^

Здраве

Отоларинголог

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Отоларингологът е лекар, който лекува ОНТ заболявания. Работата на лекаря е свързана с органите на слуха и миризмата, както и с главата, шията и гърлото. Нека да разгледаме особеностите на работата на отоларинголога, какви заболявания лекува лекарят и кога да го лекуваме.

Отоларингологът е лекар, специализиран в диагностицирането и лечението на различни заболявания, свързани с УНГ органи - ушите, гърлото, главата, носа, шията. Здравето на органите за ОНГ е от особено значение, тъй като ушите, носът и гърлото създават кръстопът на дихателните и храносмилателните пътища. Тези органи реагират първо на действието на различни видове чужди агенти, алергени, бактерии и патогенни вируси.

Възпалителните процеси, които най-често са причина за заболявания на органите за ОНГ, могат да бъдат както при деца, така и при възрастни. По правило честите заболявания на органите за ОНГ свидетелстват за проблеми с имунната система. Слабият имунитет пропуска вируси, които първо удариха ушите, гърлото, носа. При липса на подходящо лечение вирусът се разпространява в цялото тяло и в някои случаи има необратими последици.

trusted-source[1], [2], [3]

Кой е отоларинголог?

Кой е отоларинголог е лекар, който изучава и третира заболявания, които засягат носа, гърлото, ушите, фаринкса, ларинкса, трахеята и близките анатомични области. Също така, отоларингологът се занимава с диагностика и профилактика на заболявания на ОРТ органи, патологии и дефекти.

Възпалителните заболявания на органите за ОНГ значително отслабват имунната система и оказват негативно влияние върху работата на целия организъм. Ако не се лекувате с ОНГ заболявания, те ще се превърнат в хронични заболявания. Неправилното лечение може също да причини патологии и хронични заболявания, както горепосочените органи, така и целия организъм.

Кога трябва да отида при отоларинголог?

Когато е необходимо да се обърнете към отоларинголог - въпрос, който интересува хората, които имат проблеми с УНГ на органи. Ако имате поне един от следните симптоми, трябва да потърсите квалифицирана медицинска помощ.

 • Болести на ушите - ако почувствате леко изтръпване в едно ухо, чуете зле или сте нарушени от отделяне на сяра от ухото, веднага се консултирайте с отоларинголог. Не забравяйте, че колкото по-дълго забавяте пътуването до лекар, толкова по-сериозни могат да бъдат последствията дори от най-лекомислената болест.
 • Възпалителни заболявания на гърлото - като правило това е основната причина за контакт с отоларинголог. Ако често имате тонзилит, имате гноен тонзилит, имате проблеми с ларинкса или щитовидната жлеза, потърсете съвет и потърсете пълно лечение за тях.
 • Страдате ли от недостиг на носа дишане, имате чести замаяност, нарушения на съня, тежко хъркане, смущения в растежа на лицевия скелет или ниска температура, а след това имате нужда от помощ Отоларинголог.

Какви тестове трябва да правя, когато отида при отоларинголог?

Ще се срещнеш с Лаура, а след това нека разгледаме какви тестове трябва да предприемеш, когато се свържеш с отоларинголог. Представяме ви стандартен набор от тестове:

 • Растения и тампони - от назофаринкса, носа и гърлото на менингококите, стафилококите, стрептококите върху микрофлората.
 • Вземане на материал от максиларните синуси, сливиците, изхвърляне от ухото.

За пълно диагностициране на заболяването отоларингологът може да предпише редица други тестове, които ще помогнат да се идентифицират причините за заболяването и ефективните методи за лечение.

Какви диагностични методи използва отоларингологът?

За да се определи заболяването и да се предпише правилното лечение, всеки лекар провежда серия от диагностични методи. Да разгледаме диагностичните методи, използвани от отоларинголога. 

 • Компютърната томография е рентгенов метод, който позволява да се получи слоест образ на органи и тъкани.
 • Ултразвукът се използва за диагностициране на тъкани, дължащи се на ултразвукови вълни. Предимството на този метод е, че той няма отрицателен ефект и лечение на тялото.
 • Аудиометрия и риносикопия.
 • Ендоскопските методи са най-точните диагностични методи, които могат точно да определят заболяването. За да извършите диагнозата, използвайки този метод, вземете тъкан за биопсия.
 • Магнитният резонанс е друг надежден диагностичен метод, който действа върху тялото с помощта на електромагнитни вълни, базирани на мощно магнитно поле.

Какво прави отоларингологът?

Ако имате проблеми с ухото, носа или гърлото, трябва да отидете на среща с Лаура. Нека да разгледаме какво върши отоларингологът или докторът по ОНД.

 • Провежда диагностика на заболявания и предписва лечение на ОРТ органи.
 • Извършва хирургични операции. Компетентността на лекаря включва хирургична намеса с абсцеси и хематоми в носа или ухото. Отоларингологът извършва пробив на максиларния синус, изплакване, отваряне на тумори, отстраняване на полипи, хематоми.
 • Отоларингологът извършва операции по гърлото, т.е. Се занимава с аденотомия, тонзиллектомия.
 • Лекарят може да извърши хирургически операции на ушите и да коригира позицията на носната преграда. Отоларингологът извършва операции за подобряване на слуха, управлява средното ухо.

Какви заболявания се лекуват от отоларинголог?

Отивате на среща с отоларинголог, тогава трябва да знаете какви заболявания отоларингологът третира. Така че, в компетенцията на лекар, лечение на заболявания на ухото, ларинкса, носа, максиларния синус, фаринкса. Болести, които се лекуват от отоларинголог:

 • Проблеми с назофаринкса - ринит (хроничен, алергичен, остър), синузит.
 • Гърлото заболявания са тонзилит, тонзилит, възпаление на жлезите, включително гнойни.
 • Заболявания на ушите - отит, отстраняване на серните щепсели, серозен отит и други заболявания.

Съвети от отоларинголог

Съветът на отоларинголог е актуална препоръка за запазване на идеалното здраве на органите за ОНГ. Предлагаме Ви най-ефективните препоръки и съвети на отоларинголог.

 • Поддържане на влажност в стаите - за да се запазят защитните функции на тялото, нивото на влажност в стаята не трябва да бъде по-малко от 45%. В противен случай защитните покрития изсъхват и имат отворен достъп до патогени и бактерии.
 • Zakalivaniya - този метод за предотвратяване и поддържане на здравето ви позволява лесно да се справите със студа и да се борите с микробите. Редовната физическа активност и упражнения са гаранция за благополучие и настроение.
 • Ако хванете студ, това е сигналът на тялото за възпалителни процеси. Най-често общата настинка е предшественик на редица други по-сложни заболявания. За да предпази тялото от обикновена настинка, тя поддържа имунната система, пие витамини и води здравословен начин на живот.
 • С настъпването на студено време е необходимо да се предпазят ушите и гърлото от студ. Носете шапка и това ще ви предпази от отит. Топлинна облицовка и възпаление на жлезите или гнойно възпалено гърло няма да се почувстват.

Отоларингологът е квалифициран специалист, който помага при лечението на заболявания на органите за ОНГ. Също така, отоларингологът извършва хирургически операции за подобряване на здравето на носа, гърлото, ушите. Редовните прегледи в ототолаголога предоставят възможност за наблюдение на здравето на органите за ОРТ и за поддържането му на високо ниво.

trusted-source[4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.