^

Здраве

Timpanometriâ

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Тимпанометрията е метод за изследване на барабана за уши.

Това се прави с помощта на специална сонда, която възпроизвежда редица различни честоти. Като правило те варират от 200 до 1500 Hz. Благодарение на тази техника е възможно да се определи резонансната честота на системата на средното ухо. При възрастни тази цифра е 900 Hz.

Индикации за тимпанометрия

Индикациите за тимпанометрия по всякакъв начин са свързани със слухови проблеми. Така че, средно ухото може да е течно и за да провери това състояние е необходимо да се направят някои манипулации. Процедурата се извършва и с перфорация на тимпаничната мембрана.

Основното показание може да бъде тумор в средното ухо. Възможно е да се нарани тимпаничната мембрана. Тимпанометрия също се извършва в присъствието на сяра тапи. И накрая, може да бъде всяко нарушение на костната проводимост в средното ухо.

Тази процедура се извършва основно с възпалителни заболявания на ухото. Той ви позволява да направите оценка на наличието на течност в кухината на средното ухо. Тази манипулация се извършва дори когато засегнатият слухов нерв е засегнат. Проведете го и при деца в присъствието на аденоидит. И накрая, тимпанометрията се използва като цялостна диагноза загуба на слуха при възрастни и деца. В някои случаи се използва за диференциална диагноза на различни заболявания на ухото.

Към кого да се свържете?

Как се прави тимпанометрия?

Всъщност процедурата е много проста и не изисква допълнително обучение. Първо, лекарят изследва ухото с обикновена фуния. Това ще му позволи да се увери, че няма чужди тела в слуховите органи, включително спринцовки.

След това пациентът получава препоръки относно поведението по време на тази процедура. Не можете да говорите, да преглъщате слюнката, да дъвчете и да се движите. Всичко това може да доведе до неприятни промени в резултата от проучването. В резултат на това хората няма да получат точни данни.

На следващия етап се поставя специална сонда в ухото. След това помпата започва да изпомпва въздух, който в същата секунда се изтегля обратно. По този начин е възможно да се създаде натиск върху мембраната и да се задейства. След това се изчислява налягането. Едновременно с това се дава специален звуков сигнал. Благодарение на него се прави оценка на звуковото отражение на тъпанчето. Въз основа на получените данни се прави заключение.

По време на самата процедура човек може да почувства лек натиск в ухото и, разбира се, звънене. Процедурата е напълно безболезнена и няма противопоказания. Тимпанометрията се провежда в продължение на 5-10 минути.

Тимпанометрия за детето

Тимпанометрията на детето също се извършва, ако съществува риск от появата на сярен корк или аденоидит. След като заболяването се характеризира с пролиферация на аденоиди. Процедурата от своя страна позволява да се оцени степента на тази патология и да се направи извод за възможността за консервативно лечение.

За децата на изследването се извършва точно същото като при възрастните. Няма разлика. Важно е детето да се обясни как да се държи и какво да не прави, преди да започне процедурата. Трябва да се спомене веднага, че процедурата е безболезнена. Ето защо бебето няма какво да се страхува. Трябва да се обясни на детето, че по време на манипулацията не можете да се движите, да говорите, да преглъщате слюнката и да дъвчете. Всичко това ще доведе до отрицателни корекции на резултата от проучването. Няма ограничения във възрастта за извършване на тази процедура. Тимпанометрията се извършва дори от новородено. Той не носи никакви негативни действия, не е в състояние да навреди на тялото и със сигурност да доведе до появата на болезнени усещания.

Противопоказания за тимпанометрия

Тази процедура е напълно безопасна и не е в състояние да навреди на здравето на човека. Но въпреки това, провеждането му без консултация с лекар не си заслужава. В края на краищата всички хора са уникални в себе си и честотата на възприемане на звуците чрез слуха на органите може да бъде различна.

Ето защо, преди да започнете процедурата, си струва да посетите терапевта. По принцип той дава указания за преминаването на тази техника или препоръчва да се предаде сам.

До този момент много хора използват тази процедура. В края на краищата, тя е много ефективна. Благодарение на него можете да забележите нови нараствания в средното ухо и да предотвратите развитието на сериозни заболявания. Процедурата е напълно безопасна. Освен това тя може да бъде пренесена дори и към новородените, което няколко пъти улеснява задачата за диагностициране на проблеми с ушите. Тимпанометрията е наистина нов пробив в медицината, не винаги е толкова лесно да се определи по каква причина човек е нарушен от органите на слуха.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Обяснение на тимпанометрията

Дешифрирането на тимпанометрията трябва да се извършва от лекар. Независимо от това човек едва ли ще може да разбере нищо. В края на процедурата се дава лист с резултатите. Като правило това са графики и описание. Благодарение на тази картина можете да оцените действителното състояние на нещата. Графиките показват чувствителността на ушите към звуците и данните за налягането.

На дадено лице се дават звуци на слуховите органи с различна честота и въз основа на това се прави заключение относно неговата възприемчивост. Благодарение на тази процедура можете лесно да определите наличието на всякакви отклонения. Пазителят, който изпълнява тази процедура, не се занимава с дешифриране. Обикновено тази съдба се случва в ЕНТ. В края на краищата той трябва да изпрати пациента на тази процедура, ако е нарушен от някакви отклонения или съществува риск от развитие на нарушение на слуха. Резултатът е изключително ясен, но само за специалист. Въз основа на данните той прави диагноза. Тимпанометрията е универсална процедура, която ще ви позволи да забележите всякакви отклонения.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Тимпанометрия тип С

Tympanometry тип c означава, че пикът на кривата е изместен вляво. Това обикновено е знак за отрицателно налягане в тимпаната. След процедурата човек получава информационен лист. На тях има графици и описание. Според графиките е възможно да се разбере степента, в която натискът в слуховите органи и как са нещата с отразяването на звука от тимпаничната мембрана.

Но за да се направи точна диагноза, трябва да се основава на някаква норма. Така че има няколко вида тимпанометрия. Първият тип А показва, че всички показатели са в норма. Пикът на графиката е точно в средата. Вторият тип В показва плоска крива, която показва отока в тимпаничната мембрана. Тип С, както е споменато по-горе, означава отрицателно налягане. Няма други варианти на декодирането. Тимпанометрията ви позволява да прецените състоянието на човешкото слухови органи от графиките и да направите изводи въз основа на констатациите.

Къде да направя тимпанометрия?

Не много хора знаят къде да правят тимпанометрия. Всъщност тази процедура се извършва в почти всяка клиника. Естествено е необходимо да има модерно оборудване. Ето защо, ако няма възможност да се направи процедура в поликлиника в града, поради липса на инструменти, човек се изпраща на друго място. Обикновено това са общи клиники, които се специализират в този проблем.

Обикновено след лечението лекарят дава указания за процедурата. В съвременните клиники всичко се извършва бързо и безболезнено. Продължителността на всички манипулации е 5-10 минути. В края на даденото време човек получава лист с резултатите. Има две графики и описание. Графиките показват честотата на възприемане на ушите и налягането в ушите. С получените данни пациентът отива при своя лекар, за да дешифрира информацията. Медицинските работници, които провеждат процедурата, не участват в дешифрирането. Тимпанометрията може да се извършва абсолютно на всяко място, където има необходимото оборудване.

Тимпанометрията не изисква подготовка и предаване на тестове. Това означава, че няма да има повече отпадъци. Естествено е по-добре да се направи процедурата в модерна клиника за добро оборудване. Може да струва малко повече, но резултатът ще бъде точен. Важно е да спазвате всички правила по време на процедурата. В противен случай тимпанометрията ще покаже ненадежден резултат и ще трябва да се промени, а това е допълнителна загуба.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.