^

Здраве

A
A
A

Синдромът Баре-Лиеж

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болестта, която настъпва върху почвата на компресията на нервните окончания, разположена около гербералната артерия, се нарича синдром на Barre-Liège. За първи път патологията е описана през миналия век: по това време тя се нарича "цервикална мигрена", тъй като един от основните симптоми на заболяването е едностранна болка при вида на мигрена.

Причини синдрома на Barre-Liège

Причините за заболяването се считат за лезия на 1-3 прешлени от цервикалната област, което води до предаването на отровни краища на гръбначните нерви. В резултат на това в тази зона се нарушава кръвообращението и лимфния поток.

В резултат на горните патологични процеси се образува оток на тъканите, което допълнително увеличава компресирането на нервите. В същото време вертебралната артерия се компресира, което води до влошаване на цервикалната и церебралната циркулация.

Общата причинява синдром Leu-Barre, възпалителни процеси, се считат в субарахноидален черупката, подути лимфни възли на шийката на матката област, артериална атеросклероза или компресия на гръбначния артерия.

trusted-source[1], [2], [3]

Патогенеза

Патогенезата на синдрома се състои, в допълнение към компресирането на спиналните нервни окончания, при включването на автономната нервна система, свързана с втория и третия цервикален нерв, към патологичния процес. В резултат на това се установява постоянен дефицит на регионална циркулация, както в засегнатата област, така и в черепните нерви в зоната на моста и церебелума.

trusted-source[4], [5], [6]

Симптоми синдрома на Barre-Liège

Първите признаци на синдрома са доста специфични и представляват постоянна болка в главата, често пулсираща природа. Болката се локализира в областта на шията и тила, понякога улавяйки гърба на главата. В много случаи това състояние е свързано с обща мигрена, което обяснява дългогодишното име на синдрома на Barre-Liège - "цервикална мигрена".

Клиничните варианти на синдрома могат да бъдат разделени на етапи:

 • Функционалният стадий е придружен от главоболие с автономни симптоми, включително кохевлевистибуларна и зрителна дисфункция. Това се проявява чрез пароксизмално замайване (нестабилност), загуба на слуха, появяване на мухи пред очите, усещане за чуждо тяло в очите.
 • Органичният стадий се характеризира с появата на признаци на преходно и хемодинамично разстройство:
  • замаяност, диспепсия, атаки на гадене;
  • исхемични атаки с движения на главата, които траят до 10 минути.

Форми

Съгласно клиничните симптоми е възможно също така да се идентифицират някои видове синдром на Barre-Liège.

 • Предхождащият симпатиковия синдром на Бар-леуу продължава с болки в областта на врата и шията, които могат да се дадат на фронталния регион. Болката се усилва сутрин след пробуждането (усещане за "неудобна възглавница"), след продължителна разходка, транспортни пътувания, физическо натоварване. Природата на болката е пулсираща, мрачна. Често състоянието се влошава от зрителни и вестибуларни нарушения.
 • Базиларна мигрена - е следствие не на компресия и спазъм на гръбначния артерия, която се проявява пароксизмална внезапно главоболие с повръщане, виене на свят и припадък, последвано.
 • Проявите на синдром на vestibulohohlearnogo са:
  • шум в ушите;
  • промяна в интензивността на болката при движение на главата;
  • влошаване на възприемането на тиха реч;
  • виене на свят.
 • Офталмологичният синдром, на първо място, се характеризира с нарушение на зрителната функция (трептене, загуба на зрителни полета, нарушено визуално възприятие). В допълнение, има признаци на възпаление на конюнктивата, като сълзи, зачервяване на очите.
 • Вегетативният синдром се проявява в комбинация с други споменати по-горе синдроми. Характеризира се с усещания за спад на температурата, изпотяване, нарушения на съня и заспиване, кожни прояви.
 • Синдромът на преходни исхемични атаки се проявява чрез пароксизмални смущения под формата на гадене, фрустрация на съзнание и реч, дисфагия, диплопия.
 • Синкопал-гръбначния синдром е внезапно нарушение на кръвообращението, което засяга функционирането на автономната нервна система. Една от характерните особености - кратка слабост с остър движения на главата.
 • Синдром на епизодични падащи атаки, свързани с влошаване на притока на кръв в опашната кора, което е знак за нетрайни преходна парализа на ръцете и краката, след накланяне назад на главата.

trusted-source[7], [8]

Усложнения и последствия

Ако заболяване като синдрома на Barre-Liège не реагира на лечение или е неграмотно, могат да възникнат следните негативни последици:

 • Нарушаване на кръвообращението в определени области на мозъка. Това усложнение първо се проявява като временна исхемична атака, която след това отива в удар с всички в резултат на влошаване на състоянието.
 • Замайване, нарушения на координацията, загуба на ефективност и невъзможност за сервизиране. В резултат на това - увреждане.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Диагностика синдрома на Barre-Liège

Диагнозата обикновено се основава на информацията, която получава лекарят, въз основа на оплаквания от пациентите и външни неврологични изследвания. Често лекарят открива напрежението на мускулите на врата, проблеми с движенията на главата, болезненост при натискане на първия и втория шиен прешлен.

В допълнение към горното е възможно да се провеждат други диагностични дейности.

 • Инструментална диагностика:
  • Рентгеновата дифракция в различни проекции прави възможно откриването на аномалии в атланто-окципиталната става, както и други фактори, които предизвикват компресия на гръбначната артерия;
  • метод на доплерография - позволява да се оцени степента на влошаване на кръвоснабдяването на кръвоносните съдове;
  • MRI на мозъка - помага да се определи причината за исхемия и точно да се локализира мястото на васкуларното компресиране.

Анализите на кръвта или урината (лабораторни тестове) със синдрома на Barre-Liège са слабо информативни.

Какво трябва да проучим?

Диференциална диагноза

Диференциалната диагноза се извършва с обща мигрена, синдром на Meniere и цервикална остеохондроза.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Към кого да се свържете?

Лечение синдрома на Barre-Liège

Лечението на синдрома на Barre-Liège не може да бъде едностранно. Сложната терапевтична схема се определя, като се вземат предвид възрастта, степента на заболяване и индивидуалните характеристики на пациента.

За да се предотврати развитието на исхемия, медицинските мерки първо се насочват към елиминирането на компресионните и циркулаторните нарушения.

Въз основа на резултатите от диагнозата, лекарят може да изготви режим на лечение, като използва няколко различни метода.

Медикаментите се предписват, за да се елиминира причината за синдрома на Barre-Liège и да се облекчи състоянието на пациента. Обикновено предписвани болкоуспокояващи, нестероидни противовъзпалителни средства, както и лекарства, които подобряват кръвоснабдяването на мозъка.

Доза

Странични ефекти

Специални инструкции

Ketorol

Вземете 10 mg до 4 пъти на ден. Продължителност на приемането - не повече от 5 дни.

Диария, гастрит и язва на стомаха, болка в бъбреците, загуба на слуха, тинитус, повишено кръвно налягане, анемия.

Не може да се използва за лечение на деца под 16-годишна възраст.

Съвършените

Вземете 1-2 таблетки до 3 пъти на ден, но не повече от 5 последователни дни.

Алергични прояви, нарушена бъбречна функция, оцветяване на урината в розово, понижаване на кръвното налягане.

Не използвайте при заболявания на бъбреците при понижено налягане, а също и за лечение на пациенти с хроничен алкохолизъм.

Movalis

Приложете дози до 15 mg на ден.

Анемия, коремна болка, диспепсия, дискомфорт на мястото на инжектиране.

Не използвайте едновременно други нестероидни противовъзпалителни средства.

Циннаризин

Вземете след хранене 2 таблетки три пъти дневно.

Умора, треперене в ръцете и краката, жажда, диспепсия, повишено изпотяване, обриви по кожата.

По време на лечението трябва да се изхвърли от алкохол.

Също така е важно да се използват лекарства, които подобряват енергийните процеси в мозъка, както и облекчаване на симптомите. За тази цел обичайно се предписват холинергични средства (напр. Глиатилин), мускулни релаксанти (midol), антимигрени.

Прочетете още:

Витамините в синдрома Barre-Liège играят специална роля. Не е тайна, че много витаминни препарати стабилизират нервната система и предотвратяват стреса. Освен това групата витамин В може да нормализира нивата на серотонина в организма.

 • Тиаминът - до известна степен анестезира, подобрява кръвообращението, елиминира главоболието и повишава раздразнителността.
 • Рибофлавин - намалява честотата и силата на мигренозните главоболия. Доказано е, че само този витамин може да намали броя на пристъпите с около 35%.
 • Никотинова киселина - улеснява работата на нервната система, подпомага вазодилатацията, улеснява проявата на синдрома.
 • Пиридоксин - участва в регулирането на мозъчната активност, отчасти антидепресант.
 • Цианокобаламин - подпомага работата на цялата нервна система.

В допълнение към витамините, нормалното функциониране на нервната система и нормализирането на васкуларния тонус изискват магнезий. Основните действия на магнезий - подобряването на метаболитните процеси в мозъка, вазодилатацията, защитата от стреса и т.н.

По-добре е да изберете сложни витаминни препарати, които съдържат всички необходими витамини и минерали, тъй като те се допълват взаимно, което осигурява постоянен натрупващ ефект.

Физиотерапевтичното лечение на синдрома Barre-Liège включва:

 • Използването на специална яка Shantz, която намалява натоварването от гръбначния стълб или по-скоро от шийния му край. Яката е индивидуално оразмерена;
 • Акупунктурата и рефлексотерапията помагат за намаляване на болката, премахване на замайването, успокояване на пациента;
 • Освен това се предписват магнитотерапия, електрофореза, диадинамична терапия (течения на Бернар), тренировъчна терапия.

Хомеопатията се предписва само след определяне на точните причини за синдрома на Barre-Liège. Само в този случай можем да очакваме значителна полза от лекарствата.

При постоянна болка се препоръчва да се използва разреждане C6-C12. Лекарствата приемат от 6 до 8 гранули до 3 пъти на ден. Продължителност на приема - докато състоянието се подобри.

 • Arnica - помага при натискане на болка, мозъчна травма и болка, в зависимост от положението на главата или емоционалното състояние.
 • Bryonia - подходящи за пациенти с пулсиращи болки, които се съпровождат от повръщане и диспепсия.
 • Хамомила - се използва за облекчаване на състоянието при пациенти, които са особено чувствителни към всякаква болка.
 • Коккулиус - може да се предписва за болка в тилната област, която се комбинира със замаяност и нарушения на съня.
 • Veratrum - ще бъдат ефективни за болки, които са съпътствани от загуба на съзнание, пот, особено когато главата или торса се накланят предна част.

Докторът-хомеопатикът може да назначи и други средства, които не присъстват в списъка, който предлагаме. Факт е, че хомеопатичните препарати винаги се използват според индивидуалните показания и, освен това, те могат да имат лечебни и превантивни свойства.

Оперативното лечение със синдрома Barre-Liège се използва само при наличие на диагностично доказано значително изтласкване на съдовете и консервативната терапия не води до очаквания ефект. Съдовата компресия може да възникне поради компресиране от остеофити или патологични неоплазми. В зависимост от причината за това състояние или отстраняването на остеофита или отстраняването на тумора.

Също така е възможно да се проведе симпатектомия - хирургическа интервенция за отстраняване на специфична област на симпатиковия отдел на автономната нервна система.

Алтернативно лечение

Алтернативните методи, които могат да се използват за облекчаване на състоянието със синдрома на Barre-Liège, са доста различни. Например можете да препоръчате следните рецепти за алтернативна медицина, изпитани по време:

 • Нанесете горещи компреси върху задната част на главата и шията.
 • Всяка сутрин практикувайте контрастен душ.
 • По време на атака, пийте горещ чай с лимон.
 • Да се извърши самомасаж на главата с две ръце, в посока от шията към храмовете.
 • По време на атака вдишайте алкохолната смес от разтвор на амоняк и камфор алкохол.
 • Нанесете компреси от сурова настърган лук на тила.

Билколечението обикновено допълва традиционната терапия. Подобряване на състоянието на пациента може да бъде, като се използват такива варианти на рецепти:

 • Пригответе инфузия на мента с 250 мл вряла вода и 1 пълна чаена лъжичка сухи листа от мента. Настоявайте 20 минути. Пийте по 1/3 чаша три пъти на ден за половин час преди хранене.
 • Вземете трева лумбаго (2 ч. Л.), Изсипете 250 мл гореща вода и настоявайте за нощта. Сутрин филтрирайте и пийте малко през целия ден.
 • Пригответе инфузия на цветя от бъз - 250 мл вряла вода на 1 супена лъжица. Л. Цветя. Настоявайте 30 минути, филтрирайте. Пийте инфузия с мед, 50-75 ml три пъти дневно преди хранене.

trusted-source[20], [21], [22]

Предотвратяване

За профилактика на Barre синдром-Leu, се препоръчва да се поддържа здравето на гръбначния стълб, тъй като липсата на нарушения от страна на гръбначния стълб почти ще гарантира, че болестта не се случи.

Полезно е да се правят упражнения за укрепване на мускулите на гърба, да се опитате да поддържате правилна поза, да избягвате травмата на гърба и да ядете напълно.

Храната не трябва да съдържа голямо количество сол, а балансът на протеините, липидите и въглехидратите трябва да се поддържа възможно най-висок. Важно е и наличието в храната на достатъчен брой витамини и минерали. Всички тези препоръки ще спомогнат за поддържането на здравето на междузвездните дискове и на целия гръбначен стълб като цяло.

trusted-source[23], [24], [25]

Прогноза

Прогнозата за синдрома на Barre-Liège зависи от степента и причината за компресирането на гръбначния стълб, както и от мащаба на предоставената медицинска помощ.

При най-неблагоприятното развитие на събитието пациентът може да стане инвалид.

Трудността често е, че синдромът Barre-Liège не се признава своевременно. Понякога се губи ценно време и могат да се развият нежелани усложнения. Ето защо е много важно да се свържете с лекарите навреме и да минете през всички предписани етапи на лечението.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.