^

Здраве

Изследване на ушите

, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Лекарите, работещи в отдела за отоларингология, винаги са много забележими: те винаги имат вдлъбнато огледало с дупка в центъра над очите им. Това са рефлектори, които събират лъчи от независим източник на светлина в силен лъч, перфектно осветяващи органите на ENT, позволявайки им да бъдат гледани стереоскопично, като оставят ръцете си свободни да манипулират.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Към кого да се свържете?

Как се изучава ухото?

Преди всичко, изследвайте ушната мида и прилежащите й части - дали има възпаление или подуване. При наличие на секрети от ухото, вземете тампон за засаждане и премахнете сярата от външния слухов мерат. Прикрепете най-удобната и голяма ушна фуния към отоскопа и проверете външния слухов медус и тимпаничната мембрана, както следва. Издърпайте ушната мида нагоре и назад и по този начин изправете външния слухов канал (при бебетата конуча на ухото трябва да бъде изтеглен надолу и назад). Дръжката на малеус е добър водач, разположен зад тъпанчето. Напред и киузу виждате добър светлинен рефлекс, образуван на това място, поради вдлъбнатината на тимпаничната мембрана. Трябва да се отбележи прозрачността на тимпаничната мембрана, цвета, независимо дали се набъбва или перфорации. Перфорацията на тимпаничната мембрана в свободната й част показва сериозна патология. Мобилността на тимпаничната мембрана може да се провери с помощта на фуния за уши със стъклена корица отпред и малка "извара" отстрани, към която е свързана малка каучукова кана. Когато стиснете кутийката, тъпанчето започва да се движи. Евстахиевата тръба може да се види с движението на тъпанчето по време на процеса на Valsalva на пациента.

Анатомия на ухото

Хрущялът на ушната мида се развива от шест туберкула. Ако части от него в процеса на развитие не е плътно кондензирани един с друг, те могат да образуват фистула (обикновено малък фистула преди трагуса) или допълнителни уши (хрущялни тяло, разположени между ъгъла на устата и трагуса).

Външният слухов медус е 3-4 см дълъг и има леко S-образна форма. Външен 1/3, нейният хрущял, или по-скоро кожата, която я покрива, покрита с коса, съдържа също и жлези, които отделят сяра. Вътрешните 1/3 от външния слухов мерат имат костна основа, покрита с чувствителна кожа. Междинно и предна част има предна долна джоб - вдлъбнатина, в която се събират умиращи частици от корпуси.

Тимпаничната мембрана отделя външния слухов канал от тимпаничната кухина (или средното ухо). Обикновено се вижда как дръжката на чука стои върху тъпанчето. Повечето от тъпанчето здраво (т.нар парс tensa), но над странично приложението е триъгълна част чукче мембрана, която се опъва в по-малка степен - това парс flaccida, т.е. Неговата спокойна част (в тази област обикновено се извършва перфорирането на пространството на извивката на тимпаничната кухина).

Средното ухо се намира в нефтената (камениста) част на временната кост. Има три кости в него. Скъпоценните камъни се намират странично, разположено е средното вътрешно ухо. Само една тънка костна плоча разделя долната част на кухината на средното ухо от югуларната вена и над същата плоча я отделя от темпоралния лоб на мозъка. Преди Eustachian тръбата го свързва с фаринкса. На гърба се свързва с въздушните клетки на мастоидния процес през адитуса и синуса на барабана (мастоивият синус).

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Сяра

Сярата защитава външния слухов канал (покриващ кожата му) от мацерация. Ако запечатаната сяра затваря плътно външния слухов медус, пациентът започва да изпитва дискомфорт и в резултат на нарушаване на звуковите вълни слухът се влошава. Серният щепсел може да се отстрани след омекотяване с маслени капки (напр. Маслини), които се впръскват ежедневно в продължение на 4 дни. Извадете щепсела чрез измиване с топла вода (37 ° C) от спринцовката. Водата трябва да бъде насочена нагоре и назад. Ако има перфорация на тимпаничната мембрана или пациентът преди това е имал операция по мастоидния процес, спринцовката сяра не трябва да се измива.

Хематоми в областта на външното ухо

Те възникват след директен удар на ухото и трябва бързо да бъдат евакуирани. За превенция на исхемична некроза на хрущяла на ухото, и свиване е необходимо да се наложи превръзка налягане, или може да се получи деформация на ухото, т.нар ухо във формата на карфиол. Остри черупки от тази форма също са след perichondritis, което усложнява mastoidectomy.

Възли Haygarth на

В същото време гладкото подуване под кожата се появява и от двете страни на областта на външния слухов канал. Особено често това се наблюдава при хора, занимаващи се с водни спортове. Като правило, екзостозите протичат асимптоматично, но понякога те допринасят за задържането на водата във външния слухов канал, което причинява външен отит на средното ухо. Много рядко те могат напълно да покрият слуховия канал и по този начин да причинят глухота поради нарушение на проводимостта на звуковите вълни. В последния случай е показано хирургично отстраняване на екзостози при използване на зъбен борон.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Чужди тела в ухото

Ако някое насекомо навлезе във външния слухов канал, първо трябва да се удави в зехтин, а след това да се изплакне от ушния канал от спринцовката. За да премахнете други чужди тела от външния слухов канал, по-добре е да се консултирате с специалист, тъй като чуждестранното тяло може да се промъкне дълбоко в ухото. В този случай често се използват устройства с кука или засмукване, но не и пинсети. В редки случаи съществува необходимост от обща анестезия.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.