^

Здраве

Загуба на слуха

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Загубата на слух е намаляване на способността на човек да улови звука от околната среда в частичен или пълен обем. Някои намаления в способността за възприемане и разбиране на звуците се наричат глухота, а пълната загуба на слухови способности е глухота.

Загубата на слуха е разделена на невросензорни, проводими и смесени. Глухотата, като глухота, е от вродена и придобита природа.

Звуците са звукови вълни, които се различават по честота и амплитуда. Разстройства на слуха от частичен характер се проявяват в неспособността да се възприемат определени честоти или да се разграничават звуците с ниска амплитуда.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Причини за увреждане на слуха

Причините за загуба на слуха са от различно естество:

 1. Инфекциозни заболявания от острата природа, на които майката на детето е била изложена по време на бременност, които включват грип, рубеола, епидемичен паротит. Повишеното кръвно налягане при майката по време на интраутеринния период на детето също може да причини нарушение на слуха му.
 2. Злоупотребата на майката по време на бременност с лекарства (особено циркулационни диуретици, аминогликозиди, стрептомицин, гентомицин), алкохолни напитки или наркотични вещества.
 3. Травма при раждане с различна природа и различни отклонения при раждане:
  • теглото на бебето е по-малко от един килограм и половина;
  • раждания, започнали преди тридесет и втората седмица;
  • недостатъчен кислород по време на раждането или продължително задържане на дишането след раждането;
  • увреждане на бебето по време на раждането с механичен характер.
 4. Наследствени (генетични) слухови увреждания.
 5. Инфекциозни заболявания, предавани от детето в ранна възраст, а именно менингит, енцефалит, морбили, рубеола, паротит, грип и т.н.
 6. Някои заболявания, които включват болестта на Ménière, отосклероза, акустична неврома, синдром на Мобиус, множествена вродена артрофиппозиция могат да причинят увреждане или загуба на слуха.
 7. Усложненията на хроничните възпалителни процеси на ухото (отит) също са нарушени при слуха.
 8. Постоянното излагане на шум за дълъг период от време може да доведе до загуба на слуха, особено при високи честоти.
 9. Акустични наранявания, а именно наличието в зоните на внезапни изстрели и експлозии.
 10. Последствията от аварии и различни аварии могат да бъдат увреждане на слуха.
 11. Отложената химиотерапия също може да доведе до намаляване на слуха.
 12. Възрастови промени, при които охлювът и централната слухова система са податливи. Освен това тези процеси могат да продължат незабелязано след тридесет години.

trusted-source[5], [6], [7]

Придобити слухови увреждания

Придобитите слухови увреждания са слухови дисфункции, които могат да се появят на всяка възраст под влиянието на следните фактори:

 • Последиците от заболявания с инфекциозна природа, а именно менингит, морбили, паротит.
 • Хронични инфекциозни процеси в ушите, които причиняват не само слухови увреждания, но и в някои случаи животозастрашаващи заболявания като мозъчни абсцеси или менингити.
 • Средният отит на средното ухо, което води до натрупване на течност в средното ухо.
 • Използването на ототоксични лекарства за терапевтични цели, а именно антибиотици и антималарийни лекарства.
 • Има наранявания на главата или ухото.
 • Въздействието на силен шум от внезапна или продължителна природа - взаимодействие с шумно оборудване, силна музика и други прекалено силни звуци, както и изстрели и експлозии.
 • Дегенерация на сетивните клетки, които се появяват поради промени, свързани с възрастта.
 • Наличието на ушна кал, както и на чужди тела във външния слухов канал. Такива проблеми със слуха лесно се коригират чрез почистване на слуховия канал от такива вещества.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12]

Слабосъхранение при отит

Отитът е възпалително заболяване на различни части на ухото, което се съпровожда от повишена температура, интоксикация и силна болка. В някои случаи отитът причинява временни или временни увреждания на слуха.

Отитът на средното ухо на хронична форма е основната причина за проблеми със слуха в детството.

Отитът при деца и възрастни понякога се съпътства от увреждане на тъканите на външното и средното ухо. При външна отичаща инфекция се получават малки лезии на кожата, които се образуват след увреждане на слуховата черупка на външното ухо. Такива промени възникват поради механични деформации, както и химически и топлинни изгаряния. Причиняващите агенти на болестта в този случай са стафилококи и стрептококи, както и Pseudomonas aeruginosa, Proteus и така нататък. В същото време някои заболявания, включително захарен диабет, подагра, хиповитаминоза и други метаболитни нарушения, могат да бъдат фактори, които предизвикват външен отит.

Отит на средното ухо, причинени от инфекциозни заболявания на назофаринкса, в която патологични микроорганизми влизат в кухината на средното ухо чрез слуховия тръба. Те включват грипни вируси, параинфлуенца, аденовирус, и риновирус, респираторен синцитиален вирус, бактерии и pnevmomokka, гноен стрептококи, Moraxella и Haemophilus грип. Малките деца са особено податливи на появата на отит на средното ухо, поради факта, че слуховата епруветка е по-къса и по-широка. Инфекция с отит на средното ухо може също да проникне отвън и поради механични повреди или barotraumas тъпанчето. Провокира заболявания и хронични инфекциозни процеси в назофаринкса, а именно хроничен тонзилит, синузит и аденоиди заболяване.

По време на външния отит, възпалителният процес започва предимно в повърхностните слоеве на ушната мида и след това може да се развие в околните тъкани и тимпаничната мембрана.

По време на протичането на средното ухо, лигавицата започва да се възпалява и да произвежда ексудат (известна течност, която се освобождава по време на възпаление на тъканите). Експитадът може да има серозна форма, характерна за вирусни инфекции или гнойна форма, която се дължи на бактериалната му природа. Натрупването на течност в средното ухо започва да стърчи на тъпанчето навън и в някои случаи води до разкъсване. Всички горни признаци на холистичния медиум са причина за нарушения на слуха при хора от различни възрасти.

Тежкото възпаление води до нарушена мобилност на слуховите осикли, което води до намаляване на възприемането на звукови вълни и нарушение на изслушването.

Отит, които са undertreated и техните постоянни рецидиви предизвика белези в тъканите на средното ухо, които водят до намаляване на подвижността на слухови ossicles и еластичността на тъпанчевата мембрана. Това причинява глухота при хора от различни възрастови категории. Възпалителните процеси, които са с продължителен характер, могат да проникнат във вътрешното ухо и да повлияят на слуховите рецептори. Тези деформации водят до появата на глухота при пациента.

Симптоми на загуба на слуха

Слуховият недостиг придобит характер в огромна сума не се проявява внезапно. Това се случва, разбира се, пациентът показва внезапна загуба на слуха, прогресираща в продължение на няколко часа. Обикновено слуховите симптоми се развиват в продължение на няколко или много години. В този случай, първите признаци на загуба на слуха са почти невидими и симптомите имат различия в различните категории хора.

Основните симптоми на загуба на слуха са:

 1. Повишени искания на пациента да повтаря отново думите, изговорени от събеседника.
 2. Увеличете силата на звука на компютъра, телевизора или радиото над нормалната сила на звука.
 3. Има чувство, че всички около него говорят неразбираемо и неразбираемо.
 4. Имаше чувството, че някои гласове стават по-трудни за разбиране, особено високите - женствени и детски.
 5. Непрекъснато напрежение на слуха по време на разговор и повишена умора от разговор с други хора.
 6. Прекратяване на посещенията на срещи на хора и други колективни събития. Това се отнася и за други социални събития, които преди това са дали положителни емоции.

Симптомите на увреждане на слуха в детството включват следното:

 • Липса на реакция на външни шумове, както в обикновеното състояние, така и когато се извършва от всяка дейност - игра, рисуване и т.н.
 • Липсата на отговор на силен внезапен шум по време на сън под формата на събуждане и продължаване на тихия сън.
 • Невъзможност за определяне на източника на звука.
 • Липса на имитация на звуци.
 • Чести инфекции на ушите и възпаление.
 • Виждали са проблеми с разбирането на речта на околните.
 • Има забавяне в развитието на речта или несъответствието в нивото на възрастовите параметри за развитие на говора.
 • Отпуснете се от колегите си с участието в групови игри.

Вродена загуба на слуха

Вродени слухови увреждания са такива нарушения на слуховата система, които са свързани с намаляване на слуха или загуба на слуха, открити при раждането на дете или скоро след раждането му.

Причините за вродени слухови нарушения включват:

 1. Наследствени генетични фактори.
 2. Не-наследствени генетични признаци.
 3. Усложнения по време на бременност, причинени от майки със сифилис, рубеола, паротит и други.
 4. Ниското тегло при раждане на новороденото е по-малко от един килограм и половина.
 5. Получена асфикция в процеса на раждане, т.е. Силна липса на кислород.
 6. Използване на майката по време на бременност на ототоксични лекарства, а именно, аминогликозиди, диуретици, антималарийни лекарства, цитотоксични лекарства.
 7. Отложено от новородено новородено, тежка жълтеница, която може да причини увреждане на слуховия нерв при детето.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17]

Генетично увреждане на слуха

Генетичното увреждане на слуха може да попадне в две категории:

 • не-синдром (изолиран),
 • синдромите.

Несъндромните нарушения включват загуба на слуха, при която няма други придружаващи симптоми, които са наследени. Такива увреждания на слуха възникват в седемдесет процента от случаите на глухота поради наследственост.

Синдромните увреждания на слуха се дължат на намаляване на слуха в комбинация с други фактори, например заболявания на други органи и системи. Синдромните аномалии възникват при тридесет случая на глухота поради наследствеността. В медицинската практика има повече от четиристотин различни синдроми, една от проявите на които е глухота. Такива синдроми включват:

 • Синдром на Usher - едновременно смущение на слуховите и визуалните системи,
 • Синдром на Пендред - при който глухота се комбинира с хиперплазия на щитовидната жлеза,
 • Синдром на Gervell-Lange-Nilsson - причинява комбинация от глухота и сърдечна аритмия с появата на по-голям интервал от QT,
 • синдромът на Уаарденбург - описва нарушаването на слуховата система в комбинация с появата на пигментация.

Ако вземем предвид типа наследство на слуховите дисфункции, те могат да бъдат разделени на следните типове:

 1. Автозомно рецесивно, което включва седемдесет и осем процента от случаите.
 2. Автозомно доминантно, което включва двадесет процента от случаите.
 3. X-linked, което включва един процент от случаите.
 4. Митохондриал, който включва един процент от случаите.

В съвременната медицина са идентифицирани повече от сто гена, които, когато са мутирали, са отговорни за увреждането на слуха. Всяка популация от хора има свои специфични мутации, които са различни от другите популации. Но със сигурност може да се отбележи, че в около една трета от случаите на генетични увреждания на слуха причината за такива негативни трансформации е мутацията на ген на съединението 26 (GJB2). Европейската раса е най-чувствителна към генната мутация на 35delG.

Загуба на слуха при възрастните хора

Повечето хора с придобити слухови увреждания са възрастни или стари. Загубата на слух при възрастните хора е свързана с промени, свързани с възрастта, които водят до дегенеративни трансформации в слуховите органи. Промените в слуха, дължащи се на възрастта, засягат всички части на слуховата система, като се започне от ушната мида и завърши със зоната на слуховия анализатор в мозъчната кора.

Глухотата при възрастните хора е сложен и сложен процес, който внимателно се проучва от специалисти. Възрастната загуба на слуха се нарича термин "presbiakusis" и се разделя на два вида:

 • проводим,
 • невросензорна.

Проводимият вид на сенилната загуба на слух се дължи на промените в дегенеративната природа, които се появяват в средното ухо, както и на намаляването на еластичността на тъканите на черепа.

Сензорно-невралният вид сенилна загуба на слух има четири подвида, причинени от различни причини:

 • сензорна - причинена от атрофията на космените клетки на органа на Corti,
 • невронни - свързани с намаляване на броя на нервните клетки, присъстващи в спиралните ганглии,
 • метаболитни - поради атрофични промени във васкулатурата, отслабване на метаболитните процеси в кохлеята,
 • Механично - свързано с атрофичните трансформации на основната мембрана на кохлеята.

Някои експерти се придържат към различна класификация на сенилната загуба на слуха. Изложени са три вида слухови нарушения, свързани с възрастта:

 • Пресбакузис е глухота, причинена от вътрешни фактори от генетичен и физиологичен характер,
 • sotsiokusiya - глухота, която се дължи на външни фактори, които допринасят за силното износване на органите на слуховата система,
 • професионален шум при загуба на слуха - увреждане на слуха, който се получава под въздействието на силен индустриален шум на работното място на индивида.

Характеристики на деца със слухови увреждания

При децата с тежки слухове съществуват значителни различия в психофизиологичното и комуникативното развитие. Тези особености на децата със слухови увреждания им пречат да се развиват със същата скорост като връстници и също така създават проблеми при усвояването на знания, жизненоважни умения и умения.

Усещането за слух при децата значително намалява качеството на речта и вербалното мислене. В същото време когнитивните процеси и когнитивната активност също изпитват недостиг на подобрение и развитие.

При деца със слухови увреждания може да има други нарушения, а именно:

 1. Проблеми с функционирането на вестибуларния апарат.
 2. Различни зрителни дефекти.
 3. Дисфункцията на мозъка е минимална, което води до инхибиране на цялостното развитие на психиката.
 4. Разширено увреждане на мозъка, което причинява олигофрения.
 5. Дефекти в мозъчните системи, които водят до появата на детска церебрална парализа и други двигателни нарушения.
 6. Нарушения във функционирането на звуковите и говорните зони в мозъка.
 7. Болести на централната нервна система и на тялото като цяло, които причиняват тежки умствени заболявания - шизофрения, маниакално-депресивна психоза и т.н.
 8. Болести на вътрешни органи в тежка степен (сърце, бъбреци, бели дробове, храносмилателни пътища и др.), Които обикновено отслабват тялото на детето.
 9. Сериозно социално и педагогическо пренебрежение.

Има два вида увреждания на слуха и деца, които зависят от степента на загуба на способността за възприемане и обработка на звуците:

 • загуба на слуха, която засяга деца, които са изслушани,
 • глухота.

При загуба на слуха се запазва възприемането на речта, но само гласът, артикулирането и близостта до ухото. Въпреки, разбира се, възможностите на това дете за пълноценна реч комуникация с другите са ограничени. Глухотата е различна, тъй като възприема определени тонове на речта без способността да възприема и разграничава самата реч.

Различни нарушения на слуха при децата води до инхибиране и нарушаване на речевите функции. Но, в същото време, изследователи отбелязват следния факт, който, ако тежка загуба на слуха се появява в момент, когато детето е усвоил уменията на четене и писане на добра степен на болестта не води до дефекти в развитието на речта. Въпреки, че в този случай отбелязани редица нарушения, свързани с произношението.

Най-важните фактори, които влияят върху развитието на речта на деца със слухови увреждания, са:

 • Степен на загуба на слуха - децата със слухови увреждания говорят още по-зле, колкото и зле да чуват.
 • Възрастовият период на появата на патологично разстройство на слуха - колкото по-рано са възникнали дефектите от слуха, толкова по-трудно е да се наруши речта, до появата на глухота.
 • Условията за развитието на детето и наличието на правилни психокорекционни мерки - по-ранните специални мерки се използват за разработване и запазване на правилната реч, толкова по-висока е ефективността.
 • Физическо развитие с общ характер и психическо развитие на детето - по-пълна реч се отбелязва при деца с добро физическо развитие, добро здраве и нормално психическо развитие. При деца с отслабено здраве (пасивни, отпуснати деца) и психични разстройства, ще има значителни дефекти в речта.

trusted-source[18], [19], [20]

Класификация на слуховите нарушения

Слуховото увреждане може да бъде разделено на няколко вида:

 • Проводимо - произтичащо от блокирането на всяко качество, което се появява във външното или средното ухо. В този случай звукът обикновено не може да проникне във вътрешното ухо.
 • Невронни - се дължат на пълна загуба на мозъчна способност за възприемане и обработка на електрически импулси. В някои случаи мозъкът не може правилно да дешифрира получените сигнали. Тези нарушения включват "слухова диссинхронизация" или "невропатия".
 • Сензорни - се появяват, ако има нарушения на космените клетки на вътрешното ухо. В резултат на това охлювът обикновено не може да вдига звуци.
 • Сензоундуларни - комбинирани нарушения, при които има нарушения на космените клетки, както и големи неточности при възприемането и обработката на мозъчните сигнали със звук. Такива видове нарушения са постоянни, защото е почти невъзможно да се установи как охлювът и мозъкът участват в загубата на слуха. Най-голямата трудност при правилната диагноза се отбелязва при изследване на малки деца.
 • Смесени - те включват синтез на сензоневронни и проводящи нарушения. При такава загуба на слух звуковите сигнали обикновено не могат да се предават от външното и средното ухо към вътрешното ухо и има смущения във функционирането на вътрешното ухо, мозъчните зони и нервните части на слуха.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25]

Класификация на слухови увреждания на Preobrazhensky

В съвременната практика има няколко класификации на слуховите нарушения. Една от най-популярните е класификацията на слуховите нарушения от проф. Б. Преображенски. Тя се основава на нивото на възприемане на устната силна реч и реч, шепнешком. Изучаването на възприемането на силна реч е необходимо поради факта, че тя съдържа елементи на шепот реч, а именно, безсмислени съгласни и непритъпени части от думата.

Според тази класификация съществуват четири степени на увреждане на слуха: леки, умерени, значими и тежки. Една лесна степен се характеризира с възприемането на говоримо слово на разстояние от шест до осем метра и прошепва от три до шест метра. Умерена степен на загуба на слуха се диагностицира, когато говореният език се възприема на разстояние от четири до шест метра, шепотът е от един до три метра. Значителна степен на слухови нарушения се определя от разбирането на говоримия език на разстояние от два до четири метра и шепота - от ушицата до един метър. Тежката степен на слухови нарушения се разпределя в случай на разбиране на говоримия език на разстояние от ушите до два метра и шепот - от пълно недоразумение до дискриминация на разстояние половин метър.

trusted-source[26], [27], [28]

Кондуктивно и сензорно увреждане на слуха

Продължителните слухови увреждания се характеризират с влошаване на проводимостта на звуците поради дефекти в външното или средното ухо. Нормалната проводимост на звуковите сигнали се осигурява само чрез правилно функциониращ слухов медус, тимпанична мембрана и ухото. В случай на нарушения на горепосочените органи, има частично намаляване на слуха, наречено глухота. При частична загуба на слуха има известно влошаване на способността за възприемане на звукови сигнали. Проводимото загуба на слуха ви позволява да разпознаете речта, ако човек може да го чуе.

Продължителните увреждания на слуха са резултат от:

 • непроходимостта на слуховия канал,
 • аномалии в структурата и функционирането на средното ухо, а именно тимпаничната мембрана и / или ушите.

Сензорно увреждане на слуха, причинена от дефекти функционирането на вътрешното ухо (ушна мида), или да наруши правилното функциониране на слуховия нерв, или липса на способност на определени области на мозъка да възприема и обработва звуци. В първия случай има анормална деформация на косата клетки, които се намират в орган на Corti на ушната мида. При втората и третата случаите на сензорна загуба на слуха се дължи на патология VIII черепната нерв или мозъка, които са отговорни за слухова система. Когато това се счита за доста редки неизправност изключително слухови зони на мозъка, която се нарича централна увреждане на слуха. В този случай, пациентът може да чуе нормално, но при такова ниско качество на звука, че той дори не може да разбере думите на другите.

Сензионните нарушения на слуховата система могат да доведат до глухота от различна степен - от нисък до висок, както и до загуба на слуха в пълен размер. Експертите смятат, че загубата на сензоринеуална слуха най-често е причинена от патологични промени във функционирането на кохлеарните косми. Такива дегенеративни промени могат да бъдат както вродени, така и придобити. С придобитите трансформации те могат да бъдат причинени от инфекциозни заболявания на ушите или от шумови наранявания или от генетично предразположение към появата на аномалии в слуховата система.

trusted-source[29], [30], [31], [32]

Нарушаване на фонемичен слух

Фонменото изслушване е способността да се прави разлика между езиковите фонеми, а именно да се анализират и синтезират, което се изразява в разбирането на смисъла на речта, изговорена на определен език. Фонмите са най-малките единици, от които се състои всеки език; от тях са структурните компоненти на речта - морфеми, думи, изречения.

При възприемане на сигнали за говор и не говор, съществуват разлики във функционирането на слуховата система. Невербалното слушане е способността на човека да възприема и обработва невербалните звуци, а именно музикални тонове и различни шумове. Изслушването на реч е способността на човек да възприема и обработва звуците на човешкото говорене на местни или други езици. В изслушването на реч се разграничава фонематичен слух, чрез който фонемите и звуците, отговорни за семантичния товар на езика, се различават, че човек може да анализира индивидуални звуци на реч, срички и думи.

Нарушения на фонемичното слуха се откриват при деца и възрастни. Причините за нарушаването на фонемичното слуха при децата са следните:

 1. Липса на формиране на акустични образи на отделни звуци, при които фонемите не могат да се различават в звука, което предизвиква, когато говори, замяната на някои звуци от други. Артикулацията не е напълно адекватна, защото не всички звучи, че едно дете може да произнесе.
 2. В някои случаи детето може да изрече всички звуци, но в същото време не знае как да различава звуците, от които се нуждае да произнесе. В този случай същата дума може да бъде произнесена от детето по различни начини, защото фонемите се смесват, което се нарича смесване на фонеми или обмен на звуци.

В случай на увреждане на слуха, детето има сензорна дисплазия, което означава, че е невъзможно да се произнасят правилно звуците. Има три форми на dyslalia:

 • акустично-фонемното,
 • вербална-фонемното,
 • вербална-фонетичен.

Акустична-фонемното реч dyslalia отличава с дефект на проектиране с помощта на звук, който се дължи на невъзможността да обработи напълно език фонема поради аномалии в сетивното възприятие единица реч система. В същото време, трябва да се отбележи, че няма нарушения на слухова система на детето, т.е. Няма загуба на слуха или глухота.

Нарушаването на фонемичното слуха при възрастни се дължи на локални мозъчни лезии, а именно:

 • сензорна временна афазия,
 • сензорна афазия на ядрената зона на анализатора на звука.

Случаите на сензорна временна афазия се характеризират с разбиране на отделни думи или кратки фрази, особено тези, които се използват ежедневно и се отнасят до постоянната рутина на деня на пациента. В този случай се наблюдава нарушение на фонемичния слух.

Тежките случаи на сензорна афазия се характеризират с пълна неразбиране на говора от болен човек, думите престават да имат значение за него и се превръщат в комбинация от неразбираеми шумове.

Сензорната афазия, изразена в поражението на ядрената зона на звуковия анализатор, не само води до нарушаване на фонемичното слуха, но и до сериозно нарушение на говора. В резултат на това става невъзможно да се разграничат звуците на устната реч, т.е. Да се разбере речта по ухото, както и други форми на говор. Такива пациенти нямат активна спонтанна реч, трудно е да се повтарят думите, които са чули, писмото под диктовка и четене е нарушено. Можем да заключим, че поради нарушаването на фонемичното изслушване, цялата система на речта е патологично трансформирана. При тези пациенти се запазва ухото за музиката, както и артикулацията.

Професионално увреждане на слуха

Продължителните слухови увреждания са причинени от невъзможността за неговото провеждане в нормална форма чрез слуховия пасаж поради нарушения във външното и средното ухо. Характеристиките на проводими загуби на слуха са описани в предишните раздели.

trusted-source[33], [34], [35]

Към кого да се свържете?

Диагностика на загубата на слуха

Диагностиката на слуховите увреждания се извършва от различни специалисти - аудиолози, аудиолози, оториноларинголози.

Процедурата за изслушване е следната:

 • Най-напред пациентът се консултира с терапевт. Докторът извършва отоскопия, т.е. Изследване на външното ухо заедно с тимпаничната мембрана. Целта на това изследване е да идентифицира или да отхвърли механичните повреди на ушния канал и тимпаничната мембрана, както и патологичните състояния на ушите. Тази процедура не отнема много време, освен че е напълно безболезнена.

Много е важно по време на инспекцията са оплакванията на пациента, което може да се опише най-различни симптоми на загуба, а именно появата на разбираемостта на речта, в общуването с другите, появата на шум в ушите, и така нататък слуха.

 • Изпълнение на тонална аудиометрия, при която е необходимо да се разпознават различни звуци, които се различават по честотата и силата на звука. В резултат на изследването се появява тонална аудиограма, която е присъща характерна за слуховото възприятие на дадено лице.
 • Понякога е необходимо да се провежда реч аудиометрия, в която се установява процентът на думите, които човек може да различи при различна гласност на изказването си.

Тоналната и речната аудиометрия се отнасят до субективни методи за диагностика. Съществуват и обективни диагностични методи, които включват:

 • Импедантометрия или тимпанометрия, която позволява диагностициране на нарушения в средното ухо. Този метод ви позволява да фиксирате нивото на мобилност на тимпаничната мембрана, както и да потвърдите или отхвърлите наличието на патологични процеси в средното ухо.
 • Регистрацията на ротакузното излъчване оценява състоянието на космените клетки, което спомага за установяване на качеството на кохлеята на вътрешното ухо.
 • Регистрирането на възбудените електрически потенциали определя наличието или отсъствието на увреждане на слуховия нерв или мозъчните зони, отговорни за слуха. В същото време промените в електрическата активност на мозъка се записват върху предаваните аудио сигнали.

Обективните методи са подходящи за изследване на възрастни, деца от всяка възраст, включително новородени.

trusted-source[36], [37], [38], [39]

Лечение на увреждания на слуха

Лечението за загуба на слуха се извършва, като се използват следните методи:

 1. Назначаване на лекарствени продукти.
 2. Използване на определени методи на речта и речевата терапия.
 3. Постоянни упражнения за слушане и речене.
 4. Приложение на слухови апарати.
 5. Използване на препоръките на психоневролог за стабилизиране на психиката и емоционалната сфера на детето.

Логопедична работа в случай на увреждане на слуха

Логопедичната работа в случай на увреждане на слуха е от голямо значение, тъй като децата с увреден говор, свързани с произношението, се наблюдават при деца с увреден слух. Реч терапевти организират класове по такъв начин, че да подобрят артикулацията на детето и да постигнат естественото изказване на думи и фрази. В същото време се използват и се избират специфични методи на логопедията от общ характер, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на детето.

LFK в случай на увреждане на слуха

Има няколко упражнения, които се използват в патологията на слуховия канал, за да се подобри неговото функциониране. Те включват специални упражнения за дишане, както и с езика, челюстите, устните, усмивката и инфлацията на бузите.

За подобряване на остротата на слуха в глухите деца се използват специални упражнения, които обучават качеството на възприемане на звуците.

Лечение на фонемични нарушения на слуха

Лечението на нарушаването на фонемичното слуха при деца се извършва по сложен начин:

 • Използват се специални упражнения за логическа терапия, които развиват качеството на говорното възприятие и речта при децата.
 • Представен е специален логопедичен масаж, който се извършва чрез артикулиращи мускули. Такъв масаж се извършва с помощта на специални сонди и нормализира тонуса на мускулите за правилно произнасяне на звуци.
 • Microcurrent рефлексотерапия - активира глас областта на кората на главния мозък, които са отговорни за разбирането на речта, способността да се правилно структуриране на предложения за развитието на речника, добра дикция и желание комуникативно контакт.
 • Специални логаритмични упражнения се използват в групи и индивидуално.
 • Показано е общото музикално развитие, което включва пеене, тренировка по ритмичен ритъм, музикални игри и обучение за свирене на музикални инструменти.

Възпитание на деца със слухови увреждания

Възпитанието на деца със загуба на слуха се извършва от родителите, като рехабилитация на бебето. От първостепенно значение за формирането на правилните умствени и други процеси, както и за личността на детето, са първите три години от живота му. Тъй като по това време бебетата обикновено прекарват времето си с родителите си, правилното поведение на възрастните е от голямо значение за коригирането на дефекти в развитието на детето.

Ясно е, че в този случай родителските грижи за бебето изискват много време и усилия. Но трябва да се отбележи, че често има случаи, при които родителите на дете с увреден слух са в състояние да извършат рехабилитацията на бебето под наблюдението на опитен неудовлетворител.

При деца с увреден слух е важно да имат директен контакт с родителите си, както и съвместна дейност. Силата на говорните сигнали по време на комуникацията трябва да бъде достатъчна, за да се гарантира разбирането на речта на детето. Също така, важно е постоянното и интензивно слухово обучение, което е в основата на рехабилитационния процес. Трябва да се отбележи, че дете с увреден слух трябва да има възможност да комуникира не само с родителите си, но и с други хора, които обикновено слушат и обикновено говорят хора.

Възпитанието на такива деца трябва да се извършва в съответствие с препоръките и под наблюдението на супепсиолози и супепогреганти. В този случай родителите трябва да прилагат коригиращи методи, които се препоръчват от специалисти.

Обучение на деца със слухови увреждания

Обучението на деца със слухови увреждания трябва да се провежда в специални предучилищни и училищни институции. В тези институции компетентните специалисти ще могат да предоставят правилна корекционна помощ, както и да прилагат правилни методи за преподаване на тези деца. В масовите училища детето ще бъде подпомагано от специалисти, които работят в специални класове или групи, организирани за такива деца.

В детските градини за деца със загуба на слуха се извършват корективни действия с децата, вариращи от един и половина до две години. Педагогическото въздействие на вниманието е цялостното развитие на детето, а именно неговите интелектуални, емоционално-волеви и физически характеристики. В същото време са включени всички сфери, които трябва да се развият в обикновени, добре чути деца.

Образователният процес с деца със слухови увреждания е насочен към голяма работа по развитието на речта, неговия компонент на произношението, както и коригирането на остатъчното слуха и развитието на словесното и друго мислене. Учебният процес се състои от индивидуални и групови сесии, използването на хорови рецитации, придружени от музика. След това се добавят уроци за развитието на речта, в които се използват усилватели и слухови апарати.

Грамотността при тези деца започва на две години. В същото време работата се извършва целенасочено и постоянно - децата се учат да четат и пишат с печатни букви. Такива методи на преподаване позволяват да се развива възприятието на речта на пълно ниво, както и нормалното ниво на възпроизвеждане на речта (както при здрави деца) чрез писане.

Рехабилитация на деца със слухови увреждания

Главната задача и surdopsihologov surdopedagogs, занимаващи се с деца със загуба на слуха, е разкриването на техните компенсаторни капацитет и използване на данни за пълните психически резерви, за да се преодолеят недостатъците на слуха и получаване на необходимото образование, пълна социализация и включването в процеса на професионална дейност.

Рехабилитационната работа с деца със загуба на слуха трябва да се извършва напълно и да започне възможно най-рано. Това се дължи на факта, че от ранната и предучилищна възраст има разлика в децата с тези проблеми от техните връстници. Това се проявява в недостатъчното ниво на развитие на дейностите и във възможността за комуникация с възрастните. Също така може да се отбележи, че при деца със загуба на слуха има неправилно формиране на индивидуален психологически опит, както и инхибиране на съзряването на определени психични функции и значителни отклонения в образуването на обща ментална активност.

За успешната рехабилитация на деца със слухови увреждания, сигурността на интелекта и когнитивната сфера, както и други сензорни системи и регулаторни системи, е от голямо значение.

В педагогическия факултет съществува стабилна гледна точка, че възможностите за рехабилитация на глухите и труднодостъпни деца практически нямат граници. Това не зависи от степента на сериозност на дефекта на слуха, ранната диагностика на слуховите увреждания и същата педагогическа и психологическа корекция са важни. Най-важното време за рехабилитация е възрастта от раждането до три години.

Основният коригиращ момент е развитието на речта, което помага да се избегнат отклонения при формирането на психически функции.

Справяне със слухови увреждания

Хората със слухови увреждания се нуждаят от такъв тип професионална дейност, при която се изисква минимална комуникация с други хора, разчитане на зрението, не на слуха, липса на бърза реакция на поведение и реч.

Работата за хора с увреден слух може да включва следните професии:

 • PC оператор
 • Уеб дизайнер
 • програмист
 • Специалист в сервизните центрове за ремонт на оборудване
 • Специалисти в областта на хардуерния контрол на оборудването в промишлени предприятия
 • счетоводител
 • архивист
 • складодържателя
 • чистач
 • портиер

trusted-source[40], [41], [42]

Предотвратяване на увреждания на слуха

Навременното предотвратяване на загуба на слуха в повече от половината случаи може да доведе до загуба на слуха при детето или възрастен.

Превантивните мерки включват следното:

 1. Извършване на имунизационни мерки срещу инфекциозни заболявания, които включват морбили, рубеола, паротит и менингит.
 2. Имунизация на подрастващи момичета и жени в репродуктивна възраст срещу рубеола преди зачеването.
 3. Изпълнение на диагностични процедури с бременни жени, за да бъдат изключени от инфекции: сифилис и други.
 4. Провеждане на внимателен мониторинг на лекаря с ототоксични лекарства; недопустимост на самостоятелното използване на тези лекарства без назначаването на специалист.
 5. Провеждане на тест за ранно изслушване при новородени в риск:
  • с глухи близки роднини,
  • роден с много ниско тегло,
  • засегната асфиксия при раждане,
  • който е възстановил жълтеница или менингит в ранна детска възраст.
 6. Ранният преглед ви позволява правилно да диагностицирате и своевременно започнете подходящо лечение.
 7. Прекратяване (или поне намаляване) на излагане на продължителни силни шумове, както на работното място, така и у дома. Превантивните мерки на работното място включват използването на лични предпазни средства, както и повишаването на информираността на работниците и опасността от продължителен прекомерен шум и разработването на закони и разпоредби за тежки шумови ефекти.
 8. Тежко увреждане на слуха, както и загубата му поради хроничен отит на средното ухо, може да бъде предотвратена с помощта на навременна диагноза. Изследването в ранните стадии на болестта ще ни позволи да прилагаме консервативни или хирургически методи за лечение във времето, което ще спаси слуха на пациента.

Прогноза за увреждане на слуха

Прогнозата за загуба на слуха зависи от степента на увреждане на слуховата система, както и от възрастта на пациента и от етапа на откриване на аномалии в слуха. Колкото по-рано са установени аномалиите на слуховата система и колкото по-млада е възрастта на пациента, толкова по-добри са прогнозите за възстановяване или поддържане в приемливо състояние на работата на слуховите органи. С леки степени на увреждане на слуха, това може да се направи много по-лесно, отколкото при тежки степени на увреждане. Също така, уврежданията на генетичния слух са практически непроверяваеми корекции без специална намеса или носене на определени слухови апарати.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.