^

Здраве

Ултразвук на шийката на матката

, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ултразвукът на шийката на матката е метод, който е един от най-информативните методи, който ни позволява да идентифицираме основните причини за патологичното развитие не само на женските генитални органи, но и на тазовите органи. Ултразвукът се използва за диагностициране на бременността и за наблюдение на плода. Освен това, US - А "златен стандарт" за диагностика както доброкачествени и фонови заболявания и злокачествени тумори на женските репродуктивни органи в ранен етап на развитие. Благодарение на способността на ултразвукови лъчи проникват плата с различна плътност, към днешна дата, е възможно не само да се диагностицира на шийката на матката патология на матката тяло и придатъци, но също и диференциалната диагноза на различни тумори със създаването на техния размер и точна локализация. Добрата отделна способност на ултразвуковите вълни дава възможност за широко приложение на този диагностичен метод в гинекологията.

Към кого да се свържете?

Индикация и техника на ултразвук на шийката на матката

Ултразвуковото изследване на шийката на матката е допълнителен диагностичен метод, който се използва само според инструкциите на лекаря с цел изясняване на диагнозата или провеждане на диференциална диагноза. Следователно е важно да се разгледа всеки отделен случай и да се реши въпросът за този метод на изследване, особено след като неговата информативност е много висока, заедно с ниската вреда. Лекарят преди назначаването трябва да обясни техниката и основните моменти от това изследване.

Подготовката за ултразвук на шийката на матката няма отличителни белези, с изключение на разликата в техниката. В навечерието на проучването е необходимо да се извършат основни хигиенни процедури, които не се различават от дневната тоалетна. По правило, за по-добра визуализация, с различни техники за изследване, е необходимо да се изпразни жлъчката - това улеснява свободното преминаване на вълните. Това трябва да се направи веднага преди проверката. Това са основните елементи на обучението, които са много прости, ако този преглед се съпровожда от допълнителна манипулация, тогава може да има и други методи за подготовка, които лекарят ще докладва поотделно.

Индикациите за ултразвук на шийката на матката са условия, които изискват допълнителен преглед, за да се изясни диагнозата. По отношение на ултразвука на шийката на матката, показанията са както следва:

 • Бели - изхвърляне от влагалището, което може да бъде следствие от възпалителния процес както на шийката на матката, така и на матката с придатъци, включително.
 • Кървава освобождаване от влагалището - може да бъде в резултат на много процеси - извънматочна бременност, нарушена матката бременност, ендометриоза, цервикален ерозионните, цервикален полип канал, преждевременно разкъсване на плацентата, плацента превия, както и много други патологични състояния.
 • Болки в корема с клиниката "остър корем" може да възникне, когато руптура тръба на извънматочна бременност, яйчниците апоплексия, усукване на яйчниците цистообразуващи крака, некроза миома възел.
 • Разширяване на матката по обем и размер с подозрение за маточни фиброиди за изясняване на размера и определяне на тактиката на лечението.
 • Нарушаване на нормалния цикъл на яйчник-менструалния цикъл, за да се изясни присъствието на фоликула, неговия размер, яйцеклетката, функционалната ендометриална активност.
 • Ако подозирате злокачествена неоплазма, за да изясните местоположението, размера, степента на разпространение в съседните органи.
 • Когато бременността е потвърждение за наличието на фетално яйце и се изясни нейното местоположение, както и задължителен скринингов метод за диагностициране на състоянието на плода и неговото развитие.

Това са основните указания, при които е необходимо да се извърши ултразвук на шийката на матката и матката и, в зависимост от целта, да се определи техниката на извършване. Има две основни техники за извършване на ултразвук - тя е трансвагинална и трансабдоминална. Трансabdominal ултразвук се извършва за бременни жени за оценка на състоянието на плода, измерване на неговия размер, измерване на количеството на амниотична течност, както и за функционална диагностика на основните си системи. Този метод е удобен за бременни жени през втората половина, тъй като добра проводимост на ултразвуковите вълни през гъста уголемена матка.

Трансвагинален ултразвук се извършва при всички други състояния, които изискват изследване. В същото време, на трансвагинален трансдюсер, за да се предотврати инфекция, презервативът се вкарва и вкарва във влагалището, което позволява визуализиране на всички маточни структури, както и на яйчниците и тръбите. С тази техника е възможно да се види извънтурното пространство.

Такава диагностика прави възможно да се разкрият всички структурни промени, както в матката, така и в яйчниците, около матката и съседните органи.

Ултразвук на шийката на матката при бременност

Ултразвуковата диагноза по време на бременност е задължителен метод за изследване и се провежда най-малко три пъти на всеки триместър. Първият ултразвук се провежда между 9 и 11 седмици и ви позволява да определите броя на яйцеклетките в матката, тяхното местоположение, нивото на плаценция, както и състоянието на матката. По това време можете да видите патологията на развитието на плода - хромозомни мутации, а в случай на предполагаемо развитие на вродени аномалии, е възможно да се обърнете към методи за инвазивно изследване. Техниката е трансвагинална.

Следващият ултразвук се провежда през второто тримесечие и важен елемент тук е специален преглед - цервикометрия. Този метод се състои в ултразвуково изследване на шийката на матката с измерване на нейния размер.

Тълкуването на резултатите от ултразвук на шийката на матката при бременност е, че стандартните индекси на дължината на шийката на матката са 35-45 милиметра, а размерът на маточната шийка е не повече от 5 милиметра. До тридесетата седмица от бременността дължината на шийката на матката трябва да бъде най-малко 35 милиметра. Освен това, при следващия ултразвук в третия триместър на 34-36 седмици, дължината на шийката на матката намалява, тъй като се подготвя за раждане. В същото време дължината му е около 34-36 милиметра, но може да бъде 30. Това се счита за нормативен показател. В случай, че дължината на шийката на матката е по-малка от 35 милиметра, тогава тя се диагностицира с исхемично-цервикална недостатъчност. Това състояние се характеризира с възможни усложнения под формата на преждевременна бременност, преждевременно отделяне на амниотична течност, заплитане на пъпната връв. В случай на навременно установяване на тази диагноза, хирургичното лечение се извършва под формата на акушерски песари - шев на шийката на матката, който намалява маточната фаринкса и разширява шийката на матката. Преди раждането този шев е премахнат. Поради това е много важно да проведете ултразвук на шийката на матката по време на бременност, особено в динамиката, тъй като ви позволява да контролирате не само състоянието на плода, но и готовността на родовия канал и тяхното състояние. Трябва също така да се отбележи, че при жени, които са имали исхемично-цервикална недостатъчност по-рано през първата бременност, методът на ултразвуковата цервикометрия е задължителен за контрола на шийката на матката.

Нормативни показатели за ултразвук на шийката на матката

Заключението, което лекарят дава след ултразвук на шийката на матката, има много неразбираеми неща. Откъде знаеш, че всичко е наред с вашето здраве? За да направите това, трябва да знаете нормалните показатели, които са определени в това изследване.

Резултатът от изследването се формира не само от данните за маточната шийка, но е сложен и правилното тълкуване на резултатите е много важно при диагнозата:

 1. Тялото на матката - местоположението, наличието на деформации, завои.
 2. Ендометриум - структура, дебелина, ехогенност, наличие на допълнителни структури под формата на фетално яйце, полип и др.
 3. Маточина - дължина, структура, наличие на кисти, полипи.
 4. Дясната и лявата яйчника - техният размер, наличието на фоликули и структура.
 5. Ектопично пространство - наличието на течни или допълнителни структури под формата на фетално яйце, хематом.

Що се отнася до шийката на матката, нормативните параметри на ултразвук на шийката на матката са както следва:

 • дължината е не по-малка от 35 и не повече от 45 милиметра;
 • размерът на маточното гърло е не повече от 5 милиметра;
 • Безплатна проходимостта на цервикалния канал - липсата на допълнителни ехо, че може да бъде извънматочна бременност на шийката на матката, локализация в шията субмукозното миома възел, на полип.
 • ясна структура на епителиалното покритие на маточната шийка и цервикалния канал без деформации;
 • липса на симптоми на "плюс-тъкан" и "минус-тъкан", което се случва съответно с растежа на злокачествените образувания, екзофилно и ендофитно.

Също така е необходимо да се вземе предвид местоположението на шийката на матката спрямо съседните органи. След оперативни интервенции на шийката на матката, например при дисплазия, може да има белези, които трябва да бъдат взети предвид при внимателно събиране на анамнеза, тъй като може да се направи фалшива диагноза.

Патологични промени в шийката на матката чрез ултразвук

Има много патологии на шийката на матката, чиято диагноза може да бъде установена само чрез ултразвукови данни. Следователно, ултразвукът е "златният стандарт" за диагностициране на патологията на репродуктивната система на жената. Важно е да се подозира планирано изследване на патологията, в бъдеще да се провеждат допълнителни изследователски методи и да се изключи или потвърди предполагаемата диагноза.

 1. Ерозията на шийката на матката е доста обща патология, която се среща при всяка трета жена на всяка възраст. Тази патология се отнася до фонологични заболявания и е свързана с евентуален риск в бъдещото развитие на патологията на рака. Поради това е важно да се установи диагноза своевременно и да се проведе лечение. На първо място, е необходимо да се прави разлика между псевдо-ерозията и истинската ерозия на шийката на матката. Псевдоерозията е дефект в лигавицата на шийката на матката, която най-често се среща при момичета под 25-годишна възраст и е физиологична. Тя произтича от действието на хормоните и не изисква лечение, а само наблюдение. Ерозията е истински дефект на лигавицата, който може да възникне в резултат на травматизиране, действието на микроорганизмите и поради това изисква лечение. Тази патология може да бъде открита чрез рутинно изследване на жена в огледала или в колпоскопия. Тогава жената е изпратена на ултразвука, за да изключи злокачествения характер - тогава няма да има разпространение в дълбочината на тъканта. Когато ултразвукът на шийката на матката ерозия има характерна форма - плитък повърхностен дефект на маточната шийка на матката без разпространение във вътрешността на тъканта. Понякога ерозията не може да се визуализира, което зависи от способността за разделяне на устройството и размера на дефекта.
 2. Ракът на шийката на матката е много опасна патология и изисква ранна диагностика. Ултразвукът може точно да определи локализацията на патологичния процес, степента на увреждане на съседните органи, състоянието на регионалните лимфни възли. Това позволява не само да се установи диагноза, но и да се класифицира болестта според етапа, който е важен за избора на тактиката на лечение.

Рак на шийката на матката на ултразвук изглежда като "плюс тъкан" и има размита структура под формата на нехомогенна ултразвуково формация с неясни контури, който носи една кухина или канал на шийката на матката е в шийката на матката. Този модел се наблюдава при ексфофилен туморен растеж. Когато ендофитни растеж на рак на шийката на матката с ултразвук се наблюдава нееднородност на шийката на матката или цервикалния канал структура в възел с размити граници и дифузно структура.

 1. Цервичната дисплазия също е преканцерозно състояние и изисква навременна диагноза. Това патология, в която има метаплазия на епитела, т.е. Стратифицирана плоскоклетъчен епител, който обикновено се намира в ekzotservikse появява в преходната област или в цервикалния канал. Това структурно разстройство е повърхностен дефект и, за съжаление, ултразвук няма прояви. Тази патология се идентифицира и потвърждава чрез цитологичен преглед.
 2. Полип на шийката на матката е много честа патология, която се причинява от инфекция и репликация в цервикалните клетки на човешкия папиломен вирус. Този вирус се умножава и допринася за разрушаването на нормалната структура на епителиалното покритие, което води до образуването на доброкачествени образувания, които имат вид на карфиол - полипи. Тези полипи на ултразвук изглеждат като "плюс-плат", но за разлика от злокачествени тумори, те имат ясни граници и единна плътност не се прилагат и не се развиват дълбоки и растат само екзофитичен. Така те имат формата на допълнителна удължена формация с отделни граници.
 3. Цервизмът на шийката на матката не е често явление, но се случва и изисква диагноза. Кистата е непролиферативна доброкачествена формация, която има тънки стени и единна композиция. Ултразвукът на шийката на матката има вид на ясна, закръглена форма, която има хомогенен състав вътре във формата на течност - което е ясно определено на екрана. Необходимо е да се извърши внимателно трансвагинално изследване, ако има подозрение за кисти на шийката на матката, тъй като може да има усложнения под формата на травма на кистата.
 4. Карцином и аденокарцином е злокачествено образуване на шийката на матката, което се развива от епителната жлезиста тъкан. Често има екзофичен растеж и хетерогенна структура. При ултразвук има форма на размита форма със значителна дълбочина на проникване в дебелината на шийката на матката, размерите са различни, границите не са еднакви. На ултразвук трудно да се направи разграничение между рак и аденокарцином, тъй като те имат сходни характеристики, може да се подозира, само злокачествено заболяване и точна диагноза е установена чрез хистология.

Маточната шийка ултразвук - информационен диагностичен метод, който позволява диагностициране на нормална бременност, контрол на динамиката на състоянието на плода, както и установяване на евентуална патологични процеси не само на шийката на матката, но и на органите на малкия таз. Навременната диагноза на доброкачествени, фонални, злокачествени лезии върху шийката на матката ви позволява да избягвате усложнения и незабавно да предписвате лечение.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.