^

Здраве

УНГ лекар

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

ЕНТ или отоларинголог е специалист, чиито задължения включват профилактика и лечение на заболявания на ухото, гърлото, носа. Съкратеното име идва от думата ларинготоринолог, буквалния превод звучи като "науката за ухото, гърлото, носа".

Отоларингологът се занимава с лечението на няколко органа едновременно, тъй като всички те са в тясно физиологично взаимодействие. По същата причина заболявания на ухото, гърлото и носа, особено от инфекциозен характер, често изискват сложно лечение.

УНГ-органите са първите, които се противопоставят на вредните въздействия на околната среда и тяхната правилна работа се отразява директно върху работата на целия организъм. Болестите на орките често се срещат както сред децата, така и сред възрастните. Обикновено заболяванията се появяват през есенно-пролетния период и могат да се появят независимо от сезона поради намален имунитет, инфекция, травма. Носът, ухото и гърлото са тясно взаимосвързани, поради което заболяването на един орган често води до болестта на друг. Болестта може да се появи както в остри, така и в хронични форми. Най-честите заболявания на носната кухина са от Отоларингологически заболявания (ринит, синузит, синузит), болест на ухото (evstahiit, отит на средното ухо, различни наранявания), болки в гърлото (ларингит, фарингит, тонзилит).

Напоследък пациентите на отоларинголога се оплакват от различни алергични реакции, по-специално от алергичен ринит. В допълнение, такова неприятно състояние като хъркането също третира ОНТ.

trusted-source[1], [2]

Кой е ОНТ?

УНГ - специалист, който провежда превенция и лечение на заболявания на органи като ухото, гърлото (фаринкса, трахеята, ларинкса), носа и части в непосредствена близост до тях. Тя притежава консервативно лечение и операции в носната кухина, гърлото или ухото (измиване с синуси, корекция на носната преграда, изрязване на полипи, сливици, аденоиди, отстраняване на хематом, абсцес и тъпанчетата аутопсия). Също така, операциите на средното ухо могат да подобрят слуха.

За човек, че е наложително органите УНГ функционират нормално, тъй като ушите, носа и гърлото са на раздвояването на дихателната и храносмилателната система, както и първият, който се сблъскват с вируси, бактерии, както и разнообразие от алергени.

Честите възпалителни заболявания (възпаление на ухото, тонзилите, аденоидите и т.н.), особено в детството, често показват неправилна функция в имунната система. Всички заболявания на органите за ОНГ, ако не са навременни за започване на лечението, водят до усложнения (бронхит, пневмония, сърдечно-съдови заболявания, нарушения в работата на централната нервна система и др.).

Кога трябва да се свържа с LOR?

Обърнете се към ENT-лекар при следните симптоми и условия:

 • зачервен нос, запушване или изхвърляне от носа (лигавици, гнойни, кървави и др.);
 • възпрепятства назалното дишане при липса на настинка или настинка;
 • болка, зачервяване, подуване на гърлото;
 • болка (стрелба, болка и т.н.), шум в ушите, различни разряди;
 • загуба на слуха;
 • появата на бяло покритие върху сливиците;
 • увеличение на лимфните възли в областта на шията, долната челюст, зад ушите;
 • често възпаление на сливиците (възпалено гърло);
 • khrap.

Често причината за прибягване до LOR, особено в детството, е навлизането на различни малки (а не толкова) обекти в носа, ушите или гърлото (монети, щифтове, копчета и т.н.). Често това води до нараняване на тялото.

Какви тестове трябва да правя, когато се свържа с LOR?

След визуална проверка, ОРГ може да предпише едно или повече допълнителни изследвания:

 • общ кръвен тест;
 • фиброендроскопско изследване на носната лигавица;
 • Рентгенови лъчи;
 • самунологични изследвания;
 • полизомнография (изследвания на нарушения на съня);
 • имунодиагностика с възпаление на алергичния характер на органите за ОНГ.

Дали да се предпише проучване и кои (или малко) лекарят решава във всеки отделен случай.

Какви диагностични методи използва ОНГ?

При първото отразяване на пациента лекарят най-напред използва инструментална диагностика, за която е необходимо най-доброто осветление. За удобството на изследването лекарят може да използва различни фунии за уши, огледала за изследване на назалната лигавица и ларинкса, ендоскопи.

За изследване на назалната лигавица и назофаринкса, лекарят използва носни огледала (при изследване на малки деца, специалистът използва фунии за изследване на ушите). Такъв метод е необходим, ако експертът подозира, че има назофарингеална или назална мукозна болест, има нарушено назално дишане, дължащо се на изкривяването на преградата или на носа. С този метод на диагностика, специалист оценява състоянието на преградата на носа, носните проходи, дъното на носната кухина.

Ако е необходимо, се предписва пункция от парасановите синуси, обикновено е необходима такава диагноза за по-подробно изследване на съдържанието на синусите, ако се подозира синус или киста.

Олфактометрията е необходима, ако има подозрение за неправилно функциониране на усещането за миризма. Тази диагноза се извършва с помощта на специално устройство, чрез което специалист издува определени ароматни вещества в носната кухина.

За изследване на заболяванията на ушите използвайте специална фуния, с която докторът на ENT изследва външния проход, тимпаничната мембрана, средното ухо. Могат да се използват и различни увеличителни средства (лупа, микроскопи за хирургия, оптични отоскопи). При отоскопия, лекарят ще може да изпълнява някои операции, например, да извлече чуждо тяло от ухото.

Аудиометрията се използва за установяване на чувствителност на слуха към звуци в рамките на възприеманата честота на човешкото ухо. Всички индикации се записват като графика на аудиограмата. Този метод за диагностика е изключително важен за ранното откриване на различни слухови нарушения.

Акуметрията ви позволява да установите болестта във вътрешното или средното ухо, извършена чрез специални устройства - тунинг вилици. В допълнение, този диагностичен метод потвърждава (или отхвърля) резултатите от аудиометрията.

За да се определи състоянието на слуховата тръба, се използват различни методи:

 • взривяване на Полицер;
 • Методът Toynbee (пациентът поглъща с притиснат нос);
 • Метод Valsalva (пациентът инхалира със затворен нос и уста).

Контролът на проникването в средното ухо на въздуха се извършва от отоскопа. Тази диагноза е предписана за съмнение за заболяване на средното ухо.

При изследване на гърлото се използва фарингоскопия - визуално изследване от специалист в устната кухина и фаринкса. Диагнозата се извършва с помощта на специални огледала в добра светлина. Този метод е задължителен при пациенти с оплаквания от възпаление на гърлото, хрема и болка в ушите.

Епифарингоскопията се предписва за оплаквания от проблеми със слуха, назално дишане, когато се подозира назофаринкс. Тази диагноза позволява на лекаря да прецени състоянието на фарингеалните кухини на слуховата тръба, стените и дъгата на назофаринкса.

Хипофирнгоскопията преценява корена на езика, синусите с форма на круша и захваната област. Диана диагностиката може да бъде предписана за нарушения на функциите за преглъщане, за откриване на чужди тела, с подозрение за различни неоплазми. Диагнозата се извършва с помощта на специално ларингоскопно устройство или огледало за изследване на ларинкса.

Трахеобронхоскопията оценява състоянието на лумена на бронхите, трахеята и лигавицата им. Обикновено изследователският метод е предназначен за откриване и отстраняване на чужди обекти и се извършва главно от пулмолози.

Езофагоскопията е показана с използването на специални твърди епруветки, ако има нарушена функция на преглъщане, чужди предмети, изгаряния на хранопровода. Обикновено тази диагноза се извършва от гастроентеролози.

Следните методи се използват като общи диагностични методи:

 • Ултразвук за изследване на синусите в челюстната и челната област, откриване на неоплазми в шията. Този метод ви позволява да определите в синусите гнойна или кистична течност, както и удебеляване на лигавицата;
 • Рентгеновите лъчи се използват за установяване на вродени аномалии на хранопровода, респираторни органи, череп, откриване на чужди предмети, неоплазми, пукнатини (счупвания) в черепа;
 • fibroscopy разглежда назофаринкса, носните проходи, трахеята стена, бронхите хранопровода, както и вътрешната част се оценява infraglottic кухина и епиглотиса (което е трудно да се види, ако други методи на изследване). Също така този метод се използва за биопсия и отстраняване на чужди обекти;
 • ЯМР (магнитно резонансно изображение) помага да се установят границите на структурите, плътността на различните тъкани, което допринася за по-точно определяне на неоплазмите. Тази диагноза също прави възможно изрязването в различни равнини и е изключително важно за откриване на тумори, които се образуват в шията или под черепната база, както и в различни патологии, кисти и полипи;
 • изчислената томография е най-точният метод за разследване. Специалният томограф позволява провеждането на проучване сравнително бързо и с максимална точност.

Какво прави ОНЦ?

УНГ третира такива важни човешки органи, като например в гърлото, носа и ушите. Тук обаче говорим не само за отделни органи, но и за цели системи. Аромат - доста сложна система, която включва и синусите, гърлото включва трахеята, ларинкса, фаринкса, хранопровода, ушни болести включват болести предсърдие, вътрешната (средно) ухото, слуховия нерв, предаващи звуков сигнал в определена област на мозъка.

Всички тези системи са обединени в едно поради тяхната неразривна връзка помежду им. Болестта на носната кухина (настинка) може да причини такова сериозно заболяване като отит (възпаление на ухото). В случай че остатъкът остане без надзор, той може да доведе до глухота. Също така, ако цялото лечение е насочено само към отит, и хремовият нос остава без необходимата терапия, тогава ефектът от лечението с отит се намалява до нула.

Отоларингологът се занимава с профилактиката и лечението на заболявания на органите на слуха и дихателните пътища. Добрият специалист има уменията както на терапевт, така и на хирург. Ако е необходимо, лекарят ще може да изпълнява някои процедури, необходими за ефективното лечение на определена болест (измиване на засегнатите органи, лечение на лигавицата с противовъзпалителен или антимикробен разтвор). Отоларинголозите често извършват операции, свързани с патологии на щитовидната жлеза. Много хора страдат от вродени или придобити патологии на носната преграда. Често извън такъв дефект е невидим, но носи на пациента много дискомфорт (недостиг на въздух, липса на кислород за тялото, нарушаване на чувството за миризма и т.н.). Операцията за коригиране на кривината също е в компетенцията на отоларинголог. Често причината за хъркането е извитата назална преграда.

Проблемът с глухотата, частичен и пълен, сега е широко разпространен в наши дни. Проблемът често се свързва с шумни работни условия, наранявания и др. Днес съвременната медицина може да се отърве от такова неприятно заболяване като болестта на Мениере (шум в ушите). Синузитът, отит, синузит, тонзилит и др. - реагират добре на лечението и не се усложняват със съвременните методи на лечение и добро оборудване.

Какви заболявания се лекуват от ОНГ?

Болестите, които се лекуват с ОНТ, са станали обичайни за повечето хора и виждането, че е възможно да се справи с такова заболяване, се разпространява все повече и повече сред населението. Почти всеки човек с болка в гърлото струва обикновени изплаквания или абсорбиращи хапчета, а студът купува дълго доказани средства. Обаче, ситуацията започва да излиза извън контрол, състоянието се влошава и самолечението не помага. В този случай трябва да потърсите квалифицирана помощ от отоларинголог. Много често самолечението води до хронична форма на заболяването или тежки усложнения.

Особено внимание трябва да се обърне на децата, тъй като те не са в състояние правилно да опишат симптомите, да посочат къде и как боли. Децата са по-уязвими от възрастните, но вече имат дихателни пътища. Например, заболяване като ларингит, при неправилно лечение, може да се развие в фалшив канал, когато ларинкса е блокиран и бебето започва да се задушава.

За LOR е необходимо да се обърне внимание при такива заболявания:

 • с възпаление на фаринкса (фарингит), възпаление на ларинкса (ларингит), хронично възпаление на сливиците (тонзилит);
 • с намаление на слуха, възпаление на ухото (отит);
 • ринит (включително хроничен), повишена назофарингеален сливиците (аденоиди), остатъци по лигавиците (полипи), възпаление на носните синусите (синузит), включително фронталната възпаление (синузит) и синусите (синузит).

Уведомление от лекар на ENT

УНГ време на периоди на сезонни заболявания, които препоръчваме да избягвате контакт с болни хора, трябва да се осигури специална защита за малки деца на възраст под една година, тъй като те не са се развили достатъчно имунитет и тялото не е в състояние да устои на вируси и инфекции.

С настъпването на есента влажността в помещението се намалява, което се дължи на началото на отоплителния сезон. Сухият въздух значително надхвърля лигавиците (носа, гърлото), което улеснява лесното проникване на инфекции в тялото. Ето защо е изключително важно да се гарантира, че влажността в помещението е на достатъчно ниво (приблизително 45%).

Втвърдяване помага на организма по-лесно да преодолее негативните последици от студения сезон, освен силен и закален организъм е много по-лесно да толерира почти всички болести. Експертите препоръчват да се правят сутрешни гимнастически и водни процедури след това (контрастен душ или изливане на студена вода).

Студената болест може да бъде само началото на по-сериозни заболявания. Децата имат голяма заплаха за живота като заболяване като зърнени храни, което е усложнение на обикновената настинка. Вторичните заболявания също могат да се развият, например бронхит или пневмония. Някои заболявания, като астма или сенна хрема, могат да се развият в резултат на алергични реакции. Пушенето, замърсеният въздух допринасят за разнообразието от настинки.

Лекарите препоръчват ежедневно проветряване на стаята, не прекалявайте, избягвайте течения и консумирате повече плодове и зеленчуци. Също така, добри превантивни мерки са смазване на носните канали с оксолинов маз и промиване на устата и гърлото с дезинфекционни разтвори. Можете да измиете носната кухина със сапунен разтвор, който ще ви помогне да премахнете не само прах и замърсяване, но и вируси. Също така е добре да се пие курс от витамини с появата на студения сезон.

ОРГ се занимава с лечение, както и предотвратяване на различни заболявания на гърлото, носа, ушите. Добрият специалист трябва да има уменията както на терапевт, така и на хирург. Много често лекарят трябва да отстранява различни малки чужди предмети от дихателния тракт и ухото, особено при малки деца.

Всички органи, които се занимава лечение ENT, са в непосредствена връзка помежду си, и доста често заболяване на един орган води до усложнения в друг орган, например, студена може да бъде причина за възпаление на ухото (отит на средното ухо), така че лечението трябва да бъде благоприятно използван интегриран подход към лечение.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.