^

Здраве

Vertebrologist

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Вертебологът е квалифициран специалист по диагностика и лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат. В отговор на въпроса кой е вертеролог, е необходимо специално да се разграничат заболяванията на гръбначния стълб - един от най-неотложните проблеми, които могат да засегнат всяко лице, независимо от възрастта. Както е известно, лечението на такива заболявания принадлежи към компетенциите на невролозите и ортопедите. Нов наскоро се появи нов клон на медицината, който изследва ефекта на отделния прешлен върху тялото като цяло. И това е вертебрологът, който участва в изследването и лечението на гръбначния стълб.

Кога трябва да отида при вертебролога?

Ако човек е поне от време на време безпокоят болки в гръбначния стълб, то със сигурност се интересуват от въпроса кога да се стреми да vertebrology? Ако се подслушва главоболие, дискомфорт и болка в областта на шията, долната част на гърба, или на гръбнака в гръдния, най-вероятната причина за това неразположение проблеми с гръбначния стълб, и в този случай ще се притекат на помощ на лекар-vertebrologist. Съществуват и редица други симптоми, които може да изискват помощта на този специалист. Сред тях са следните:

 • Честа болка в гърба, както и укрепването им;
 • Облъчване на болки в гърба до други части на тялото;
 • Слабост и изтръпване в ръцете или краката;
 • Усещане за слабост, умора;
 • Намалена двигателна активност на гръбначния стълб;
 • Болка в областта на сърцето (с нормални ЕКГ резултати);
 • Внезапно увеличение или резки спадове на кръвното налягане, водещи до замайване, главоболие, повишен сърдечен ритъм;
 • Изкривяване на гръбначния стълб.

Какви тестове трябва да правя, когато посетя вертебролог?

Ако има патологии на гръбначния стълб, ще бъде излишно да се разбере кои тестове трябва да преминат, когато се обърнете към вертебролог. При извършване на анализа на комплекс изследване на цереброспиналната течност чрез лумбална пункция, revmofaktora проучване, анализ на присъствието на лупус антикоагулант в кръвта, анализи на антинуклеарни антитела също изследва обща кръв и урина.

Какви диагностични методи използва вертебрологът?

Говорейки за болести и лечение на гръбначния стълб, трябва да се спомене кои диагностични методи използва вертебрологът. За диагностиката, вертебрологът използва методите на рентгеново изследване, компютърно и магнитно резонансно изобразяване и също така извършва ултразвук. Тези методи за диагностика, благодарение на съвременната технология, предоставят възможност за подробно изследване на състоянието на тъканите, което ви позволява да определите най-точно причината и източника на болка.

Какво прави вертебралогът?

За да разберем по-добре какво прави гръбнатологът, е необходимо да се направи разграничение между проблемите на опорно-двигателния апарат и болестите, свързани единствено с ефекта върху тялото от неизправности с гръбначния стълб. Проблемите, които възникват в резултат на лезията на гръбначния стълб, са сферата на изследванията на вертебролога. Този специалист изследва влиянието на всеки отделен прешлен и се занимава с лечението на заболявания на гръбначния стълб. В медицинската практика vertebrolog използва такива лечения като магнит, вакуум терапия, акупунктура, масаж, хиропрактика, фонофореза и elekroforez, лазер, медицински приложения, физиотерапия и др.

Какви заболявания лекува вертебролога?

Като се има предвид доста голям брой от всички възможни патологии на опорно-двигателния апарат, е необходимо да се разграничат кои заболявания се лекуват от вертебролога.

 • херния междузвезден диск;
 • стесняване на гръбначния канал;
 • промяна във формата на гръбначния стълб;
 • неоплазма на гръбначния стълб;
 • гръбначна травма;
 • отклонение от нормалното развитие на гръбначния стълб;
 • различни дегенеративни патологии на гръбначния стълб.

Съвети на вертебролог

За превенцията, както и за успешното лечение на заболявания на гръбначния стълб трябва да се следва съветите на лекар-ветеролог.

 • Равномерно разпределение на физическата активност: при повдигане на тежести, поддържайте гърба си прав, избягвайте физическо претоварване.
 • Ежедневно изпълнявайте прости гимнастически упражнения за гръбначния стълб.
 • Балансирано и пълноценно хранене.
 • Поддържайте нормално телесно тегло.
 • Ако трябва да останете в седнало положение дълго време, направете малко тренировка.
 • Ако имате болка в гръбначния стълб, не стартирайте заболяването и потърсете помощ от специалист навреме.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.