. Много пациенти, които преди това не са кандидатствали за психиатър, дори не подозират, че имат сериозно психическо разстройство. Те разбират, че не са здрави, но не го възприемат като болест и често се оплакват от някои симптоми. За да се създадат оптимални условия за пациента, е важно да се разбере ефекта, който афективните разстройства могат да имат върху връзката на пациента със семейството и близките му хора. Пациентът трябва да бъде информиран и, ако е възможно, и към своите роднини и приятели, че депресията е заболяване, а не проява на слабост на характера. Много семейства не разбират какво причинява такива плашещи промени в близък до тях човек и очакват, че ще се подобри, след като се полага усилия. Ето защо е важно да информираме пациента и семейството му за признаците на заболяването. Освен това е необходимо, без да се плаши пациентът, да обсъди с него възможните странични ефекти на наркотиците, които ще му бъдат предписани, и мерките, които трябва да се предприемат, когато възникнат.

Основните въпроси, които трябва да бъдат обсъдени с пациента при диагностицирането на тежка депресия

 • Характерни симптоми на заболяването
 • Депресията като често срещано заболяване
 • Депресията е болест, а не слабост на характера
 • Не-вегетативни разстройства - предшественик на висока ефикасност на антидепресантите
 • Характеристики на основните странични ефекти на лечението

Диференциална диагноза на депресията

Диференциалната диагноза на депресия трябва да се извърши с други афективни разстройства като дистимия, и най-важното, с биполярно афективно разстройство (BPAR). Приблизително 10% от пациентите с тежка депресия в бъдеще развиват BPAR; съответно, разпространението на BPAP е около 1/10 от разпространението на голяма депресия. Диференциалната диагноза на голяма депресия с BPAR е особено подходяща при млади пациенти. Освен това, трябва да има диференциална диагноза с шизоафективно разстройство, шизофрения, деменция, зависимостта от психоактивни вещества (както рецепта и незаконни), както и състояния, които са възникнали в резултат на соматични или неврологични заболявания.

Ако, както и симптомите на депресия, психотични симптоми присъства, лечението с антидепресанти е необходимо да се добави антипсихотици или електроконвулсивна терапия (ЕСТ). Такива атипични прояви като повишен апетит, често със силен натиск на високо въглехидрати и Pishe сладкиши, сънливост, тежест на крайниците, тревожност, промени в настроението парадоксално през деня, непоносимост към повреди целеви изисква адюванти серотонергична активност, или инхибитори на моноамин оксидаза. Меланхолия се проявява в това, че човек престава да се насладите на по-голямата част от заетостта и става безразличен към факта, че по-рано донесе удоволствие. Пациентите със симптоми на меланхолия, дори и за кратко време, не могат да "изродят". Други прояви на меланхолията в тежка депресия включват чувство на депресия, промени в настроението през целия ден с сутринта се увеличили депресивни симптоми, ранно сутрешно събуждане, психомоторно забавяне или тревожност, анорексия и загуба на тегло, прекомерно чувство за вина. Когато депресия с психотични делюзии и халюцинации могат да бъдат еднакви съдържание афективни симптоми или, обратно, неподходящ (не са идентични по съдържание с депресивни мотиви). Кататоничните симптоми се характеризират с психомоторни нарушения, негативизъм, ехолалия, ехопраксия.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39]

Към кого да се свържете?

Медикаменти

Връзка между престъпленията и депресията

Не е проучена връзката между депресията и престъпността, както и връзката между шизофренията и престъпността. Според проучването на Службата за национална статистика за психичните разстройства в затворите, шизофренията и заблудите са по-често срещани от афективните разстройства.

Депресията и манията могат директно да доведат до извършването на престъпление. И въпреки че в резултат на афективно разстройство може да бъде извършено всяко престъпление, все пак съществуват редица добре познати асоциации:

Депресия и убийство

Тежката депресия може да накара субекта да мисли за безнадеждност на съществуването, за липсата на цел в живота и следователно единственият изход е смъртта. В някои случаи убийството може да бъде последвано от самоубийство. В различни проучвания нивата на самоубийство след извършване на убийство варират. Според Запад значителна част от самоубийствата са свързани с абнормно психическо състояние на субектите, а депресиите играят важна роля тук.

trusted-source[40], [41], [42], [43]

Депресия и престъпен насилие

В такива случаи, убиването на дете може да бъде пряко свързано с илюзии или халюцинации. От друга страна, актът на насилие може да бъде последица от раздразнителност поради афективно разстройство.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Депресия и кражба

При тежка депресия има няколко възможни връзки с кражбата:

 • Кражбата може да бъде регресивно действие, акт, който носи мир;
 • кражбата може да бъде опит да се обърне внимание на нещастието на субекта;
 • това действие може да не е истинска кражба, а проява на липса на ум и неконсолидирано състояние на съзнанието.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56]

Депресия и палеж

В тази асоциация палежът може да бъде опит да се унищожи нещо във връзка с чувство за безнадеждност и отчаяние, или палежът може, поради своя разрушителен ефект, да облекчи състоянието на напрежението и дисфорията на субекта.

trusted-source[57], [58], [59], [60], [61]

Депресия, алкохолизъм и престъпност

Дългосрочната злоупотреба с алкохол може да причини чувство на депресия или депресия може да доведе до злоупотреба с алкохол. Дезинхибиторната комбинация от алкохол и депресия може да доведе до извършването на престъпление, включително престъпления от сексуален характер.

trusted-source[62], [63], [64], [65]

Депресия и експлозивна личност

Хората, които страдат от нарушения на личността, често са по-малко способни да се справят със собствените си състояния на депресия. След стреса, възникнал във връзка с дискомфорта, причинен от депресията, може да има епидемии на насилие или прояви на разрушително поведение.

trusted-source[66], [67], [68], [69], [70], [71]

Депресия и непълнолетни правонарушители

В тази асоциация депресията може да бъде прикрита. Външно може да има признаци на театралност в поведението, както и прояви на поведенчески разстройства, изразени например при постоянна кражба. В миналото обикновено има история на нормално поведение и липса на аномалии на личността.

trusted-source[72], [73], [74], [75], [76], [77], [78], [79], [80]

Депресия, улеснена от престъпността

Някои автори обръщат внимание на феномена на депресията и напрежението, които се улесняват чрез извършването на акт на насилие. Историята на депресията може да бъде проследена до съвършен престъпен акт, а след това предметът на депресия е изгубен. От клинична гледна точка това най-често се наблюдава при лица с нарушения на личността.

trusted-source[81], [82], [83], [84], [85], [86]

Манийни условия и престъпления

При мания пациентът може да изпита екстаз с халюцинации или делириум величие, което може да доведе до извършването на престъпление. Комбинацията от слаба критика към собственото състояние и злоупотреба с вещества може да доведе до поведение, което нарушава социалните норми.

Медико-правни аспекти на депресията

Големите разстройства на настроението са основа за прилагане на защита поради психиатрични заболявания и изготвяне на психиатрични препоръки. В тежки случаи, особено при мания, разстройството може да бъде толкова тежко, че субектът не е в състояние да участва в процеса. В случаи на убийство, адекватна мярка е декларация за намалена отговорност, а в случай на делириум и халюцинации, субектът може да попада в обхвата на правилата McNoten. Коя болница ще вземе пациента зависи от степента на насилие, желанието да сътрудничи с терапевтите и решимостта да повтори това, което беше направено преди това.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.